2016-11-06

Att tajma marknaden...

"historisk sett..."

"med facit i hand..."

"det känns dyrt..."

Att försöka förutse hur marknaden kommer att utvecklas är inte lätt vill jag nog påstå. Jag hade en period för några år sedan då jag just försökte gissa vart OMXS30 skulle ta vägen och körde lite swingtrading med XACT Bull respektive Bear. Hur det gick? Vagt minne av nollresultat men säkert sämre än så och till slut insåg jag att detta varken var lönsamt eller enkelt.

Det finns säkert de som gissar rätt oftare än fel vart marknaden är på väg men över tiden är det nog extremt svårt att få rätt hela tiden och man får nog lägga ner väldigt mycket tid på en sådan strategi.

Inför Brexit-omröstningen i somras så sålde jag av alla aktiefonder i min dåvarande ordinarie tjänstepension då jag ville säkra värdet inför en flytt av densamma.

källa: Avanza

Med facit i hand så har man missat 10% avkastning i runda slängar i en uppgång som många "proffs" inte såg komma vid tidpunkten runt Brexit i alla fall.

Att gråta över missad avkastning hjälper inte så kan man lära sig något av detta?

Jag tror att det är högst rationellt att ligga fullt investerad i aktier över tiden (10+ år) och att tajma marknaden riskerar att kosta mer än det ger i form av värdebevarande.

I veckan så blev min flytt av tjänstepension klar och en för mig ansenlig summa flyttades till ett så kallat fribrev hos en nätmäklare som inte har några skalavgifter på sina sparprodukter samt att man kan investera direkt i aktier.

Låt mig presentera ytterligare en portfölj:
bildkälla: z2036

Som strategi för denna portfölj som jag preliminärt har döpt till z2036 PensionTvå så tänker jag globala- och svenska utdelningsaktier som stomme samt några utvalda småbolag. Exakt fördelning får jag återkomma till men det lär bli mer än väl diversifierat om jag känner mig själv rätt.

En alternativ strategi som är bekväm och prisvärd är att ligga investerad i en global indexfond med 0,2% i årlig avgift. Men jag kör hellre på direktägande i aktier då motsvarande årlig förvaltningsavgift blir ca 0,01% för återinvestering av utdelningar (portföljens direktavkastning x rörligt courtage). En kostnadseffektiv och roligare strategi tycker jag.

Oddsen säger "all-in" men magen säger dyr dollar och USA-val så investera allt på en gång eller lite i taget?

Jag har valt att investera ca 15% denna vecka och när nätmäklaren i fråga körde courtagefritt i S&P500 så kunde jag inte låta bli att köpa några amerikanska aktier trots dyr dollar.

bildkälla: Nordnet

En blandning "gamla" med några nya blev det. Man kan hoppas på att nedgången fortsätter nästa vecka så att man kan fortsätta fylla på till ok priser. Min tanke är att fortsätta köpa regelbundet under närmsta tiden men har inte bestämt i vilken takt.

Hur hade du gjort? Legat helt likvid över USA-valet eller kört all-in? Vilka USA-aktier hade du köpt?



21 kommentarer:

  1. Jag har avvaktat amerikanska aktier men tittar på att öka i kanadensare. Anledningen är att jag tycker att de från ett utdelningsperspektiv fortfarande är dyra. Realty Income frestar men med tanke på den höga dollarn kan realutdelningen snart vara nere under 3,5 procent den fina kursen till trots. Sparar man däremot på kurs- och utdelningstillväxt är det säkert ett hyggligt tillfälle. Framförallt tror jag att många amerikanare kommer bli ännu billigare när FED:s räntebesked kommer i december (och räntan väl till sist ändå höjs igen). Faller börsen på onsdag kommer jag dock passa på att köpa JNJ m.fl. på lång sikt.

    Däremot har jag tittat noga på att öka i mina standardinnehav av svenska aktier som i många fall är lite billigare än vanligt. Bra tillfälle att öka på längre sikt och har "lånat" av mig själv för att ha en god kassa inför eventuella fortsatta nedgångar nästa vecka samtidigt som jag klarar att teckna Serneke veckan därpå.

