Måste tyvärr redan nu avslöja att denna typ av sparande endast lämpar sig för de som har hög månadslön vilket jag tycker är orättvist, speciellt nu när villkoren för ISK/KF samt privat pensionssparande försämrats.
Hur fungerar löneväxling?
- Du avstår lön för att istället få en inbetald premie till en tjänstepensionsförsäkring av din arbetsgivare.
När kan man fundera på att löneväxla?
- Du bör tjäna minst ca 40 000 / månad (årslön 8,07 inkomstbasbelopp) för att inte den allmänna pension ska påverkas negativt
- Den lön som rapporteras för ordinarie tjänstepension ska vara exklusive löneväxlingen
- Din arbetsgivare måste tillåta det och vara beredd att avsätta en viss tid för administration
Några fördelar?
- Möjlighet till en extra premie då det är lägre avgift på pensionsavsättning än på lön och arbetsgivaren kan skjuta till mellanskillnaden och ändå få det kostnadsneutralt
- ca 6% av löneväxlingen borde den extra premien bli
- Låg schablonskatt
- Försäkringsvärdet per årsskiftet multipliceras med den genomsnittliga statslåneräntan föregående år och sedan med 15%, dvs mindre än hälften jämfört med ISK/KF
Några nackdelar?
- Låst till 55 års ålder innan utbetalningar kan ske
- Du betalar inkomstskatt på utbetalningar
- Syna eventuella avgifter, speciellt om det är mäklare inblandade
Vilka bolag kan man välja mellan?
- I den bästa av världar kunde man välja helt fritt men då det är en viss administration för arbetsgivaren så är utbudet ofta begränsat till eventuellt kollektivavtal eller något annat utvalt bolag
Vilka bolag är bäst?
- Om du gillar aktivt förvaltade fonder så blir det ofta bäst via kollektivavtalet då man sannolikt får rabatt på fondavgifterna
- Vill du ha en traditionell lösning med garanti så kan man ofta välja en sådan via kollektivavtalet
- Om du inte vill ha skalavgifter och kunna handla med aktier så erbjuder nätmäklarna Nordnet och Avanza en speciellt typ av depå avsedd för tjänstepension. De har även stort fondutbud men utan rabatter
- Gillar du hedgefonder så har Brummer lösningar där du kan välja bland deras hedgefonder samt ett stort utbud av gratis indexfonder (ja, du läste rätt)
Kan man ångra sig?
- Ja, be arbetsgivaren att avbryta löneväxlingen så läggs tjänstepensionförsäkringen i ett så kallat fribrev
- Se över villkor för flytt och flyttavgifter då de kan skilja sig mycket mellan bolagen
Räkneexempel
- Du tjänar 41 000 / månad före skatt
- Du avstår 1000 kr i lön mot att arbetsgivaren sätter in 1060 i en tjänstepensionsförsäkring
- Netto kostar dig detta 500 kr då du hade betalat 50% skatt på tusenlappen du växlar
- När du har åldern inne och försäkringen går i utbetalning betalar du inkomstskatt på utbetalningarna och skattenivån beror på dina övriga inkomster.
Hur övertalar man sin arbetsgivare att erbjuda löneväxling?
- Det är i princip kostnadsneutralt
- Administrationen är enkel, sätt upp ett bruttlöneavdrag i lönessystemet och betala fakturan man får av försäkringsbolaget
- En attraktiv förmån för den anställde
- Man kan ofta kontakta försäkringsbolagen direkt så sköter de själva nyteckningsförfarandet och information utan kostnad så att man kommer igång
Trogna läsare av bloggen vet att jag har en löneväxling sedan tidigare så sannolikt är mina åsikter färgade av den lösning jag har som jag är mycket nöjd med.
Givet att man har bra förutsättningar enligt ovan så är löneväxling som sparform den bästa för långsiktigt sparande då schablonskatten är låg och man att får extra avkastning redan vid insättning.
Till sist, trippelkolla alla villkor innan du bestämmer dig och det finns inga garantier för att politikerna inte ändrar spelreglerna godtyckligt framöver.
Hej!
SvaraRaderaKommer inte ihåg vad du hade skrivit tidigare men här får du 1060 plus och 1000 minus. Borde det du inte få även arbetsgivareavgifter eller får du en kompensation och de deklarerar att ditt lön är lönen föra avdrag för att inte störa förmånsbaserat pension?
Av 1060 är 60 mellanskillnaden i sociala avgifter som arbetsgivaren sparar och låter dig få tillgodo.
RaderaUtifall du tagit 1000-lappen som lön istället så hade du betalat 50% i skatt på den varav att den nettokostnad för löneväxlingen är 500. Än mer gynnsamt är om man betalar värnskatt på totalt 55% men där går gränsen vi 57k tror jag.
Viktigt är att arbetsgivaren rapporter 41 000 som inkomst för tjänstepensionen, annars tappar man avsättning.
Tack för kommentar!
