Sidor

Sidor

2017-05-28

Månadens aktie: Flax med paralax?

Dags igen för Månadens aktie och vad har mina barn hittat på denna månad tro?

Sonen (17) vars portfölj har stor vikt mot Gaming-sektorn (Activision Blizzard, EA Games och Starbreeze) väljer denna månad att utöka samlingen. Efter att lagt ett antal timmar på det nyinskaffade spelet Stellaris så var valet självklart - Paradox.

bildkälla: http://www.stellarisgame.com/assets/front/warfare-794ad4b2c0df8ac3896d6fdef9c4eb95.jpg

Att spelen är bra är förstås inte liktydigt med att aktien är det. P/E på 30 är ingen uppenbar fyndvärdering men sektorn värderas högt och man kan tänka att framtida P/E är lägre givet fin fortsatt tillväxt.

Dottern Ebba (13) är funderat under veckan men så sent som igår lördag utbrast hon "Lax"!

Om det var för att vi diskuterade att grilla fisk till middag eller inte är svårt att säga men lax tillhör hennes favoritmat oavsett. Jag visade mitt inlägg om Marine Harvest.

"Hmm, aktiekursen ser verkligen ut att gå åt rätt håll. Aha, mycket beror på att laxpriset har stigit?"

Sedan följde lite diskussion om hur laxarna "hade det" i väntan på "skörd". Till slut bestämde sig hon.

"OK, jag kör på Marine Harvest, men jag vill ha Paradox med!"

Så det blir dubbelköp i Marine Harvest och Paradox, dvs en Paralax :-)

För ordningens skull frågade jag sonen om han ville ha Marine Harvest men han vill att allt månadssparande skulle gå in i Paradox.

Barnen har samlat på sig utdelningar så det blir en lite större slant än vanligt denna månad som investeras.

Hur har det gått?
bildkälla: Avanza

Lite drygt +11% i år får vi nog vara nöjda med även om Stockholmsbörsen gått lite bättre. En mer rättvis jämförelse är mot en globalfond och SPP Aktiefond Global ligger på +6,2%. Barnens CAGR är fortfarande goda +18% och Sharpekvot håller sig runt 3 vilket nog väcker viss avund hos fondförvaltare.

bildkälla: Avanza

Vinnare i portföljen är från lite blandade sektorer med en viss dominans från IT allmänt sett.

Blir som alltid spännande att se hur det utvecklas framåt.

Vad tror ni om stor vikt mot Gaming-sektorn? Bubbelvarning eller långsiktiga vinnare?


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2017-05-26

Utländska aktier via USA

I och med lite extraledighet så bjussar jag på ett bonusinlägg denna vecka av det enklare slaget.

Ett väldigt smidigt och prisvärt sätt att handla utländska aktier är via USA-börsen. Utbudet är begränsat men gillar man internationella jättar med starka varumärken så finns det antal att välja mellan.

Jag gillar att ha global exponering i mina portföljer likt en globalfond så därför har jag ett antal utländska aktier som jag köpt via USA till rimligt courtage.

Foto: z2036

Det blir inga djupare kommentarer kring innehaven i detta inlägg utan här de rakt upp och ner i slumpvis ordning. De som jag skrivit om innan länkar jag till och de andra får ni tålmodigt vänta på :-)

Chile 




Storbritannien




Irland




  • Eaton Corporation, PLC Ordinary Shares (ETN) - Global gigant inom krafthantering.

Australien



  • Westpac Banking Corporation (WBK) - Storbank "down under".

Israel



  • Check Point Software Technologies Ltd. - Ordinary Shares (CHKP) - En av de mer tongivande inom cyber security.

Indien



  • HDFC Bank Limited (HDB) - Storbank i Indien
  • Infosys Limited American Depositary Shares (INFY) - En av världens största inom IT-tjänster.

Kina



  • NetEase, Inc. - American Depositary Shares, each representing 25 ordinary shares (NTES) - Gigant inom gaming, e-mail och andra e-tjänster.

Belgien



  • Anheuser-Busch Inbev SA Sponsored ADR (Belgium) (BUD) - Ohotad etta inom bryggerisektorn.

Schweiz



  • Garmin Ltd. (GRMN) - Stor inom GPS m.m.

Taiwan



  • Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Ltd. (TSM) - En världens största inom halvledare.

