Sidor

Sidor

2017-04-30

Månadsrapport april 2017

Börserna har stängt för april och jag tänkte sammanfatta månaden för de portföljer som ingår i z2036 Global Multi Strategy.

Börsen har varit fortsatt stark i april och i ett sånt klimat är det väl svårt för en fullinvesterad långsiktig sparare att misslyckas?

I stort så har april varit ömsom vin och ömsom vatten med en portfölj som överpresterat, en som underpresterat och resten har gått ungefär som index.

Vi börjar det det roligaste resultatet:


bildkälla: Shareville

Månadens, tillika årets vinnare än så länge är Global Future med en uppgång på +11% vilket man får boka på klart godkänt jämfört med globalt index.

bildkälla: Avanza

Mitt udda målsparande Bil2020 nådde nytt ATH under månaden men har sedan backat tillbaka då jag tog en stopp i amerikanska New Residential Investment Corp när jag fick kalla fötter då en sektorkollega backade 60% pga oegentligheter.

bildkälla: Shareville

Global Dividend Xtreme tuffar på strax ovanför index men man skulle kunna bokföra några extra punkter till resultatet då en hel del utdelningar är avskiljda men inte utbetalda. Sålde av Hafslund då bolaget blev uppköpt och då jag inte orkade vänta på inlösen.

bildkälla: Nordnet

Fortsatt löjligt låg volatilitet och en sakta men säkert stigande sharpekvot.

bildkälla: Shareville

Även Global Dividend 1.2xL tyngs något av avskiljda utdelningar men portföljen håller sig på rätt sida om index ändå.

bildkälla: Shareville

För min småbolagsportfölj kan jag bara delvis skylla på avskiljda utdelningar utan här tyngs även utvecklingen av svaga Semafo och Mycronic. Som synes har Carnegie småbolagsfond precis gått om så det blir till att rycka upp sig här. Nåväl, på plus i alla fall.

Följande aktier tillhör månadens vinnare:
bildkälla: Avanza

Utav dessa så är Investor, Data Respons, ABB, Microsoft, Unilever samt Atea kärninnehav och återfinns i de globala portföljerna. Till värdeutvecklingen ovan ska man lägga lite utdelningar så totalt har bolagen levererat finfint.

Om vi blickar framåt så kan det säkert bli lite börsrekyler om stora aktörer passar på att ta hem vinster eller viktar om men det är inget jag spekulerar i utan jag ligger fortsatt fullinvesterad och återinvesterar utdelningarna i de aktier som känns köpvärda för stunden.

Riksbanken tycks vara fortsatt duvaktig i sin räntepolitik vilket talar för att kronan blir fortsatt svag i närtid tror jag. Trots det det tror jag man ska leta aktier i Norden i första hand då USA generellt sett rimligen borde ha begränsad uppsida mätt i SEK och jag tycker P/E-talen på europeiska aktier är i högsta laget.

Hur har det gått för dig i april?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2017-04-27

Bokrecension: Så kan du bli miljonär Innan 30 och pensionär innan 40

Pensionär innan 40!? Galet eller fullt möjligt?

Jag har precis läst klart boken Så kan du bli miljonär Innan 30 och pensionär innan 40 (Sterners förlag) skriven av den anonyme bloggaren miljonär Innan 30 och som z2036-traditionen bjuder så är det på plats för en recension.

foto: Stefan Thelenius

Jag har vaga minnen om hur jag upptäckte ekonomibloggar under andra halvan av 00-talet men utöver 4020 så minns jag en speciellt en kille som påstod att han skulle bli miljonär innan 30 (Mi30). Jag har för mig att blogg-layouten var svart bakgrund med hög konstrast och jag tyckte den var speciell på många sätt minns jag. 

