2016-08-20

Veckan som gått: 2016-33

Vecka trettiotre närmar sig slutet och det är dags för en liten kort reflektion.

---

Veckans portfölj är mitt Investeringssparkonto (ISK) som jag kallar z2036 Small Cap då den är en mer fokuserad portfölj bestående av små- och medelstora bolag.

bildkälla: Nordnet

Senaste perioden har den gått mycket fint med ankare som Firefly och UTG med flera.

bildkälla: Shareville

Det är den utav mina portföljer som finns på Shareville som har flest antal följare (685) sannolikt för att den har tre stjärnor och för att den gode Gottodix har hjälpt till att marknadsföra den (även om han tror att den innehåller utdelningsaristokrater). :-)

Firefly kommer med rapport nästa vecka vilket blir spännande, finns risk för bakslag då kursen har gått mycket starkt under sommaren men jag tror på detta långsiktigt och försöker inte tajma några kursrörelser.

---

Statslåneräntan (slr) är fortsatt på minus (-0,1%) och medelvärdet sjunker vecka för vecka. Slr används främst för att beräkna schablonskatt för ISK/KF (slr sista november) samt för pensionsförsäkringar (Tjänstepension, Privatpension/IPS samt Kapitalpension) som använder medelvärdet för det gångna året vid skatteberäkning.

För ISK/KF så spelar det mindre roll att slr ligger lågt då regeringen införde ett golv förra året som sannolikt slår in för kommande beskattningsperiod 2017. Däremot saknas golv för genomsnittliga slr och om inget dramatiskt händer så lär det bli en rekordlåg beskattning.

Vad spelar detta för roll då? Jo för en utdelningsinvesterare som jag är det inte givet att få tillbaka utländsk källskatt per automatik om försäkringsbolagets totala schablonskatt är mindre än den dragna källskatten. Nog för att jag tror att de flesta som sparar i försäkringsskal ligger i fonder mer än i utländska utdelningsaktier (gissar att avräkningen sker mot kollektivet) men om skatten blir nära noll så blir det tufft att få full avräkning.

Om man zoomar ut lite så är nog detta ändå ett angenämt problem då låg slr innebär låg beskattning vilket innebär fortsatt stor fördel för schablonbeskattning jämfört med reavinstbeskattning som man har i de fria sparformerna.

---

Veckans blogginlägg står Thoughts by Mr P för som berör småbolag - högintressant!

---

Undertecknad och min kompis Deval har anmält oss till Gustavs aktiepub den 1:a september och jag tror det finns ett tiotal platser kvar. Syns vi där?

2 kommentarer:

 1. Är det någon fördel att ha sitt fondsparande i en KF jämfört med ISK?

  / Dansken från Dalarna

  SvaraRadera
  Svar
  1. För vanliga fonder så spelar det ingen roll, kanske till och med fördel ISK då man kan flytta utan att sälja andelar samt att man skattar utanför depån. Däremot utländska ETF:er som delar ut är bättre i KF då man har chans att få tillbaka källskatt med automatik.

   Radera