2018-08-29

Bokrecension: Den enkla vägen till ekonomisk frihet

"Snål"-, "Frihets"- eller "FIRE"-bloggare/-personer (Financial Independence Retire Early) har fått stor medial uppmärksamhet senaste året och jag har en känsla av att även gruppens andel inom "finanstwitter" har ökat i stor utsträckning.

Den sannolikt största (och första?) inom genren i Sverige, Miljonär innan 30 (Mi30), har nyligen släppt sin andra bok:

Den enkla vägen till ekonomisk frihet (Sterner)


Om Mi30:s första bok i huvudsak handlade om hans resa mot frihet så handlar denna mer om livet som ekonomisk fri.

Som läsare får man ta del av tankar kring vad ekonomisk frihet innebär, om att äga sin tid och slutligen vad en rad kända sparprofiler och forskare säger om dessa ämnen.

Jag gillar verkligen intervjuerna som nyanserar författarens egna tankar och att också forskare har fått komma till tals kring exempelvis lycka och spelvinster.

Kanske lever inte boken upp till sin titel "den enkla vägen" då det krävs disciplin och tålamod för att nå ekonomisk frihet men jag gissar att förläggaren bestämt rubrik i enlighet med övriga ekonomi-böcker inom förlaget.

Det som hade gett boken mer djup tycker jag hade varit ett avsnitt kring hur politiker ser på detta relativt nya fenomen om "tidig pension". Några intervjuer med politiker från olika läger hade varit mycket intressant att ta del av.

En plikt för alla arbetsföra att jobba heltid till pension?

När jag gick förbi denna valaffisch för någon vecka sedan så slog det mig att de flesta politiska falangerna i Sverige håller fram arbetslinjen som norm och att vårt skattesystem är uppbyggt kring detta i mångt och mycket. Ekonomiska möjligheten att trappa ner arbete till ålders höst motarbetas via exempelvis slopad avdragsrätt (alliansen) och höjd skatt på ISK (rödgröna).

Som liberal så tycker jag att individuell frihet står högt på dagordningen och att människor ska få styra över sina liv i väldigt stor utsträckning. Skulle fenomenet med "tidig pension" bli vida utbrett behöver möjligen skattesystemet justeras något men jag tror inte så blir fallet i närtid.

Själv finner jag hopp i slutet av boken som handlar om just halvtidsfri som sannolikt passar mig bättre än tidig pensionär då jag än så länge alltid har- och fortfarande trivs med att (löne)arbeta. Räkneexemplet kring detta i boken tror jag många skulle tilltalas av och det kanske är detta som är "den enkla vägen" då man med en icke-extrem sparkvot kan möjliggöra att bli "deltidsfri" efter några års sparande.

Jag känner mig inspirerad att införa bättre stöd kring "uttagsfasen" av ett sparande i min Sparkalkylator och de uttagsmodeller som Mi30 tar upp i boken ska jag definitivt försöka implementera.

Om du är nyfiken, intresserad eller kanske redan inne på resan mot ekonomisk frihet så tror jag denna bok är väl värd att läsa och kommer att inspirera dig!

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Bildkällor: z2036


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

10 kommentarer:

  1. Man blir verkligen illamående när man ser den där affischen du hade på bilden! S har alltså mage att kasta ur sig den typen av dynga? Samtidigt som de inte gjort annat än att öka bidragsberoende i Sverige rekordsnabbt, samtidigt som skattetrycket höjts. Och trots skuldproblematiken i Sverige så försämrar vi och spottar på de som sparar? Hänger ju verkligen ihop den där S politiken, eller?
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker man måste hitta en balans mellan skatt på arbete såväl som sparande. Rimligen bör företagsamhet premieras och låter man produktiva personer få en sansad beskattning så ökar skatteunderlaget och möjligheten till solidarisk fördelningspolitik tror jag.

      Tack för kommentar!

      Radera
  2. Jag tycker det är få förunnat att kunna rösta efter ekonomiska åsikter. Det här valet handlar, för mig och många andra, mycket mer om vilka som ska ha rätt att existera i vårt samhälle. Jag själv kommer tex inte ha rätt att gifta mig eller skaffa barn om ett visst parti (med hjälp av andra) får sin vilja fram. Önskar så att även jag kunde få rösta utifrån ekonomi istället!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Liberalism snäller högst för min del och då får man även rimlig ekonomi/beskattning på köpet oftast.

      Tack för kommentar!

      Radera
  3. Det vore intressant att kunna skapa en tråd där kunna jämföra alla partier och se vilken/vilka parti(er) mest kan gynna oss utdelningsinvesterare. Jag antar du tror på Liberalerna som bäst?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aktiespararna har en artikel i ämnet där du får viss vägledning kring frågeställningen: https://www.aktiespararna.se/nyheter/partierna-om-valets-sparfragor

      Det är inte givet att skattenivå på ISK återställs vid maktskifte men man kan ju hoppas. Jag gillar Liberalernas förslag om skattelättnad upp till 100 000 vilket skulle gynna och uppmuntra de som inte har något sparat idag.

      Tack för kommentar!

      Radera
  4. "Den enkla vägen.." ingår alla med den inledningen i samma svit? Eller är fantasin helt enkelt inte bättre längre..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är nog namnet på "sviten" och den lockar väl nyfika läsare bättre än "den svåra vägen" eller "den tålmodiga vägen" :-)

      Tack för kommentar!

      Radera
  5. Kul att läsa dina tankar om boken Stefan. Jag har inte läst den men funderar på att göra det sålart. Vet du om den finns att låna på biblioteket? Jag vet att Miljonär innan 30 har varit ganska bra på att få ut den gamla boken till biblioteken i alla fall och jag tycker det är ett väldigt fint sätt att leva som man lär genom att rekommendera läsarna att be sitt lokala bibliotek att ta in boken.

    Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite skämmigt kanske med det var länge sedan jag besökte ett bibliotek. Jag gissar att boken finns att låna men du kanske kan be om ett recensionsexemplar annars? :-)

      Tack för kommentar!

      Radera