2015-10-13

Utdelningsstrategi som pensionssparande - enkel lösning?

Mitt föregående inlägg visade exempel på ett alternativt pensionssparande med utdelningsinrikting.

Att sätta ihop en utdelningsportfölj tycker jag är roligt på många sätt men jag har full förståelse för de som inte har tid och lust med detta.

Så låt mig presentera en sannolikt något mer lättskött portfölj:




Då denna portfölj består av ETF:er och investmentbolag så får man med ett färre antal värdeinstrument ändå en bred diversifierad portfölj med 400-500 bolag i underliggande nivå.

Vidare direktavkastar den drygt 5% och har en förväntad utdelningstillväxt på minst 3% uppskattningsvis enligt de siffror jag hittat.

Avgifter? Viktad förvaltningavgift på 0,35% inklusive investmentbolagen + courtage för köp (allokeringen ovan kostar ca 50 000 i initialt inköp om man ska hålla sig till minicourtage) och återinvestering från 0,25% känns ganska rimligt tycker jag.

ETF:er har jag skrivit om här och jag rekommenderar även Fondpoddens avsnitt om värdeinstrumentet för att få bättre förståelse om vad man köper.

Innan jag går in i mer detalj kring portföljförslaget ovan så måste jag nämna att utdelningar egentligen inte har några större fördelar annat än valfrihet under själva sparperioden. Börjar man spara från scratch så kan vanliga fonder vara en bra och mer enkel lösning tills kapitalet är tillräckligt stort eller när man börja närma sig utbetalning.

En enkel sådan motsvarande fondportfölj skulle kunna vara

#FondAndelAvgift %
1Swedbank eller Länsförsäkringar Globalfond65.00%0.20%
2Spiltan Investmentbolag15.00%0.20%
3NON Superfonden Sverige/AVA Zero20.00%0.00%
Totalt0.16%

En enkel portfölj med över tusen bolag i underliggande nivå fördelat på endast tre fonder och en låg avgift på 0,16% totalt sett.

Ni som ändå är intresserade av en utdelningsorienterad lösning fortsätter läsa :-)

Jag kan nämna att framför allt två "okrönta kungar" av utdelningsstrategi ligger bakom upptäkterna av en del av instrumenten i portföljen: Petrusko och Marcus Hernhag så det ska de ha cred för.

I övrigt är data är hämtad från respektive ETF:s faktablad samt från nasdaq.com.

#Aktie/ETFDAAndelAvgift %Inriktning
1SPDR S&P Dividend ETF5.10%31.11%0.35%USA dividend aristocrats, 100 bolag
2XACT OMXSB Utd4.60%19.27%0.15%Svenska bolag, 60-80 största
3Global X SuperDividend ETF7.24%16.98%0.58%Global High Yield, 100 bolag
4Investor2.98%9.18%0.20%Svenska bolag, även onoterade
5Global X SuperDividend U.S. ETF 7.60%7.97%0.45%USA High Yield, 50 bolag
6Industrivärden4.08%7.76%0.18%Svenska bolag, liten hävstång
7Global X SuperIncome Preferred ETF6.42%7.74%0.58%USA Preferensaktier, 50 bolag
Totalt5.40%0.35%

Det man kan konstatera är att det är stor andel USA, i paritet som i en globalfond ungefär. Detta medför stor exponering mot dollarn men det är ingen skillnad jämfört mot vanliga fonder (om de inte är valutasäkrade förstås).

ETF #3, 5 och 7 delar ut månadsvis, #1 kvartalsvis och resten årsvis.

Det är svårt att få till en jämn utdelningsfrekvens men som bloggare Besser1 påpekade via kommentar till föregående inlägg så kan man hantera detta med periodisering när man går i  utbetalning.








Jag har letat en del efter Europeiska ETF:er som delar ut och iShares (BlackRock) hade ett gäng men direktavkastningen var så där tycker jag. Det ingår en stor andel Europeiska bolag i ETF #3 och portföljen har även en stor exponering mot Sverige.

