2017-09-05

Bokrecension: Hitta världens bästa aktier

För nästan precis ett år sedan skrev jag en kortare recension av Marcus Hernhags andra bok "Bli rik på aktieutdelning". Författaren har uppenbarligen inte slagit sig till ro sen dess utan har i dagarna släppt sin tredje bok i serien "Den enkla vägen": 

Hitta världens bästa aktier (Sterners)



Denna bok handlar om värdeaktier och hur man identifierar sådana.

Många utav de mer namnkunniga aktiebloggarna som återfinns i min högerspalt på bloggen får man nog boka som värdeinvesterare. Dessa är nog mer lämpade än jag att recensera boken då jag har begränsad kunskap kring strategin. Så denna recension får beaktas utifrån det perspektivet.

Det blir en hel del Benjamin Graham, Warren Buffet, Charlie Munger och Peter Lynch i boken vilket jag förväntade mig innan jag började bläddra.

Håller Grahams kriterier för en värdeaktie än idag? Författaren ger sin syn på saken.

Spiltans Per H Börjesson och Skagens Filip Weintraub berättar om vad de tycker om beräkningsmetoder för värdeaktier och där svaren kanske överraskar några läsare.

Har även Hernhag gått och blivit värdeinvesterare på gamla dar och övergett utdelningsinvestering? Svaret får du givetvis i boken.

Det finns en hel del matnyttiga tips om hur och vad man kan räkna på för att hitta sina värdeaktier. Jag gillar att det finns exempel i boken från den svenska börsen vilka jag lättare kan relatera till än amerikanska S&P 500-bolag som brukar vara normen annars.

Jag kan störa mig på att titeln "Den enkla vägen" inte funkar i detta sammanhang (heller) då det finns fallgropar i värdestrategin precis som i alla andra aktiestrategier. Med det sagt kan man väl säga att om man kombinerar lite tänk från Buffet, Munger och Lynch så har du hyfsad chans att prestera väl på lång sikt enligt författaren.

Jag tycker boken funkar bra som en introduktion och intresseväckare för värdeaktier. Den är lättläst, på svenska och sannolikt mer lättsmält än klassikern i genren "The intelligent investor" av Benjamin Graham (som jag förvisso inte har läst).

Är det dags för mig att överge utdelningsstrategin och bli renodlad värdeinvesterare? Nja, jag kör på med min multi-strategi tills vidare men man ska aldrig säga aldrig...

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

Foto av Stefan Thelenius

6 kommentarer:

  1. Själv tycker jag det är trams att kalla sig värdeinvesterare, tillväxtinvesterare etc. Jag köper det som är rimligt pris på och kvalite. Det betyder att jag ibland äger verkstadsbolag (mer sällsynt) men även helt andra aktier. Jag vill ha en portfölj med olika inslag helt enkelt. På samma vis föredrar jag inte heller storbolag framför små, utan det varierar med vad som bjuds.
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som jag förstår det så är begreppet värdeinvesterare ganska brett och kan omfatta tillväxtaktier om värderingen är rimlig. Jag kan hålla med om att begreppet kanske spelar mindre roll i många fall.

      Tack för kommentar!

      Radera
    2. Är inte de flesta "ekonomiska" begrepp ganska breda? Ta rationalitetsbegreppet, till en början ganska snävt men ju mer kritik det fått/får desto bredare blir det. Go figure.

      Radera
    3. Så kan det nog vara, ekonomi är komplext. Lån med negativ ränta - tillgång eller skuld? :-)

      Tack för kommentar!

      Radera
  2. Hej Stefan,

    Jag skulle vilja komma i kontakt med dig - du får gärna skicka ett mail till fredrika.bergh@ngm.se

    Mvh
    Fredrika Bergh, NGM

    SvaraRadera