2020-07-26

Tech-tåget - för sent att hoppa på?

För ett par månader sen så sattes kanske ett inofficiellt världsrekord i bra kvartalsrapport. Det amerikanska bolaget Zoom Video Communications (ticker: ZM) kom in med en värstingrapport sett till försäljningstillväxt och guidade starkt framåt. Marknaden gillade detta inledningsvis och aktien handlas på höga nivåer trots det faktum att traditionella nyckeltal är utanför en normal värderingskarta. Jag äger inte Zoom men funderar på om bolaget platsar i framtidsportföljen men tvekar dels avseende värdering och sen är det frågan om bolagets moat är tillräckligt stark?

Liknande funderingar kan man ha kring många case som gått starkt i år i det som jag kallar

Tech-tåget - för sent att hoppa på?


I främst Nordamerika finns det ett gäng tech-bolag som gått som tåget i år, delvis gynnade av corona i form av ökad fart i digitaliseringen och delvis för att bolagen är disruptiva med innovativa tjänster som uppenbarligen har en stor efterfrågan trots dystra utsikter för global konjunktur i närtid.

Den som följt mig på bloggen eller twitter har nog inte missat min sväng mot tillväxtinvestering och att jag har samlat på mig några case i "tech-tåget". Det finns inslag av förhoppning och hype kring detta tåg då värderingarna inte kan bokas som "fynd" med traditionella mått mätt. Vissa röster talar om repris av IT-bubblan runt millennieskiftet men en viktig skillnad tror jag är att dessa techbolag har riktiga produkter/tjänster och som förefaller ha stor efterfrågan då försäljningen ökar i snabb takt.

Är det för sent att hoppa på detta tåg? 

Att köpa i huvudsak på tillväxttalen är förstås vanskligt och du riskerar att "vara sist på bollen". Till att börja med så titta på bolagets egenskaper, jag själv kikar främst på affärsidé, affärsmodell, TAM (total available market), moat, innovationsförmåga och balansräkning. Är dessa egenskaper godkända och jag kan tänka mig att äga bolaget på längre sikt (ca 5 år åtminstone) så är det läge att göra en "servettkalkyl" om en investering går att räkna hem på 5 års sikt. Förvisso går jag mycket på magkänsla i mina investeringar men en enklare kalkyl kan ändå vara på sin plats så att det finns viss matematisk chans att investeringen går att räkna hem.

Summering
Att investera i snabbväxande tech-bolag är hett för närvarande och försiktighet är nog på sin plats om du funderar på att "hoppa på tåget". Att veta vilka bolag som blir vinnare på sikt är svårt då konkurrensen förr eller senare kan bli tuff och/eller att bolagets teknik blir föråldrad.

Om du tror att bolaget kan vara en vinnare på minst 5 års sikt och din "servettkalkyl" går ihop så kan man testa med en initial post för att lära känna bolaget och branschen än mer tycker jag. Sedan kan man öka positionen vartefter du får större conviction och/eller bolagets business momentum består eller förbättras. Sannolikt kommer marknaden att gilla ett sånt case och kursen kommer att handlas därefter.

I min portfölj Global Future har jag en samling tillväxtcase som jag tycker är klart intressanta nu såväl som på sikt. Jag bevakar bolagen löpande och utvärderar bolagets business momentum varje kvartalsrapport. Börjar jag tvivla på bolagets egenskaper så har jag inga problem med att byta ut caset mot ett annat med (förhoppningsvis) bättre egenskaper.

Jag tror att tech-tåget kommer att fortsätta över lång tid men en och annan urspårning på vägen får man nog räkna med.

Är du med på tech-tåget?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: z2036, Pixabay 

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

25 kommentarer:

  1. Intressanta tankegångar. Jag har tänkt hela våren och sommaren att jag nog missat tech-tåget, och nu när det tuffat på ganska bra så vågar jag inte riktigt kliva på. Lösningen på det problemet kan vara som du skrivet att ta en liten initial post i bolaget. Då har man i alla fall en fot på trappsteget och en på perrongen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Snart dags för q2:orna och då får bolagen bekänna färg. Kanske en liten stek innan och öka på bra rapport är en variant?

      Tack för kommentar!

      Radera
  2. Jag köpte Shopify 2017 när den stod i ca $130 och har den fortfarande i portföljen. Jobbar som marknadsförare på ett SaaS-bolag själv, så jag har haft en hel del att göra med deras tjänst. Jämfört med andra ehandelslösningar, inte minst svenska sådana, är Shopify tveklöst en ledare i användarupplevelse, pris och tillgänglighet.

