2017-11-28

Courtagefritt - gratis är gott?

Jag strävar efter att hålla nere mina kostnader för min portföljförvaltning på diverse olika sätt.

Här är några utav mina generella tumregler:
  • Undvik rörliga kapitalavgifter (exempelvis fondavgifter)
  • Undvik fasta kostnader (om de blir stora relativt förvaltat kapital)
  • Minimera transaktionsavgifter
    • Köp när courtage blir 0,25 % eller lägre
    • Sälj sällan
Genom dessa regler så är det sannolikt att total årlig avgift av det förvaltade kapitalet hålls på en rimligt låg nivå över tiden.

Givetvis säljer jag när ett innehav inte passar in i portföljens strategi längre eller om jag hittar ett nytt case som känns betydligt bättre än det som är minst bra.

I praktiken så innebär det relativt få säljtransaktioner i utdelningsportföljerna.

Däremot har jag varit lite mer aktiv i år i min så kallade framtidsportfölj, Global Future.

Nu när Nordnet erbjöd courtagefria köp på USA-börserna så passade jag på att göra lite omallokeringar:

  • Sålt
    • HM (lyckades pricka botten...)
    • Starbucks (tendenser till ökad skuldsättning)
    • Nike (fint bolag men vill vikta ner USD-innehaven)
  • Köpt
    • Mekonomen (spekulation om uppköp inom ett halvår)
  • Ökat
    • Check Point Software (cyber security)
    • HDFC Bank (hur många har bankkonto i Indien? Få)
    • Thermo Fischer (läkemedelsutrustning)
    • Xylem (pumpinfrastruktur)
    • Disney
Portföljen är nu nere i "endast" 30 innehav:



Som synes så är den förväntade tillväxten uppskruvad i portföljen nu. Det blir spännande att se om utfallet blir så pass bra sen i praktiken.

Man kan fundera hur rationellt det är att handla aktier bara för att det är courtagefritt, du bränner av 0,25% i växlingsavgifter oavsett. Men tycker ändå denna kampanj sammanföll väl med att jag ville göra lite omallokeringar.

Hur tänker du kring kostnader för din förvaltning?


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

16 kommentarer:

  1. Du har helt rätt i sak, courtaget tenderar bli högt för min del i tradingportföljen. Det är en god anledning till att de flesta traders misslyckas, just att courtaget ger sådan uppförsbacke. Vid sidan av svårigheten i trading i sig. Men totalt sett ser jag till att hålla nere transaktionshastigheten, då största delen av portföljen är långsiktig.
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är man aktiv så duger inte 0,25% i courtage då det blir stor avbränning för varje transaktion. Antar att traders kan komma ner i ca 0,05% och då få rimlig kostnad i förhållande till omsättning / kapital.

      Tack för kommentar!

      Radera
    2. Nja man kommer lägre än så, men det blir pengar av det ändå i slutänden. Mvh

      Radera
  2. Jag har ju kommenterat hur omsättning påverkar ens kostnader under dagen...generellt verkar detta vara ett ämne man inte vill prata om. Växlingsavgift tex tror jag många nybörjare är helt omedvetna om!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Växlingsavgiften är lurig då den inte syns på samma sätt. Även kursspread är att betrakta som avgift och den syns än mindre när transaktion väl är gjord. Tror vi kommer få se mer transparens när Mifid2 träder i kraft. Tills dess kan du använda min transaktionskalkyator ovan :-)

      Tack för kommentar!

      Radera
  3. Intressant att du köper in Xylem, vad är det som lockar där? Direktavkastningen ligger på 1 %. Har faktiskt jobbat hos dem några år och företaget verkar stabilt med en lång historia och deras svenska del med dränkbara pumpar har ju anor 100 år tillbaka i tiden, både i Sthlm och i mina hemtrakter kring Emmaboda.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som jag förstår det så har infrastrukturen inom vattenförsörjning stora utmaningar framöver, exempelvis i USA. Xylem verkar ha smarta lösningar som kan göra att kommuner o liknande kan nyttja befintlig infrastruktur utan att bygga om från grunden (källa: förvaltare på fonden Lancelot Camelot).

      Tack för kommentar!

      Radera
  4. Jag går mer och mer ifrån Avanza pga höga courtageavgifter. Jag har Degiro där de har kostnad för utländsk handel: EUR 2,00 fast avgift + 0,02% rörligt courtage +0,1% valutaväxling. Detta courtagepris slår ingen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var riktigt bra villkor, synd att de inte erbjuder kapitalförsäkring.

      Tack för kommentar!

      Radera
  5. Fint inlägg :D
    Jag räknade samman det jag lagt i courtage i år och om någon är intresserad av att se hur man gör finns det här:
    http://www.kronantillmiljonen.se/mina-tips/sa-sammanstaller-du-ditt-courtage/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag sammanställer kostnader årsvis, tack för feedback och länk!

      Radera
  6. Klokt att sälja Starbucks, och att öka i HDFC Bank. Den senare växer så det knakar, med fina krediter, och ligger stabilt på 20 % tillväxt per år.

    Apropå courtage - självklart ska man försöka hålla de kostnaderna låga. Men det kan också bli dumsnålt att inte köpa en riktigt fin aktie därför att man får betala några tiondedelar eller mer i courtage. Om man långsiktigt tror på bolaget kan det vara en riktigt dålig affär. Och vad betalar vi t ex för fondförvaltning, per år?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter bra med HDFC, lite högt P/E för att vara en bank men antar att tillväxten är bäst i klassen här.

      För ett "buy and hold"-innehav spelar ett högt courtage mindre roll om du håller i tills vidare. Rörliga kapitalavgifter som fondavgifter går bort för mig.

      Tack för kommentar!

      Radera
  7. Kan du fördjupa dig lite i Starbucks kommentaren? Långsiktiga skulder har ökat med ca 23% och kortsiktiga gått ned. Tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Enligt den här artikeln så har bolaget tagit upp lån för att använda till utdelningar, återköp och uppköp och det känns som en tveksam strategi på sikt om räntorna kryper uppåt.

      Jag har kvar en post i min extrema utdelningsportfölj men som sagt sålt av i framtidsportföljen.

      Radera