2017-01-24

#uppesittarkväll januari 2017

Det är dags för #uppesittarkväll och månadssparande!

Till att börja med kommer en del av månadssparandet att placeras på kassan då hävstången i min globala utdelningsportfölj ligger på 1.2045xL i skrivande stund vilket är över målnivån 1.2xL.

Men en liten slant blir över till aktieköp och jag använder mitt verktyg MyDividends för att "screena" fram köpvärda utdelningsaktier. Denna graf från verktyget är nog min favorit i sammanhanget:

bildkälla: z2036

Man kan avläsa direktavkastning (yield) på x-axeln samt förväntad utdelningstillväxt (growth) på y-axeln.

Vilka "bollar" ska man då välja?

Betsson (BETS) närmar sig 6% i direktavkastning och jag gissar på en liten höjning av utdelningen (är kanske ensam om det?) så en liten ökning är nog på sin plats.

Jag är något mer positiv till banker nu när räntan sannolikt har bottnat så min svenska favorit i sektorn SEB ligger bra till för att öka tycker jag.

Bubblare i mån det blir pengar över att investera får bli Novo, Pfizer, HiQ samt Hemfosa.

Vad köper ni denna månad?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en uppfattning.

30 kommentarer:

 1. Själv tror jag inte att det blir så mycket köpande. Det brukar det aldrig bli när det finns köpvärda aktier att tillgå. En bloggare som byggt sin investerar karriär kring sitt skägg får en fråga från en av sina bokköpare om det inte är köpläge i HM? I boken står det att om HM ger 4% i direktavkastning skall man agera.

  Utgivaren av denna handbok i konsten att bli rik är nu inte det minsta angelägen att köpa. Går kursen till 220kr så kanske. Så här rullar det på. En bloggare som den store mannen i Lund brukar hänvisa till är nu 50% likvid. Kan bara konstatera: Here we go again.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket av min strategi bygger på frekventa utdelningar så att "snöbollen" växer jämnt o fint och med över 51 aktier i portföljen så finns det ofta något som känns rimligt värderat i väntan på fyndläge (läs: krasch).

   Tack för kommentar Lars, hade varit kul om du fanns på Twitter med!

   Radera
  2. @Lars. Japp! Det är lätt att vara värdeinvesterare i teorin: ”köp när kursen faller, då är det fyndläge”. Men när den utvalda aktiens pris väl går söderut ordentligt börjar många tvivla på bolaget. Kanske har nåt blivit knas i affärsmodellen? Det blir inget köp, man ”inväntar”, och kanske säljer av hälften eller köper nåt annat.

   EN av anledningarna att billiga, breda indexfonder (som ju på sikt slår 90% av alla aktiva förvaltare) inte är helt dominerande, vilket de borde vara, är kanske att många inte kan förlika sig med den jobbiga tanken på sig själv som varandes "average", medel, genomsnittlig som investerare. Man vill ju få överavkastning, slå index! Och då tar man till stockpicking/värdeinvestering. Att köpa indexfonder framstår som trist.

   Hela våra liv lär vi oss att sträva efter bli bra (helst bäst!) på alla upptänkliga områden, läsa och studera och vässa våra verktyg, jämföra oss med andra. Men det paradoxala är att det inom investering faktiskt lönar sig att sikta på det ”mediokra” indexresultatet, (köpa mekaniskt i ur och skur) och därigenom lämna de flesta andra i dammet bakom sig.

   Radera
  3. Bra poäng!

   Min variant är mekanisk stockpicking med balanserad hävstång, blir spännande att se hur strategin presterar över tiden.

   Tack för kommentar!

   Radera
  4. @semsim Nä, index är genomsnittet av all utveckling. Därmed borde det vara lika många transaktioner som är bättre än index som det sämre.

   Radera
  5. Ett riktigt brett index skulle kunna motsvara ett sorts genomsnitt men i praktiken skulle man behöva alla bolag vilket inte är praktiskt möjligt. Det "beror på" är min poäng.

   Radera
  6. Lars

   Nu blir jag nyfiken på vilken denne skäggodlande bloggare är. Jag önskar fler ledtrådar!

   Med vänlig hälsning

   J

   PS

   Stefan
   Vad jag köper när lönen kommer behöver jag inte tjata mer om :)

   Radera
  7. @J

   Jag vill absolut inte peka ut någon med namn. Det kan skapa dålig stämning, och det vill jag inte bidraga till. Jag pratar rent allmänt. Jag har konstaterat att det är en stor skillnad mellan att prata om investeringar, och sedan lägga pengarna på bordet och göra dessa investeringar.

