2016-08-13

Veckan som gått: 2016-32

Första jobbveckan efter semestern avklarad och dags för lite korta reflektioner.

---

En del utav familjens innehav kom in med stabila rapporter och en del trevliga nyheter, ett axplock från mitt minne:

  • G4S påvisar tillväxt och gott resultat - veckans vinnare!
  • Keg växer även de något samt höjer utdelningen
  • UTG kom med positiv vinstvarning - extrautdelning?
  • Northwest rapporterade stabilt och går åt rätt håll tycker jag.

---

Ökade lite i Novo på 310, ett bolag jag tror på lång sikt och som har extrautdelning nästa vecka.

---

bildkälla: Avanza

Bilportföljen ångar på och avslutade på nytt ATH! De höga utdelningarna kommer in regelbundet och vid varje återinvestering så blir portföljen lite mer diversifierad vilket känns bra.

---

Passerade 700 följare på Shareville vilket känns stort men samtidigt lite ansvarsfullt. Bloggen och undertecknad börjar blir så pass "stora" att man skulle kunna påverka i mindre bolag med mindre omsättning.

Antal ägare hos Avanza för Keg har ökat från 2 (mig och Valient) till 55 i skrivande stund vilket till stor del lär bero på mina skriverier om bolaget. Man påverkar knappast nordamerikanska aktier omsättningsmässigt men lite eftertänksam blir man.

Nog för att det är var och ens ansvar att veta vad man köper men givetvis känns det som man har ett visst eget ansvar när man skriver om den typen av bolag (och andra).

Hoppas ni tycker jag är tillräckligt tydlig med risker/möjligheter i mina "analyser" trots att de ofta är ganska grunda och förenklade samt främst skrivna för att väcka intresse. Kommer nog att arbeta fram en något mer omfattande policy för mina skriverier än den som finns nu i högermenyn så att det blir lite tydligare och mer omfattande.

Vad tycker ni i frågan?

15 kommentarer:

  1. Viktigt är väl att påpeka att det inte är några rekommendationer och att alla ska göra sin egen analys i vanlig ordning. Sen får det väl vara upp till var och en. Jag hoppar ibland på lite tips jag hittar på bloggar utan vidare jätteanalys och får ju ta det för vad det är. Men ofta går det ju rätt bra :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hoppas att det framgår att det är mina tankar och hur jag själv är positionerad. Shareville redogör i realtid för de flesta av mina affärer så där är väl transparensen maximal antar jag?

      Radera
  2. Jag har blandade känslor till aktietips på ekonomibloggar, inte minst efter "Vardia-affären" där jag tyckte bevakningen var oseriös. Samtidigt så måste alla som läser den här typen av bloggar förstå att varje person måste fatta beslut på egna grunder.

    För mig handlar det lite om varför du skriver och hur känslomässigt kopplad du blir till dina aktieinnehav. Om du skriver om ett bolag för att utveckla dig själv och dina tankar så är det fine. Om du skriver som ett tips till dina läsare så är det också ok.

    Men om du binder dig för hårt vid en aktie så att det börjar likna fotbollsreferat och bli ren halleluja-stämning så tappar du mig, även om fakta är rätt och genomarbetad. Jag kan inte se att du är där, men det verkar vara väldigt lätt att hamna i den fällan när det gäller aktier tydligen. Vardia var ett exempel men Twitter är fullt av liknande "case".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för bra och tänkvärda reflektioner!

      En stor anledning till att jag skriver om bolag/aktier/strategier är för att "tänka högt" så att man kan få feedback att reflektera över huruvida man är på rätt spår eller inte bland annat.

      Radera
    2. @Onkel Tom

      På vilket sätt tycker du att bevakningen av Vardia var oseriös? Jag själv har kommenterat och skrivit om Vardia. När jag läser bloggar letar jag inte tips jag letar investeringsuppslag som jag kan titta närmare på. När jag köpt är det givetvis jag som har hela ansvaret. Vem skulle annars ha det?

      När jag köpte Boston Pizza var det för att jag ville ha en exponering mot Kanada, och den kanadensiska dollarn. Aktien passade in i min portfölj helt enkelt. Om någon bloggare skriver om bolaget. Fine. Jag skulle hellre köpt Unilever här betalar man ingen källskatt i USA på utdelningen, men vill inte ha en ytterligare dollarexponering. Att läsa bloggar är som att dricka alkohol. Det är något man skall behärska inte behärskas av.

      Med vänlig hälsning

      Lars

      Radera
    3. @Lars

      I fallet Unilever är det väl snarare en exponering mot GBP då den är primärnoterad samt har huvudsäte i UK?

