Flytt av försäkringssparande kan i viss mening vara ett vilseledande begrepp då innehållet i dessa typer av försäkringar inte går att flytta, till skillnad för exempelvis motsvarande tillgångar i en ISK. I praktiken så nytecknar du en försäkring hos ett försäkringsbolag du vill flytta till och dina tillgångar i din befintliga försäkring måste sedan säljas av för att frigöra likvida medel att flytta till den nya.
I fallet kapitalförsäkring så det liknande förfarande men det finns inte motsvarande flyttfunktionalitet mellan försäkringsbolag som för exempelvis tjänstepension, utan det står dig fritt om du vill flytta hela eller delar av pengarna till en ny kapitalförsäkring om du vill byta försäkringsbolag.
Om du vill flytta en kapitalförsäkring så uppstår vissa kostnader i form av skatter och avgifter som kan vara bra att känna till i sammanhanget så jag tänkte härmed redogöra för några exempel om vad det kan komma att kosta.
Beskattning
En kapitalförsäkring schablonbeskattas med 30% baserat på statslåneräntan sista november + 1 procentenhet. För i år så är beskattningen 0,888% (2,96% x 30%) av skatteunderlaget. Skatteunderlaget utgörs av värdet per årskifte och de insättningar som sker under året. Insättningar på andra halvåret räknas till hälften.
Exempel: en kapitalförsäkring med ett värde på 1 000 000 vid årsskiftet och sedan månadssparande på 10 000 -> 1 000 000 + 60 000 + 30 000 -> 1 090 000 x 0,888% -> 9 679 i skatt
Då varje insättning i en kapitalförsäkring beskattas så medför detta att du bör undvika insättningar i onödan för att hålla nere skatten. Om ditt skatteunderlag håller sig under 150 000 för 2025 eller 300 000 från 2026 så blir det ingen skatt men har du mer än så beskattas varje insättning. För andra halvåret så beskattas dock insättningarna till hälften som sagt.
När är det då bäst att flytta en kapitalförsäkring och vad kostar det i skatt?
Scenario a - flytt efter årsskifte, insättning innan halvårsskifte
Din kapitalförsäkring får en skatteskuld vid årsskiftet baserat på försäkringsvärdet per årsskiftet och många försäkringsbolag debiterar 1/4-del direkt eller i nära anslutning. Du flyttar sen ifrån försäkringsbolaget som då debiterar resterande 3/4-delar i samband med att du avslutar försäkringen.
Du för över hela beloppet till en ny kapitalförsäkring och du får en ny skatteskuld ungefär lika stor som den du redan betalat beroende på din värdeutveckling under perioden.
Exempel: en kapitalförsäkring med ett värde på 1 000 000 vid årsskiftet som sedan helåterköps och hela beloppet från försäljningen sätts in i en ny kapitalförsäkring före halvårsskiftet -> 1 000 000 (värdet vid årsskiftet) + 1 000 0000 (insättningen) -> 2 000 0000 x 0,888% -> 17 760 i skatt
= +100% extra skatt
Scenario b - flytt efter halvårsskifte, insättning innan årsskifte
Som ovan så får du betala din återstående skatteskuld vid flytt från ditt försäkringsbolag.
Skillnaden blir att din nya skatteskuld blir hälften så stor jämfört med scenario a givet att du för över pengarna från och med 1 juli.
Exempel: en kapitalförsäkring med ett värde på 1 000 000 vid årsskiftet som sedan helåterköps och hela beloppet från försäljningen sätts in i en ny kapitalförsäkring efter halvårsskiftet -> 1 000 000 (värdet vid årsskiftet) + 500 000 (halva insättningen) -> 1 500 0000 x 0,888% -> 13 320 i skatt
= +50% extra skatt
Scenario c - flytt efter halvårsskifte, insättning efter årsskifte
Samma skatteskuld som ovan när du tar ut dina pengar. Dessa kan du ha på sparkonto tills årsskiftet passerats för att sedan sätta in i din nya försäkring. Skattemässigt blir det ungefär likvärdigt som om du hade haft kvar försäkringen över årsskiftet beroende på värdeutveckling. Optimalt så vill man ta ut pengarna så nära årsskiftet som möjligt men det kan finnas begränsningar hos försäkringsbolaget att förhålla sig till.