   Med vänlig hälsning

   Lars

   Radera
  8. @J

   Index? :-) minns inte om du har namngett vilka index och fonder, var det AVA Zero?

   @Lars

   "Papertrades" går bort IMO

   Radera
  9. Stefan Avanza zero är för snävt index för mig. Vill komma åt en större del, gärna hela marknaden. En favorit för Sverige är SHBs indexfond som följer SIXRX. Om jag minns rätt på rak arm heter den SHB Sverigefondindex. 0,6& avgift, lite högt men hellre det än Avanza zero.

   Jag hade förmodligen valt att direktinvestera i några av bolagen på OMX30 framför Avanza zero.

   Med vänlig hälsning

   J

   Radera
 2. Axfood, Pfizer, Qualcomm, Tieto OYJ och V.F Corp tittar jag på. Inte riktigt bestämt mig än, men rätt säker på att det blir lite Qualcomm och VF i alla fall. Pfizer lockar också. Det positiva som utdelningsinvesterare är att det alltid finns "bra köp". :)

  AktieVargen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ser stabilt ut, tack för kommentar!

   Radera
 3. Jag skulle hålla mig borta från Novo tills de visar vändning i resultaten. Att "fler och fler får diabetes" är bara en sida av myntet - det är många som vill ha en del av Novos kaka.

  Jag har under den senaste veckan köpt Yara, Amer sports, Tomra, Catena Media, Norwegian Finance Group, Cloetta och Hemfosa. Enligt min enkla tekniska analys har den sistnämnda aktien precis vänt upp från den negativa trend som inleddes i början av januari. Men det kan förstås svänga snabbt igen om det sker räntehöjningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska förstås vara Norwegian Finans Holding, inte Norwegian Finance Group.

   Radera
  2. Du kan ha rätt kring Novo men är ganska sugen på dessa nivåer oavsett.

   Fin samling annars som du köpt, tack för kommentar!

   Radera
  3. Otto,

   Svårt detta med aktier. Skulle jag få ge ett investeringsråd tycker jag att följande kan stå sig bra. Börja med att läsa bloggaren Indexinvesterararen och hans checklista. Läs sedan bloggaren Lundaluppens inlägg kallat Avanzaavkastning.

   Fundera lite kring detta. Nu kommer det att bli lite svårare. Gå in på Avanza och fundera kring följande rubrik. Getinges rapport svek. Vem har svikit vem och varför? Ett börsnoterat företag har rapporterat. Är detta ett svek? Kan det vara så banalt att någon av Placeras analytiker gjort en felbedömning??

   Med vänlig hälsning

   Lars

   Radera
  4. Hej Lars,

   Vet inte riktigt hur jag ska tolka ditt inlägg. Förstår knappt vad ditt första stycke har med mig att göra och definitivt inte det andra. Så jag upplever det som ett försök till näsknäpp och är förbryllad över hur det hör hemma i den här diskussionen.

   Tyckte du att min ton var otrevlig? Eller att jag genom mina aktieval visade en sådan amatörmässighet att jag behöver allmän vägledning? Tycker du de är för trendiga? Jag menar, du vet ju ingenting om mig eller om mina samlade investeringar.

   Nästa gång du vill dela med dig av allmänna råd med hänvisning till specifika bloggare får du allt förklara varför - och infoga länkar till det du tycker är relevant.

   Handla försiktigt.

   Radera
  5. Hej Otto,

   När jag såg vilka aktier du investerat i tyckte jag att jag kunde ge ett råd i all välmening. Var hittade du detta Catena Media? Enligt din enkla tekniska analys har Hemfosa vänt upp från sin negativa trend. Enkel teknisk analys? Vad i hela fridens namn är det för något? Många vill ha del av Novos kaka. Det tror jag också. Tycker inte dina investeringar är trendiga, men fick en känsla av att portföljen är ett plock av lite tips här och där. Jag önskar alla och envar lycka till med Catena Media tror det blir vårens stora aktie i bloggosfären. Mitt inlägg var inte menat som någon kritik av dig eller ditt investerande. Tyckte bara mitt råd hade en viss relevans.

   Be careful out there

   Lars

   Radera
  6. Hej,

   Jag tyckte inte att det här var tråden där analyser behövde utvecklas. Det var liksom "vad är månadens inköp"? Själv har du ju inte deltagit i det informationsutbytet, så det känns ju lite sunkigt att klanka ner på andras val. I andra sammanhang kallas det för härskarteknik och uppmuntrar inte precis fortsatt deltagande från de som blir tillplattade.

