Sidor

Sidor

2017-07-30

"Guinness is good for you"?

Följande inlägg innehåll text om alkoholhaltiga drycker men är inte avsett för att marknadsföra dessa utan syftar till att i korthet redogöra för några aktier relaterade till bryggeriverksamhet. Men för din säkerhets skull bör du vara vara 20 år eller äldre för att läsa detta inlägg. Citatet i rubriken är från 1920 som bryggeriet Guinness använde som slogan men då med utropstecken istället för frågetecken. 

Att investera i "bryggerirelaterade" aktier kan jag nog boka under "investera i det du förstår", då jag ibland uppskattar en öl på en aktiepub eller i andra social sammanhang.

Som kuriosa i sammanhanget har jag faktiskt 9 veckors arbete på ett bryggeri långt ner i mitt CV. Det var under sommarlovet innan mitt sista gymnasieår som jag jobbade som maskinoperatör på Spendrups bryggeri i Vårby i södra Stockholm.

I min Global Multi Strategi återfinns ett antal aktier som står bakom ett eller flera ölmärken.

foto: Stefan Thelenius

Diageo PLC

Bolaget bildades 1997 då Guinness och Grand Metropolitan gick samman. Utöver Guinness har de många andra kända varumärken inom alkoholhaltiga drycker.

Guinness som dryck är av typen Stout och den har varit en personlig favorit sen jag och min kompis Deval bussluffade runt Irland för flera decennier sedan och besökte bryggerier och en del lokala små pubar utöver fantastiska naturupplevelser.

Bolaget kom med en fin rapport i veckan och meddelade en utdelningshöjning med 5%.

Jag äger den via amerikansk börsen och tickern är DEO. Direktavkastningen är ca 2,3% och det dras ingen källskatt på utdelningarna som betalas i april och oktober varje år.

bildkälla: Nordnet

5-årsgrafen är kanske inte så imponerande men ett rejält skutt i veckan har det blivit i alla fall då marknaden tycks gilla rapporten.

Anheuser-Busch InBev SA

Världens största bolag inom öl med bland annat produkter som Corona och Budweiser vilka är "något mer lättsamma" än den mörkare Guinness. Det slog mig häromdagen när jag såg att en Corona kostar ca 18 kronor på Systembolaget att det måste vara goda marginaler i drycken? Precis som med aktier och musik är jag även en "all-ätare" inom öl och kan uppskatta även lättsamma varianter vid vissa tillfällen och just Corona med lime brukar vara populär vid exempelvis "tex-mex".

Aktien kan handlas via amerikanska börsen under tickern BUD men det är inget jag rekommenderar då ADR-avgiften på utdelningar är hög (5,7%). Jag äger den via Belgiska börsen istället och där är tickern ABI. Direktavkastningen är runt 2,5% och utdelningarna betalas ut i maj respektive december.

bildkälla: Nordnet

Aktien tog följe på Diageos fina rapport och steg i veckan.

Kopparbergs Bryggeri

Det svenska bryggeribolaget är nog mer känt för sin söta cider än för öl men exempelvis Sofiero tror jag är en storsäljare i Sverige, kanske mer beroende på pris än smak?

Aktien handlas via svenska NGM-listan och direktavkastningen är ca 2,6% och utdelningen betalas ut i slutet av maj.

bildkälla: Nordnet

Aktien har utvecklats extremt starkt fram tills för något år sedan. Blir spännande att se hur den går framåt och utav dessa tre aktier så tror jag Kopparbergs har störst tillväxtpotential på sikt.

---
"...knappast några aktier av typen 'ten-baggers'..."
Bryggeriaktier är nog knappast några aktier av typen "ten-baggers" men sannolikt relativt ocykliska och stabila i någon mening och bidrar till diversifiering i en bred utdelningsportfölj tror jag.

Sen tidigare i portföljen har jag Vina Concha Y Toro (Casillero del Diablo) inom "dryckessektorn" och det finns även bra "alkoholfria" alternativ i mina innehav Pepsico (Pepsi), Nestlé (Zoega) och Unilever (Lipton).

Har du några bryggeriaktier i portföljen?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2017-07-27

Månadens aktie: Tema Tyskland

Ett litet men inte obetydligt månadssparande är överfört till mina barns respektive Kapitalförsäkring och det är dags för dem att välja varsin Månadens aktie.

bildkälla: z2036

vi nyligen varit på semester i Tyskland och barnen har ca 50% vikt mot USA och Kanada (se ovan) så passar det bra med en europeisk aktie och just Tyska börsen har ett fint sortiment tycker jag.

Kandidat#1 - Daimler
Tysk fordonsindustri är under press då dieselns framtid är ifrågasatt och det talas om karteller och annat elände. I och med detta så är denna aktie mer av ett turnaround-case och en fin DA på 5,3% kan även det kanske locka till köp?
bildkälla: Nordnet

Aktien har tappat mot index på sistone sannolikt i linje med övriga tyska fordonsbolag. P/E på knappt 7 får nog anses relativt lågt i alla fall.