Exempel: en kapitalförsäkring med ett värde på 1 000 000 vid årsskiftet som sedan helåterköps strax innan kommande årsskifte och hela beloppet från försäljningen sätts in i en ny kapitalförsäkring efter det kommande årsskiftet -> 1 000 000 (värdet vid årsskiftet) -> 1 000 0000 x 0,888% -> 8 880 i skatt
Insättningen efter det kommande årsskiftet kommer att beskattas med en annan statslåneränta vilket är likvärdigt skattemässigt med om motsvarande belopp hade funnits på en kapitalförsäkring över årsskiftet, dvs om insättning hade skett innan årsskiftet. En sådan insättning hade dock beskattats med 50% i enlighet med scenario b ovan
= skatteneutralt
Avgifter
Om du äger aktier eller andra börshandlade produkter i din kapitalförsäkring så kommer det att kosta i form av transaktionsavgifter att flytta till en annan kapitalförsäkring. I huvudsak courtage och eventuella valutaväxlingsavgifter.
Exempel: Du säljer av dina aktier värde 1 000 000 varav hälften är i utländsk valuta. Courtage är 0,15% och valutaväxlingsavgift 0,25% -> 1 000 000 x 0,15% + 500 000 x 0,25% -> 1 500 + 1 250 -> 2 750 i säljavgifter
Du köper sedan tillbaka dina aktier i din nya kapitalförsäkring för 0,1% courtage och 0,1% valutaväxlingsavgift -> 1 000 000 x 0,1% + 500 000 x 0,1% -> 1 000 + 500 -> 1 500 i köpavgifter
Totalt sett så kostar flytten 4 250 i transaktionsavgifter
Det kan även finnas andra avgifter att förhålla sig till i samband med en flytt men de är som tur är mer ovanliga numera. När du avslutar din gamla försäkring så kan försäkringsbolaget ta en återköpsavgift och även debitera upplupna andra avgifter om sådana finns.
Ditt nya bolag skulle kunna ta en så kallad premieavgift på insättningen men de är ganska sällsynta som tur är.
I de flesta fall så blir det inga extra avgifter i samband med flytt men värt att kolla upp innan oavsett.
Sammanfattning
En flytt av kapitalförsäkring kan kosta en del som synes så det är ett beslut som bör tänkas igenom ett varv extra.
Ur skattehänseende så är en flytt av kapitalförsäkring mest gynnsam runt ett årsskifte. Sen kan det vara rationellt att flytta så snart som möjligt ändå, exempelvis om du betalar en mycket högre rörlig avgift i din nuvarande kapitalförsäkring jämfört med den du vill flytta till.
Det vore välkommet från konsumentperspektivet om flytt av kapitalförsäkring blev skatteneutralt. Rutiner för flytt av tjänstepension eller privat pensionsförsäkring finns redan och det vore nog förhållandevis enkelt att sätta upp extra rapportering till Skatteverket vid flytt av kapitalförsäkring då försäkringsbolag ändå måste rapportera dit sen skatterabatten infördes 2025.
Hur tänker du kring flytt av kapitalförsäkring?
Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, MarketScreener, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata, Seeking Alpha, Quartr/S&P Global
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza
Aktier och fonder kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.
Jättebra tankar som jag också har funderat på.
SvaraRaderaSkatten ger ju en inlåsningseffekt på KF.
Kanske kommer att byta från Avanza till Montrose, men det blir vid årsskiftet isf.
Tack
Kolla upp innan byte eventuella "sista"-datum så att du inte är för sent ute. En nackdel kan bli att man är "ute ur marknaden" för en period och på så sätt missar eventuell uppsida.
RaderaKul att du uppskattade inlägget och tack för kommentar!
Ute ur marknaden kan på kort sikt slå åt bägge håll, en lottsedel :)
RaderaSå är det men ofta brukar januari vara stark har jag för mig så det gäller nog att hänga på låset efter årsskiftet :)
Radera