Japan



  • Toyota Motor Corporation (TM) - En världens största biltillverkare.

Utöver dessa ovan så har jag förstås många aktier från just USA och även från Kanada, Tyskland, Norge, Danmark och Finland.

bildkälla: z2036

Som synes är den globala spridningen hyfsad tycker jag. I slutändan handlar det förstås om bolagen och många svenska bolag har en global exponering i sin verksamhet så i vissa fall behöver man inte gå över ån för vatten. Men jag tror som sagt på en global exponering och är särskilt svag för fina varumärken.

Vilka utländska aktier har du via USA-börsen?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2017-05-23

#uppesittarkväll maj 2017

Lön imorgon onsdag innebär #uppesittarkväll ikväll och lite funderingar kring månadens aktieköp.

Vi har haft en stark börsperiod fram tills nu och jag tror nog på lite sidledes utveckling i närtid så att marknaden ska kunna hämta andan lite.

bildkälla: z2036 Global Dividend 1.2xL

Jag försöker balansera mellan direktavkastning (Yield) och tillväxt (Growth) och när det känns "dyrt" så tenderar jag att föredra Yield före Growth.

bildkälla: z2036 Global Dividend 1.2xL

Utav mina "bubblor" så blir man lite sugen på Hemfosa och Omega Healthcare men vill nog inte öka i fastighetssektorn för närvarande. Kanske får det bli en liten ökning i Pfizer då den handlas lite lägre i SEK då dollarn försvagats på sistone?

Jag konstaterar att det "bara" finns 49 innehav i huvudportföljen Global Dividend 1.2xL så ett till ska man nog kunna klämma in :-)

En preferensaktie som jag har i min High Yield-portfölj Bil2020 är ZetaDisplay. Tycker att risken har minskat då de kom in med en bra rapport som igår måndag. Med en direktavkastning på nära 8,4% så vattnas det i munnen och en liten andel i "finportföljen" kan den förtjäna tycker jag.

I övrigt har jag plockat in Zalaris i min ena pensionsportfölj då jag fick ett gott intryck via bolagets presentation på ett event som SvD Börsplus/Finwire TV sände på youtube. Jag har haft Zalaris sen länge i småbolagsportföljen och då jag gillar affärsidén och värderingen framåt ser attraktiv ut så kändes det som det var dags att öka totala andelen.

Vad köper du denna månad?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2017-05-21

När kommer björnen?

Jag tror det finns många som funderar över när nästa krasch/dipp/korrigering/panik på börsen kommer att infinna sig? I veckan har vi haft några röda dagar och är det en krasch på gång?

Jag har varit med mer eller mindre på aktiemarknaden sen år 1996 då jag investerade i en flermarknadsfond som var/är någon sorts dyr global blandfond. Ett antal små eller stora korrigeringar har inträffat på börsen sen dess och gemensamt har varit för min del att jag blivit stressad i någon form vid dessa tillfällen även om jag har haft relativa små summor investerade.

Vi hoppar över mina ringa erfarenheter av IT-kraschen 2000 då jag hade väldigt liten andel på börsen och jag hade fullt upp med familjebildning. Efter 50% förlust i Ericsson gjorde jag exit från börsen oktober 2001.
"...exit från börsen oktober 2001"
Det skulle dröja till februari 2009 innan jag återvände till börsen i någon mening (utöver ordinarie pensionsplaceringar förstås). Depåtypen var en löneväxling och till en början blev det tillväxtmarknadsfonder i form av Turkiet, Ryssland, Latinamerika m.fl. Fonderna tuffade på och steg över 70% på drygt ett år. Minns att jag tänkte att nu måste väl ändå börsen krascha då den gått som tåget på kort tid?

bildkälla: Pixabay

Med bakgrund av det var jag nog en ganska tacksam måltavla när Xact lanserade ETF:er som gjorde att man kunde tjäna pengar på nedgång. Min favorit skulle komma att bli XACT BEAR 2 (dubbel hävstång mot OMXS30-terminen).
"Tänk att kunna fånga en krasch och samtidigt tjäna pengar?"
Äntligen (!?) kunde man tjäna pengar på nedgång. Nu är vi någonstans runt maj 2010 och jag var som sagt mycket skeptisk till börsen och min tro var nog att det skulle bli en ny finanskris likt den 2008 inom en snar framtid. Tänk att kunna fånga en krasch och samtidigt tjäna pengar?

