2019-11-03

Flyt med flytt? - Global Dividend Growth firar 3 år!

I mitten av september för över tre år sedan avslutade jag min dåvarande anställning som mjukvarutestare. Sista dagen bestod mycket av "städning" efter 10 års samlande av papper och pärmar bland annat. Ett utav alla dessa papper i form av en blankett var jag dock extra rädd om och såg till att behålla. På vägen ut från kontoret passade jag på att säga hej då till dåvarande VD och tillika firmatecknare. Samtalet avslutades med att jag bad om underskrift av blanketten och i och med detta var bollen i rullning. Min tjänstepension skulle flyttas till ett annat pensionsbolag.

Flyt med flytt? 
Global Dividend Growth firar 3 år!


Varför flyttar man en tjänstepension egentligen, är gräset grönare på andra sidan?

I mitt fall var det främst två anledningar som avgjorde att jag ville flytta försäkringen:
  • Skalavgifter. Bolaget tog 0,5 % av kapitalet + en fast summa på 120 kr årligen. Jag hade svårt att se vilket mervärde jag fick av detta. De fonder man kunde placera i var till ordinarie pris och jag hade inget behov av någon rådgivning.
  • Placeringsmöjligheter. Bolaget erbjöd ett ganska hyfsat sortiment av fonder måste jag säga men jag ville ha ett än bättre utbud samt framför allt kunna handla direkt med aktier.
Det bolaget jag ville flytta till hade inga skalavgifter samt utöver ett sortiment på 1000+ fonder, erbjöd placering i aktier till en (enligt mig) rimlig kostnad. Ytterligare en aspekt var att jag redan hade en tjänstepension löneväxling hos bolaget med samma arbetsgivare som försäkringstagare så jag var väl inkörd på plattformen.

Jag hade hos mitt gamla bolag skrapat ihop en fondportfölj till en ganska ok kostnad på 0,66 % men totalt så blir det då 1,16 % i årlig avgift vilket begränsar värdeutvecklingen över tid och ställer krav på överavkastning.
Själva flytten gick relativt fort i dessa sammanhang då tiden från det att jag skickade in blanketten tills dess pensionskapitalet var på plats blev ungefär 1,5 månad.

Så med ett rejält kapital på plats, hur skulle jag agera nu?

Vid tidpunkten så var jag i huvudsak insnöad på utdelningar så min tanke var att bygga en utdelningsportfölj likt min portfölj Global Dividend 1.2xL som hade presterat väl vid tidpunkten.

Så jag handlade aktier löpande och totalt så inhandlades drygt 80 stycken bolag de kommande månaderna och först 5 månader senare var hela pensionskapitalet investerat då jag inte hade psyke att gå "all-in" från start.


Med facit i hand så var detta en dålig idé då portföljen redan från början halkade efter globalt index. Rent statistiskt så är "all-in" att rekommendera om du är långsiktig på börsen men det kräver mental styrka att genomföra, speciellt om börsen handlas på toppnivåer.

Vidare skulle det visa sig att ha över 80 stycken "utdelningsbolag" sannolikt var mer av en "kul grej" än rationell strategi. Det måhända att jag valde fel bolag men oavsett så blev värdeutvecklingen relativt måttlig och rent krasst så hade en global indexfond varit bättre att välja från början.

I ljuset av min framgång med min andra pensionsportfölj Global Future, så beslöt jag för ett tag sen att välja bolag med bättre tillväxt före hög direktavkastning samt att banta portföljen i antal innehav.

Portföljen är nu "nere" i 43 innehav vilket känns bra för stunden. Jag har stuvat om friskt i portföljen både detta och föregående år vilket belastat värdeutvecklingen i form av högre transaktionskostnader.


Jag är nöjd med nuvarande sammansättning och tycker att jag har bra kvalitetsbolag samt en rationell geografisk-, såväl som branschspridning. Du kan se portföljen i sin helhet här.

Återstår att se om den strategin kan prestera väl i absolut såväl som relativt mot index men det är min ambition i alla fall.

Hur är du placerad i din tjänstepension?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Photo by Erda Estremera on Unsplash


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

16 kommentarer:

  1. Vad är din syn på att placera intjänat kapital i SEK (tjänstepension tex) och som du troligtvis kommer att få ut (vid pension) och använda/konsumera i SEK. Vissa argumentera att det är en onödig diversifieringen att placera utanför SEK och de ger dig dessutom en extra valutakris. Argumentet är i sin korthet att du endast (troligtvis) kommer att behöva exponering mot svensk konsumtion. Vad är din syn på det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket bra och intressant frågeställning!

      Hade jag haft en syn på att kronan kommer att stärkas på sikt så hade jag varit mer försiktig med utländsk exponering men i dagsläget är jag negativt inställd till SEK. Jämför du SEK mot exempelvis CHF så är det ingen vacker syn i backspegeln precis.

      Vidare så hoppas jag att en hyfsad del av min konsumtion som pensionär består av utlandsresande och då känns det rationellt med att en andel av pensionen är i EUR och USD exempelvis.

      I slutändan handlar det också hur stor del som din tjänstepension utgör av totala pensionen. Inkomstpensionen som är en stor del är noterad i SEK. Vidare så är en stor del av min TJP förmånsbestämd och i SEK. Då återstår PPM och övriga TJP och där har jag en stor andel utländsk exponering utöver svenska småbolagsfonder.

      Tack för kommentar!

      Radera
    2. Hej Alexander.
      Även om du placerar allt i svenska aktier är du nästan lika beroenda av andra valutor. Majoriteten av svenska företag är globala och exporterar mäst då man får betalt i euro och Usd. Själv tycker jag att globalt är myndre risk och man ska föredra långsiktigt. Fast allt långsiktigt brukar gå bra.
      Mvh. Jacke77

      Radera
    3. @Jacke

      En bra poäng! Vill man helt tar bort valutarisken så får man nog leta efter helt inhemska bolag som Avanza eller konsultbolag som bara verkar inom Sverige exempelvis.