    Känner igen mig i vad du skriver om day/swingtrading. Har provat på lite och det brukar gå hyggligt men vinsten är ganska liten och jag tycker framförallt att risken ökar eftersom det blir så många fler aktiva beslut i varje affär (med ökad risk för felbedömningar). Därför trivs jag bättre med utdelningsinvesterande där utgångspunkten är ett köpbesult vid på förhand uppsatta nivåer och devisen "köp och bevaka".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för att du delar med dig av dina tankar!

      I denna pensionsportfölj är det 19-20 års sparhorisont och de amerikanare jag köpt ovan tycker jag dyr dollar till trots, har något rimlig värdering f n, speciellt kanske Nike och Starbucks.

      Radera
  2. Cxw och Geo group har jag köpt. Amerikanska fastighetsbolag med boenden för speciella omständigheter.
    14,50/23,50 dollar kostar de. DA 15/11,5 procent som delas ut kvartalsvis.

    StefanBnas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du kör på med dina fängelseaktier, grym DA onekligen :-)

      Radera
  3. Vagt minne av nollresultat, men säkert sämre än så. Det blir väl som när man frågar en person som ägnar sig åt att spela på hästar. Hur går det? Svaret brukar vara att det går ungefär jämt upp.

    Vilket det i verkliga livet inte gör. Själv minns jag så väl hur snacket gick innan Brexit. De stora pojkarna ställde sig vid sidlinjen som det så vackert heter. Alltid samma sak man tror man kan flytta pengar ut och in på marknaden när man känner större eller mindre tilltron till denna. Det kan man inte.

    @Utlandsutdelaren

    Det finns en gammal sanning på börsen som säger. En långsiktig investerare är inget annat än en misslyckad spekulant. De flesta upptäcker rätt snart att man var inte så smart som man först trodde.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just när det gäller bull/bear så hamnade det runt nollan i absoluta tal men klart sämre sett relativt till index och tiden man la ner på strategin. Avskräckande kan man sammanfatta det med iaf.

      Radera
    2. Lars: "Vilket det i verkliga livet inte gör. Själv minns jag så väl hur snacket gick innan Brexit. De stora pojkarna ställde sig vid sidlinjen som det så vackert heter. Alltid samma sak man tror man kan flytta pengar ut och in på marknaden när man känner större eller mindre tilltron till denna. Det kan man inte."

      vs.

      "Det finns en gammal sanning på börsen som säger. En långsiktig investerare är inget annat än en misslyckad spekulant. De flesta upptäcker rätt snart att man var inte så smart som man först trodde."

      Nu säger du väl ändå emot dig själv? Å ena sidan kan man inte flytta pengar in och ut ur marknaden och å andra sidan kan man inte vara långsiktig heller. Hur ska du ha det egentligen? :)

      Radera
    3. @Utlandsutdelaren

      Vet inte om jag uttyckte mig otydligt? Jag menar att en investerare börjar nästan alltid som en kortsiktig spekulant. Snart börjar han förlora pengar. Nu är det dags att bli en långsiktig investerare. Många surdegar ligger nu i portföljen. Nu intalar investeraren sig att man får ju ändå sin utdelning. Detta självbedrägeri pågår tills man plötsligt inte får någon utdelning.

      Det räcker väl att säga Ratos. Minst sagt egendomliga direktavkastningstal. Nu har många utdelningsinvesterare hamnat i den situationen att det är högst osäkert om det blir någon utdelning överhuvudtaget.

      Med vänlig hälsning

      Lars

      Radera
  4. Jag tror också att man ska avstå från a att tajma försäljningar, och istället ligga kvar över tid. Däremot köpa vid nedgångar. Använde t ex Brexit för att fylla på Atlas Copco, och det känner jag mig nöjd med idag. Annars har jag flera äldre och mer eller mindre trista exempel på att man förlorar på att inte ligga kvar långsiktigt... Har bidragit till min nuvarande strategi.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att ligga lång över tiden och samla utdelningar har sina fördelar tror jag. Sen finns även aspekten att kostnaden ökar om man omsätter portföljen ofta och då är det nog bättre med indexfonder i det avseendet.