Senare skulle det visa sig att jag attraheras mer av 4020:s strategi kring utdelningsinvestering än det här med "snålbloggande". Mi30 var sannolikt först i den genren och han är enligt mig och av många ansedd som den mest framstående i kategorin. Det var ingen slump att han fick exemplifiera den högsta graden av spardisciplin när jag införde parametern i min sparkalkylator.

Sparkalkylator ja. Undertecknads verktyg har sannolikt använts en del i boken och jag har snabbkikat på en del räkneexempel från boken för ett antal månader sedan. Min "ersättning" för detta är ett recensionsexemplar och ett hedersamt omnämnande i boken vilket man blir stolt över. Med det sagt så får ni ha det i beaktande kring mitt utlåtande om boken men ska försöka hålla mig så objektiv det går oavsett.

Om vi börjar med genren "snålbloggare" så anser jag mig inte tillhöra den då jag inte har för avsikt att sluta jobba i förtid, utan snarare tvärtom som det känns nu. På så sätt har jag lite svårt att relatera till de avsnitt som handlar just om tidig "pensionering". Nu tycker jag i och för sig att den ekonomiska friheten betonas före att man ska "ligga på soffan" efter 40. Men i övrigt finns det många likheter med det som författaren förordar och min egen syn på ekonomiska förehavanden.

Ett sådant exempel är resonemanget kring utgifter där jag håller med om det mesta, som att inte betala för mycket (bolån, abonnemang), undvika dyra märkeskläder, motionera till och från jobbet (vi har även gemensamt om att ha löptränat på julafton), matlåda med mera.

Vidare så delar vi numera sparstrategi i form av stabila utdelningar och jag tycker resonemanget kring aktier och fonder i boken är på en tilltalande enkel nivå.

Något som slår mig när jag läser boken och som även gäller författarens bloggtexter är det rättframma och lättlästa språkbruket som utan krusiduller förmedlar budskapet. Budskapet är det primära i boken och ibland kanske det blir lite väl torrt men det hänger väl lite på ämnet också antar jag. Men så glimmar det till och följande citat tycker jag är kul:
"Att fila min frus fötter är inget jag älskar, men när jag tänker på hur mycket pengar vi sparar känns det genast bättre."
Man kan inte annat än att bli imponerad över den hängivenhet som Mi30 uppvisat i sin resa mot frihet och jag tror många läsare kommer att bli inspirerade till långsiktigt sparande oavsett vilket slutmål man har. Jag är övertygad om att författaren kommer att lyckas med sitt mål om att nå ekonomisk frihet innan 40 vilket skulle resulterat i guldmedalj om det hade varit en OS-gren.

Sammanfattningsvis så är boken en fin samling av handfasta tips från sparsamhet till uppbyggnad av passiv inkomst. Även om främsta målgruppen är nog de som ännu inte upptäckt fördelarna med långsiktigt sparande så tycker jag även boken har stor behållning för oss "ekonominördar" i form av ett tidsdokument om en era som kanske inte återkommer på samma sätt.

Det är nog för tidigt att utse årets julklapp men denna bok tycker jag i alla fall är den perfekta studentpresenten alla kategorier.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2017-04-24

#uppesittarkväll april 2017

#uppesittarkväll är här igen och det månatliga sparandet ska placeras i en eller flera enligt mig köpvärda aktier.

Börserna handlas på ATH världen över så sannolikt handlar det inte om rea-priser på aktier denna månad heller. Men vart börsen ska ta vägen framöver är svårt att sia om tycker jag så för min del handlar det om att hitta köpvärda (utdelnings)aktier utifrån bolagets meriter och utsikter framåt.

Gissar på att dollarn kommer vara något svagare framöver så jag passar nog på amerikanska aktier denna månad även om jag är lite sugen på OHI som är en av de REIT-aktier med bäst risk/reward för närvarande tycker jag.

bildkälla: z2036 MyDividends

Ett av mina favoritbolag, norska Data Respons har handlats sidledes senaste tiden och jag tycker att den känns fortsatt köpvärd på dessa nivåer (DA 5,3%) så det får bli min ena kandidat till min portfölj Global Dividend 1.2xL.

