2017-09-09

BREAKING: Förslag om höjning av skatt på ISK/KF

Jaha, då var det dags igen.

S + V avser att höja schablonskatten på Investeringssparkonto (ISK) och Kapitalförsäkring (KF) med 0,25%-enheter utöver dagens nivå.

Min dotter Ebba uttryckte sig så här spontant:


Som anhängare av långsiktigt sparande så är jag missnöjd över förslaget av följande skäl:

Symbolvärdet
Uppenbarligen så ska inte eget långsiktigt sparande gynnas på något sätt. Nyligen införde Norge en pensionsinriktad sparform UTAN schablonskatt - se och lär!

Risk/Avkastning
Värdepapper med lägre risk gör sig icke besvär i en ISK/KF då skatten sannolikt blir högre jämfört med sparande på depå-/räntekonto.

Tänk dig en statslåneränta på en mer "normal" nivå på 4 % (nivån används vid prognosberäkningar av pension). Lägger vill till 1%-enhet sen så är vi uppe i 5 % INNAN eventuella avgifter. Säg att dina avgifter summeras till 1% så landar vi på 6 %.

Slutsats: Avkastar du inte över statslåneräntan+1 %-enhet+avgifter årligen så är det mer lönsamt att spara på depå-/räntekonto. Detta ger att ränte- och blandfonder är tveksamt att ha i ISK/KF. Förvisso tror jag att det är bra att ha en stor andel aktier i ett långsiktigt sparande men då ska man känna sig bekväm med risken. Nu tror jag en del som skyr risk "tvingas" ut på riskskalan alternativt väljer ISK/KF på fel grunder.

Höginkomsttagare har möjlighet att löneväxla istället och där är schablonskatten betydligt lägre så de med lägre inkomster drabbas relativt hårdare av förslaget enligt mig paradoxalt nog.

Vad tycker du om förslaget?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

52 kommentarer:

  1. Röstas förhoppnngsvis ner av Alliansen + SD. Mest korkade skattehöjning på länge. Säkert ett kommunistförslag...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyvärr tycker jag inte Alliansen vurmar för långsiktigt sparande heller - tror inte de är beredda att fälla detta.

      Tack för kommentar!

      Radera
    2. Alliansen har redan uttryckt här att de inte kommer lyfta ett finger för att stoppa detta. Är extremt besviken.
      http://www.di.se/nyheter/det-forsta-som-ryker-efter-valet/

      Radera
    3. Trist men inte oväntat tyvärr :-(

      Tack för kommentar!

      Radera
    4. SD verkar märkligt nog vara de enda man kan lita på i denna fråga. Helt obegripligt att Alliansen låter något sånt här slinka igenom. De verkar inte alls intresserade av att ta över, istället skänker de röster till SD i parti och minut...

      Radera
    5. Är SD för långsiktigt sparande? Är inte jätteinsatt i deras partiprogram men skulle bli förvånad om de har sparande som en hjärtefråga.

      Tack för kommentar!

      Radera
    6. Hur blir det med utländska aktier i ett VP konto? 305 + 15% skatt som dras?

      Här är SD:s motion i frågan investeringssparkonto.
      TSD Motion

      "Investeringssparkonto

      Investeringssparkontot infördes som en schablonbeskattad sparform 2012. Det är angeläget att skattereglerna underlättar för enskilda småsparare att ha ett aktivt sparande och som kan minska byråkratin vid deklaration. Det finns många moment vid direkta investeringar som utgör ett hinder eller svårigheter vid exempelvis aktiesparande såsom nyemissioner, fondemissioner, inlösenförfarande etc.

      Sverigedemokraterna tror att det är bra med ett brett aktiesparande i befolkningen, delvis för att stärka sitt privata finansiella kapital men även för landet som helhet med ett högt inhemskt ägande av bolag som främst verkar i Sverige.

      När investeringssparkontot infördes var det inget av de åtta nuvarande partierna i riksdagen som hade någon annan uppfattning för hur schablonintäkten från investeringssparkontot skulle beräknas. Detta lär ha varit en tydlig signal till de småsparare som öppnade kontot om att det fanns långsiktiga förutsägbara regler för hur deras innehav skulle beskattas och under vilka former det skulle ske.