    Arbetar dagligen med ex Adobes produkter, även Cloudflare som nyligen noterats. Jag är absolut inte säker, men då jag testat de flesta konkurrenter och "disruptors" för de tjänster som världen redan älskar (ex Shopify, Adobe, Cloudflare, Salesforce mm) så är det hittills jättarna som står för den största delen av innovation.

    Grejen är att inom tech/b2b software kommer ofta innovationen från en liten startup, men den breda adoptionen kommer först när en av jättarna kopierar eller bygger sin egen version av det senaste. Denna spiral tenderar att öka värdeskapandet hos de stora företagen som ofta är noterade. Det spär på värderingen ytterligare.
    Om inte annat så köper jättarna upp den nya konkurrenten, något som många startups också satsar på.

    Jag tror på Shopify, Salesforce, Cloudflare, Microsoft och Adobe på lång sikt och lång tid framöver. Mest på grunden att det inte finns några värdiga konkurrenter som är lika bra/bättre :)

    Men man vet aldrig! Resten av techbolagen känner jag inte till så ställer mig likgiltig där. Zoom känns mer som tur i oturen, deras tjänst är enligt mig inte såpass bra att den förtjänar den värderingen.

    Det andra alternativet var nog Alphabet, men som också är en mycket dyrare aktie. Hade jag varit så kvicktänkt i början av pandemin hade jag tveklöst köpt Zoom också istället för Alphabet.

    Framgent tror jag förvisso att Hangouts kommer ha fler kunder, även om Zoom är ett av få alternativ som är renodlat för videosamtal.

    Mycket bra inlägg och tankar, Stefan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alphabet tycker jag är rimligt värderat sett till EV men du kanske menar att aktier kostar mycket i absoluta tal? Cloudfare o Salesforce får jag kika närmare på!

      Tack för värdefull input och feedback!

      Radera
    2. Sorry, ja precis, ser man till absolut pris så är/var det dyrt med Alphabet vs Zoom.

      Cloudflare är en riktig långkörare, de går inte med vinst än men har bra marginaler och en överlägsen position i sin marknad. Om du har några fullstack utvecklare/nätverkstekniker på jobbet kan du fråga dem om Cloudflare, så kan de nog ge dig lite mer för/nackdelar :)

      Radera
    3. Alphabet och Amazon borde göra en split helt klart.

      Har mestadels jurister på jobbet så får kolla med tidigare arbetskamrater om Cloudfare :-)

      Radera
  3. What´s grooth for the goose may not be good for the gander brukar brukar det heta. Tror många bolag kommer att tjäna pengar, men kommer aktieägarna göra det? När jag hör prat om magkänsla och servettkalkyl ringer alla varningsklockor. Jag tittar på bolag som ingen vill ha. Hur billigt kan en REIT som Essex bli? Exxon, Hufvudstaden? Avstår gärna detta.

    Mvh

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har i princip slutat med turnaraounds och andra fynd, vi får se om det lönar sig på sikt...

      Dyra tillväxtbolag passar inte alla och riskerna är stora utifall förhoppningarna inte infrias.

      Tack för kommentar!

      Radera
  4. @Lars - Hufvudstaden har ju imponerat tidigare. Skrev visserligen ned värdet en del på fastigheter 2008-2009 men höjde utdelningar Finanskrisen igenom. Med sin ovanligt låga belåningsgrad tycker man ju de borde kunna klara sig igenom coronan också. Prickade man absoluta botten så kunde man få dem för ca 70 % av substansen. Vad betalar man idag? 60-65 % av substansen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag avstår fastighetssektorn då jag sitter på en stor bostadsrätt som utgör en signifikant del av det totala kapitalet.

      Hufvudstaden är kvalité som jag förstår det och risk/reward kanske inte är så dum oavsett?

      Tack för kommentar och kul att du återvänder till blogger!

      Radera
    2. Spartacus,

      Under 120kr tycker jag verkligen är ett bra pris för Hufvudstaden. Man har ett unikt fastighetsbestånd som ingen kan skaffa sig. Jag tror inte Lundberg vill sälja. Visst kursen kan glida ner mot 90kr. Det finns dock något i bolaget. Kolla på värderingen av Amazon. Vill som 12000 personer i Avanzakollektivet göra investeringar som tangerar svart humor finns ju alltid Tesla. Här kan man strunta i begrepp som värdering och utdelning.

