2017-08-06

Global Dividend - tvåårsjubiluem!

Den 7:e augusti 2015 startade jag en ny kapitalförsäkring hos Nordnet. Denna portfölj som kom att bli inriktad mot "stabila" utdelningar från bolag världen över är nog den som ni läsare mest förknippar min blogg med gissar jag.

Då det nu är dags för tvåårsjubileum så blir det härmed ett passande jubileumsinlägg:
bildkälla: z2036

z2036 Global Dividend 2 år!

Jag gillar globala investeringar, gärna aktier från i princip hela världen givet att bolaget i fråga verkar vettigt. Då många av oss har en stor exponering mot Sverige i form av bostad, jobb m.m. så tror jag det är vettigt att söka globala investeringar för ökad diversifiering totalt sett. Vidare så har ett brett globalt aktieindex oftast något lägre risk historiskt sett vilket jag tycker är tilltalande.

Jag gillar utdelningar, gärna bolag med en relativt god direktavkastning och företrädesvis med goda utsikter för bibehållen eller höjd utdelningen över tiden.

Kombinerar man mina två "fablässer" ovan så får man z2036 Global Dividend.

Tror man på konceptet kan man dessutom skruva upp avkastning/risk med en måttlig belåning. Addera hävstång på 20% och voilà så har vi z2036 Global Dividend 1.2xL.

Min förhoppning när jag startade portföljen var att bygga upp en global utdelningsportfölj med god riskjusterad avkastning, så då är frågan om detta har uppfyllts?

Till en början hade jag ingen uttalad ambition om att slå index men med tiden har jag blivit övertygad om att det faktiskt inte är omöjligt.

Hur har det gått?

bildkälla: Shareville

På dessa två år så har värdeutvecklingen varit +31,4 % och avståndet till jämförelsefonden SPP Aktiefond Global är goda ca 23 %-enheter. I min bok är det klart godkänt oavsett om man tar hänsyn till belåningen eller ej. Till portföljens fördel kan man addera skatteuttag och ej inräknad återbetalning av upplupen källskatt.

Under åren har mina strategier med många innehav fått viss kritik om indexnära förvaltning men så tycks det inte vara än så länge i alla fall. Portföljens Active Share ligger på ca 90% jämfört med SPP-fondens innehav och det tycks göra en viss skillnad i alla fall.

bildkälla: Nordnet

Sharpekvoten, dvs ett mått på den riskjusterade avkastningen är goda 1,5 vilket jag är nöjd med. En önskad egenskap för min del är låg volatilitet och jag hoppas att den fortsätter.

Hur ser portföljen ut idag?

bildkälla: z2036

Portföljen består av 51 stycken innehav från olika delar av världen. Största innehav är Microsoft på ca 4,5% och minsta är New York Community Bancorp på knappt 1%.

bildkälla: Shareville

Innehav har adderats under årens lopp och de aktier som gått bäst är Data Respons, G4S och Microsoft (exklusive utdelningar). En trotjänare som förtjänar omnämnande är Boston Pizza Royalties Income Fund som återfinns i mångas utdelningsportföljer numera.

Antal sälj i portföljen under dessa två år är lätträknade men om ett bolags utsikter för utdelningar förändras till det sämre så trycker jag på säljknappen. Ratos, Betsson och Tele2 är värda att nämna i sammanhanget. Sen bytte jag svenska storbanker mot utländska för att undvika intressekonflikter med mitt jobb.

bildkälla: z2036

Portföljens valutaexponering avviker en del från världsindex. Exempelvis dollar har normalt drygt 50% av index medans portföljen ligger på knappt hälften av det. Stor övervikt SEK, CAD och NOK ur ett jämförelseperspektiv.

bildkälla: z2036

Om vi kikar på sektorfördelningen så är det relativt små skillnader i vikt bortsett från hälsa och energi. Genom åren så har fastighetssektorn minskats successivt. Man skulle nog kunna säga att portföljens strategi är till viss del "top-down" i form av sektorallokering och jag gillar "korgar" av aktier.

Vad händer i portföljen framåt?

Balansen mellan direktavkastning och (utdelnings)tillväxt önskas vara fortsatt god.
bildkälla: z2036

Målet är att ha minst 5% i direktavkastning och 3% i tillväxt och som synes ser det bra ut på portföljnivå ovan. 

"zYG-score" är Yield+Growth multiplicerat med eventuell hävstång och indikerar förväntad årsavkastning (allt annat lika).

Då värdeutvecklingen varit negativ senaste månaderna så balanseras hävstången genom att fylla på kassan med utdelningar och månadssparande även om det blir små köp emellanåt.

bildkälla: z2036

Hävstången balanseras runt 1.2xL vilket ger att direktavkastningen i portföljen skruvas upp till nästan 6% av eget kapital (exklusive räntekostnad).

Givet att räntan håller sig på fortsatt låga nivåer historiskt sett så tror jag att strategin med belånad utdelningsportfölj kan vara gynnsam även framöver.

Inflationen och långräntorna tycks ha fått lite fart men har svårt att se överhettning i ett globalt perspektiv då automatisering i kombination med globalisering lär fortsätta vilket jag tycker borde hålla tillbaka prisutvecklingen generellt sett. Detta är förstås en kvalificerad gissning från min sida, vi får se hur det blir.