Hej Stefan, tack för en bra blogg och ett bra inlägg. Löneväxling verkar intressant. Har du möjlighet att utveckla lite kring varför månadslönen ska vara minst 40 tkr, och på vilket sätt den allmänna pensionen blir lidande annars? Mvh Andreas
SvaraRaderaTack för feedback!
RaderaOm du växlar ner på den delen som är pensionsgrundande så minskar helt enkelt avsättning till den allmänna pensionen inklusive PPM. Vet i skrivande stund inte exakt var gränsen går men du bör ligga över den EFTER löneväxlingen vilket ger att man bör ha en bruttolön på ca 40k beroende iof på hur mycket man växlar.
Detta var det ingen som upplyste mig om när jag började växla för över tio år sedan, men som tur var det en ganska litet belopp då och jag la den i fribrev ganska snabbt tills lönen gick över dåvarande gränsen.
Ligger man under gränsen så är nog ISK/KF att föredra för pensionssparande trots den stundande skattehöjningen.
Hur räknas semesterersättningen ut före eller efter avdrag
SvaraRaderaOch hur gör du om du tar ut övertid i pengar räknas de på lön före eller efter avdrag
Det beror på hur ditt avtal ser ut. Alla beräkningar som baseras på lön bör ske mot lön innan bruttoavdrag men löneväxlar man inom kollektivavtal så brukar så inte vara fallet normalt sett. Gäller att kolla innan man sätter igång om vad som gäller för just din arbetsgivare.
RaderaTack för bra kommentar!
Hur fungerar det med löneväxling, och bör vi som arbetar på provision där lönen kan växla mellan tex 35000 och 80000 löneväxla?
SvaraRaderaHoppas inlägget ovan besvara hur det funkar, är det ngt specifikt du funderar över?
RaderaOm du har rörlig lön som gäller det att din årsinkomst inte understiger ca 480 000 för att det ska vara lönt så det kanske vore bättre med enstaka löneväxlingar när man är säker på att man överstiger gränsen. Givetvis måste din arbetsgivare tillåta detta (spontan löneväxling/bonusväxling)
Tack för kommentar!
Jag har löneväxling för maximalt belopp (totalt 30% av lönesumman för tjänstepension och avsättning) och värt att notera är att lönebeloppet som rapporteras till Alecta är lön efter löneväxling, vilket innebär att om man blir långtidssjukskriven så får man ut ett lägre belopp än om man inte löneväxlade. Lite surt, men jag tror att jag i det långa loppet kommer att tjäna på att ha min löneväxling.
SvaraRaderaLåter som ITP och detta innebär väl att din ordinarie tjänstepension minskar om inte din arbetsgivare skjuter till mellanskillnad? I så fall tycker jag det känns tveksamt att växla om det inte är så att du annars betalar värnskatt.
RaderaTack för kommentar!
Ang. ovanstående fråga om semesterersättning resp. övertidsersättning så räknas den på grundlönen utan löneväxlingsavdrag inom Teknikföretagen/Sveriges Ingenjörer.
SvaraRaderaTack för info!
RaderaHej, jag har en fråga som jag inte hittat svar på gällande löneväxling och du var den bästa jag kom på att kunna lösa frågan.
SvaraRaderaMin arbetsgivare vill sätta över hela sociala avgifterna till mig (31,42%) för att vid pension betala ”pensionsskatten” (24,26%) på bruttobeloppet vid uttag. De menade att detta är mer lukrativt och den större insättningen fungerar som en hävstång.
Dock blir 24,26% avdrag på den högre summan större än insättningen (31,42) på den lägre? Jag försökte simulera detta i sparkalkylator deluxe, vilket gav mig samma svar. Att det blir mindre lukrativt än att få mellanskillnaden utbetald direkt (5,7%).
Hur ser du på saken?
Tack för en grym blogg!
Maths
Hej,
RaderaJag har aldrig hört talas om ett sådant upplägg och förstår inte hur det skulle fungera i praktiken, är det en direktpension det handlar om? Den är jag inte så insatt i tyvärr men kan gräva lite om du vill under nästa vecka.
Tack för feedback och kommentar!
Hej,
RaderaStort tack för ett snabbt svar. Jag hade inte heller läst om något liknande upplägg och har relativt nyligen börjar intressera mig för pensionen (jag är född sent 80tal). Var jag än läser så poängteras att mellanskillnaden är nyckeln (tillsammans med att plana ut skattenivån) och ingenstans nämns denna lösning...
Det är en direktpension mot Avanza (Avanza är mitt önskemål då jag har mitt privata sparande där). Jag kan disponera innehållet i sparandet men arbetsgivaren står som ägare av kontot.
Kommer du på något eller vill räkna på det så vore jag oerhört tacksam. Vilket jag förvisso redan är som frekvent läsare av din blogg!
Med vänlig hälsning,
Maths
Ber om ursäkt för sen respons på denna kommentar, är det fortfarande aktuellt?
Radera