Kandidat#2 - Adidas
Varumärket Adidas får nog anses som väldigt starkt och tycks vara väldigt populärt hos vissa målgrupper. Blygsam DA på 1,1% men goda tillväxtmöjligheter tycks finnas åtminstone.
bildkälla: Nordnet

Aktien har gått starkt senaste åren och handlas nära ATH. P/E 29 antyder hög värdering men för 2018 väntas den sjunka till 24.

Kandidat#3 - Allianz
Försäkringsjätte med fin DA på 4,25% och med goda utsikter för höjningar.

bildkälla: Nordnet

Aktien har gått bättre än index de senaste 5 åren och en värdering på P/E 11 är väl ok även om det är inom finanssektorn? 

Vad väljer de?

Ebba (13): Jag tar Adidas, jag gillar kläderna och den ser ut att gå bra.

Sonen (17): Aldrig Adidas! Jaha, diesel ska kanske förbjudas? Allianz blir bra.

Då courtaget blir relativt högt för Tyska aktier så passar vi på att skala ner lite i andra innehav, återstår att se vad.

Hur har det gått?


Barnens portföljer har tagit en del stryk senaste månaden men ligger fortfarande på goda +8% i år. Sannolikt är det dollarns försvagning som ligger bakom en del av tappet. Jämför man med globalfonden SPP Aktiefond Global som gått +3% i år så ser det relativt bra ut i alla fall.

De aktier som gått bäst senaste månaden är Netflix för Ebbas portfölj och Nike för sonens portfölj. Gemensamt så har även EA och Activision Blizzard tuffat på bra. På förlorarsidan hittar vi CellaVision som tappat senaste månaden.

Blir som alltid spännande att se hur det går framåt!

Vilken aktie/fond väljer du i ditt eller dina barns månadssparande?


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2017-07-24

#uppesittarkväll juli 2017

Har tjuvstartat #uppesittarkväll då jag redan köpt aktier för mitt månadssparande idag på förmiddagen.

bildkälla: Shareville

Det blev tre svenska favoriter där låg skuldsättning är någon sort gemensam nämnare kanske? I fallet Castellum är det relativt andra fastighetsbolag men både Clas Ohlson och Kappahl ska vara skuldfria vad jag förstår.

bildkälla: z2036

Då portföljen tappat en del senaste tiden så läggs en del av månadssparandet i kassan så att nettoskulden minskas och min hävstång på 1.2xL balanseras rätt.

En "fördel" med att kurserna sjunker är att direktavkastningen ökar och nu är den uppe på 5% igen på portföljnivå. Utöver det så ökar utbudet av köpvärda aktier tycker jag.

Köper du något denna månad och vad i så fall?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2017-07-23

Utdelningsjägare - aktiemarknadens kupongjägare?!

Använder du rabattkuponger ibland när du handlar konsumentvaror?

Vissa gör det i extrema former och dessa kallas ibland "kupongjägare".

Nog för att det är rationellt att utnyttja rabattkuponger för saker men behöver och som du förr eller senare skulle köpt ändå. Men när man köper enbart för rabattens skull kanske det har gått överstyr?

Finns det någon motsvarighet på aktiemarknaden?

Utdelning även kallad kupong kanske är det närmaste vi hittar. Sprang på ett gammalt aktiebrev förra året och där återfanns kuponger som man kunde avskilja för att få rätt till utdelning. Därav kupong=utdelning gissar jag.

bildmontage: z2036

Finns det då likheter mellan kupongjägare av konsumentvaror och oss "kupongjägare" på aktiemarknaden?

En hög utdelning lockar många och skulle väl kunna liknas med ett rabatterbjudande som ser tilltalande ut vid en första anblick.

Undertecknad kanske tillhör aktiemarknadens kupongjägare i hög grad och visst lockar hög direktavkastning när man "letar kuponger". Det jag nog borde bli bättre på är att syna "varan" i fråga och fundera över om jag behöver den här aktien i depån på sikt.

I mina portföljer som ingår i Global Multi Strategi så har jag 373 "kuponger" och det är väl tur att utdelningar sker elektroniskt numera då jag annars skulle få springa ofta hos banken med aktiekupongerna i näven.

Kupongjägare av konsumentvaror är sannolikt någon form av Shopoholics och den diagnosen har jag gett mig själv ett flertal gånger i form av "Stockoholic". Sen minicourtaget från några kronor blev verklighet har jag svårt att motstå små köp av olika aktier och gärna de med hög utdelning.

Huruvida diagnosen är skadlig kan man fundera över, i värsta fall blir det väl diworsification och måttlig avkastning relativt index.

Lagom är bäst tror jag, vart gränsen går fortsätter jag att utforska.

Är du en kupongjägare?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2017-07-21

Lynchspaning: Transaktionsavgifter

Antydde tidigare att jag kanske skulle komma med fler "Lynchspaningar" i samband med vår nyss avslutade europaresa och här kommer en till.

Spaningen består i huruvida digitala transaktioner bara är i sin linda i tillväxt och har fortsatt stor potential intäktsmässigt?

foto: Stefan Thelenius

Det jag syftar på är främst betal- och valutaavgifter som man som konsument får se upp med då dessa dras mer eller mindre diskret i samband med en betaltransaktion.