Sedan tycker jag att Hemfosa är fortsatt köpvärd med DA på 5,3% och fortsatt goda tillväxtsutsikter, så det får bli min andra kandidat.

Man kan konstatera att Atea:s "boll" vuxit sig stor och tung samtidigt som den rör sig åt vänster på yield-axeln. HM:s boll har krympt och då jag har noll i förväntad utdelningstillväxt så blir jag inte köpsugen utifrån grafen i alla fall.

bildkälla: z2036 MyDividends

Är trevligt att vara inne i årets starkaste utdelningsperiod så det finns möjlighet att köpa mera framöver då fina utdelningar väntas.

Vad köper du denna månad?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2017-04-23

Månadens aktie: It's in the game!

Förvisso inte lön/månadspeng än men ändå en bra tidpunkt för mina barn att välja en Månadens aktie i deras långsiktiga sparande.

Denna månad är det barnen själv som kommit med förslag och det handlar faktiskt om samma aktie, fast vald av olika anledningar.

bildkälla: http://web-vassets.ea.com/Assets/Resources/Others/About_EA.jpg
"Electronic Arts Inc. är ett globalt ledande mjukvaruföretag för interaktiv underhållning EA levererar spel, innehåll och onlinetjänster för internetuppkopplade spelkonsoler, persondatorer, mobiltelefoner och surfplattor." källa: http://www2.ea.com/se/kontakta
Gissar att du som läsare inte behöver någon detaljerad presentation av bolagets produkter då du säkert på ett eller annat sätt hört talas om EA Sports NHL, EA Sports Fifa, Battlefield, Need For Speed med flera. En stor global spelare inom gaming helt enkelt.

Själv spelar jag sällan nu för tiden men jag gillar deras sportspel trots att båda barnen spöar mig i Fifa på vår Xbox360 (#SparadKrona). Jag sneglar på sonens spel emellanåt och är i alla fall imponerad över grafiken på dagens spel och förstår varför dessa är populära då det ofta kombineras med bra story och online. Att vi pratar om en bransch som är stor och fortfarande har tillväxtmöjligheter tror jag ingen säger emot om.

Aktien då?

bildkälla: Avanza

Handlas på ATH samtidigt med en stark dollar så man kan knappast påstå att risk/reward är gynnsam i det korta perspektivet tänker jag. P/E på 31 för estimat för 2017 och 27 för 2018 är knappast rea men sektorn värderas högt och kanske med all rätt?

Sonen (17): Jag gillar inte EA och Origin men kommande Star Wars Battlefront 2 ser jag fram emot mycket och den verkar vara grym! Tror det kan bli en hit oavsett.


Ebba (12): Jag vill köpa det bolag som gör spelet the Sims - alla i min klass spelar det! De köper inte bara själva spelet utan de samlar även på expansioner som man får betala för.

Köpet kommer att innebära att båda barnen har stor övervikt mot gaming-sektorn men det tror jag är rationellt.

Hur har det gått?

Barnens portföljer stängde i princip på nytt ATH i fredags och det har varit en fin utveckling än så länge för i år.
bildkälla: Avanza

För att delfinansiera köp av EA så skalade vi ner lite i Atlas respektive KnowIT som började få stor vikt då dessa gått som tåget. Återstår att se om bytet kommer att bli lyckat.

Zoomar vi ut för utveckling sen start så känns det fortfarande rätt med strategin med månadens aktie.

bildkälla: Avanza

Sharpekvot på 3,20 och CAGR på drygt 18% får man nog vara nöjd med tänker jag. Blir spännande att se hur det utvecklas framöver.