När du väl har "bestämt dig" åt vilket håll börsen ska gå så blir det lätt hänt att du hittar saker som stödjer din uppfattning ("bias"). På den tiden var det DI:s börssnack som var forumet som gällde och där saknades det inte permabjörnar. Dessa länkade i sin tur till andra permabjörnar och minns särskilt en amerikansk youtube-kanal där en kille gick igenom massa index och hittade negativa signaler och gap som skulle täckas om vartannat. Han var mycket negativ till börsen. En riktig permabjörn.

bildkälla: Pixabay

Problemet var att han hade fel skulle det visa sig. Ett annat problem var att jag trodde han var rätt ute.

Under perioden februari 2010-2014 september räknar jag till 120 transaktioner med XACT BEAR 2 i olika swingtrading-positioner. Med tanke på att courtaget var 99 kr på den tiden behöver jag inte ha dåligt samvete att min förvaltningskostnad nu för tiden är löjligt låg.

Nu var det inte bara negativa positioner som handlades under perioden utan även XACT BULL 2 och enskilda aktier handlades i mina små positiva stunder.

För att utvärdera strategin så här i efterhand så kan man ställa sig lite frågor:
  • Sov jag gott om natten?
  • Var det lönsamt?
Ett enkelt svar på bägge frågorna är nej. Minns att om jag hade tagit en position över helgen så kollade jag IG-market sen söndag kväll för att få indikation på hur börsen skulle öppna på måndagen. Inte kul, även om det inte var jättestora summor det handlade om. Lönsamt?
bildkälla: Nordnet

Summerar jag perioden så konstaterar jag någon blygsam procent positivt resultat samtidigt som Stockholmsbörsen stigit ca 50%.

Vad kan man då lära sig av detta?

Det är svårt att veta när börsen vänder nedåt och instrument som ger negativ exponering med hävstång urholkas ofta med tiden. Detta ger att det blir extra kostsamt vid längre perioder.
"Börsen är historiskt sett ett bull-spel..."
Börsen är historiskt sett ett bull-spel och att stå utanför marknaden kostar relativt sett.
bildkälla: Nordnet

Som tur var kom jag på bättre tankar (med facit i hand) och har legat lång sen hösten 2014 vilket har betalat sig bra relativt index.

Börsen kommer att krascha igen och igen, förr såväl som senare. Men om man tror på människans förmåga att lösa problem och anpassa sig efter omständigheterna så är det mer rationellt att tror på uppgångar på sikt och i så fall köpa regelbundet i både upp- och nedgång.
"...hellre fullinvesterad i utdelningsaktier..."
Sen hösten 2014 är jag som sagt positiv inställd till börsen och tycker sett till den riskfria räntan att det finns bolag som ändå har rimlig värdering fortfarande. Det är sannolikt så att min bias nuförtiden är att räntan kommer fortsätta vara låg historisk sett även kommande år. Återstår att se hur det utvecklar sig men jag kommer inte göra något försök att tajma en nedgång och jag ligger hellre fullinvesterad i utdelningsaktier än att hedga med negativa värdepapper i tid och otid.

När kommer björnen och försöker du tajma den?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2017-05-18

Dagens aktieköp

Det har varit en hektisk vecka då vi på jobbet lanserade en oberoende jämförelse av individuella tjänstepensioner. Så jag har inte hunnit med att skriva ett blogginlägg som jag brukar publicera i mitten av veckan men jag slår till nu med ett lättsamt med förhoppningsvis ändå läsvärt inlägg.

Då jag gissar att många utav er läsare inte följer mig på Shareville så tänkte jag delge dagens aktieköp. Det gäller att passa på när det erbjuds rekyler och idag kändes som ett bra läge tyckte jag. Det fanns en skvätt utdelningar att återinvestera och jag lyckades få till några köp som sagt.