Denna portfölj ska nog mer ses som inspiration och en startpunkt för diskussion, tar gärna emot tips om andra passande instrument och andra aspekter så kommentera gärna!

16 kommentarer:

  1. En otroligt fint sammansatt portfölj där! Många globala företag på ETF-sidan där + svenska investmentbolag. Svårt att slå hål på det upplägget tycker jag.
    Man kan återinvestera utdelningstoppen från juni till september-oktober så tror jag man kan nyttja säsongsmönstret på börsen som hävstång?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för feedback!

      Intressant aspekt om säsongsmönster, tål att fundera på.

      Radera
  2. Bra inlägg! dock mer intresserad av enskilda bolag fast den "stora" utdelningsportföljen med drygt 30 bolag känns svår att börja med. Om du skulle välja 10 bolag att börja med, 5 nordiska och 5 amerikanska, vad skulle du välja då?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar!

      Svårt med "bara" 10, kanske därför jag har så många...

      Här är ett förslag lite spontant utan större eftertanke:

      3M
      AT&T
      J&J
      GE
      MSFT

      NCC
      Castellum
      Atlas
      Clas Ohlson
      HM

      Radera
  3. Hej!
    Gillar din sida och dina tankar, men hur fick du fram att SDY delar ut över 5%? Jag får det till dryga 2,5% på dagens kurs.
    /Christian

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för feedback!

      Jag brukar använda mig av Nasdaq

      Om jag tar förra årets utdelningar så blir det 4,81% DA på dagens kurs och i år så är utdelningarna högre så jag antar att man landar på 5% när december är fastställd.

      Radera
    2. ser nu att 13 och 14 har det varit en mkt högre summa i december! Tackar =)

      Radera
  4. Intressant och bra blogg!
    Vi är i startgroparna att köra igång pensionssparande och sneglar på ett liknande upplägg likt detta.

    Hur ofta behöver man ombalansera en sådan portfölj enligt ovan?
    Med tanke på att man kontinuerligt kommer att återinvestera avkastningen så gör man en viss översyn då, men hur tänker du kring att helt byta ut någon del?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för feedback!

      Tanken med en sån här portfölj är att man inte ska behöva göra så mycket men en tumregel kan vara att se över allokeringen en gång per år.

      I samband med allokeringen kan man se över alla innehaven och har man hittat något mer prisvärt alternativ så kan man tänka sig ett byte.

      Radera
  5. Intressant! Funderar just nu på att öka mitt indexsparande rejält – som en försäkring mot egna framtida misstag i direktägandet i aktier. Vill gärna ha utdelningar så denna sida är en bra utgångspunkt. Har du kollat mot Morningstars rating när du gjorde urvalet?

    (Vore f.ö. kul om du eller några av våra flitiga bloggare gjorde en riktigt uttömmande jämförelse över utbudet av utdelande ETF:er som komplement till portföljen.)

    Tack för bra blogg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för feedback!

      Nej, jag har inte kikat på Morningstar utan gick mer på allokeringsstrategi. Den bloggare som har bäst koll på dessa ETF:er lär vara Petrusko.

      Radera
  6. Hej

    Jag är ny på det här med aktier och har gjort lite efterforskning på hur det fungerar samt gjort lite researcher på avnza och olika bloggar. Jag försöker bygga en utdelnings portfölj som ger utdelning varje månad. Mitt mål är att försöka få runt 10000 till 20000kr i utdelning varje månad. vad tycker du om min portfölj? ser den bra ut?

    Realty Income Corp
    Akelius Residential Pref
    Atlas Copco B
    Svolder B
    Industrivärden C
    SkiStar B
    Delarka Holding
    Addtech B
    Castellum
    Ratos B
    MQ Holding

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ser spontant helt ok ut, skulle kunna tänka mig de flesta utom Ratos och Akelius.

      Om det är utdelningarna du är ute efter så kan nog addera ytterligare aktier för än bättre riskspridning kanske?

      Lycka till med investeringarna!

      Radera