2016-01-05

Minicourtage - billigt och bra?

Att öka sin avkastning är ofta lättare sagt än gjort ibland men något som ofta är enklare att påverka är sina kostnader.


Handlar man med fonder så kan man titta på förvaltningsavgiften och välja de fonder man tror är prisvärda.

För aktier är det främst courtagekostnaden man kan påverka som enskild individ genom att välja en aktör med konkurrenskraftiga villkor.

För oss långsiktiga småsparare som gillar utdelningsaktier så är minicourtage ett bra alternativ - eller?


Minicourtage ligger på 0,25% för Avanza, Nordnet och Skandiabanken och för de två första är mininivån 1 kr för exempelvis svenska aktier vilket möjliggör transaktioner från 400 kr.


Jag gjorde lite summering av sonens portfölj (krävdes en del manuellt arbete tyvärr då Avanza inte har stöd för enkel sammanställning) och kom fram till att vi har betalat ett courtage på ca 0,4% för 2015 (72 köp och 59 sälj) som andel av det totala värdet. Detta är i mitt tycke lite i överkant men ändå billigare än de flesta fonders förvaltningsavgift, speciellt jämfört med de aktivt förvaltade.

Siffran kan delvis förklaras av att köp av vissa nordamerikanska aktier har varit dyrare än 0,25% samt att en del omallokering från preferensaktier skett under året.

I teorin så blir courtagekostnad 0,25% beräknat på insättningar och utdelningar om man är långsiktig med sina innehav. Ibland vill man vikta om något så ett visst courtage för sälj är nog rimligt att räkna med men en siffra som är mindre än 0,25% av det totala värdet borde man kunna uppnå på sikt.

Inför 2016 blir målet att ha en lägre courtage än 0,4% av totala värdet i alla fall.

Det är uppenbart att minicourtage inte passar för frekvent handel / trading då transaktionskostnaderna sannolikt blir relativt höga men för långsiktigt aktiesparande så blir kostnaden rimlig över tiden tycker jag.

Nästa nivå (0,15%) på courtage blir lönsamt från 15 600 jämfört med mini och det dröjer nog innan familjens insättningar/utdelningar överstiger den gränsen. Sen föredrar jag mindre köp i flera aktier än enstaka större köp.

Hur stor andel courtagekostnad av totalt portföljvärde har ni haft 2015 och vad tycker ni är rimligt?

14 kommentarer:

  1. Intressant. Känns som att nätmäklarna räknat hem det här med att vi gör fler mindre affärer och att courtaget ändå inte blir så billigt. Och att man då och då säljer/köper utanför mini-gränsen, då blir det plötsligt bra mycket dyrare. Har själv gjort det en gång i fjol. Men visst, håller med om att det känns bättre med mindre köp i fler aktier. Köp över 15 600 lär dröja många många år :)

    Gjorde du någon beräkning av courtaget eller blev det manuellt och gå igenom alla köp/sälj?

    SvaraRadera
    Svar
    1. 1. Jag exporterade alla köp och sälj till Excel
      2. Grovsorterade köp och skrev logik för mininivå eller 0,25%
      3. Grovsorterade sälj och skrev logik för mininivå eller 0,25%
      4. Gick igenom alla som hamnat över och avrundade manuellt
      5. Summerade

      Finns säkert smartare sätt men det tog bara ca en kvart.

      Tack för kommentar!

      Radera
  2. Hej! Intressant inlägg! Tycker de är så svårt att välja rätt..

    Hur fungerar de om man vill köpa Amerikanska aktier på courtageklass mini? Vill kunna spara ca 400-1000 kr/månad i sådana aktier långsiktigt. Men kommer courtaget bli väldigt högt då? Oftast räcker ju bara de pengar till ca 2 aktier... Hur ska man tänka?

    SvaraRadera
    Svar
    1. För att komma ner till 0,25% för USA krävs det 3600 då minicourtage är 9 så jag brukar spara ihop utdelningar o insättningar så man köper nära gränsen.

      Aktieinvest har ett alternativt månadsspar i aktier som är courtagefritt som kan vara värt att kika på om man sparar små belopp.

      Tack för kommentar!

      Radera
    2. Tack för svar! Då vet jag vart brytningen går, blir till att köpa var 2-3 månad ist :)

      Radera
  3. Enklast är väl att alltid köpa för minst 400 kr på Stockholmsbörsen (och för ~3400 i USA) så att du inte betalar mer än 0,0025% i avgift.

    Gjorde ett enkelt överslag, säg att man vill investera 100 000 kr på Stockholmsbörsen under ett år. Vad kostar de olika klasserna om du gör 1, 10 eller 100 affärer? För miniklassen så betalar man 250 kr totalt oavsett 1, 10 eller 100 affärer.. För small så gäller; 150, 390 respektive 3900 kr. För medium blir det 69, 690 och 6900 respektive 99, 990 och 9900 för Fast pris.

    Annorlunda uttryckt för detta exempel; För 250 kr så kan du göra 100 affärer i mini, 6 styck i small, 3 i medium och 2 i fast pris. Ganska stor skillnad.

    Det är klart att om man gör samma sifferexercis för 500 000 kr under ett år så blir antalet möjliga affärer annorlunda (1250 kr för courtaget i mini klassen); 100, 32, 18 resp 12.

    Om du gör hundra affärer om 250 kr i miniklassen (25 000/år) så betalar du 100 kr i courtage. 100 kr räcker inte långt i de andra klasserna.

    Så för mig så är Mini klassen tveklöst bra för en person som vill köpa för små belopp flera gånger.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för bra kommentar och räkneexempel!

      Jag tycker att minicourtage är mycket bra och det passar mig och om man inte omsätter mer än sin portfölj är det mycket prisvärt

      Radera
  4. Bra inlägg. Jag tror jag ligger betydligt högre, utan att ha räknat. Skälet är att jag köper en del utländska aktier i relativt små poster.

    För just utländskt ägande tycker jag att du borde räkna med samtliga transaktionskostnader i totalen. Jag tänker på växlingsavgifterna då. De hanterar ju normalt sett en fond inom sin förvaltningskostnad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för bra kommentar!

      Ja, räknar man med växlingsavgifterna blir det än sämre men de skiljer sig åtminstone inte mellan courtageklasserna. Vidare skulle man kunna lägga på spreadkostnad men då börja det närma sig överkurs.

      Skulle gissa att en fonds växlingsavgifter bokas under transaktionskostnader så de ingår inte i förvaltningsavgiften men i TKA.

      Dock brukar sällan transaktionskostnaderna överstiga 0,01%-enheter för en fond så det är nästan försumbart varav att din poäng håller.

      Radera
  5. På åtminstone Avanza så avrundas courtaget till närmsta hela krona. Så i praktiken kan du få lägre än 0.25% genom att handla för mellan 400 och 599 kronor. Jag brukar själv försöka lägga mig i det spannet om möjligt (handlar ofta och i små poster) och det funkar utmärkt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stämmer bra, även Nordnet avrundar totalen till heltal så upp till 597,5 då blir det 1 kr o bättre andel procentuellt sett.

      Man kan använda min Transaktionskalkylator för att se exakt vilken avgift det blir totalt.

      Tack för kommentar!

      Radera
    2. Hur fungerar det med avrundning vid utlandshandel?

      Radera
    3. Är lite olika för NN o AVA, den första avrundar inte medans den andra tycks avrunda courtage till hel krona.

      Radera