Jag tycker att det är både kul och nyttigt att kommentera köp på Shareville. Man tänker till en extra gång - varför köper jag aktien? Sen kanske det ibland blir på gränsen till fånigt men får man in lite humor så kanske det lättar upp stämningen lite? Något som jag ämnar använda dessa kommentarer till är som en slags aktiedagbok. Det behöver utvecklas lite funktionalitet i applikationen för detta men jag har vid något tillfälle nämnt det för produktägaren Faraz. Note to self: Är nog bäst att jag pingar honom om detta inlägg som en lite puff :-)

bildkälla: Shareville

HM har jag inte köpt på länge beroende på att det sannolikt ligger en utdelningssänkning i luften. Men tror ändå bolaget har kvalitet och kommer att återhämta sig till skillnad mot Ratos och Telia som jag sålt av samma anledning. En liten post blev det idag i alla fall.

bildkälla: Shareville

HiQ är en favorit sen länge inom konsultsektorn då jag tycker de står för kvalitet och jag har endast positiva erfarenheter från bolaget via mitt förra yrke. Aktien har i mitt tycke varit dyr ett tag men passade på idag då den dippade rejält.

bildkälla: Shareville

Här är nog kategorin fånig kommentar men tror på TUI och med fortsatt fin direktavkastning så tyckte jag en ökning var på sin plats.

Har du köpt något i veckan?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2017-05-14

z2036 Noob vs Avanza Zero ?

Tiden går fort brukar man säga när man har roligt och för ett år sedan hände något riktigt skoj för oss småsparare - gratis courtage!

Som jag minns det var Avanza först ut med att erbjuda courtagefri handel på Stockholmsbörsen upp till depåvärde på 50 000.

Jag var inte sen att hänga på och föreslog en gratis nybörjarportfölj som jag döpte till z2036 Noob som är ett utav mina mest populära inlägg genom tiderna sett till antal sidvisningar.

bildkälla: z2036

Jag hade även vissa spaningar om vad detta skulle leda till och vi kan väl checka av lite kring det hela:

"Gissar att konkurrenten Nordnet kommer att hitta på något liknande"

Några veckor efteråt lanserade Nordnet motsvarande erbjudande och med lite högre belopp, 80 000. Check!

"Med Degiros intåg på svenska sparmarknaden så spår jag fortsatt prispress på courtage"

Degiro lanserade motsvarande erbjudande för 1 000 000! Check!

Nordea, Swedbank och Länsförsäkringar har nyligen sänk courtaget rejält. Check!

Jag tror är att prispressen kommer att fortsätta vilket sannolikt kommer gynna (små)spararna ur ett kostnadsperspektiv. Vi får stämma av om ytterligare ett år :-)

Nåväl...

Hur har det gått för z2036 Noob jämfört med fonden Avanza Zero?

Vi har haft en mycket stark börs senaste året och det borde varit svårt att ha misslyckas med en strategi som innebär en full aktieexponering mot marknaden.

Startvärdet för portföljen var 12 287 kr den 10:e maj 2016. Avanza Zero har sedan samma datum presterat +28,35% fram till och med 11:e maj 2016 som är avstämningsdag av praktiska skäl då det är datumet för detta inläggs skapande.

Vi kikar hur portföljen ser ut nu  (utdelningsnivån inte uppdaterad i bilden):

bildkälla: z2036

Summerar vi ihop det landar vi på 14 995, dvs en värdeutveckling på +2 708 kr eller +22,04%.
"storstryk av fonden?"
Storstryk av fonden? Nja, låt oss räkna utdelningarna med. Om jag summerat periodens utdelningar inklusive nyligen avskilda så får jag det till +705 kr eller +5,74%.
"...close, but no cigar"
Det ger att vi landar på +27,78% totalt - close, but no cigarr. 

Men om vi tänker oss att vi återinvesterat och lite förenklat fått halva värdeutvecklingen på den delen skrapar vi ihop ytterligare +106 eller +0,86%.

Då slutar z2036 Noob på +28,64% och avgår med en knapp seger. Med tanke på osäkerheten i beräkningen av återinvestering så får man nog rimligen döma oavgjort i fallet.

Om jag reflekterar över innehaven i portföljen så finns det blandade karameller. HM och Betsson har varit svaga minst sagt men resten har tuffat på fint. Skistars spurt senaste tiden var kanske det som avgjorde det hela.

Som det kändes när jag satte ihop portföljen vara jag nog ganska övertygad att jag skulle slå fonden då jag inte trodde att OMXS30 med stor vikt verkstad och bank skulle gå så pass bra som de gjort. Men bollen är rund och att förutse aktier och marknaden är svårt onekligen.

