2022-05-01

Trefas? Enphase!

Jag har sedan snart två och ett halvt år sedan haft en exponering mot "grön energi" i form av bolagen SolarEdge och Enphase Energy med flera. Det sistnämnda bolaget kom med en fin rapport nyligen och jag tänkte skriva några rader om caset.

Incitament för att se över sitt hus energiförbrukning har funnits sen länge till och från beroende på el-och oljeprisets utveckling bland många andra faktorer. Vi ägde tidigare ett hus i Aspudden i början av 2000-talet och det första vi gjorde var att slänga ut en gammal oljepanna och installera bergvärme. En dyr investering men den betalade sig snabbt via lägre uppvärmningskostnad såväl som via värdestegringen när vi sålde huset ca 6-7 år senare. En annan uppsida var förstås att slippa oljelukt i pannrummet och få frigjord yta.

Bergvärme förutsätter vattenburen värme som förvisso är relativt vanligt i Sverige men sannolikt mindre vanlig i andra delar av världen där direktverkande el i någon form förekommer i olika utsträckning. I ett sånt läge är det ofta gynnsamt att installera någon form av luftvärmepump som har riktigt bra verkningsgrader ned till minus 10-15 grader beroende på modell. I vårt nya hus i Trosa har vi en luftvärmepump och den har värmt upp i princip hela huset i vinter med lite stöttning av vår kamin, förvisso har vi även en gynnsam öppen planlösning i sammanhanget och huset är litet till boytan (56 kvm).

Vår hund Freya ylar av glädje när vi anländer till huset på fredagar :)

Vidare så ligger vårt hus högt och fritt vilken innebär att solen värmer huset till stor del under soliga dagar. En kittlande tanke är att ha solceller på taket vilka sannolikt skulle generera mer energi än vad huset behöver vissa månader men det skulle kunna "lösa sig" genom att man även skaffar sig en elbil och kompletterar solcellsanläggningen med ett batteri för lagring av energi. Sedan innan så har vi utökat behov av energi under "sommaren" då vi har en pool som vi har uppvärmd via annan värmepump maj till september. Beroende på utformning av energilösning så kan jag tänka mig att vi skulle kunna få ner energikostnaden rejält vilket skulle vara en viktigt pusselbit mot FIRLA (Financial Independant, Retire Late Anyway).

Varför då denna utläggning? Jo, sannolikt är vi inte ensamma om liknande tankar och efter att ha lyssnat på Enphase conference calls Q&A (rekommenderar appen Quartr i sammanhanget) så förefaller marknaden i Europa vara än mer glödhet till följd av Ukraina-situationen och jag är nu mer bullish än någonsin på smarta energilösningar. CEO nämnde särskilt att marknaden i Tyskland är på väg att explodera (bort från naturgas?) och att kunder gärna vill ha en lösning som hanterar kombinationen solenergi, värmepump, billaddare och batteribackup.


Enphase är i sammanhanget stora på "smarta microinverters", batterilösningar och sammanhållande mjukvara via en "smart app" och enligt CEO så tar de nu marknadsandelar i Europa utöver den stora tillväxt som marknaden i stort erbjuder. Om jag inte minns fel så guidade han om 30 % tillväxt i Q2 vilket förefaller vara väldigt lovande.

Enphase största marknad och andel är i USA och även där förefaller tillväxtutsikterna var mycket goda då efterfrågan är skyhög nu som framgent. Flaskhalsar tycks vara behöriga installatörer och i viss mån halvledare men de sistnämnda hanterar bolaget med att använda sig av flera chip-tillverkare och ser inga problem i närtid med komponentbrist som jag förstår det.


Jag är ingen expert i sammanhanget men Enphase förefaller vara innovativa och har nya generationer av deras produkter på gång som både är effektivare och mindre. Detta medför sannolikt chans till ökade marginaler och/eller större chans till ytterligare marknadsandelar. De säger sig ha stort fokus på en bra lösning för konsument såväl som för installatör och sammantaget så tycks bolaget ha vissa konkurrensfördelar tänker jag.

Bolagets bruttomarginal är på 40 % (mål 35 %) och EBIT-marginalen är i sammanhanget på goda 15%. Bolagets försäljning förväntas öka med 50 % 2022 och då från rekordnivåer redan. Dessa egenskaper medför förstås en hög värdering och aktien handlas till ca P/E 48 framåt vilket förstås är högt i rådande negativa börssentiment (dock "billigt" jämförd med Nibe).

På minussidan finns att skuldsättningen ökat på sistone då bolaget förvärvat än del bland annat. Nettoskuld mot EBITDA är på drygt 1 så än är det ingen ko på isen men värt att hålla koll på framåt förstås. Jag kan tycka att det är rätt att maximera möjligheter att växa i rådande energiklimat.

