2016-08-14

Global Dividend - Portföljmål

Vad ska man ha för avkastningsmål för en portfölj och vad ska man jämföra sig mot?

Jag har nog berört ämnet delvis i tidigare inlägg men har nog inte klara uttalade mål för portföljen Global Dividend så det kanske vore på sin plats att formulera några efter lite inspiration från ägamintid.

Mål avkastning

7%-enheter mer än bästa sparkonto (rörlig ränta, fria uttag) per år över tiden. 

I skrivande stund har jag ett sparkonto på 0,8% varav avkastningsmålet för portföljen hamnar på 8% avrundat. Man skulle kunna tänka sig att blanda in inflationen som referensmätpunkt men tror att den återspeglar sig indirekt via räntan.

bildkälla: Nordnet

Utfallet första året enligt graf ovan (kommer att mäta per helår framgent) på +16% är mer än godkänt men tror det är svårt att hålla den nivån över tiden.

Mål Volatilitet

Mindre än 15% uppmätt på årsbasis i första hand och mindre än OMXSGI i andra hand.

Exempelvis värdeinvesterare tycker nog att detta mål är ointressant och på riktigt lång sikt är det kanske så. Anledningen till att jag vill ha låg volatilitet är att portföljen inte har någon uttalad sparhorisont utan ska kunna funka som ett "tills vidare"-alternativ även om den sannolikt kommer att leva minst 5-10 år som det känns nu.

Anledningen till att välja OMSXGI före ett världsindex är för att Nordnet tillhandahåller mätvärdet i sina portföljrapporter.

bildkälla: Nordnet

Utfallet enligt bild ovan är godkänt men man funderar förstås på hur man skulle klara en sättning modell större (de mindre som varit under året har portföljen klarat galant).

Mål Jämförelseindex

Högre avkastning över tiden än en Global indexfond.

Min portfölj har strategin att ha likartad allokering rent regionsmässigt som en globalfond så en fond i kategorin handlad i SEK borde bli mest relevant att jämföra sig mot. För närvarande har jag SPP Global Aktiefond men det kanske finns någon bättre i samma prisklass?

Tyvärr har inte Nordnet funktionalitet för att jämföra mot världsindex eller fonder men jag ska försöka driva på detta i den mån jag kan. Avanza däremot tycks vara nära att jämföra kontoutveckling mot godtyckligt värdepapper - en funktion jag ser fram emot.

Hur ska målen uppnås?

  • Genomsnittlig direktavkastning för hela portföljen ska vara minst 5% (ränta+4%-enheter) och förväntad utdelningstillväxt  ska vara minst 3% (inflation+2%-enheter)
  • Möjlighet till belåning av portföljen på upp till 20% om kreditkostnaderna är gynnsamma i förhållande till genomsnittlig direktavkastning
  • Global allokering som inte avviker för mycket mot en globalfond sett till världsdelar
  • Portföljen ska bestå av minst 30 bolag och största andel får vara 10%

Hur ser det ut för stunden?

  • Direktavkastning 5,11% - check!
  • Förväntad utdelningstillväxt 4,51% - check!
  • Belåning 9% - check!
  • Antal bolag/aktier 46 st - check!
  • Största andel 5,6% (Boston Pizza) - check!
  • Global allokering sett till världsdelar - hyfsat stort sett (andel nordamerika) men kan bli bättre

Vad tycker ni? Rimligt? Defensivt? Vettigt?




12 kommentarer:

  1. Kanske en dum fråga (som dessutom är lite off-topic på den här posten): hur kommer du fram till förväntad utdelningstillväxt för en aktie? Direktavkastningen är ju ett empiriskt faktum - det finns en viss utdelning beslutad av företagsledningen - men hur mycket denna växer borde vara en väldigt mycket luddigare siffra, i varje fall för vissa bolag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. En högst relevant fråga och även i detta sammanhang!

      Tror det får bli ett separat inlägg då jag får frågan då och då men det korta svaret är prognoser från 4traders, SME o dyl samt egen kvalificerad gissning utifrån historik, mönster och tillväxtsprognos.

      Radera
  2. Suttit och tweakat lite med dina verktyg. Mycket roligt!

    Månadsparar en rejält slant för tillfället vilket dock kommer gå ner till kanske endast 2000 sek i månaden från årsskiftet vilket var intressant att se skillnaden på i ditt verktyg.

    Nåväl, ligger just nu ca 60% i aktier, 10% cash, 15% olika P2P, 15% fysiskt guld och silver. Nu undrar jag om du inför ett scenario med högre räntor köper andra aktier specifikt för det eller några andra tillgångar? Hur tänker du? Finns det förövrigt några aktier man kan titta på som mår bra i ett scenario med högre räntor?

    Mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du gillar vertygen!

      Jag ligger positionerad för fortsatt lågt ränteläge då jag inte ser vad som skulle kunna få fart på räntorna i dagsläget.

      En "superkonjunktur" skulle nog krävas för att ränteläget och inflation ska stiga ordentligt och bolag som gynnas av det kanske kan vara bra i portföljen - banker och cykliska bolag?

      Radera
  3. 46 bolag, inte illa och då slår du mig med mina 40 just nu, hehe

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ska man köra global exponering så blir det några stycken rimligtvis :-)

      Radera
  4. Spomtant sett krav på Väldigt hög direktavläsning. Bra med utdelning men begränsar lite väl mkt bolag imho.
    /Fredrik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kanske var otydlig, 5% är på hela portföljen så jag mixar de med lägre DA + tillväxt med rena High Yield utan tillväxt.

      Exempelvis har jag Novo som har låg DA men hög förväntat utdelningstillväxt.

      Radera
  5. Intressanta mål och tankar!

    Jag känner nu att jag behöver ha lite mer konkreta mål för min portfölj, så jag kommer gå tillbaka till det här inlägget för att få lite inspiration på hur man kan göra.

    Mvh
    Framtida Frihet

    SvaraRadera
    Svar
    1. Måhända är strategi viktigare än målen men o andra sidan är det kanske lättare att välja risk/strategi om man har mål.

      Lycka till!

      Radera
  6. Personligen tycker jag målen är lite höga. Ser du inte en risk att du börjar ta för stora risker för att uppnå dom i framtiden? (Sedan så ser jag mål som en minstanivå, att faktiskt sätta ett mål på vad man skall landa på lyckas jag ändå inte med)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svenska börsen har gett 11% per år och världsindex 9% har jag för mig så tycker nog att 8% är ganska modest för en portfölj med 100-120% aktier. Det kan bli tufft att uppnå om inte tillväxt och konjunktur tar fart någon gång vilket o andra sidan sannolikt innebär fortsatt lågt ränteläge och fördel hög direktavkastning tror jag.

      Vi får se hur det går...

      Radera