2017-07-27

Månadens aktie: Tema Tyskland

Ett litet men inte obetydligt månadssparande är överfört till mina barns respektive Kapitalförsäkring och det är dags för dem att välja varsin Månadens aktie.

bildkälla: z2036

vi nyligen varit på semester i Tyskland och barnen har ca 50% vikt mot USA och Kanada (se ovan) så passar det bra med en europeisk aktie och just Tyska börsen har ett fint sortiment tycker jag.

Kandidat#1 - Daimler
Tysk fordonsindustri är under press då dieselns framtid är ifrågasatt och det talas om karteller och annat elände. I och med detta så är denna aktie mer av ett turnaround-case och en fin DA på 5,3% kan även det kanske locka till köp?
bildkälla: Nordnet

Aktien har tappat mot index på sistone sannolikt i linje med övriga tyska fordonsbolag. P/E på knappt 7 får nog anses relativt lågt i alla fall.

Kandidat#2 - Adidas
Varumärket Adidas får nog anses som väldigt starkt och tycks vara väldigt populärt hos vissa målgrupper. Blygsam DA på 1,1% men goda tillväxtmöjligheter tycks finnas åtminstone.
bildkälla: Nordnet

Aktien har gått starkt senaste åren och handlas nära ATH. P/E 29 antyder hög värdering men för 2018 väntas den sjunka till 24.

Kandidat#3 - Allianz
Försäkringsjätte med fin DA på 4,25% och med goda utsikter för höjningar.

bildkälla: Nordnet

Aktien har gått bättre än index de senaste 5 åren och en värdering på P/E 11 är väl ok även om det är inom finanssektorn? 

Vad väljer de?

Ebba (13): Jag tar Adidas, jag gillar kläderna och den ser ut att gå bra.

Sonen (17): Aldrig Adidas! Jaha, diesel ska kanske förbjudas? Allianz blir bra.

Då courtaget blir relativt högt för Tyska aktier så passar vi på att skala ner lite i andra innehav, återstår att se vad.

Hur har det gått?


Barnens portföljer har tagit en del stryk senaste månaden men ligger fortfarande på goda +8% i år. Sannolikt är det dollarns försvagning som ligger bakom en del av tappet. Jämför man med globalfonden SPP Aktiefond Global som gått +3% i år så ser det relativt bra ut i alla fall.

De aktier som gått bäst senaste månaden är Netflix för Ebbas portfölj och Nike för sonens portfölj. Gemensamt så har även EA och Activision Blizzard tuffat på bra. På förlorarsidan hittar vi CellaVision som tappat senaste månaden.

Blir som alltid spännande att se hur det går framåt!

Vilken aktie/fond väljer du i ditt eller dina barns månadssparande?


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

18 kommentarer:

 1. Hej, tack för en bra blogg! Gillar framför allt de här inläggen då jag själv har börjat spara till mina söner (1 och 3 år). Har börjat med en bas i fonder: Avanza Zero, Spiltan Investmentbolag och Länsförsäkringar Global Indexnära. Aktier som jag valt hittills är Castellum, Axfood, HM, Skanska, Kinnevik och Handelsbanken.

  Mvh
  Mattias

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du gillar bloggen och Månadens aktie!

   Bra fonder och aktier - ser ut som en bra bas! Möjligen skulle jag vara försiktig med Spiltan då en del investmentbolag handlas högt/med premium.

   Tack för kommentar och för att du delar med dig!

   Radera
 2. Har du koll på hur skatt på utdelningen fungerar om man har tyska aktier på ISK?

  Det dras 25% på utdelningen, men går det att kvitta detta fullt ut mot schablonbeskattningen eller är det endast 15% som går att kvitta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra fråga, skulle gissa på hela men är osäker. Vet att Twitter-profilen @alexeliasson begär tillbaka källskatt via ngn blankett men tror det är för vanlig depå.

   Enklast är nog att ha sina Tyska aktier i en KF för automatisk återföring.

   Tack för kommentar!

   Radera
  2. Tack för snabbt svar. Jag hittade detta på skatteverkets hemsida:

   "Om källstaten tagit ut mer i skatt, t.ex. 27 procent, kan maximalt 15 procent avräknas. Den skatt som överstiger 15 procent får du begära tillbaka från källstaten."

   Känns lite surt att "ge bort" först 10%-enheter av utdelningen sedan 1,25%-enhet i solidaritetsskatt eller vad de kallar det för där borta i Tyskland. För jag vet att jag aldrig kommer att orka begära tillbaka skatt från Tyskland :D

   Jag får göra som du säger; öppna en KF och slänga in mina utländska innehav där!

   Radera
  3. Fick napp på Twitter och här är länk till blanketten: http://www.bzst.de/EN/Steuern_International/Kapitalertragsteuerentlastung/Auslaendische_Antragsteller/Formulare/KapSt_Ausl_Formulare_node.html

   Tog enligt uppgift bara drygt en månad att få tillbaka skatten.

   Radera
  4. n p, gillar att bidra till konsumentnytta :-)

   Radera
 3. Tjo! Har kollat in Allianz och Vonovia. Blir det franskt tema nästa gång?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte omöjligt då Frankrike är oss varmt om hjärtat, vi får se helt enkelt :-)

   Radera
  2. Hade varit spännande med versuskamper, t.ex Bjässarna Suez vs Veolia eller liknande. Tack för en bra blogg!

   Radera
  3. Tack för feedback och intressant förslag! Vågar inte lova ngt men gillar konceptet :-)

   Radera
 4. Skulle ha valt Adidas av dessa. Lite väl hög värdering dock. Men de går väl alla tre att handla hos Avanza från 1 €?

  Gjorde förresten själv en liten genomgång av tyska aktier i våras, lite mer "ovanliga", men starka marknadsledare som alla kan handlas digitalt hos Avanza:

  http://framtidsinvesteringen.blogspot.se/search/label/Tyskland?m=0

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1 euro i minicourtage stämmer bra, motsvarande hos Nordnet är 9 kr.

   Tack för länk och kommentar!

   Radera
 5. Barnen fick göra ett köp av en aktie de redan hade, de resonerade väldigt olika, sonen tog den aktien som hade gått upp mest och dottern den som låg plusminus noll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad intressant att höra! Mina barn väljer ofta hellre en aktie som gått bra än tvärtom.

   Tack för att du delar med dig!

   Radera
 6. Detta är alltid lika intressant att följa och får tacka att man får följa med på resan!

  Här hemma har vi implementerat ett snarlikt sätt som du använder men vi kör en aktie i kvartalet. Barnen har just nu Nordnets superfonder Norge, Danmark, Finland, då avgiften är 0% vilket passar då deras intresse varierar.

  Men deras första aktieval blev Kinnevik, vilket får anses som klokt:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att höra och ett bra förstaval tror jag, tack för kommentar!

   Radera