Köper du EA på dessa nivåer?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2017-04-19

Danske Invest SRI Global utd

Fortsätter min nystartade bloggserie som handlar om fonder som delar ut med en så kallad "vanlig" fond vilken har som fördel att man kan handla den utan courtage.

bildkälla: z2036

Fonden är en global indexfond som följer indexet MSCI World fast med någon form av etisk inriktning. Men till skillnad från andra globalfonder har den egenskapen att den delar ut en gång om året i början av juni.

Hur mycket delar den då ut? Ja enligt fondprospektet så delar den ut 4-6%-enheter utöver föregående års inflation. Vidare så är det NAV (dvs. fondens nettovärde) per den sista bankdagen för året som ligger till grund för beräkningen av utdelningens storlek. Kommande utdelning för i år är fastställd till 5,59 kr vilket motsvarar 4,9% (4,18%) av fondens värde vid årsskiftet.

Lite speciella regler kan man tycka då jag tolkar det som att underliggande bolags utdelningar inte spelar någon roll i sammanhanget utan utdelningen från fonden kommer sannolikt från försäljning av aktier nära utdelningen om jag får gissa. Exempelvis äger fonden icke-utdelande aktier som Berkshire vilket kanske stöder min teori.

Antar att fonden har stiftelser eller motsvarande som främsta målgrupp då dessa söker inflationsjusterad årlig avkastning i form av utbetalning tänker jag.

I ett worst-case scenario då inflationen är hög samtidigt som fonden sjunker i värde så kan utdelningen innebära försäljning av en stor andel innehav vid en dålig tidpunkt gissar jag vilket kanske inte är optimalt på något sätt.

Avgiften då? Årlig avgift ligger på 0,56% vilket är ok men knappast billigt för en global indexfond som man kan få från ca 0,20-0,30%.

Hos Avanza kunde jag bara hitta fonden som icke-utdelande men hos Nordnet finns den vilket lär innebära att man borde kunna automatspara i den om man så önskar. Detta är inget jag rekommenderar då det inte blir meningsfullt under spartid utan då är det bättre att välja en billigare globalfond och i så fall byta till Danske Invest SRI Global utd när man sparat klart och vill börja få utdelningar.

Är detta en fond som lockar dig?


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2017-04-16

Winter is coming? Bring it on!

Att vakna upp på långfredagen till en decimeter nysnö var nästan lika overkligt som att vakna upp till Brexit under midsommarhelgen senast det begav sig. Nog för att jag gillar vinter och snö men nu var man faktiskt inriktad på lite soligare tider.

Men i många utav mina portföljer snöar det ständigt - utdelningarna haglar in och bygger på snöbollen!
bildkällor: pixabay/z2036

En sak som gör utdelningsinvestering tilltalande tycker jag är känslan när kassan fylls med cash från bolagens vinster/kassaflöde via utdelningar. Förvisso kanske pengarna skulle göra mer nytta inom bolaget ibland men jag tror det är sunt att ett bolag skiftar ut (över)vinster så att risken för eventuella extravaganta ledningstilltag minskas.

Om jag räknar ihop utdelningarna så jag fått i år summerar jag dessa till 107 stycken (!) vilket får anses som ihållande snöfall! Det måhända att jag någon gång "växer upp" och konsoliderar mina portföljer framöver men just nu är det löjligt kul när kassan fylls på minst veckovis.

bildkälla:z2036

Nu är kanske antalet utdelningar inte viktigare än den totala summan av de man får men skulle vädret förändras i form av en utdelningssänkning så lär några andra snöflingor nå portföljens kassa oavsett.
"...finns det någon fördel?"
Är det då bara "kul" med frekventa utdelningar eller finns det någon fördel? Som jag skrivit om tidigare så blir ränta-på-ränta än mer kraftfull med löpande utdelningar och det underlättar även min balansering av hävstång.

Själva grejen med att det är kul ska nog inte underskattas heller, speciellt inte om det skulle bli en längre tids nedgång då man kan trösta sig med att återinvestera till högre direktavkastning givet att utdelningarna inte sänks.