Blir spännande att stämma av om ett år igen oavsett.

Vilken kommer gå bäst framåt tror du? Noob eller Zero?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2017-05-10

We are the champions? - Raisio plc

Dammar av min gamla bloggserie We are the champions? som handlar om bolag med (förhoppningsvis) goda utsikter för stabila utdelningar.

Jag gillar konsumentsektorn lite extra och speciellt de bolag som är inriktade mot livsmedel av olika de slag. 

Det finska bolaget Raisio är inriktade mot lite mer hälsosam mat och framhåller hållbarhet i sammanhanget som ledord vad jag kan förstå.


bildkälla: http://www.raisio.com/www-raisio-theme/images/raisio/logo.png

"Raisio's operations are divided into two divisions: Brands and Raisioagro. Raisio's Brands Division includes Healthy Snacks, Benecol, Benemilk and Confectionery. Raisioagro is a modern agritrader and a familiar, reliable partner of livestock producers and contract farmers." källa: http://www.raisio.com/en_GB/brands-and-businesses
Deras varumärken är nog inte så kända i Sverige men min svåger som har Åländskt påbrå kände igen en del namn som kvalitetsmärken i genren vilken får bli en liten datapunkt i sammanhanget.

bildkälla: www.meta-chart.com

Vad som främst fångade mitt intresse för bolaget är den fina utdelningshistoriken (surprise!) och att de tycks vara på väg mot låg skuldsättning. Detta beror sannolikt på en försäljning av en fastighetsanläggning vilket borde gynna det redan positiva kassaflödet framöver då det borde bli lägre räntekostnader tänker jag.

bildkälla: Nordnet

Utifrån treårs-grafen ovan så lär knappast tålmodiga aktieägare vara speciellt nöjda trots utdelningar men jag hoppas på god risk/reward från nuvarande nivå med tanke på den förhoppningsvis minskade skuldsättningen.

Aktien handlas i skrivande stund på 4,7% direktavkastning och om man gissar på en cents höjning 2018 så blir det en höjning med 5,9% och ny DA på 5%.

Jag har tagit en liten post i min portfölj Global Dividend Xtreme och hoppas på god avkastning framöver.

Vad tror du om Raisio?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2017-05-07

Global Multi Strategy Active Share

Min strategi med att ha många olika aktier i mina portföljer brukar kritiseras från lite olika håll. En del av kritikerna menar att det blir diworsification och att det sannolikt innebär ett indexnära resultat över tiden. Kritik och klagomål är värdefullt tycker jag och det får dig att tänka till och ifrågasätta dina tankar och möjliggöra för förbättringar.

Än så länge har strategin med många olika aktier utvecklats helt i min smak: god riskjusterad avkastning, fin värdeutveckling och på rätt sida om "index". 
bildkällor: z2036/Shareville/Nordnet

Bilden ovan visar på en bra start åtminstone men facit från mina strategier har vi inte än då de bara har drygt ett och ett halvt år på nacken. Man bör även ta ovan graf med en viss nypa salt då jag använder 20% hävstång (dock inte för hela perioden) men till min fördel är att min värdeutveckling är inklusive skatt samt exklusive upplupen källskatt.

Nåväl, jag tänkte i detta inlägg utveckla lite tankar kring index, indexnära och Active Share.

Vad är index?

För att kunna definiera indexnära måste vi börja med att ställa oss frågan vad är index?

Index är som oftast en sammansättning av ett antal aktier, ofta viktade efter marknadsvärde och inte sällan med volymkrav i dagsomsättning (sannolikt för att fonder ska kunna handla aktierna på ett effektivt sätt).

Jag tänker inte gå på djupet om vilka olika index som finns men jag gillar breda före smala vilket kanske inte kommer som en överraskning för trogna läsare.

Ett problem med index är att du inte handla det direkt. Om du ska jämföra sin aktiva förvaltning med en alternativ indexplacering så tycker jag en fond som jämför sig mot ett visst index är att föredra. Då får man med kostnadsaspekten i jämförelsen inklusive valutaeffekter. Rent krasst så kan man nog tycka att om du inte presterar bättre än sin jämförelsefond så borde du nog kasta in handduken och övergå till fonden istället och skaffa dig ett annat intresse än aktier.

För mina globala portföljer så har jag valt min favorit inom globala indexfonder noterade i SEK, nämligen SPP Aktiefond Global.

