Sidor

Sidor

2016-01-10

Förhandlingar inledda...


...gällande barnens månadspeng 2016.

Jag kanske inte är helt "normal" förälder i alla avseenden men jag skriver kontrakt med barnen om deras månadspeng varje år.

Kontraktet innehåller överenskommen ersättning, villkor för eget sparande samt vad som krävs för att  nå grundnivå och möjligheter till extra ersättning. Det kan handla om vardagssysslor bland annat.

Man kan argumentera för att barnen ska hjälpa till hemma utan ersättning och de gör de också (i viss utsträckning) men för lite "tyngre" saker som dammsugning så får de en liten summa om resultatet är godkänt. RUT inom familjen? :-)

Nåväl, inför i år är det lite annorlunda då sonen fyllt 16 och "kutym" bland jämnåriga tycks vara att man får disponera studiebidraget. Den stora frågan blir då vad studiebidraget ska räcka till?

Han har blivit ålagd att presentera en budget för 2016 så får vi ta förhandlingar om innehåll från den utgångspunkten. Fortsättning följer...

---

Jag blev alldeles varm i hela kroppen när dottern presenterade sitt förhandlingsunderlag för 2016.


Underlaget innehåller handritade pajdiagram över olika utgiftskategorier, saker hon ska förbättra samt förslag på nivå för månadspengen 2016.


Saknar lite om sparande men det får vi jobba på :-)

Ni som låter era barn/ungdomar få hela barn-/studiebidraget, vad ska det räcka till?


14 kommentarer:

  1. Kul att läsa. Mina barn har också haft förhandling och avtal på sin månadspeng sedan de var ganska små. Nu är de 14 o 16. Vi har bestämt att de får ta studiebidraget när de fyller 13, men måste ta det när de fyller 15. Då jag tycker det är viktigt att de lär sig hantera att få in en större summa pengar som ska räcka till allt. Studiebidraget ska räcka till det mesta. Teknik som dator, platta och mobil och abonnemang på dessa. Kläder, skor. Nöjen och om de fikar med kompisar eller vill ha godis eller pizza eller så. Klippning, hudvård, smink osv. Egna resor. Typ nästan allt alltså. Det är nästan lättare att skriva vad vi står för. Husrum med möbler till rummet. Mat om de äter hemma eller matpengar om de ska vara borta en hel dag så att de inte har möjlighet att komma hem och äta. Hygienartiklar och sådant finns här hemma. Om vi äter eller fikar ute med hela familjen bjuder vi dem oftast. Resor vi gör med hela familjen. Sedan har vi valt att stå för deras fritidsintressen som har med idrott att göra. Både medlemskap, terminsavgifter, utrustningar och gymkort. Detta för att det är så dyrt och för att jag vill att de ska träna och röra på sig. Jag vill inte att de ska prioritera bort detta pga att det är dyrt. Vi står också för ett sparande till dem tills de är 19 och slutar gymnasiet, men de sparar också själva både lång- och kortsiktigt. Vi har också sparat ihop till deras körkort. Vi bor på landet och här är körkort ett absolut måste. Jag har kanske glömt någon kostnad, men det är i stora drag i alla fall.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för input!

      Känns som ni har bra hantering kring detta, jag låter exempelvis barnen betala en del av Netflix men inte hela avgiften då jag inte vill att de ska streama illegalt

      Radera
  2. Dottern får sitt studiebidrag och det ska räcka till 'allt'. Undantag är dyra vinterkläder som skor och jacka. Det fungerar bra mycket beroende på att hon är en snålvarg. :)

    SvaraRadera
  3. Svar
    1. Jag tror ni kan ta det lungt de första åren avseende månadspeng...

      Tack för kommentar och lycka till med den (blivande) lilla!

      Radera
  4. Budgetgrunderna har din dotter på plats :). Fördelningen/prioriteringarna i utgiftskategorierna ser odiskutabelt välbalanserade ut.

    Steget vidare är att skapa en portfölj som på lång sikt ska finansiera varje kategori också, kanske starten på en godisportfölj?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för kommentar!

      Vi har pratat om hennes "snöboll" och man kan hoppas att hon väljer att utveckla den när hon är mogen att ta över

      Radera
  5. Från och med att jag var 12-13 år (och fick en bankinloggning) så fick jag disponera barnbidraget, kravet var då att jag skulle spara 550:- varje månad.
    Den femhundringen som blev över räckte utmärkt och gav faktiskt en bra grund.

    När jag började gymnasiet så ramlade ju studiebidraget in på mitt konto och då var det också mina pengar, men även där sparade jag så mycket det gick "av sig själv" så att säga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för kommentar och att du delar med dig!

      En spardel känns rimligt, hoppas den är med i budgeten utan anmodan.

      Radera
  6. Dotter 5år 60kr användas till det mamma och pappa inte går med på att betala.
    Vanligen gosedjur eller opedagogiska leksaker. Ett intressant fenomen är att hon ofta väljer att inte köpa saker hon måste betala själv. Sedan har hon väll ganska många hundra i spargrisen så det är inte mycket hon inte KAN köpa, och då blir det mindre traumatiskt att inte få det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter spännande, kul att ni börjat så tidigt och tack för kommentar!

      Radera