Att återinvestera är också en trevlig process tycker jag och oftast finns det någon aktie som känns köpvärd för stunden när man har så många att välja bland som jag.

Förvisso är kursuppgångar också tilltalande men de känns mindre säkra på något sätt tycker jag. Här måste man sälja för att ta hem en vinst och vi är nog många som tycker det är extremt svårt att veta om/när man ska det. Nog för att återinvestering av utdelning ger samma totalavkastning i teorin om man återinvesterar i samma aktie jämfört med om bolaget behållit utdelningen men antalet av dina aktier ökar och även nästkommande utdelning oavsett hur kursen utvecklas.
"...roligt möter rationell risknivå..."
Det är möjligt att man lurar sig själv ibland med det förföriska i utdelningsinvestering och att investeringar inte ska vara kul utan helst strikt, torrt och tråkigt. Men att ha en disciplinerad och diversifierad utdelningsstrategi är kanske det bästa av flera världar där roligt möter rationell risknivå och förhoppningsvis ger god riskjusterad avkastning över tiden.

Winter is coming? Bring it on!

bildkälla:z2036

Väderprognosen för börsen framöver är nog att det kan bli stormigt efter det att det nuvarande lugna vädret (låg volatilitet) går mot sitt slut. Måhända håller nuvarande högtryck (hausse) i sig ett tag till. För mina utdelningsportföljer spår jag fortsatt ihållande snöfall över stora delar av världen :-)

Hur är väderutsikterna för din portfölj?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2017-04-12

O'Shares FTSE Russell Small Cap Quality Dividend ETF

Om man inte är stockoholic som jag så kan fonder vara ett bra alternativ för att långsiktigt sparande. Gillar man utdelningar så finns det ett antal fonder och ETF:er som delar ut likt en aktie. Det finns ingen avkastningshöjande egenskap i utdelningar från fonder men för de som vill ha ett kombinerat sparande med löpande kassaflöde så kan det vara ett alternativ till aktier som sagt.

Med anledning av detta tänkte jag dra igång en ny bloggserie:


Först ut är en spännande ETF som jag sprang på häromdagen.

"O’Shares FTSE Russell Small Cap Quality Dividend ETF (OUSM) is designed to be a core investment holding, providing cost efficient access to a portfolio of small cap high quality low volatility dividend paying companies in the United States" källa: http://oshares.com/file/_updates/factsheets-docs/OUSM-FactSheet.pdf
På lång sikt så presterar småbolag oftast bäst värdeutveckling om än till priset av större svängningar. Denna ETF som kombinerar småbolag och utdelningar kan vara en vettig exponering i en långsiktig diversifierad portfölj tänker jag.

Småbolag med kvalitet, låg volatilitet samt utdelningar låter som en bra kombo i mina öron för denna relativt nystartade ETF. Enligt uppgift ska direktavkastningen vara drygt 3% och det tycks delas ut månadsvis.

Avgiften är på 0,48% vilket inte är jättebilligt men rätt ok för att vara inriktad mot småbolag ändå då dessa fondtyper brukar vara lite dyrare än andra aktiefonder. Då ETF:en innehåller över 300 innehav så lär den vara mer än väl diversifierad och rebalansering ska ske kvartalsvis enligt uppgift. En nackdel med handel av utländska ETF:er är att man får betala courtage, valutaväxling samt spread men den sistnämnda har inte varit så stor när jag har kikat.

Man kan fundera över om det är läge att investera i ETF:en nu när dollarn är hög i kombination med att USA-börserna handlas på ATH. Oavsett så tycker jag att den känns intressant i alla fall och en liten startpost fick det bli i min frus pensionsportfölj till att börja med.

Vad tror du om denna ETF?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en uppfattning.

2017-04-09

z2036 Global Multi Strategy

Jag förvaltar många portföljer med olika strategier samt med många olika antal aktier.