Fonden har nästan 1 500 innehav och det underliggande indexet MSCI World består av 1 650 aktier världen över. Jag gillar fonden/indexet då riskspridningen är god och måttet på risk ligger på 5 på en skala 1-7. Vidare är standardavvikelsen låga 11,5% och Sharpekvot 1,4 enligt fonden.

Rent matematiskt så motsvarar min strategi med ca 100 aktier 1/15 av indexfonden (ej hänsyn tagen till vikt) och redan där kan man ana att resultatet skulle kunna avvika då den relativa skillnaden i antalet aktier är stor. Sen om vi blandar in sektor-, valuta- samt landsallokering så skulle det kunna bli ytterligare avvikelser då det skiljer sig åt för mina globala portföljer jämfört med index. Ett exempel är USA som har runt 55% av världsindex jämfört med att jag har ca 30% USA totalt för de globala portföljerna.
"...min strategi hamnar någonstans mellan klassisk stock-picking och passiv indexförvaltning."
Jag tror inte jag egentligen är så speciellt skicklig på att välja aktier men tänker att med min relativt enkla modell med fokus på direktavkastning och tillväxt, väljer hyfsade bolag till rimlig risk och undviker de "sämre". Det gör tror jag att min strategi hamnar någonstans mellan klassisk stock-picking och passiv indexförvaltning.

Men med många olika aktier, blir det ändå ett indexnära resultat?

Jag blandar in ytterligare en (kanske) relevant mätpunkt i sammanhanget - Active Share.

Vad är Active Share?

Active Share används för att mäta hur stor del aktiv förvaltning du har jämför med ditt jämförelseindex. Har man kopierat indexet rakt av så ligger man på 0% i Active Share och har man helt andra aktier än index så blir siffran 100%. Tror måttet har sitt ursprung från att kunna visa på att en fond faktiskt har aktiv förvaltning och inte är en så kallad "dold" indexfond.


Desto lägre Active Share desto mer kan man förvänta sig ett indexnära resultat medans ett högt värde borde innebära tvärtom. Sen ska man nog ha klart för sig att en hög andel Active Share inte indikerar om man slår index eller inte men man lär sannolikt få ett avvikande resultat åtminstone.
"...hur stor andel Active Share har jag i mina globala strategier?"
Nåväl dags att bekänna färg, hur stor andel Active Share har jag i mina globala strategier?

För att ta reda på detta har jag fått dyka ner i fondens årsberättelse för att försöka matcha mina aktier mot fondens.


Utav mina 105 innehav som jag har totalt i Global Multi Strategy så återfinns 45 i världsindex.

I portföljen Global Future så är hela 21 innehav utav portföljens 32 representerade i världsindex. Detta måste väl innebära en låg Active Share? Tar man hänsyn till skillnaden i vikt (vilket man ska enligt formeln) så landar vi på drygt 91% vilket anses vara en hög aktiv del i sammanhanget. Detta beror på kraftig övervikt i de innehav som jag har i portföljen jämfört med deras andel i världsindex. Det är Apple som kommer närmast med 1,7% i fonden att jämföra med andelen 4% i min portfölj. Det ger ett bidrag till Active Share på drygt 2%-enheter.

Gör jag om beräkningen för de andra globala portföljerna så blir det följande resultat:

Global Dividend Xtreme har 29 innehav (av 80) som återfinns i världsindex men får ändå en Active Share på hela 92%.

Global Dividend 1.2xL har 21 innehav (av 49) i värdsindex och landar på en Active Share på drygt 90%.

De övriga portföljerna Small Cap och Bil2020 (High Yield) har jag inte mätt Active Share för men dessa lär ligga på ett högt värde samt de har liten vikt totalt i Global Multi Strategy.

Jag drar slutsatsen att mina portföljer per definition får anses vara "aktivt förvaltade" utifrån måttet Active Share åtminstone.

Indexnära resultat?

Rent matematiskt så kan man nog med siffrorna ovan påvisa att jag inte har en indexnära förvaltning sett till allokeringen i mina globala portföljer. Om värdeutvecklingen kommer att bli indexnära på sikt återstår att se. En Active Share på ca 90% får anses vara högt i sammanhanget och den "aktiva" delen borde få stor betydelse för resultatet relativt index.
"Att ha koll på 100 bolag mer eller mindre är förstås en utmaning"
Om du ställer dig frågan "tror jag på detta bolag relativt index" utöver dina andra kriterier så kan du nog ha en viss chans till att överprestera index givet att du väljer rätt oftare än fel. 