   Eftersom det var ett kort inlägg om vilka aktier som köpts in kändes en lång utläggning om den tekniska analysen lite överflödig. Men eftersom du är nyfiken: det var MACD (12, 26, 9), den kortsiktiga trendlinjen korsade den långsiktiga uppåtgående för ett par dagar sedan. Med detta ville jag säga att jag hade väntat några dagar med att köpa fastän medlen fanns. Du vet: köp billigt, sälj dyrt. Det var alltså inte skälet till att köpa just Hemfosa, men det var skälet till att köpet gjordes i veckan som gick.

   Angående Novo menar jag att den ännu bör sorteras under fallande kniv, tills motsatsen har bevisats. Mördande konkurrens inom läkemedel. Har du en annorlunda uppfattning kan du väl utveckla.

   Det var en lång intervju med Catena Medias vd i Börspodden förr veckan. Jag tycker affärsmodellen låter riktig och de verkar vara ha gott first mover advantage på sin marknad. De får intäkter från nätspel utan att vara operatör. För många kunder de förmedlat till spelbolagen får de återkommande del av spelarens genererade intäkt - på livstid! Jag sorterar in dem i samma fack som NetEnt, som också säljer spador och hackor till guldgrävarna. Jag är lång även i NetEnt.

   Ska jag fortsätta?

   Radera
  7. Otto,

   Var absolut inte min mening att platta till någon. Själv har jag ingen aning om vad MACD(12,26,9) är för någonting. I min verklighet är teknisk analys varken teknik, eller för den delen analys. Mitt senaste köp var Castellum. Det kunde jag kanske motivera med en skrivning av typ. Castellum visar enligt den stokastiska bollingerkröken en dubbelhalva på båda sidor om tvärsen. Samtidigt står vinkelrotens utgångspunkt i triangelhalvans klyvare utan att slå under bältet. Och märk väl att detta sker andra onsdagen efter att x-axeln underskreds för nittonde gången utan föregående signal eller ens en antydan!!

   Önskar stort lycka till med Catena Media. Vi sätter punkt här.

   Med vänlig hälsning

   Lars

   Radera
  8. Ja, det är lätt att raljera och sedan sätta punkt när man blir ifrågasatt för det. Du verkar tycka att viss kunskap är bra att ha (fundamental analys och insikt om att aktiehandel är riskfyllt?) men andra infallsvinklar är tydligen bara suspekta?

   Men nog har du väl någon metod eller trick för att bedöma när det är dags att köpa en aktie? Förutom att den är prisvärd just idag enligt en fram-analyserad riktkurs? Den kan ju bli ännu mer prisvärd imorgon, om trenden pekar nedåt? I aktiehandel handlar det ju om att få oddsen på din sida, och då ska man väl inte fnysa åt tekniska hjälpmedel? Jag säger inte att det räcker, men det är väl ett verktyg i lådan bredvid alla andra?

   Ja, tiden kommer utvisa hur det går för Catena Media. Jag tror på den långsiktigt med än Yara i den cykliska gödselbranschen (som jag dock tror på kortsiktigt).

   Även jag äger Castellum. Men den köpte jag inte denna veckan. Och inte med teknisk analys som bevekelsegrund.

   Radera
  9. Otto. Vad menar du med Novo att de ska visa vändning i resultaten? Hittills har de inte visat på sjunkande siffror.

   Radera
  10. Ja, oj, jag uttryckte mig slarvigt. Vi byter ut "resultat" mot "tillväxtförväntningar". De nedjusterade tillväxtförväntningarna är väl inte gripna ur luften och säger väl något om att bolaget har en tuffare tid framför sig än vad de haft de senaste åren. Aktiepriset har justerats neråt kraftigt i två omgångar i augusti och oktober. Jag litar inte på att vändningen är här och nu. Därför skulle jag själv avvakta med att investera i bolaget tills det kommer mer glädjande nyheter.

   Så, nu är jag färdig med att förklara mig. Din framtoning, Lars, är nedlåtande och raljant och jag påminns om det lönlösa i att diskutera med troll. Därför lär jag avstå från att kommentera något du skrivit framgent. Och då har du misslyckats, ifall din avsikt med att skriva är att delta i en levande diskussion. Hoppas du kan ta det till dig och skriva mer konstruktiva saker i framtviden. Som att dela med dig av konkret fakta istället för svepande sarkasmer och kryptiska hänvisningar till andra bloggare (i samma andetag som du avfärdar att man ska sätta någon tillit till vad analytikerna på Placera skrivit).