Många är med all rätt fundersamma över detta och menar att det blir "diworsification" mera än sund diversifiering. I korthet så innebär begreppet att chansen att slå index är liten och att risken mot en portfölj på ca 15 bolag är marginellt mindre.

Min ambition är att slå index över tiden men skulle jag få ett indexnära resultat är jag nog ganska nöjd ändå. Då kan man tycka att indexfonder är ett alternativ men som småsparare är du några fördelar jämfört med indexförvaltning som skulle kunna göra skillnad på sikt tror jag:
  • Du kan välja aktier helt fritt utan krav på bolagsstorlek och handelslikviditet
  • Du kan investera i de aktier som känns "prisvärda" för stunden
  • Givet att man inte omsätter sin portfölj för mycket så har man mycket låg förvaltningskostnad på sikt
Lägger man sedan till att det är "kul" med aktier samt allmänt lärorikt så tycker jag inte valet är så svårt givet att man kan tänka sig att lägga några timmar på sina portföljer.

Även om utdelningsinvestering ligger mig närmast om hjärtat så är jag ändå nyfiken på andra strategier och därför tycker jag det är vettigt att ha många olika portföljer för att lättare kunna utvärdera utfall av respektive strategi.

Vart gränsen går för diworsification kan man fundera över och några av mina portföljer som har 50 respektive 80 aktier är sannolikt över den gränsen menar nog kritikerna. Lundaluppen svarade på en tweet för inte så länge sedan där han menade att det vore lättare om jag skrev vilka aktier som jag INTE ägde (med glimten i ögat).

Så vad innebär det då om man skulle råka ha 100+ aktier?

Faktum är att om man slår ihop alla mina portföljer (förutom barnens och min frus portföljer) så landar vi en bit över 100 aktier totalt! Denna "portfölj-i-portfölj" skulle kunna heta:

z2036 Global Multi Strategy
bildkälla: z2036

Varför då denna övning?

För att få en uppfattning om den totala exponeringen mot ett enskilt bolag, sektorer samt valutor tror jag det kan vara vettigt att slå samman portföljerna på pappret åtminstone.

Att visualisera många aktier är förstås inte så lätt och jag har exkluderat några mindre innehav från småbolagsportföljen då deras totala vikt är närmast försumbar.

Nåväl, här är ett försök att ge någon sorts överblick:

bildkälla: z2036

Ett rejält lapptäcke som synes.

Man anar vilka aktier som är kärninnehav. Den viktade exponering mot varje enskild aktie varierar från några tiondels procent till drygt tre i Boston Pizza som största innehav vilket nog får anses vara lågt jämfört mot en mer "normal" portfölj bestående av 15-20 bolag.

Är detta diworsification?

Det är inte hundra slumpvist utvalda aktier utan varje köp har föregåtts av en mer eller mindre utförlig analys och bedömning. Förvisso kan jag erkänna att del aktier i Bil2020-portföljen har köpts in på lite lösa grunder men dessa har liten vikt totalt så den absoluta risken är låg i sammanhanget.

bildkälla: Shareville

Det jag kan konstatera är att jag än så länge (sen augusti 2015) presterat bättre en motsvarande fond för respektive strategi/portfölj. Med så kort mätperiod kan man förstås inte dra någon slutsats annat än att det funkat i det korta perspektivet men tror ändå att oddsen till viss del är fördelaktiga då den årliga kostnaden för portföljförvaltningen är lägre jämfört med fonderna. Givetvis spelar säkert slumpen in men oavsett så är en sharpekvot på ca 3 totalt sett konkurrenskraftigt så än så länge finns det inget som indikerar diworsification.
"...som ett barn i en godisbutik"
Förmodligen är dessa strategier en följd av att jag gillar aktier och beter mig fortfarande som ett barn i en godisbutik sen minicourtaget infördes och gjorde det möjligt för en småsparare att handla mindre poster.

