Sidor

Sidor

2017-06-11

Go! Go! Go?

När man tittar tillbaka på senaste årets utveckling så är det nog lätt att bli övermodig då börsen gått urstarkt trots Brexit, Trump och terror.

Foto: Fab Lentz on Unsplash

Såväl index som mina portföljer tycks bara kunna röra sig i en riktning för närvarande (även om det blev en välbehövlig rekyl i fredags för amerikanska teknikaktier).

bildkälla: Nordnet, datakälla: Global Dividend/Future/Small Cap

Jag kan tänka mig att många tidigare försiktiga sparare nu lockas in på börsen i rådande hausse. Statistik från Avanza skvallrar om ett rekordstort antal nya sparare/kunder.

Är man långsiktig på aktiemarknaden (10+ år) så säger statistiken i princip alltid Go! och all-in.

Är man nybliven aktiesparare som lockats in främst av senaste årets uppgång så tycker jag man ska ställa sig frågan Go? innan man går all-in.

Att veta när björnen kommer är extremt svårt men har man inte varit på aktiemarknaden förut kanske man inte ska rusa in med allt sitt kapital som man nyss hade på ett sparkonto som buffert.
"Don't say no - boys say go!" - Vince Clarke, poplegend


Generellt sett så är nog vi pojkar lite mer Go! än Go? när det gäller aktieplaceringar. Gärna stora andelar i små förhoppningsbolag än en korg med defensiva storbolag? Detta gäller förvisso kanske inte undertecknad då mina strategier nog inte kan klassas som all-in precis.

Dessa tankar kanske inte är några nyheter för erfarna läsare men är du ny på aktiemarknaden så vill jag mana till lite besinning då det är lätt att ryckas med när alla springer åt samma håll.

Framtiden då?
"Att sia om närmaste halvåret är endast marginellt bättre än att kasta tärning."  - Henrik Andersson, förvaltare på Didner & Gerge
Det är svårt att förutse framtiden oavsett tidshorisont tycker jag och att hitta vinnare på kort och lång sikt är inte lättare precis.

Konjunkturen ser starkt ut samtidigt som räntan och inflationen tycks vara stabil, så vad är haken?

Bolagsvärderingarna kan vara höga jämförelsevis och stora förväntningar är nog inprisade i kurserna för många bolag.

Hur tycker du man ska agera om man är ny på aktiemarknaden?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

23 kommentarer:

  1. Bästa tiden att börja med aktier torde vara nu. Månadsspara (men inte allt) för att börja känna på det. Följa bolagen, läsa på om nyckeltal och kanske lite värdering. Vara medveten om att man går in på "toppen" och göra sig mentalt redo att sitt ordentliga investernade kan ta fart när det backat en del. Är du ny har du kanske inte så mycket pengar att stoppa in vilket borde innebära att du inte förlorar så mycket vid en nergång :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kloka ord, att vara mentalt förberedd på att det snabbt kan gå åt fel håll är nog bra men svårt tror jag.

      Tack för kommentar!

      Radera
  2. Är man helt ny och sparar långsiktigt är det inte fel att köpa aktier. Axfood, Handelsbanken, Hemfosa och Skanska handlas alla till över 4 procent utdelning. Castellum och Clas Ohlson handlas inte långt därifrån. Alla stabila aktier som med stor sannolikhet kommer fortsätta generera vinster och utdelningar även om aktiekursen kan gå ner vid räntehöjning och björnmarknad.

    För mig är utmaningen att jag redan har en position i överkant i flera av dessa aktierna och andra liknande innehav. Därför innebär det en risk att få alltför stor portföljandel i enskilda aktier varför jag avvaktar något och inväntar lägen där mina kvartalsutdelare kommer ifatt i portföljandel. Har ganska liten likvid just nu eftersom det har funnits bra köplägen senaste året. Därför tycker jag att det är ett rimligt tillfälle att öka likviden något. I mitt fall från 3,5 till 5 procent vilket ändå är ganska lite.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra bolag som du räknar upp och som man kan ha som grund i portföljen tror jag. Fina utdelningar med som överträffar räntan med råge.

      Tack för kommentar!

      Radera
  3. Finns ju 2 bra alternativ om man är orolig. Spara upp en buffert som man satsar när lågkonjunkturen kommer för även i de tiderna finns vinnare och förlorare. Man kan även börja vikta över lite i sin depå på högutdelare preffar och fastighetsaktier

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra tips! Jag brukar själv tendera att köpa högutdelare när det känns "dyrt" och köpa tillväxt sedan vid dipparna istället. Fastighetsaktier är jag dock avvaktande till f n även om exempelvis Castellum och Hemfosa är fina bolag med bra DA.

      Tack för kommentar!

      Radera
  4. Mitt råd:

    1) Skriv ner din strategi/tankar, inklusive hur man ska agera vid nedgång

    2) Sprid ut inköpen över tid (beroende på startkapital och ens personliga kassaflöde)

    3) Handla en gång per kvartal (tråkigt, jag vet)

    4) Börja med att köpa olika indexfonder som bas (också lite tråkigt), t ex Avanza Zero, Nordnets olika gratisfonder, Xact OMXSB Utdelande eller Xact Norden Högutdelande

    5) När en bas har nåtts, handla i upp till fem aktier (öka antalet när en eller flera aktier nått den nivå du vill ha i varje aktie)

    6) Försök inte göra snabba klipp

    Mvh

    Egon

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tråkigt är nog bra! Fördelen med kvartalsvis handel har jag svårt att se, tror månadsspar funkar i alla väder och lättare att automatisera. I övrigt bra råd!