   Klart slut.

   Radera
 4. Gissar att Lars menar Hernhag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antal misstänka är begränsat :-)

   Radera
 5. Inte riktat mot någon. Tycker alla skall läsa bloggaren Aktiefokus avhandling av Norwegian Fiance Holding. Ett suveränt inlägg.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
 6. Well,

  Blev visst dålig stämning ändå. Skulle jag ge ett råd som jag har ganska så bra på fötterna när jag säger det så är det: Avstå från teknisk analys. Det fungerar helt enkelt inte. Det har skrivits massor i detta ämne. Resultaten är entydiga. En investerare har ingen användning av detta tekniska analyserande.

  När det gäller Catena Media, och Norwegian Fiance Holding vet jag inte så mycket om bolagen att jag skulle kunna köpa något av dom. Aktiefokus synpunkter på Norwegian bör dock tagas på största allvar. Bloggarens erfarenhet från tidigare norska äventyr bör begrundas noga. Det är trots allt en frontsoldat som yttrar sig.

  Sedan skall det inte mycket till för att någon skall känna sig kränkt. Det gör jag aldrig jag tycker det är bra att få input, eller för den delen kritik. Mycket av de investeringar som gick bra under 2016 har jag hittat på ekonomibloggar. Boston Pizza och Diageo är jag mest nöjd med. Även de kanadensiska bankerna blev en stor framgång.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. *suck*

   Kennys analys av Norwegian Finans var bra. Där är jag enig. Men vi har alla olika riskprofil, och jag köper inte den aktien med en buy-and-hold-forever-strategi i åtanke. Man får, som med allt omvärdera kontinuerligt och ha extra koll när konjunkturen vänder. Din hänvisning till Kennys blogginlägg var kanske det enda konstruktiva du skrivit i hela tråden.

   Du säger att du välkomnar input. Det gör jag med. Men du kom inte med input, du inledde ditt första inlägg med att i princip säga att du inte tycker jag ska ägna mig åt aktiehandel. Baserat på att jag lite lättsamt bjussat på en handfull aktier jag tycker är intressanta just nu. Det är mer pajkastning från din sida än input. Fast under någon sorts slöja av vältalighet (som man också kan kalla ordbajseri).

   Teknisk analys är ett brett fält som innehåller många metoder. Jag har inte koll på så många av dem. Det jag vet är att matematiska metoder för analys av av trender fungerar. Du vet, kurvor, derivator och så. Inom aktiehandel fungerar det bättre för breda index än för enskilda aktier. Marknaden är ju trögrörlig och inte perfekt. Hade du trott på en perfekt marknad där alla värdepapper alltid är rätt prissatta skulle du ju inte ägna dig åt analys och stock picking utan istället ditt kära indexinvesterande, eller hur? Ergo: man kan få indikationer av var kurvorna är på väg innan det är helt tydligt för den som bara tittar på senaste dagens förändring. Sådan analys kan hjälpa en att t.ex. sälja riskabla värdepapper lagom till konjunkturen vänder (istället för efter att den har vänt). Det är min syn, och det är ett verktyg jag har i lådan. Du kan gärna tycka annorlunda. Men jag ser ingen anledning för dig att uttrycka att de som inte har samma spelstil som du ska kliva av planen.

   Att kalla folk för lättkränkta är för övrigt ytterligare en härskarteknik. Du verkar ha flera i din arsenal.

   Radera
  2. Vet inte om det är min roll som "bloggägare"/moderator att "medla" i detta men vill bara säga:

   - Det finns nog lika många investeringsstilar som (aktiva) investerare snudd på
   - Jag uppskattar kommentarer från alla håll och läger och tror inte någon sitter inne med "sanningen" då området investeringar/aktier är så pass komplext som det är

   Lars har sin stil på gott och ont och vi har nog väldigt olika åsikter i mångt och mycket (exempelvis valutaexponering) men jag kan ändå uppskatta hans kommentarer som "motpol" mot annat.

   Otto tycker jag är duktig och påläst och ger både bra feedback och input i sina kommentarer.

   Med det sagt hoppas jag att ni bägge fortsätter kommentera och att respekt visas för åsikter såväl som för individer (dömer ingen här). Ödmjukhet är meriterande men inget krav :-)

   Lycka till med investeringarna!

   Radera
  3. Stefan,

   Du har en fin blogg som jag kommer fortsätta att läsa och kommentera. Ledsen att ditt forum fick bli en sandlåda.

   Radera