Att kunna handla aktier från nästan hela världen till en rimlig kostnad är ganska häftigt tycker jag. Med tanke på den naturliga exponeringen man har mot Sverige i och med att man bor och arbetar här så det är sannolikt rationellt att investera en del globalt.

bildkälla: z2036

Om man zoomar ut och ser till den global exponeringen för alla portföljer så innebär den faktiskt en hyfsad representation över många världsdelar ändå. Afrika saknas tyvärr men det är främst av kostnadsskäl.

bildkälla: z2036

Störst valutaexponering är mot SEK/Sverige vilket avviker rejält från världsindex (1%) men ändå rationellt tycker jag givet den svenska börsens fina prestation historiskt sett. Som synes rejäl undervikt dollar vilket jag tycker känns rätt för stunden då USA:s 55% i världsindex inte motsvaras av deras andel av världens BNP enligt en tweet jag såg häromdagen.

bildkälla: z2036

Jag är även ganska nöjd med den totala fördelningen mellan sektorer och tycker spridningen känns vettig i ett långsiktigt perspektiv med en stor andel konsument och teknologi.
"...375 utdelningar/år!"
Jag ska inte plåga er med utdelningsgrafer men kan konstatera att jag räknar ihop till 375 utdelningar/år! Det vill säga över en utdelning per dag i snitt! Inget självändamål men lite galet och kul tycker jag.

Varför inte fokusera istället?

Jag anser mig inte vara speciellt bra på fundamental analys utan mina kriterier för köpvärda aktier är ganska enkla och jag har knappast någon större edge mot proffsanalytiker/marknaden avseende att hitta undervärderade aktier.

Vidare så värdesätter jag en god nattsömn och om jag skulle vakna upp till nyheten om att Boston Pizza gått i konkurs eller nåt så skulle det inte påverka min totala värdeutveckling speciellt mycket.

Vill man spara tid och göra det bekvämt för sig så är nog breda indexfonder att vettigt alternativ för ett långsiktigt sparande men hur kul är det?

bildkälla: z2036

Jag tror att mina strategier ligger någonstans i mitten sett till en skala av antal aktier. Uppsidan är sannolikt större i en mer fokuserad strategi men det kräver större kunskap, tid och mod än vad jag har för närvarande.

Man bör nog vara ödmjuk och inse att det kanske är svårt att misslyckas med aktier i en stigande trend men tror/hoppas att portföljerna totalt sett kan klara en nedgång bättre än index åtminstone.

Vad tycker/tror du om z2036 Global Multi Strategy? Diworsification, slöseri med tid eller vettigt?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2017-04-04

Back from Back In Black (föreläsning)!

Nyligen hemkommen från Södertälje efter en föreläsning om utdelningsinvestering för ett gäng Unga aktiesparare.

foto: Daniel Ramström

Tycker det är kul att få prata om aktiesparande i allmänhet och utdelningsinvestering i synnerhet och jag hoppas att den unga publiken uppskattade det hela. Ibland kanske det blir en del tekniska termer som jag tar för självklart att alla känner till vilken är en lärdom för framtiden att göra presentationen för en bredare publik.

bildkälla: z2036

Jag har laddat upp en utskriftsversion av presentationen som nog gör sig mest rättvisa om man var där och lyssnade, men kanske intressant för en del andra ändå. Presentationen hittar ni här.

Jag försöker skapa mina presentationer exklusivt för målgruppen med få objekt per slide och därför gör sig inte presentationen sig rättvisa i statisk form.

Det var kul att få feedback från de som var med förra året om att mina "aktietips" hade fallit väl ut. Får så om årets går lika bra...

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2017-04-02

Kvartalsrapport Q1 2017

Årets första kvartal har passerats och det är på sin plats att utvärdera resultatet från ett urval av familjens många portföljer.