Vidare så är bolaget väldigt frikostigt med "stock-based compensation" vilket delvis tynger resultatet på sista raden. CEO har flaggat för återköp om utrymme ges och kursen står lågt men i första hand så satsar de kassaflödet på marknadsandelar och förvärv som jag förstår det från conf-callet.

Värt att nämna är att aktien är väldigt volatil då bolaget väger tungt i ETF:er och andra passivt förvaltade fonder med inriktning mot "grön energi". Volatila aktier med god omsättning lockar även trejders vilket medför ännu högre volatilitet.

Jag har i år ökat min andel i Enphase något och tillsammans med sektorkollegan SolarEdge så utgör de 6 % av min Global Multi Strategy.

För vår del angående huset så ligger nog en solenergianläggning några år bort i tiden och då sannolikt i samband med takbyte tänker jag men vi får se helt enkelt, fortsätter elpriset norrut så kan det bli aktuellt i förtid.

Vad tror du om smarta energilösningar framåt och har du någon exponering mot detta?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

10 kommentarer:

  1. Jag tänker kärnkraft, spontant. Varken solenergi eller vindkraft kan ta Europa ut ur de gigantiska energiproblem man skapat på egen hand. Frågan är hur lång tid det tar innan alla politiker insett den saken. Kanske måste eu in i en djup och svår recession först? Den sannolikheten är väl runt 30-40 pct nu.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nya generationer av kärnkraft skulle göra skillnad helt klart. Dock är det sannolikt många år bort innan vi kan nyttja sådana. Det tilltalande med sol + batteri är att man snudd på göra ett enskilt hushåll energineutralt vid optimala förhållanden tänker jag. Tack för kommentar!

      Radera
  2. Ferroamp är ett svenskt innovativt bolag inom samma sektor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tips!, klart intressant case med riktigt bra tillväxt - när räknar de nå lönsamhet?

      Radera
    2. Inget kommunicerat vad jag har sett. Däremot skall de sätta KPI:er under året som borde visa det.

      Radera
    3. Tack för info - ska lägga bolaget på bevakning i alla fall

      Radera
  3. Installerade solceller i augusti i fjol och börjar redan se en fin payback på dom om man har timpris. Lite grand som att få en utdelning varje dag, 75% av året i alla fall. Minimalt med underhåll och förhoppningsvis höjer det värdet på huset lite också. Ska kika in på Enphase och se om det kan vara nåt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för att du delar dina erfarenheter!

      Radera
  4. Här kommer mera ett tips till dig som kommande "takköpare" men kanske också som en investering? Ägde en kort stund en liten "bevakningspost" i svenska solcellsföretaget Midsummer. Ett företag som i vart fall i mina ögon lät väldigt intressant. Skulle själv kunna tänka mig deras tak om jag ägde ett hus!
    De producerar som sagt solceller men de är integrerade i taket, dvs det ser ut som ett plåttak/tak med pannor. Eller rättare sagt, solcellerna ÄR taket.
    Det var några saker som gjorde att jag tyckte att de borde vinna mark på en större marknad. Ett. De är snygga. Två. De väger en bråkdel av vad konventionella solceller gör och dess konstruktion gör att du inte behöver bryta sönder hela taket om oturen skulle vara framme med en brand. 3. Man kan stå på det. Att det är lätt borde göra att mångt flera kan installera utan rädsla för att konstruktionen under inte bär. En ytterligare tungt vägande orsak till att de BORDE kunna gå bra är att de inte innehåller kadmium som de flesta andra solceller. Ett ämne som är både svårt att ta fram och dessutom giftigt. Så lägre CO2-avtryck, ESG-profilen borde vara tydlig?
    Företaget var när jag sålde i färd med att bygga en ytterligare fabrik i Italien (de har en i Järfälla tror jag men de behövde mera kapacitet) vilket de beviljats lån för av italienska staten. Att jag sålde berodde bara på en sak: jag har förkärlek för att köpa "förhoppningsbolag" utan att egentligen läsa på ordentligt och lovade mig själv i en plötslig iver att bli en bättre investerare:) Insåg att jag inte hade kunskapen eller tiden att sätta mig in i konkurrenssituationen. Att bygga en fabrik tar ju också tid..
    Skulle du finna företaget intressant så är de intervjuade på en av företagsdagarna för småbolag, det var där jag hittade dom. (har inte länken är jag rädd)
    Väl mött/ Ingrid Sjögren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inbyggda solceller i taket är precis det jag är ute efter, detta ska jag kolla närmare på. Tack för bra tips!

      Radera