      Radera
  2. Hej Stefan.
    Ett tips angående tjänstepension och mycket annat brukar jag använda mig av konsumenternas.se. Du kanske känner till dem? Då jag har Saf Lo privatanställd har jag valt den billigaste fondlösning hos Länsförsäkringar fondförsäkring. 100% LF Global index. Som sagt konsumenternas.se borde alla gå in och jämföra total avg och allt möjligt som den tjänsten erbjuder. Lycka till.
    Mvh. Jacke77

    SvaraRadera
    Svar
    1. Konsumenternas.se känner jag till mycket väl och speciellt verktyget JämförPris ;-)

      Hade jag valt fonder så hade LF:s legat bra till men jag gillar SPP Aktiefond Global något mer då dess index är bredare och har större andel EM.

      Tack för kommentar!

      Radera
  3. Själv kör jag bara fonder men hade direkthandlat aktier om det gått. Relativt begränsat fondutbud blir det, och har oftast gått på låga avgifter där, även om jag har några fonder med högre avgift.

    SvaraRadera
    Svar
    1. I min valbara del i min pågående tjänstepension så har jag bara fonder att välja mellan. Där har jag övervikt mot Asien och svenska småbolag.

      Tack för kommentar!

      Radera
  4. Intressant att läsa om dina erfarenheter kring flytt av tjänstepension. Inte minst om att gå all-in vs vänta. Antar det har att göra med hur mycket kapital man har och vad man kan köpa. I mitt fall rör det sig bara om ett par månadslöner och då skulle jag kunna gå all in om det finns ett försvarbart läge att köpa t.ex. Investor eller Kopparbergs men för den som har väsentligt större pensionsrätter intjänade över längre tid blir det ju en annan sak. Intressant att du kunde investera i utdelningsaktier, det lockar ju.

    Jag funderade på att flytta i somras men min tjänstepension är rätt liten eftersom jag bara har arbetat några få år för arbetsgivare som erbjuder det, nu har jag inte det utomlands utan en annan lösning. Dessutom hade de godheten att inlåsa flytträtten på halva tjänstepensionen på grund av någon tidigare regel så det blev 1% av kapitalet i effektiv kostnad för att flytta och jag tyckte inte det var värt det när det bara rör sig om en månadslön eller två. Funderar dock lite på att flytta tjänstepensionen för att kompensera att PPM har tagit bort min favoritobligationsfond Skagen Tellus. Eftersom avkastningen bara är några procent är frågan dock om det är värt kostnaden. En morot som jag har är dock att jag skulle bli PB-kund hos Avanza ett par månader tidigare än annars. När den dagen kommer flyttar jag nog för skulle få igen ett par hundralappar på de två månaderna på de där 4 punkter lägre lånränta på ISK och på 10 punkter lägre courtage som PB-förmånen ger.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att kunna använda sitt pensionskapital för att kvalificera till PB är inte så dumt. 1 % flyttkostnad låter inte så farligt och i vissa fall står mottagande bolag för en del av kostnaden som kompensation. Vidare så tjänar man ju in 1 % ganska fort om man får tillgång till billigare fonder.

      Tack för kommentar!

      Radera
  5. Hej Stefan,
    Först - TACK för alla dina fina tips.
    Undrar bara i vilken kolumn som Dina verktyg visar i % vad varje aktie har gett sedan köp?
    Jag är inte så bekant med Dina verktyg, så ursäkta om det är en dum fråga.
    Sitter just och försöker förstå principen. Tycker dom verkar TOPPEN.
    Håll tummarna för en pensionär.
    Vänliga hälsningar
    Solid Wood

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har ingen kolumn för värdeutveckling då jag försöker titta framåt istället för bakåt i huvudsak. Jag får nog hänvisa till din nätmäklare för att hålla reda på värdeutveckling för enskilda innehav.

      Tack för feedback och kommentar!

      Radera
  6. Hej,
    Gjort motsvarande flytt av tjänstepension nyligen. Beräknade att tidigare bolag skulle ta ut 1 Mkr i avgifter under perioden till pension och under de 15 år jag planerat ta ut pensionen.

    Enbart positivt! Inga skalavgifter, möjlighet att placera i aktier, stort fondutbud.
    Blev dessutom PB kund då kapitalet växte kraftigt och kunde då sänka bolåneräntan ordentligt.

    Precis som du ”fegade jag ur lite” då det var ett stort kapital som skulle placeras på en gång.

    Fördelningen blev därför:
    30% Globalfonder
    25% Utdelningsaktier Norden/Nordamerika
    25% Spiltan högräntefond
    20% Emerging Markets

    Funderar på att sälja av räntefonden mot större andel aktier, då jag räknar med att jag har 10 år innan jag ska börja ta ut tjänstepensionen.

    Tack för en bra blogg!

    Mvh Golid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte fel att spara in 1 mille i avgifter! Förvisso lägger jag en hel del på courtage och valutaväxling i mina aktieaffärer men det är med förhoppning om högre avkastning och av fri vilja.

      Tack för feedback och för att du delar med dig!

      Radera
    2. Att läsa om Golids pensionsavgifter och själv har många år kvar till pensionsåldern blir man mörkrädd. Själv har jag precis flyttat min tjänstepension till avanza men inte läst på tillräckligt för att byta från deras standard val.

      Radera
    3. Du har flyttat till ett bolag med stora valmöjligheter och kanske lågprisfonder är en bra start?

      Tack för kommentar!

      Radera