2018-11-04

Global Dividend Growth firar 2 år!

För två år sedan genomförde jag en flytt av en tjänstepension från en storbanks pensionsbolag till en nätmäklares dito.

Det som lockade mig till flytt var att samla mina större tjänstepensioner på ett ställe, slippa skalavgifter samt att få möjligheten att investera direkt i aktier. Då min gamla pensionslösning hade en skalavgift på 0,5 % utöver fondavgifterna så är det riktigt skönt att ha sparat in den under dessa två år och de kommande åren till och med allt är utbetalt.

Så på förekommen anledning:

Global Dividend Growth firar 2 år!


I början av november 2016 så kom det alltså in en större klumpsumma på min nytecknade tjänstepensionsdepå så min första frågeställning blev: all-in eller dela upp köpen?

Trots vetenskapligt stöd för det förstnämnda alternativet så valde jag ändå att dela upp köpen i mindre portioner och det var först nästan 4 månader senare som jag hade köpt aktier för hela kapitalet.

Med facit i hand så hade det varit bättre med all-in men på något sätt så känns det skönt mentalt att sprida ut köpen i tiden även om det kanske gick relativt fort att bli fullinvesterad i aktier.

Strategi
Vid den aktuella tidpunkten var jag fortfarande smittat av utdelningar i stort varav den inledande strategin gick under namnet Global Dividend Xtreme. Målet vara att skapa ett kontinuerligt flöde av utdelningar från globala bolag. Med tiden och kanske lite färgad över framgångarna i mina mer tillväxtorienterade portföljer så byttes inriktningen mot utdelningstillväxt i år och portföljen kallar jag nu Global Dividend Growth. Detta innebär i praktiken ett krav på utdelning men utsikterna för tillväxt smäller högre än en direktavkastningen modell större.

Hur har det gått?

En årlig avkastning på 6 % är inte så imponerande även om nedgången i oktober är att skylla på till stor del.

Den riskjusterade avkastningen är nere på nollan för det senaste året men hade förstås varit positiv om mätperioden hade varit två år. Jag har önskat att portföljen skulle ha låg volatilitet men kanske har jag varit lite väl försiktig?

Nuläge och framåt?

Portföljen består av 71 innehav och jag kan nog tänka mig att minska med några framåt men vi får se hur det går med det.


Sannolikt är det undervikten mot USA och dollarn som bidragit en del till den relativt världsindex måttliga värdeutvecklingen.


Jag tycker nog att sektorallokeringen är ganska defensiv men vi får se hur detta faller ut i tider av oro.


Strategin är all-cap och lönsamma och växande mindre bolag har jag inga problem med att släppa fram i portföljen framöver.

Vilken strategi hade du valt för en långsiktig pensionsportfölj?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza
Bildkällor: z2036, Pixabay


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

12 kommentarer:

  1. Hade jag haft möjligheten att flytta min största pott, så hade jag gjort det. Aktier är aldrig fel, utan medföljande fondavgifter. Själv kör jag en rebalanseringsstrategi.
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. På sikt så borde den årliga avgiften bli låg med aktiesparande, givet att du inte omsätter portföljen för mycket.

      Rebalanseringsstrategi är intressant och jag vet att åtminstone Skandia erbjuder automatisk rebalansering varje kvartal, halvår eller år vilket är smidigt.

      Tack för kommentar!

      Radera
  2. Vi kör enbart fonder för pensionen, enklare att månadsspara automatiskt. Pengamaskinen är det dock bara aktier i.

    http://snalgrisen.blogspot.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är helt klart enklare med fonder avseende månadssparande men inte lika kul :-)

      Tack för kommentar!

      Radera
  3. Kul att följa! Jag hade nog sålt några, antingen megacaps, som kan ha mindre tillväxt kvar över lång tid, eller de som hamnar sämst ut på din ZYG-score. Och om det går öka lite i Asien.

    Gillar verkligen Market cap-allocation-tabellen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mer Asien är nog inte fel men svårhandlat tyvärr, hoppas det ändras framöver.

      Jag tror på en balans av Market cap men en större vikt kring small och mid vore nog inte fel.

      Tack för kommentar!

      Radera
  4. SPP Sverige gick upp under samma tid ca 20% , avgiften 0,22%, varför krångla med aktier?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket relevant fundering! Jag tror att jag kan prestera likvärdigt eller bättre än en global indexfond över tiden men jag har en bit kvar att bevisa detta.

      Tack för en bra kommentar!

      Radera
  5. Chansen att slå index är kanske 10-15% , det visar alla undersökningar, läs vad skrev Lundaluppen http://lundaluppen.blogspot.com/2018/01/avanzaavkastning-fem-ar-senare.html samt morningstar https://www.morningstar.se/guide/article?Title=mindre-tur-mer-otur-aktiva-fonder&SelectedKeyWord=KWO1000037 , detta borde vi läsa ofta , vi alla har tendens att glömma enkla regler eftersom vi tror att vi är smartare

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är ganska övertygad att man prestera bättre än vissa index beroende på hur de är sammansatta. När det gäller globalfonder så består de av ca 1 500 aktier varav 60 % är har USA som huvudsäte. Jag är inte övertygad om att framtidens bästa vinsttillväxt återfinns i USA till så stor del men vi får väl se hur det blir med den saken. Att en allt större del söker sig till indexprodukter numera tror jag kan få intressanta effekter som vi inte sett innan och skulle kunna ge edge till stockpicking men det återstår också att se om så blir fallet.

      Tack för kommentar!

      Radera
  6. Fina tabeller, man blir alltid lika imponerad över vilken koll du får!
    Har sagt det länge och säger det igen, jag måste verkligen börja tillämpa åtminstone någon av dessa!:)

    SvaraRadera