      Radera
  5. Även om all-in är bäst till oddsen sett skulle jag psykologiskt dela upp kapitalet på tex 3, 6 eller 12 delar för att inte riskera att köpa just på toppen. Tajma köp och sälj är en sak men att gå in stegvis är delvis en annan sak?

    Det som du inte investerar på marknaden skulle i och för sig kunna vara i något mindre riskfyllt som ändå är på börsen, även om sånt kanske inte finns och courtage/spreadkostnader ökar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du snuddar kring mina tankar och det blir nog en del High Yield även i denna portfölj som jag tycker fortsatt har bra risk/reward på kortare sikt.

      Radera
  6. Jag har själv aldrig gillat att när du får en summa pengar att slänga in allt direkt då "time in the market" är det viktiga. Visst man kan säkert missa en uppgång om man väljer att inte lägga in allt men man kan även ha tur och komma in billigare med resterande kapitalet. Jag tycker du borde fundera över vilken portföljviktning du vill ha i de olika branscherna och tycker du exempelvis att bygg är dyr och konsument är billigt så köp andelen du vill ha i konsument men vänta med att köpa i bygg tills den fått en bättre värdering.

    Jag själv sitter med en relativt stor kassa utanför börsen och funderar själv i banorna om jag ska fortsätta vänta på sättningar som jag gjort hittills eller om jag ska successivt slänga in allt så jag hela tiden är fullinvesterad. Det kanske hade gynnat mer att vara fullinvesterad nu i början av sin investerarkarriär för att försöka tajma mer när man blir äldre eftersom det är ju ändå tiden som ger avkastningen eller vad tycker du? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för input! Jo de aktier som känns rimligt värderade som exempelvis Atea är det bara att köpa full andel i direkt. Även mina kanadensiska favoriter ligger bra till tycker jag.

      Radera
  7. Mina portföljer som jag öppnade 2011 talar för sig själva, de enda som visar ett rejält plus är de som jag bara haft en enda typ av transaktioner i, och det är köp. Och där har det uteslutande handlat om indexfonder. I de portföljer som visar noll eller minus har jag handlat aktier friskt, köpt och sålt. Där är det bara nätmäklarna som tjänat nåågot...
    Min egen slutsats är ganska trist men tydlig. Köp indexfonder och lägg dem i byrålådan.

    SvaraRadera
  8. Hej Stefan.
    Har aktier och fondportfölj. Nu köper jag månadsvis bara i fondportföljen.
    Spiltan Global investement 40%
    Spiltan investenment 25%
    Amf småbolag 15%
    Amf asien stilla havet 10%
    LF tillväxtmarknad index 10%.
    Långsiktigt.
    Har likvider att köpa efter usa valet. Annars 12500 kr månadsvis går in i fondportföljen.
    Ingen belåning. Bara inntjänade pengar.
    Lycka till.
    Mvh.jacke77

    SvaraRadera
  9. Själv ökade jag innan helgen i Omega Healthcare . Realty Income vill jag öka men känns svår, fast egentligen borde jag väl bara köpa.

    Anledningen till att OHI känns ok är ju den saftiga direktavkastningen den ligger på just nu. På något sätt känns den mer säkrad mot räntehöjningar.

    Mvh / Frihetsmaskinen

    SvaraRadera
    Svar
    1. OHI är en av mina favoriter bland REIT, hög DA och höjningar är en sällsynt kombo - vad är haken?

      Radera
  10. Jag känner igen mig i det du skriver i början där. "det känns dyrt" stämmer även på dollarkursen just nu men det är, som många påpekat, aldrig någon som kan veta vad som kommer anses som dyrt i morgon eller om ett år. Är man långsiktigt så blir man en vinnare på sikt. Jag kommer ändå avstå att köpa på USA-börsen ett tag till. Däremot köper jag på Stockholmsbörsen både förra veckan och denna. Idag har det blivit ytterligare 70 Axfood till 137,50. Antagligen kommer även Kinnevik och Investor att fyllas på under de närmaste veckorna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja idag kändes det dubbelt dyrt med uppgång i USA + hög dollar - blev lite Kanadensare istället och är nu 21,5% investerad i nya pensionsportföljen.

      Radera