Sidor

Sidor

2015-09-02

En mörk dag i sparandets historia

Känns nu som det är öppet mål för att skatten på Investeringssparkonto (ISK) och Kapitalförsäkring kommer att höjas från och med 2016.


I och med DÖ så lär förslaget inte stoppas i riksdagen tyvärr.

Bara konstatera att det är en mörk dag i sparandets historia.

I skrivande stund är statslåneräntan 0,42% vilket ger en schablonavkastning på 0,42 + 0,75 = 1,17% det vill säga att golvet träder in på 1,25% istället.

Jämfört med årets nivå på 0,9% så är det ingen dramatisk skatteeffekt som väntar oss 2016 men på sikt med ett normalt ränteläge så kan det bli svårt att ha inslag av lägre risk i sitt schablonbeskattade sparande som jag skrivit om tidigare.

Blir fortsatt svårt med anständig nettoavkastning från mindre riskfyllda ränteinstrument och jag gissar att fler och fler kommer att söka sig in i "high yield-djungeln" så småningom...

Då ISK/KF har varit den främsta kandidaten till alternativt pensionssparande, speciellt för de som har lägre löner och kanske saknar tjänstepension så tycker jag att de futtiga 2 miljarder som förslaget inbringar kunde ha tagits från något annat. Exempelvis sänkt tak för 30% ränteavdrag från 100 000 till 50 000.

Vad tycker ni?

23 kommentarer:

  1. Svar
    1. Tack för support, man kan alltid hoppas att förslaget försvinner i någon remiss eller nåt...

      Radera
  2. Man blir nästan förbannad. Jag har så svårt att förstå att sund ekonomi ska straffas till förmån för slösaktighet. Då tänkter jag på att man kunde skita i att beskatta sparande/invetserare hårdare och istället som du nämner dra ned på ränteavdraget.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sunt sparande står lågt i kurs politiskt tyvärr :-(

      Tack för kommentar!


      Radera
  3. Ja verkligen ett olyckligt och ogenomtänkt förslag och är allt förvånad att det har kommit så pass långt. Hur ser man framgent på förslaget den dag stats låneräntan är några % högre? Då blir ju kostnaden helt orimlig med ett 0,75 i tillägg, skall man då ändra underlaget igen? Ger ju trovärdighet i sparandets regler..

    Tänk om de hade haft samma hastighet i beslut vad gäller i vad gäller amorteringar/ränteavdrag etc. som har dragits i långbänk utan något konkret har kunnat presenteras senaste åren.

    Slutord: Politiker vill inte du skall spara ..bara låna. Dit pekar handen.. Svårare än så är det inte ;)

    mvh
    P

    SvaraRadera
  4. Jag stör mig alltid på när principbeslut göms undan. Sett över en konjunkturcykel är det som sagt en rätt tydlig skattehöjning på sparande. Tak var det ju inte tal om...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, inget bra signalvärde, tack för kommentar

      Radera
  5. Håller med till fullo.
    Varför inte "ett tak" iom att ett golv lagts.
    Det måste komma att ändras el så går det i graven.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Golvet kan jag löpa men inte påslaget.

      Tack för kommentar!

      Radera
  6. Tråkigt helt klart, men inte glömma 30% på det (gjorde det själv en kort stund). Läste igenom de andra förslagen och såg att secondhand-kläder skulle bli billigare också (eller att det ska bli fördelaktigare att äga en sån affär), det är det våra sparpengar ska finansiera hehe :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inga problem i lågräntetider men mindre kul med 3,5% normalränta...

      Tack för kommentar!

      Radera
  7. Ja, då blir det till att flytta räntepapperna ur ISK och endast satsa på aktier där. Kanske var dumt att ha räntor i ISK från början.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så är det nog, synd bara att man inte kan ha allt på samma ställe.

      Tack för kommentar!

      Radera
  8. Håller med! Tyvärr är det väl så att vänsterpartiets politik får genomslag, och deras ekonomiska talesperson säger på Twitter att ISK bygger på spekulation. Investera och spekulera samma sak enligt dem trots namnet på kontot.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man tappade hakan när man läste tweeten...eller inte

      Tyvärr är det inget parti som är för långsiktigt sparande i någon större utsträckning

      Tack för kommentar!

      Radera
  9. Jag lider inte direkt över ändringen. Överlag kan jag tycka att en beskattningsform baserat på det ständigt föränderliga ränteläget är lite udda från första början. Jag hade hellre sett ett grundavdrag för kapitalinkomster än att man införde en ny typ av konto med speciell beskattning. Det hade gynnat folk som vill ha vanligt buffert-spararande också och inte bara de som sysslar med aktier. Dessutom skicka signalen att sparande är viktigt och bör uppmuntras. Ja ränteavdragen får de gärna börja sänka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. För oss som siktar på högre risk/avkastning/utdelningar så spelar det mindre roll, det är fortsatt fördel schablonbeskattning.

      Jag kan tycka rimlig schablonbeskattning är win-win då staten för löpande skatteintäkter och du slipper fundera på realisationseffekter. Sen tycker jag genomsnittliga slr hade varit mer rimlig än sista november men det spelar mindre roll över tiden.

      Jag gillar din idé om grundavdrag och tack för kommentar.

      Radera
  10. 0.75 är irriterande speciellt vid normalränta på 3-4%.


    Känns ju inte bättre att både s och mp är mycket mot vänster i ekonomiska frågor. Samt s förkärlek till att höja skatter som standardlösning till underskott.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyvärr finns det inget parti som är speciellt inriktat på sparande...

      Tack för kommentar

      Radera
  11. Tror nog att jag klarar 1.25% som golv under 2016, men det stora signalvärdet är flera.

    1) Höjning av skatt på sparande ger kanske inte lägre sparande totalt men det sänder en signal...
    2) Inget tak för schablonskatt gör att det över börscykeln blir de mindre aktiva och mindre kunniga småspararna som förlorar som vanligt.
    3) Inget skatteavdrag för pensionssparande gör att många "vanliga knegare" nu lägger långsiktigt sparande på ISK och blir förlorare i långa loppet.

    Jag har slutat bry mig om skattetrixande från politiker. Det blir inte bättre framöver och det hjälper inte att hoppas på förbättringar.
    Det enda som hjälper är att vara aktiv med en gedigen kunskap om skatteregler och sen anpassa sig till förändringar, men hur många vanliga småsparare klarar av det?

    Besser

    SvaraRadera
    Svar
    1. Delar mycket av din syn och även om politikerna inte är lyhörda i sparfrågor så kommer jag fortsätta att uttrycka mitt missnöje så fort tillfälle ges.

      Tack för kommentar!

      Radera