2015-08-06

Fristående bolån

Som jag skrivit om förut så har jag tröttnat på att förhandla bolåneränta och att tvingas flytta andra banktjänster för att få bästa möjliga ränta.

Denna modell tillämpar i princip alla banker utom två: Skandiabanken och SBAB.

Jag har bägge i min banksamling och för närvarande bolån hos Skandiabanken som har en tilltalande tillsvidare-modell med tydligt rabattsystem.

SBAB har haft ett mindre tydligt rabattsystem men nu tycks de skapat en mycket konkurrenskraftig modell där man får bra villkor tillsvidare givet rimlig belåningsgrad på ett "normalt" lån för en Stockholmare.

Så är det värt att byta?

Endast bolån

Vi tar och jämför ett bolån på 2,5 miljoner och belåningsgrad på mindre än 65% och inga andra tjänster så landar Skandiabanken på 1,64% mot SBAB:s 1,31% dvs en skillnad på 33 punkter för exakt samma produkt!

33 punkter motsvarar 5 775 kronor/år efter ränteavdrag eller 481 per månad.

Bolån med vardagstjänster

Man måste ha en bank för lönekonto, kort samt betala räkningar och liknande och då SBAB inte har sådana tjänster så passar Skandiabanken bra då de inte har några fasta avgifter annat än för kontokort med Visa.

Så vi lägger på två stycken "vardagspaket" (lönekonto ock betalkort) och då landar vi på 1,49% hos Skandiabanken vilket ger 18 punkters skillnad mot SBAB.

18 punkter motsvarar 3150 kronor/år efter ränteavdrag eller 262 per månad.

Bolån med vardagstjänster och sparande

Skandiabanken ger ytterligare rabatter för sparande där 1 000 kronor/månad ger 5 punkter och sparkapital på 50 000 belönas med 2 punkter. Går man upp till 100 000 så får man ytterligare 2 punkter och sedan 1 punkt extra för varje 100 000 upp till en miljon som ger maximala 10 punkter totalt sett för sparkapital.

Låt oss säga att vi kan tänka oss att ha 100 000 sparat hos Skandiabanken då deras sparprodukter är anständiga även om de ligger efter nätmäklarnas.

Då landar vi på 1,39% vilket ger 8 punkters skillnad. Även med maximal rabatt så skiljer det 3 punkter,

8 punkter motsvarar 1400 kronor/år efter ränteavdrag eller 117 per månad.

En notering är att om man har bolån hos SBAB kan man få 0,9% på sparkonto jämfört med 0,05% hos Skandiabanken för motsvarande kontotyp.

Slutsats?

Jag har följt Skandiabankens och SBAB bolånestrategi och prismodeller de senaste åren sen jag gjorde slut med min storbank och de brukade ligga nära varandra till en början men SBAB tappade sen de gjorde satsningar på fullsortiment av banktjänster samtidigt som Skandiabanken införde sin nuvarande rabattmodell.

Är man i kategorin private banking så kan man säkert få bättre bolån hos valfri annan aktör men för oss normala bankkunder så är SBAB bäst i klassen just nu. De ligger även bättre än TCO:s avtal med SEB där man förväntas flytta rubb o stubb.

Frågan är vad som händer den närmaste tiden men just nu är det fördel SBAB då man kan välja andra banktjänster helt fritt och de känns mer fokuserade nu på enbart (bo)lån och sparkonto i sortimentet vilket talar för konkurrenskraftiga villkor framöver.

Vad tycker ni?

Kan man med en normal ekonomi få ett bättre fristående bolån hos någon annan?

6 kommentarer:

  1. Tack för aktuellt och intressant ämne. Jag är missnöjd med min låneränta från SEB - jag har låg lånegrad (30%), och egna tillgångar på 3-4 ggr lånebeloppet. Ska kontakta SBAB framöver. Ngn som har erfarenhet av Danske Bank?

    /Kim

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för feedback, det låter som ditt lån är relativt litet och då blir det nog sämre nivåer än i inlägget ovan, men det är lätt att se via respektives hemsida vart man landar.

      Danske Bank har jag inte i min samling men en kompis till mig har haft banken och jag har för mig att de kör ett storbanksliknande upplägg.

      Radera
  2. Avanzas bolån? fast då måste ju familjen ha en del kapital via Avanza.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är väl för Private banking (dvs 3M i kapital)? Om man är PB-kund kan man säkert få under 1% hos de flesta gissar jag.

      Tack för kommentar

      Radera
  3. fast SBAB är ju kommunism så de går bort! ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kommunism är inte samma som statligt ägande men visst kan man ha funderingar på om staten ska äga banker (SBAB samt del av Nordea).

      Frånsett detta som inte stör mig tillräckligt mycket så gillar jag deras modell med relativt konkret prissättning.

      Tack för kommentar!

      Radera