      I budgetpropositionen för 2016 valde däremot den rödgröna regeringen att endast fyra år efter införandet ändra förutsättningarna för sparformen och tillförde ett strafftillägg om 0,75 % av hela avgiftsunderlaget. Något som får betraktas som ett direkt svek mot landets småsparare då man kort efter införandet ändrar förutsättningarna för sparformen. För de småsparare som exempelvis nu skulle vilja återgå med sitt sparande till en vanlig aktiedepå som en konsekvens av att långsiktiga förutsättningar saknas tvingas nu till att avyttra samtliga värdepapper då värdepapper inte kan flyttas ut från investeringssparkontot.

      Sverigedemokraternas uppfattning är att skattereglerna kring beräkningen av avgiftsunderlaget ska återställas då statsfinanserna tillåter det till de regler som gällde vid införandet 2012 och som även utgjort grundförutsättningen för de flesta som öppnat ett investeringssparkonto. En åtgärd som är angelägen för att uppvisa trovärdighet kring långsiktiga förutsättningar i denna investeringsform inför landets småsparare."

      /P

      Radera
    7. Tror att du betalar 30 % i skatt på utdelningar så länge källskatten inte är högre än så men har ingen egen erfarenhet.

      Bra av SD att värna om ISK men i övrigt ger jag inte mycket för deras politik.

      Radera
  2. Vadå paradoxalt? Vänstern är naturligtvis medvetna om detta. Vanligt folk ska inte ha kapital, för har de kapital så behöver de inte förlita sig på staten lika mycket, och behöver de inte staten lika mycket så är de mindre benägna att rösta på vänstern. Cyniskt? Javisst...

    Om de verkligen menade allvar med att det är de "rika" som ska betala, så skulle de såklart göra skatten progressiv. Men, som sagt...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du kanske har en del poänger, långsiktigt sparande tycks inte stå högt i kurs oavsett parti.

      Jag kan störa mig på att lån och lotterier framhävs före långsiktigt sparande.

      Tack för kommentar!

      Radera
  3. Ja, detta är sådan id-oti. Jag måste skriva ett inlägg om det jag med. Som ngn sa idag, vårt pensionssystem är ett ponzi, och i det läget inriktar de sig på att sabotera möjligheterna att spara för vanligt folk. Skamligt! Men, de vill ju hålla folket i träldom o fattigdom, enkelt att styra de som är beroende. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja skulle dessutom PPM läggas ner så är vi mer beroende av framtida generationers skattebas.

      Tack för kommentar!

      Radera
  4. Hur skall man nu få en vettig pension! Är det konstigt att fler normala människor lämnar landet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. ISK/KF är fortsatt bra långsiktiga sparformer men trist med försämring.

      Tack för kommentar!

      Radera
  5. Det är trist när spelreglerna ändras. Kommer det fler höjningar i framtiden?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svårt att säga men går inte att utesluta tyvärr.

      Tack för kommentar!

      Radera
    2. Ulla Andersson har varit tydlig med att hon vill se fler höjningar framöver. Så det kan vi nog räkna med.
      /P

      Radera
    3. Väldigt trist om så blir fallet men det ser mörkt ut för närvarande.

      Radera
  6. Jag är mycket missnöjd med förslaget från S och V. Tänkt att det säkert är på gång att de skulle vilja försvåra för oss som sparar i ISK eller KF. Tyvärr straffas man om man sparar och ser till att inte behöva arbeta till 70, vilket många politiker verkar tycka att vi bör./C

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dåligt stöd för långsiktigt sparande i praktiken oavsett politiskt läger tyvärr.

      Tack för kommentar!

      Radera
  7. Det måste finnas en brytpunkt, när stadslåneräntan når en viss nivå, då det är mera lönsamt att ha ett vp konto

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tumregeln är:

      Statslåneräntan + 1 %-enhet + Avgifter för brytpunkt

      I dagsläget är räntan låg vilket gör ISK/KF lönsamma oavsett men vid högre ränta blir det svårare.