      Mvh

      Lars

      Radera
    3. Tesla vågar jag inte investera i...

      Radera
    4. Vad är det som lockar med Hufvudstadens substansrabatt när värderingen på förvaltningsresultatet är 20?

      N.S.

      Radera
    5. 5% avkastning på Sveriges finaste fastighetsbestånd, lågt belånat dessutom. Ligger efter vad jag kan räkna fram i nivå med Amasten. Då köper jag nog mycket hellre Hufvudstaden.

      Radera
    6. Hufvudstadens lägen är riktigt bra och rimligen finns det ett värde i det. Jag avstår dock fastighetsaktier tills vidare oavsett men skulle jag tvingas att välja några så skulle bolaget ligga bra till på längre sikt.

      Radera
  5. Jag är med indirekt i tech via ca 400000kr i PPM black rock technology, plus i gammalt privat pensionssparande har jag TIN ny teknik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter smart, bred exponering är nog inte så dumt.

      Tack för kommentar!

      Radera
  6. Tror oxå det är bäst att exponera sig mot techtåget via en mix av de techfonder som investerar i detta. Då får man en bra exponering mot flera hundra bolag i sektorn och man slipper vara beroende av något enskilt bolag. Självklart kommer vissa av bolagen att misslyckas, och vi vet inte på förhand vilka även om branschen i stort kommer fortsätta gå starkt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att få exponering via fonder är nog ett mycket bra sätt men så jobbar inte jag :-)

      Tack för kommentar!

      Radera
  7. Förstår inte alls hajpen med exvis zoom. Känns inte som de har ngn moat. Skall man köpa alls idag i techsektorn så handlar det bara om att man hoppas ngn skall applicera en ännu högre värderingsmultipel. PS >10 var extremt för ngt år sen. Idag ett fynd om du hittar <10. Lite av "greater fool" teorin.

    I de flesta fall så är det ren "story telling" investering och går aldrig räkna hem. Men utan story ingen galen värdering.. på 5 års sikt skall man nog vara nöjd med breakeven i många av dessa highflyers. Men man vet ju aldrig hur galet ngt blir innan det vänder. Hade ngn sagt 1800 för Tesla tidigare i år så hade man verkat galen. Men nu var vi där o man snackar 50% upp bara för ev index inkludering, ngt är galet..och har inte med ngn typ av värdering att göra. Vilket nog "magkänsla" står för.. mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Angående multipel så är riskfri ränta en utav nycklarna. Mitt huvudscenario är att västvärlden går in i "Japan"-läge kommande decennium till att börja med. Om så blir fallet så blir strukturell tillväxt mer värdefullt o hög tillväxt än mer tror jag.

      En story i form av ledande produkt/tjänst, bra marginaler och en lång runway köper jag gärna. Skulle det spricka så får man vara beredd och jag hanterar sådan risk med bred diverisifiering.

      I fallet Tesla håller jag med om att det är smågalet minst sagt.

      Tack för kommentar!

      Radera
    2. Anonym,

      Håller med dig. Tycker detta är ren story telling investerande. Kollade på ZM. Zoom Video. Ett p/e tal på mer ett 1000. Ett bolag som nu är otroligt populärt är Svolder. Namnet kommer från ett sjöslag i Öresund för ungefär 1000 år sedan. Hade du överlevt sjöslaget och då investerat i Zoom Video och vinsten varit konstant hade du fått tillbaka dina pengar idag. Tycker detta liknar rätt mycket att man hoppas att sälja till någon som vill betala ännu mer.

      Sist jag läste om story telling här på bloggen var när blogginnehavaren meddelade att han nu spolat ner Decisive Dividend i toaletten.

      Mvh

      Lars

      Radera
    3. Det finns helt klart inslag av Story/Förhoppning/Hype i många tillväxtbolag så det bör man vara medveten om.

      Jag hade en pyttepost Decisive så det var inget svårt beslut att spola den när det började blåsa, kanske du tänker på en bloggranne?

      Radera
  8. Jag äger Microsoft, Alphabet, Netflix och några till men köper numera EQQQ varje månad för att täcka in tech. Får vara min lösning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ägde Netflix förut och är lite sugen på att plocka in den igen men tvekar då skuldsättningen och kassaflödet inte är ngn höjdare.

      Tack för kommentar!

      Radera