Kvartalet har präglats av ovanligt låg volatilitet och fortsatt optimism på aktiemarknaden så i ett sånt klimat är det svårt att misslyckas tänker jag, i alla fall om man har en bred aktieportfölj. De flesta utav portföljerna avslutade med ATH i fredags så nog är det toppkänning i någon mening.

Vi börjar med årets vinnare så här långt:

"En global aktieportfölj med fokus på aktier som har goda framtidsutsikter och tillväxtmöjligheter."
bildkällor: Shareville/z2036

Min första och äldsta pensionsportfölj (tjänstepension i fribrev) har startat året starkt och ska bli spännande att se hur den kommer att prestera över tiden. Jag har hämtat inspiration från bloggarna Gustav och Framtidsinvesteringen samt fonderna Lancelot Camelot och Coeli Global Select. Kombinerat med "egna" case så tycker jag mig nu ha en spännande portfölj.

bildkäll1a: Nordnet

Riskjusterat ser det mycket bra ut men det är långt ifrån givet att man kan förvänta sig fortsatt låg volatilitet. CAGR ligger på 11,9% sen 2009 vilket är sämre än börsen samma period men det kan förklaras av min period med medioker swingtrading.

"En portfölj med fokus på hög direktavkastning bestående av ett antal olika High Yield-aktier."
bildkällor: Avanza/z2036

Ja vad säger man? Portföljen tuffar på med fortsatt mycket god riskjusterad avkastning.

bildkälla: Avanza

Jag hoppas på fortsatt stabil utveckling och de höga utdelningar lär delas ut i närtid åtminstone då jag inte ser något akut konkurshot i något innehav.

"En portfölj bestående av små- och medelstora nordiska bolag."
bildkällor: Shareville/z2036

Min småbolagsportfölj inledde året urstarkt men har backat en del på sistone. Ändå landar kvartalet på klart godkända siffror och bättre än sitt "index", dvs Carnegie Småbolagsfond.

bildkäll1a: Nordnet

För att vara en i mina mått mätt koncentrerad småbolagsportfölj så är volatiliteten låg relativt sett vilket är trevligt tycker jag.

"En global inriktad utdelningsportfölj med 120% aktieexponering fördelat på ett 50-tal innehav."
bildkällor: Shareville/z2036

I teorin så är det hävstången som gör skillnaden mot "index" SPP Aktiefond Global men riktigt så enkelt är det inte då exponering mot valutor och sektorer skiljer sig åt.

bildkäll1a: Nordnet

För att vara en portfölj med 17% belåningsgrad så blir man nog imponerad över den riskjusterade avkastningen. Förvisso kanske det är öppet mål i en stigande och lågvolatil trend men ändå. En CAGR på +18,73% är nog inte tokigt, hoppas det håller i sig över tiden men räknar med runt 10-11% på sikt.

"En globalt inriktad utdelningsportfölj fördelat på ett 80-tal innehav."
bildkällor: Shareville/z2036

Definitionen på indexnära förvaltning? Till min portföljs (tjänstepension i fribrev) försvar så var det först en bit in på året som 100% aktieexponering uppnåddes så jämförelsen detta kvartal är inte helt rättvisande. 

bildkäll1a: Nordnet

Då portföljen nyligen uppnådde full aktieexponering som sagt så är riskvärderna inte indikativa för framtiden men grönt är skönt? Kort spartid förvisso (start 1/11 2016) men en CAGR på +18,18% är en trevlig start.

---

Barnen då? Deras portföljer redovisas i och med Månadens aktie men kan meddela redan nu att de ligger på runt +8% för Q1 samt har CAGR på ca +19%.

Sammanfattningsvis så är jag nöjd med kvartalet för samtliga portföljer och det finns ingen anledning att överge någon av strategierna tycker jag. Den portfölj jag kommer att jobba mest aktivt med framåt är Global Future och eventuellt byta ut innehav om jag snubblar på nya case.

Vilken portfölj tror du går bäst kommande kvartal och hur har din Q1:a varit?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.