      Tack för kommentar!

      Radera
  8. Staten och kapitalet dom sitter i samma båt... men det är inte dom som ror....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förslaget drabbar långsiktiga sparare oavsett storlek på kapital.

      Tack för kommentar!

      Radera
  9. Kommunistänket är att roligaste pengarna att spendera är andras pengar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker många vänsterorienterade har hjärtat på rätta stället men tyvärr saknar de insikter om hur man ska fördela välfärd på ett vettigt sätt och skapa rätt sorts incitament.

      Tack för kommentar!

      Radera
  10. Ska dom höja golvet med 0,25%?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror inte det, det är påslaget som höjs från 0,75 % till 1 %.

      Tack för kommentar!

      Radera
  11. Jag är för slopat ränteavdrag istället. Sparande ska premieras, lånande ska inte subventioneras.

    Jag är dock inte förvånad att man från vänsterhåll är ute efter att höja ISK-skatten. Den är ju upplagd för att lätt hamna i skottgluggen (en stor klump tillgångar som bara ligger där) Den andra nackdelen är att skatten är relativ statslåneräntan vilken på lång sikt kan vara högst föränderlig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Delar din uppfattning. Trist med ändrade spelregler i sådana här viktiga frågor.

      Tack för kommentar!

      Radera
  12. Visst är det så att om jag flyttar från Sverige, så beskattas inte mina KF/ISK då? Vilka andra sätt finns det att rösta med fötterna - fysiskt eller finansiellt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. En KF kan du ha kvar tror jag men beskattningen blir samma oavsett.

      Tack för kommentar!

      Radera
  13. Ni är förbannade på fel partier - höjda skatter är bara vad man kan förvänta sig av dessa partier. Däremot är jag oerhört besviken på allianspartiernas ovilja att stoppa förslaget. De gör säkert kalkylen att de tjänar röster på att kritisera detta och lova att fixa det efter valet. Tycker bara att det är oerhört cyniskt att inte stoppa ett förslag som man kan stoppa - de har ju majoritet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har en bra poäng här, när kommer ett parti som gillar långsiktigt sparande?

      Tack för kommentar!

      Radera
    2. "när kommer ett parti som gillar långsiktigt sparande?" Är väl just hör skon klämmer. "Alliansen" är stendöd och är nu snarare stödparti till vänstern än något annat. Kvar finns SD, men som knappast är lösningen på de problem Sverige står i (och inför).
      Vi behöver vårt egna "en marche", politik som bygger på vett istället för ideologi och känslor ("bra skatt då den slår hårdare mot män" som motivering säger väl allt)

      Radera
  14. @Kim Asp - Såvitt jag vet så flyttar du utomlands förvandlas din ISK till vanlig depå. KF och ISK är skattekonstruktioner som ska gynna folk som sparar och är bosatta i Sverige.

    SvaraRadera
    Svar
    1. För ISK måste man vara skriven i Sverige tror jag. KF har jag för mig att man kan fortsätta äga även när du bosätter dig utomlands då det är en försäkring.

      Tack för kommentar!

      Radera
  15. Deprimerande, Ulla säger att ambitionen är att skatten skall höjas mer framöver. Hon jämför med 30% skatt på vinst och verkar vilja upp rejält mot det. Men liksom inte samma sak.

    När blir det mer förmånligt med VP konto? Känns som att utdelningsinvestering blev tråkigt nu.
    /P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyvärr känns hon inte påläst i frågan. Se ovan kring resonemang kring brytpunkt.

      Tack för kommentar!

      Radera
  16. Tycker förslaget är helt galet och visar att man premierar lån framför sparande.
    De negativa räntorna i kombination med ränteavdraget har skapat en enorm lånekarusell och bolånebubbla. Detta förslag eldar på bubblan ytterligare.
    Det regeringen behöver fokusera på är att se till att denna bubbla inte brister. Nu går man dock i motsatt riktning.
    Själv är jag bara trött på oviljan från politikernas sida att ta de tuffa beslut som krävs. Istället fokuserar man på vilken skatt som ska höjas härnäst istället för att effektivisera det enorma resursslöseriet som pågår.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har nog tyvärr en del poänger här, önskar att verkligheten såg annorlunda ut.

