Sidor

Sidor

2016-07-31

Get Lucky? Aptur eller lyckad strategi?

En parameter i sina investeringar som man inte kan bortse ifrån är slumpen eller "tur".Bra utfall i de flesta komplexa sammanhang man kan tänka sig underlättas om man har lite "flyt" men betyder det att man alltid måste ha turen med sig för att lyckas över tiden?

När det gäller investeringar så spelar sannolikt slumpen en viss roll men likt strategispel (ligger mig varmt om hjärtat) så kan man sträva efter att ha oddsen på sin sida och tålamod samt konsekvens belönas till slut tror jag. Nog för att jag inte vrider och vänder på varenda parameter innan jag köper en aktie men en viss form av analys utförs i alla fall.

bildkälla: Twitter

Familjens olika portföljer består av olika aktier men även om en del är gemensamma så har alla portföljer likväl slagit relevanta index och motsvarande fonder rejält under den korta mätperiod som varit - enbart tur? Skulle en pilkastande apa bland tusentals aktier fått samma resultat?

Vår allokeringsstrategi har förfinats något med tiden men följande kvalificerade gissningar har legat till grund för de investeringar som gjorts fram tills nu:
 • Det låga ränteläget kommer att bestå de närmaste åren
 • Dollarn kommer att vara relativt stark (satte riktkurs runt 9 för USD/SEK för 2015, ännu ej uppnådd)
 • Kursutvecklingen av aktier med hög direktavkastning påverkas mindre av ändrat ränteläge
Ovanstående antagande har lett till strategin att blanda High Yield (hög direktavkastning) med Dividend Growth (förväntad utdelningstillväxt.

bildkälla: Avanza

Vidare så består portföljerna av många innehav (minskad bolagsrisk) spridda över många olika länder/branscher (minskad geografisk/politisk risk). Många innehav innebär rimligen också större chans att hitta sådana som är rimligt värderade vid varje köptillfälle då man har många att välja bland jämfört med en mer fokuserad portfölj.


bildkälla: Avanza

Mätperioden är kort måstes det medges men resultatet kan väl inte enbart bero på tur?

En mer rättvis jämförelse vore mot en globalfond handlad i SEK och om jag kikar på SPP Global så har den gått +23% motsvarande period så här är avståndet "endast" tio procentenheter (dock utan hänsyn till regelbundna köp).

bildkälla: Avanza

Sannolikt spelar slumpen en viss roll vid varje investeringstillfälle och i synnerhet vid korta mätintervall men över tiden tror jag en viss strategi kan överprestera en annan ("index"?) givet att parametrar som strategin bygger på är fortsatt gynnsamma.

Sen behöver nog strategier justeras något vid förändrade förutsättningar och det är väl det som är det svåra - att upptäcka förändringen och anpassa taktiken i rätt tid?

Om en vecka är det ettårsjubileum för portföljen Global Dividend och jag kommer att utvärdera utfallet via ett dedikerat inlägg.

Vad tror ni? Kan man slå SPP Global över tiden utan att ha "tur"?

24 kommentarer:

 1. Kolla utvecklingen på dina Tobin Pref. Avanza gjorde fel vid inlösen så det står att man gjort 100% vinst. Förstör min graf och antar att den påverkar din med!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ser inga konstiga rörelser för datumen kring inlösen men oavsett så har Tobin ganska liten vikt totalt sett. Var står det att man gjort 100% vinst?

   Radera
  2. På mitt konto står det att Tobin gett +109 % avkastning vilket ju är fel eftersom GAV satts till 54,27 kr. Rätt ska vara 108,54 kr men det blev fel hos Avanza när Tobin gjorde inlösen på 50 %. Meddelade supporten för 12 dagar sen och de skulle fixa det men jag antar att de också har semester...

   Oavsett så är det jävligt fin utveckling du har! Jag tror att tur är något som skickliga skaffar sig själv, så bra jobbat!

   Radera
  3. Tack för feedback!

   Jag har korrekt GAV på Tobin så jag antar att det visas rätt/är korrigerat i så fall?

   Radera
  4. Det är möjligt att Avanza har scriptat en fix men inte hunnit igenom alla konton, alternativt kanske det bara drabbat KF (antar att du har ISK).

   Radera
  5. Jag kör KF så det beror nog inte på sparform, konstigt om det skulle vara olika för olika kunder.

   Radera
 2. Om det går tillräckligt lång tid, och du har en egen metod som du följer, då minskar sannolikheten att det bara är tur. Men tur är ett svårt begrepp. Kanske har bolagen som väger tungt i SPP:s fond också varierande tur och otur? :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det nog. SPP Global följer MSCI tror jag och består väl av 1000 bolag men det ingår knappast några av mina High Yield - så det kanske är min edge upp/ner?

