Var precis och växlade lite valuta till kommande semesterresa hos en kedja som har "avgiftsfri" valutaväxling.
bildkälla: Stefan Thelenius
Gratis med andra ord?
Nja, inte riktigt då man får köpa en Euro för 10,03 SEK och vill man sälja så får man 9,14 dvs en skillnad på nästan en krona eller 9,4% i spread!
"Marknadsvärdet" för EUR/SEK är således 9,585 och "avgiften" för en växling blir då 0,445 SEK eller 4,64%.
Hur kan man hantera detta som konsument?
Finns ett fåtal kort som erbjuder fria uttag av utländsk valuta samt inte har något valutapåslag. Är osäker om just mitt finns för nyteckning men de två vi har inom familjen håller vi hårt i.
Vi brukar växla minimalt på hemmaplan och sedan använda uttagsautomater på resmålet istället. Saker att se upp med är uttagsavgifter hos den lokala banken samt att man alltid ska välja lokal valuta.
När man köper utländska aktier/fonder så tillämpas en spread på själva valutaväxlingen som man bör beakta som en kostnad och den kan man räkna ut via min Transaktionskalkylator utöver courtage.
Jag kan tycka att kostnad för spread borde redovisas i belopp per transaktion för att förtydliga det hela, vad tycker ni?
Jag använder antingen mitt Santander eller Coop MM kort. Genom att sätta en pengar i förväg på dessa kort så slipper man uttagsavgift, valutapåslag och ränta på kontantuttag förutsatt att man satt in pengar i förväg. Aldrig Forex :)
SvaraRaderaLåter som du hittat rätt :-)
RaderaJag kom på mig själv att jag hade en del kontanta Euro kvar sen förra resan och det kan vara ett tips att man sparar en del då återväxlingen är dyr samt så har man tills man hittar en automat vid nästa resa.
Håller med angående spreaden på valutaväxling vid köp av utländska aktier. En anledning till att jag bytt till Nordnet, som har 0,25% - istället för Avanzas 0,5%.
SvaraRaderaNja, både Nordnet och Avanza har 0,5% spread för automatväxling, dvs du betalar 0,25% vid varje växling.
RaderaBättre sent svar än aldrig :-)