      Tack för kommentar!

      Radera
  17. Varför inte avskaffa skatt på sparande och arbete och istället ha skatt på konsumtion, så kan var och en välja själv

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror det blir svårt att beskatta arbete framöver iom automatiseringen i samhället. Sparande lär beskattas nu så som i framtiden tyvärr.

      Tack för kommentar!

      Radera
  18. Vad innebär det då i rena pengar egentligen? Förut var det procentsatsen 0.375, vad ligger den på nu? /Adam

    SvaraRadera
    Svar
    1. I dagsläget blir skatten fortsatt "låg". Förslaget innebär skatten blir 0,45% allt annat lika.

      Tack för kommentar!

      Radera
    2. Tack för svar, mao ca 800 spänn mer i skatt alltså för den som har en miljon innestående utan insättningar kan man säga /A

      Radera
    3. Det kan nog stämma. Det negativa symbolvärdet av höjningen är nog mer allvarlig än de absoluta beloppen det handlar om i dagsläget.

      Radera
  19. Det är väl först när stadslåneräntan når 5% som skatten bli jämbördig med ett VP konto

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skatten kan aldrig bli jämbördig i och med att du skattar vid förlust med på isk

      Radera
    2. Allt annat lika går brytpunkten som jag visat på i inlägget och kommentarer ovan. I dagsläget med nya förslaget blir BP 0,6 + 1 = 1,6 %.

      Radera
  20. Hej Stefan,
    rörande att "parera" (kompensera) sig för den höjda skatten på ISK/KF genom att belåna sig och köpa aktier, håller du med mig om nedan beräkning för att beräkna hur mycket pengar man måste låna för att kompensera sig:
    Hur mycket måste du belåna dig för att kompensera för den höjda skatten på ISK & KF?
    *Kaptialunderlag = mitt totala sparkapital = K
    *SLR = statslåneräntan 30 Nov
    *Min skatt 2017 (innan höjningen): K*(SLR+0.0075)*0.30
    *Min skatt 2018 (efter höjningen): K*(SLR+0.01)*0.30
    *Skillnad (ökning) i skatt: K*(SLR+0.01)*0.30 - K*(SLR+0.0075)*0.30 = K*0.30*(SLR+0.01-(SLR+0.0075)) = K*0.30*(SLR+0.01-SLR-0.0075) = K*0.30*0.0025

    *Antag att det belopp jag behöver låna är L för att genom skatteavdrag för kostnaden för detta låns utgiftsränta kunna kompensera för den höjda skatten på ISK & KF.
    *Antag att lånets ränta är R% (R insättes i beräkningarna i decimalform).
    *Antag vidare att du få dra av 30% av låneskostnaden (utgiftsräntan) på skatten (pss som för bostadslånet).
    *Kostnaden för mitt lån (på årsbasis varje år) blir: L*R
    *Det belopp jag får dra av på (minska) min skatt varje år blir då: L*R*0.30

    *För att jag ska kompensera mig för den höjda skatten, dvs för att det hela ska bli skatteneutralt för mig, gäller då att vi måste sätta:

    Skillnad (ökning) i skatt = Det belopp jag får dra av på (minska) min skatt

    => K*0.30*0.0025 = L*R*0.30 => L = (0.0025/R)*K

    => det belopp du måste låna och köpa aktier för, för att kompensera dig för skattehöjningen blir: L = (0.0025/R)*K

    Ex: K = 1 MSEK & R = 2% => L = (0.0025/0.02)*1000000 = 125 000 SEK

    Mvh Stefan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj! Detta vågar jag inte uttala mig om även om jag själv använder måttlig belåning.

      Jag är tveksam till "rådet" att belåna sig för kompensation för skattehöjningen, jag får nog hänvisa till Marcus Hernhag som kom med idén tror jag.

      Tack för kommentar!

      Radera