Dollarn har tappat en del på sistone och den har nog toppat för den här gången gissar jag och några 9 kr kanske vi inte ser på ett tag.

Rimligen bör kanske kronan stärkas på sikt om Riksbanken släpper sargen och justerar räntan uppåt vilket kommer påverka portföljen negativt. Detta ger att jag gärna köper nordiska aktier framåt med stor inhemsk exponering.

Hur tror du att en global utdelningsportfölj kommer att prestera framöver? 

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

11 kommentarer:

  1. Visst kan en privatperson slå index och slå proffsen. Proffsen börjar ju året med ca %2 i avgiftsuttag, vilket är en hög andel av en genomsnittlig årsavkastning idag. Sedan tillkommer att fondernas kunders agerande framtvingar försäljningar i helt felaktiga lägen, vilket slår emot avkastning. Man slipper också problemet med enorma volymer som framtvingar placeringar i ett fåtal stor aktier, oavsett om de är köpvärda eller inte.
    Så, jag tror absolut din framgång kommer att bestå. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Många bra poänger, speciellt index-fonder kan nog få stora flöden beroende på sentiment som förstärker en rörelse. Förvisso slår det nog på hela marknaden men givet att mina bolags utdelningar är stabila så tror jag nedsidan blir lägre. Återstår att se dock.

      Tack för kommentar och dina tankar!

      Radera
  2. Hej!
    Jag har följt dig ett tag nu. Har lite funderingar angående vilket program du använder dör att göra alla snygga hastighetsmätare och liknanade.
    Jag har själv en excel med massa grafer och statistik. Men inte alls i samma snygga stil som din. Använder du också excel?
    Tack på förhand!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag använder ett hemsnickrat verktyg MyDividends - se menyraden överst på bloggen.

      Tack för kommentar!

      Radera
  3. Hur skulle du resonera kring ett "nybörjarsparande" enligt utdelningsstrategi?
    Funderingar jag har nedan.
    Depå idag: 30 000 kr (ISK)
    månadsspar: 3000 kr.
    * Har idag ISK, byta till KSK?
    - Är det någon mer skatt som tillkommer? Något man behöver tänka på kring valutakurser m.m?
    - Är det lönt för mig att börja tänka globalt så tidigt? Eller bättre köpa en billig globalfond och för en liten del satsa på svenska utdelare?
    - Hur hade du lagt upp det med ett sparande på 3000 i månaden?

    Hälsningar
    Victor R

    SvaraRadera
    Svar
    1. För dina svenska innehav så går det like bra att använda ISK som KF. Fördelen med att använda en depå för alla utdelningsaktier är att man får större belopp att återinvestera och lättare att komma över tröskelnivåer för courtage. Flyttar man likvida medel mellan ISK och KF så blir det lite skatt i onödan som man vill undvika.

      Vill man bygga en global utdelningsportfölj så är det nog bäst att använda KF då källskattshanteringen är smidigare på många sätt.

      En globalfond + svenska aktier är ingen dum idé till att börja med - det jag gillar med utdelningsaktier är att man kan bygga upp en buffertinkomst och man behöver inte sälja aktier om man behöver en extrainkomst. Fonder är smidiga i det avseendet med så man kan sälja andelar utan kostnad.

      Valutahantering kostar en del i form av spread men är överkomligt tycker jag. Valutarörelser påverkar förstås portföljen om man har utländska aktier med det gäller utländska fonder med.

      Då du är startgroparna i ditt sparande så är det nog inte fel att fokusera på svenska aktier till en början men prova gärna med något utländskt innehav så är du igång iallafall om du nu vill bygga en global utdelningsportfölj.

      Lycka till med investeringarna!

      Radera
  4. Kul att se hur din portfölj växer, jag följer dig med stort intresse - du är en bra inspiratör!
    Hur tänker du kring att investera nu när dollarkursen sjunker? Dollarinnehaven minskar i värde (ca -10% so far). Fortsätter du att investera i USD trots osäker framtid?

    Jag har själv skapat, med din hjälp, min egen portfölj i ditt verktyg. Kul att följa innehaven med grafik - tack för att du delar!

    Apropå dela - har du portföljen Global Dividend 1,2XL öppen på bloggen? Jag kan bara se MyDividends på knappen högst upp.

    Mvh
    Thomas

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att använder verktyget!

      Jag tror nog dollarn har toppat för något år eller två men tycker att runt 8 - 8,2 är ganska ok nivå ändå. Vid "risk off" brukar dollarn stärkas och då är det skönt med en andel i portföljen. Tror ändå att det blir lite mer svenska aktier i närtid för min del.

      Portföljen kan man se via Shareville (gratis att vara med om man har en depå hos Nordnet). Ska se om jag kan få till något på bloggen men vågar inte lova något.

      Tack för feedback och kommentar!

      Radera
    2. Tack för svar. Dina verktyg här är intressantare än på Shareville då man här får mer fakta kring dina innehav, t.ex. när utbetalningar kommer, yield, zYG-score osv. Jag håller tummarna , hårt!:)

      Radera
  5. Vad har du för YoC på den här portföljen? Ett ganska värdelöst mått på många sätt, men kul att se.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med om att det är mått som har ringa betydelse annat än "kul att veta". Räknade lite snabbt på utdelning / anskaffningsvärde och fick det till 5,8%.

      Tack för kommentar!

      Radera