   Radera
 3. Finns väl något som heter Attribution bias. You attribute your successes to skills, but failures to randomness.

  En kvalificerad gissning som du tar fram är att dollarn skall gå till 9 USD/SEK. Skall inte kommentera det då det lätt kan ge dålig stämning, och det vill vi ha.

  Sommarhälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Misstänkte att du skulle vara sugen att kommentera ett inlägg av denna typ, tack för det! :-)

   Andelen skill / randomness är svår att uppskatta men tycker mig ha hittat ett antal High Yield med god risk/reward som man nästan skulle kunna boka på skill.

   Dollarn har utvecklats relativt starkt (most crowded trade?) men trodde nog att den skulle stå högre som sagt. SPP Global har dock större dollarexponering än jag så ingen fördel för mig i det avseendet rimligen.

   Radera
 4. Ett förtydligande. Sista meningen skall naturligtvis vara: Skall inte kommentera det då det lätt kan ge dålig stämning, och det vill vi INTE ha.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var så jag läste det mellan raderna så det är lugnt :-)

   Jag tycker det är mycket bra att du o andra i "index-skolan" kommenterar så att man får fundera ytterligare några varv om ens investeringsfilosofi erbjuder något mervärde alls.

   Radera
 5. Håller med dig Stefan, alltid bra att utvärdera sin taktik och få tillfälle att pröva den då och då, lätt att bli hemmablind och glömma att världen är under ständig utveckling/förändring och att man kontinuerligt måste anpassa sig. Mvh

  SvaraRadera
 6. För apor som kastar pil handlar det inte om tur heller. Utan det handlar om att både du och apan plockar bollar ur en bättre låda än storleksviktade index. Att storbolagstunga index är ofördelaktigt vet vi sedan länge (se http://aktieingenjoren.blogspot.se/2015/11/otur-och-den-enkla-tumregeln-att-inte.html?m=1). Men mitt intryck är att vissa människor ser sin felaktiga tolkning av den effektiva marknadsteorin som en snuttefilt som förklarar och ursäktar deras egna fiaskon.

  Sedan kan du utöver "apturen" ha skicklighet också men det har vi inte data nog för att uttala oss om ännu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att vara schysst mot SPP Global har jag ett antal storbolag i portföljen :-) Nä, skämt åsido tror på väl avvägd blandning av bolagsstorlekar men med inriktning på utdelning företrädesvis, återstår att se om det lönar sig över tiden.

   Tack för länk!

   Radera
  2. @Aktieingenjören

   Har nog varit med för länge. När jag läser många bloggar får jag intrycket av att alla tycks slå index. Det verkar på något egendomligt sätt ske vad man än investerar i. Det tycks råda ett tillstånd som i den amerikanska tvserien Lake Wobegon. Där är all the men good looking and all the children are above average.

   Tråkigt nog så ser inte verkligheten ut på det sättet. Här på bloggen presenterades för ett tag sedan en utdelningskung. Visserligen okrönt men ändå. Jag undrade om det fanns något annat område i livet kungen hade upptäckt sin förmåga att vara above average?

   Signaturen J ville givetvis veta vad kungens edge var i relation till merparten av småsparare och professionella förvaltare. Kungen hade dock i sitt investerande visat tecken på en viss folklighet och satsat pengar i bolag som Kinder Morgan och Banco Santander. Något svar erhölls ej.

   Ha det bäst

   Lars

   Något svar kom inte. Kanske bäst så.

   Radera
  3. @Lars

   Vill bara klargöra att utnämningen till "Utdelningskung" var helt och hållet mitt påfund som redaktör - ibland/ofta spetsar jag till rubrikerna för att locka läsare/starta debatt.

   Som Aktieingenjören påpekade har vi nog för lite data ännu för att mäta prestation mot index så vi kanske får fortsätta blogga något decennium till innan vi drar någon slutsats :-)

   Radera
  4. @Lars att vara med länge är bra, men om man inte använder tiden till att lyssna och lära spelar tiden ingen roll. Man kan självklart hävda att det är fel på verkligheten om den inte stämmer överens med ens egen karta. Men just nu finns det både kortsiktiga och långsiktiga förklaringar till varför så många slår index:

   På kort sikt har vi haft en enormt gynnsam utveckling för alla vars investeringar inte har fokuserat på stora dyra "kvalitetsbolag". Jag lanserade mitt "vettigt small cap index" i februari förra året i samband med att 40 % 20 år skrev om kvalitetsbubblan (https://docs.google.com/spreadsheets/d/1D8kcRR3wSBJcVvMnTLM2H-C3D2u-B-UMk-Zxy24nqFE/edit?usp=sharing) för att testa lite olika hypoteser som jag och George diskuterat sedan länge.