      Tack för kommentar!

      Radera
  5. Bra poänger, är nog många som inte varit med om något riktig nedgång och definitivt inte de som gör debut nu med aktiesparande.

    Tack för kommentar!

    SvaraRadera
  6. sedan är det väl som så att har man haft en aktiedepå låt säga minst 5-10 år är det väl inte hela världen om börsen skulle gå ner 30-40% om man under tidigare år sett sitt börsvärde gå upp med några 100tals procent, man kan lära sig mycket av tex aktiestinsen hur man skall agera, viktigast är att spara långsiktigt och ha en strategi, och ingen tid för panik och orationella beslut/sportcarl

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kanske lättare för oss som varit med om uppgången att hantera nedgång? Inte så kul om man under sitt första år som aktiesparare skulle råka ut för en rejäl sättning.

      Långsiktighet och strategi är väl nyckelord i sammanhanget här men kanske inte så lätt för alla att hålla sig till i alla väder.

      Tack för kommentar!

      Radera
  7. Jag tror att det är viktigt att först bestämma sig för att man ska vara en investerare på börsen. Det innebär då att man är det när börsen går upp OCH när börsen går ner. Vidare så krävs det en del engagemang i form av lärande och informationsinhämtning om börsen och bolag. Om man som nybörjare inte börjar investera nu för börsen kan vara högt värderad så kommer man troligen inte göra det när börsen är lågt värderad heller, man är inte "in the game". Viktigast är nog bara att man inte tröttnar för att det går ner 50 % utan fortsätter att vara påläst och investera.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Din sista mening är nog nyckeln i sammanhanget, att vara långsiktig i alla väder.

      Tack för kommentar!

      Radera
  8. Om man är ny så månadssparande alltid ok. Däremot större summa smart att dela upp i många delar och gå in stegvis, i alla fall när börsen gått upp så många år i rad :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. All-in tycks ha statistisk fördel men mentalt svårt på ATH-nivåer så jag gillar uppdelat.

      Tack för kommentar!

      Radera
  9. "Don't say go!" - Trance Dance

    https://www.youtube.com/watch?v=vda5xKEMZuE

    SvaraRadera
  10. Kan kanske vara bra att reda ut vad som menas med ny på aktiemarknaden. Själv har jag inte lyckats hitta en bloggare som jag inte skulle kalla en blogg för oss som är nya. Investeraren ställer frågan: Är du tillräckligt intresserad för att äga enskilda aktier eller bör du ha fonder? Trist nog tycker alla att de är tillräckligt intresserade. Den senaste stjärnsmällen Reno Norden behöver väl inte ges några ytterligare kommentarer. Sedan har de flesta kastat in handduken och givit sig av i panikflykt långt innan börsen gått ner 50%. Med eller utan någon strategi.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja hur länge är man ny? När jag skrev inlägget tänkte jag nog främst på de som "klivit på" nyligen (se statistik Avanza ovan). Men helt klart att man kanske borde uppleva minst 1-2 börscykler innan man lämnar stadiet "ny" och tyvärr finns det nog utrymme för att man agerar irrationellt oavsett även sedan. Återstår att se hur man hanterar nästa baisse - to be continued...

      Tack för kommentar!

      Radera
  11. De flesta bloggare, och deras läsare har bara varit med om en lång uppgång som vi har haft de sista åtta åren. Bellman hade i 1700-talets Stockholm något han kallade Bacchi bröder. Villkoret för att vinna inträde var att man minst två gånger legat svårt berusad i rännstenen till allas åsyn. Skulle jag hållit aktiepub hade jag satt som villkor att man minst två gånger förlorat stora pengar på börsen, och mer eller mindre fått börja om från början.

    Givetvis kan medlemskap även erhållas av den som blåst minst 500000kr i aktier som Vardia, Reno eller Northland. Man visar då att man är en genuin nybörjar som mest agerar på tips och okunskap. Mer erfarna investerare kan då hjälpa dessa recipiender på deras väg framåt. En viss ödmjukhet brukar då ha infunnit sig.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad jag minns så har jag varit med om två rejäla nedgångar (2001, 2008-9) men förlusterna har varit rimliga i förhållande till insats och till övrig ekonomi i stort så i någon mening kanske jag lärt mig om risk/reward. Återstår att se om ödmjukheten finns där i hausse såväl som i nästa baisse.

      Tack Lars för dina inspel!

      Radera
  12. Det finns en aspekt till. Om du är ung-ny eller gammal-ny. Jag bara får för mig att yngre personer tar större risker på börsen. De läser oftast inte på lika mycket som de med mer livserfarenhet och kastar sig in i saker utan att ha tänkt färdigt. Vi som ändå levt ett tag kanske tar det lite lugnare och analyserar på ett annat vis. Därför borde rådet kanske vara att börja med indexfonder. När du blir varm i kläderna komplettera med aktier. Att ha flera tillgångsslag är ingen nackdel.

    // Procentpanik
    Likaså skiljer det mellan män och kvinnor där kvinnor oftast är försiktigare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är många parametrar som spelar in och risk utifrån sparhorisont är nog bland de viktigare.

      Tack för bra input och kommentar!

      Radera