Med många innehav så minskar totala effekten av enskilda aktier på både ned- som uppsida vilket sannolikt medför att man inte kommer att toppa avkastningslistorna men även att man borde undvika jumboplatserna. Att ha koll på 100 bolag mer eller mindre är förstås en utmaning i sammanhanget som man kan fundera över. 
"A lot of other people are trying to be brilliant. We are just trying to be rational" - Warren Buffet från Berkshire Hathaways årsstämma 2017, återberättad utav Deval på plats.
Min tro och förhoppning är att min strategi ger god riskjusterad avkastning och att värdeutvecklingen håller sig på rätt sida om index utöver en god nattsömn.

Vad tror du?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2017-05-03

XACT Nordic High Dividend Low Volatility

Då det verkar finnas ett visst intresse för utdelande fonder/ETF:er bland er läsare så fortsätter jag med min bloggserie i ämnet med en nystartad ETF:

bildkälla: http://www.xact.se/Global/Bilder/Slider%20start/xact_hogutdelande_170331_400x400.png

bildkälla: z2036

Denna ETF är av typen "smart beta" och följer ett index som heter SHB Nordic Smart Beta Index. Indexet består av 50 Nordiska bolag som uppvisat utdelning i kombination med låg volatilitet och indexet viktas om halvårsvis. 

Bloggrannen Petrusko har skrivit en del inlägg om denna ETF och dessa hittar ni här och här.

Utdelning lämnas i maj (den första 2018) och man kan gissa på att direktavkastningen kommer bli runt 3-4%.

Denna ETF har vissa likheter med mina utdelningsstrategier så kanske hittar man några gemensamma innehav?

Dessa innehav ingår i ETF:en i skrivande stund och de som är markerade i fetstil äger jag i minst en portfölj:

AAK1.99%
ABB Ltd2.50%
Amer Sports1.16%
AstraZeneca2.10%
Axfood2.31%
Carlsberg B1.96%
Castellum1.96%
Chr. Hansen Holding1.80%
Coloplast B2.28%
Danske Bank2.33%
Elisa2.05%
Fabege1.78%
Fortum1.87%
Gjensidige Forsikring ASA1.80%
GN Store Nord2.10%
Hemfosa Fastigheter1.55%
Hennes & Mauritz B1.21%
Holmen B2.19%
Hufvudstaden A1.75%
Husqvarna B1.92%
ICA Gruppen2.11%
Industrivärden C2.67%
Investor B2.50%
ISS2.53%
JM1.89%
Kesko B1.63%
Kinnevik B2.17%
Kone B2.10%
Lundbergföretagen B1.67%
Marine Harvest1.48%
MTG B1.70%
NCC B2.07%
Nordea Bank2.08%
Orion B2.49%
Orkla2.06%
Ratos B2.01%
Saab B2.22%
Sampo A2.01%
SCA B1.78%
SEB A2.19%
Skanska B1.55%
Svenska Handelsbanken A1.62%
Swedbank A2.13%
Swedish Match2.20%
Sydbank1.70%
Tele2 B2.60%
Telenor1.79%
Telia Company2.36%
Trelleborg B1.70%
Tryg2.37%

Så utav dessa 50 så återfinns 10 i någon eller några av mina portföljer. Jag är lite förvånad över att Ratos och Telia platsar i ETF:en så uppenbarligen tar urvalsmodellen inte hänsyn till sänkta utdelningar vilket jag kan tycka är lite märkligt.

Vad kostar då detta? Förvaltningsavgiften ligger på 0,3% vilket inte är mycket relativt andra fonder men ändå inte försumbart. Vidare får man betala courtage vid köp och sälj.

För den som tror på strategin och vill ha en bekväm lösning så är denna ETF nog ett bra val, jag tror att den kommer att prestera bättre riskjusterad avkastning än OMXS30 åtminstone men det återstår att se.

Personligen så väljer jag hellre själv mina utdelningsaktier på global basis och min förvaltningskostnad lär understiga 0,3%.

Vad tror du om denna ETF?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.