   Om man sedan dess följt en investeringsfilosofi som inte fokuserat på stort, dyrt och fint bör man ha en överavkastning på åtminstone 20 procentenheter de senaste 17 månaderna.

   Hyggligt small cap index: 1,118462114
   OMX Stockholm: 0,9114391144
   OMX Midcap: 1,295350667
   OMX Small cap: 1,166358224

   På längre sikt tror jag inte att utvecklingen kommer att vara så exceptionellt gynnsam. Däremot finns det, som jag brukar påpeka, starka indikationer på att det är bättre att köpa slumpvis utvalda bolag än att ligga tung i de största bolagen (se http://aktieingenjoren.blogspot.se/2015/11/otur-och-den-enkla-tumregeln-att-inte.html).

   Det handlar alltså inte om att "all the children are above average" utan att "all the children are above what you thought is an accurate assessment of average".

   Radera
 7. Hej!

  Jag skulle vilja ha lite tankar om hur jag skall placera mina pengar. Jag har ca 600 000 som jag inte riktigt vet vad jag skall göra med. De ligger nu på sparkonto utan någon ränta och där skall de bort ifrån!

  Jag funderar på vart dessa pengar skall läggas istället. Jag har ca 150 000 i min pengamaskin med utdelande aktier som jag hoppas ska bli så stor att jag kan leva på utdelningarna en vacker dag. Jag är 23 år utan sambo och har nyligen flyttat in i en ganska liten hyresrätt som det inte går att skaffa familj i och därför kommer jag behöva flytta till större bostad om några år. Problemet är bara att jag vet inte när det kommer ske.

  Jag funderar då på om dessa 600 000 skall sparas till en kontantinsats när det är dags att flytta till större eller om jag skall lägga in dem i min pengamaskin? Om kontantinsats; är det räntefonder som jag mest fördelaktigt lägger pengarna i eller vågar man sig på aktiefonder på en sparhorisont på kanske 2-7 år? Är det kanske bättre att lägga pengarna i pengamaskinen och låna till hela kontantinsatsen när det är dags att flytta och öka mina chanser att uppnå mitt livs mål, att leva på utdelningar? Skall kanske tillägga att det inte är säkert att det blir en bostadsrätt när det är dags att flytta. Det skulle kunna vara så att man kan byta sin hyresrätt med en annan persons större hyresrätt när det är dags att flytta men det är långt ifrån säkert att det går så man får nog utgå ifrån att jag måste köpa något när det är dags.

  MVH,
  ABC

  SvaraRadera
 8. @ABC  Varför inte följa Aktieingejörens råd? Skriv ut en lista på small- och midcap bolag. Sen väljer du ut tre bolag på måfå varje månad som du spekulerar i. Dela upp din spekulation på ett antal månader så ska du se att allt löser sig. Det är enkelt att slå index. Särskilt om man jämför resultatet med OMX30.

  Ett annat förslag skulle kunna vara att du följer efter och imiterar någon eller några av Girafferna på savannen.

  Happy hunting.

  Med vänlig hälsning J

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej J!

   Ursäkta om frågeställningen vart lite konstig men det jag egentligen undrar är vad du anser jag bör lägga mina pengar som befinner sig på sparkontot. Ett sparande till en kontantinsats där jag inte vet sparhorisont på eller som jag skall lägga in de i min pengamaskin. Jag har min investeringsstrategi redan klar.

   MVH,
   ABC

   Radera
  2. @ABC

   Jag förstår. I så fall kan jag endast hålla med Stefan.
   Jag tror det är klokt att särskilja på pengarna till bostaden och pengarna till din pengamaskin. Jag tror även som Stefan att det är klokt att placera dem till låg risk.
   Jag är några år äldre än dig och byggde upp kapitalet till kontantinsatsen precis nyligen i enlighet med Stefans rekommendation nedan. Ibland var det svårt att inte tumma på pengarna och köpa aktier, vilket jag råkade göra :)

   Med vänlig hälsning

   J

   Radera
  3. Jag befinner mig i samma situation som ABC och körde en hybridlösning. Vi har tillräckligt med "lösa" pengar för att köpa ett bra hus en bit utanför stan. Om vi däremot hittar det perfekta huset lite närmare stan där det är dyrt så ryker en del av aktierna också.

   Radera
 9. @ABC

  Jag skulle ha en stor del på ett bra sparkonto med fria uttag (jag har 0,8% hos SBAB).

  En liten del skulle du kunna ha i noga utvalda High Yield som jag tror kan klara lågräntemiljö väl men det återstår att se...

  Inlägg här

  SvaraRadera