      Radera
    4. @Stefan

      Vad jag förstår är det bara Unilever med ticker UL som slipper källskatt noteras i USA. Dollarexponering.

      Med vänlig hälsning

      Lars

      Radera
    5. @Lars

      Stämmer bra det att man tycks slippa källskatt för alla UK-baserade aktier (PLC) oavsett var de handlas. Så är min erfarenhet för GSK, UL och HSBC där jag äger de ADR-noterade på NYSE då courtaget är lägre för de små summar jag handlar för. I september blir det spännande o se för G4S PLC som jag äger via Danska börsen men enligt förhandsinfo ska man slippa källskatt även där då de har huvudsäte i UK.

      Valutaexponering är komplext då de flesta stora bolagen är multinationella och påverkas mer eller mindre av de valutor som snurrar inom koncernen.

      Jag vill nog dock påstå att UK-baserade bolags aktiekurs främst påverkas av pundets utveckling (allt annat lika) oavsett vilken börs de handlas på. HFT och andra lär se till att täppa till eventuella "valuta-arbitage" under börsens öppetider så att jämnvikt råder i priset med hänsyn till valuta.

      Minns när Schwiez släppte peggen för CHF och på den svenska börsens så drogs ABB med i rörelsen. Vill nog påstå att ABB är en exponering mot CHF oavsett om den handlas i Schweiz eller i Sverige, eller har jag fått det helt om bakfoten?

      Radera
  3. Lite sugen på Novo också. Såg att den går att handla i USA också. Det kanske är att föredra m t p källskatten?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror inte det ska spelar någon roll då huvudsätet borde avgöra skattehantering (DK i detta fall). Valutakostnaden blir också densamma.

      Radera
  4. Personligen läser jag bloggar så som Onkel Tom skrev, dvs för att hitta ideer som jag sedan läser vidare om.

    En fundering jag har haft är att Lundaluppen slutade skriva för att många kommentarer handlade om att följa hans val, och jag gissar att han inte gillade det.

    Om man nu hade gjort det i alla fall så om jag minns rätt (orkar inte kolla upp fakta nu) så var 4 av hans stora innehav HM, handelsbanken, Swedbank och Industrivärden, där man nu kan se att HM inte höjt utdelningen på flera år, och Swedbank samt Industrivärden sänkte väl båda sina utdelningar i år.

    Han beskrev väl sin portfölj som väldigt försiktig och koncentrerad, och se nu hur det gick..

    Jag gillar vad Lundaluppen hade skrivit väldigt mycket och tycker att det var synd att han slutade, men ett klart observandum att man skall ta sina egna beslut och stå för dem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för intressanta reflektioner!

      Just vetskapen att även stora och stabila bolag kan drabbas av bakslag/nedgång (VW?) har nog medfört att min strategi kring många bolag i portföljen vunnit terräng hos mig själv.

      Radera
    2. Eftersom han inte skrivit sedan 2014 är det svårt att veta hur det gått. Men någonstans i kommentatorsfälten här ska det finnas en beräkning av hans avkastning gentemot sixprxs och den var imponerande. Däremot bör han precis som omxs30 tagit en del stryk 2015 men knappast nog för att radera ut hans framgångar.

      Radera
  5. För mig sög det till lite på förra uppesittarkvällen med DataRespons ;-).

    I grund och botten håller jag med Lars och Makrill i de här frågorna. Min personliga strategi för att hantera det faktum att jag vill ha respons snarare än följare är att jag skriver ganska snåriga inlägg som inte slutar i några rekommendationer annat än en beskrivning av hur jag själv agerar.

    Effekten av det här var ganska tydlig med Judges Scientific där jag var mer positiv då jag gjorde en kort sammanfattning av varför jag köpte och länkade till Värdepappret/ExpectingValue för djupare och mer kritisk analys.

    Det inlägget var nog det inlägget där jag fått mest medhåll för köpet i ett bolag. Det ser jag som en bra motivation för att alltid lyfta fram svagheterna i en investering också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. DataRespons gav upphov till eftertanke även för min del...

      Jag skriver ofta om sådant jag har redan har köpt men försöker lyfta fram risker och hoppas att folk skriver kommentarer över eventuella tveksamheter.

      I några av mina High Yield-spekulationer har jag verkligen fått bra feedback om risker och annat tveksamt vilket har gjort inlägget mer värdefullt för läsaren.

      Men som sagt, ska jobba fram lite mer omfattande disclaimers och riktlinjer oavsett.

      Radera