I Sverige är andelen betaltransaktioner via kort redan ganska högt men nu tycks det röra på sig även i Danmark och Tyskland baserat på min "spaning".

Om vi börjar med nöjesfältet Tivoli i Köpenhamn så var det helt omöjligt att använda kontanter för att köpa åkbiljetter väl inne på området. Du blev hänvisad till automater som endast accepterade betalkort. 

Haken?

Jo, nöjesparken lägger på 2,5% på alla korttransaktioner som utförs inom området. Liten kostnad kan tyckas (om man ens märker den) men helt klart betydelsefullt om det skulle bli vanligt förekommande hos fler aktörer.

Nog för att det rimligt att ta ut transaktionsavgift i olika sammanhang men jag kan tycka att när den överstiger 1% så bör man fundera lite över mervärdet kring avgiften.

Vi har på vår semester sparat i runda slängar 500 - 1 000 kronor på att använda ett betalkort utan transaktionsavgifter - allt annat lika! Detta då vårt (tyvärr utdöende) kort inte har några valutapåslag på den referenskurs man får från MasterCard vid en betaltransaktion eller vid ett kontantuttag via ATM.

Kortet har använts flitigt och så många (avgiftsfria) kontaktuttag behövdes inte då Tyska affärer, hotell och restauranger hade online-terminaler. Dessa funkade fint och man blev debiterad i lokal valuta utan att behöva be om det. För ytterligare läsning kring valutahantering i samband med betalningar kan jag rekommendera detta blogginlägg från Konsumenternas Bank- och finansbyrå.

Vad innebär då denna spaning? Ska man vara lång Visa eller MasterCard? Bankerna? Bitcoin?

En transaktionsavgift som motsvarar värdet på den tjänst man nyttjar är i mitt tycke ett rimligt sätt att ta betalt och jag tror vi kommer att få se mer av dessa framöver och här tror jag att bankerna ligger bra till och sannolikt även kortutgivarna då de tycks leva i någon sorts symbios.

Jag tror det vara klokt att ha en korg banker även fortsättningsvis och kanske krydda med en kortutgivare, eller vad tror ni?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2017-07-19

Bokrecension: Världens 99 bästa investerare

Nyligen hemkommen från en "roadtrip" med familjen där det blev totalt drygt 250 mil genom Sverige, Danmark och framförallt Tyskland.

Mellan de kalla doppen (17 grader) så passade jag på att läsa klart:

Världens 99 bästa investerare av Magnus Angenfelt (Roos & Tegnér)

foto: Stefan Thelenius

Boken samlar 99 investerare från världens alla hörn (dock övervägande majoritet gubbar från USA) där de delar med sig av sina investeringsstrategier, tips och avkastningsresultat.

Med andra ord är det en liten udda bok inom ämnet ekonomi och den kanske funkar bäst som uppslagsverk/sällanläsning än nagelbitare tycker jag.

I boken hittar du Buffet, Soros, Lynch, Icahn och 94 andra mer eller mindre kända finansprofiler.

Boken är indelad i avsnitt på 2-3 sidor om varje investerare där de beskriver med egna ord sina bästa tips (i den mån de svarat författaren) samt även resumé av karriär och investeringsstrategi baserat på olika källor.

Jag fascineras av att så många olika strategier kan ge så imponerande resultat som över 15% CAGR i över decennier för många av investerarna.

Resultaten är väl någon sorts bevisning om att det går att slå index över lång tid men samtidigt blir jag ödmjuk inför att det handlar om fullblodsproffs och sannolikt "de bästa av de bästa".

Med tanke på att ingen renodlad utdelningsinvesterare finns bland de 99 så kanske jag borde fundera över min huvudstrategi men ärligt talat så siktar jag inte mot toppen utan mer mot god riskjusterad avkastning till rimlig insats i form av tidsåtgång.

För dig som ännu inte valt investeringsstrategi så kan boken med fördel fungera som inspiration då det finns många olika strategier och tips att välja bland.

Sammanfattningsvis tycker jag boken förtjänar en plats i bokhyllan som uppslagsverk om inte annat.

Vad är din investeringsstrategi och kommer den att avkasta över 15% årligen över tiden?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2017-07-16

Mina Tyska aktier

Vad kan passa bättre än ett inlägg om mina tyska aktier då jag befinner mig på semester i landet i fråga?

foto: Stefan Thelenius

Om vi börjar med lite reflektioner om Tyskland utifrån ett turistperspektiv så finns det saker att imponeras över. Vägnätet är väl utbyggt oavsett vilken ledd man än åker på. Förvisso är trafiken något för hetsig för min smak då det tillämpas fri fart på de flesta motorvägar.

Servicenivån är hög och prisnivån allmänt känns rimlig - prisvärt med andra ord. Även på turistorter tycker jag prisnivån är helt ok jämfört med Sverige och synnerhet jämfört med Danmark. Maten håller inte riktigt samma klass som Frankrike men den känns vällagad om än lite rustik för min smak.

Jag är inte så insatt i Tysklands makrodata på detaljnivå men vad jag förstår lyckas de relativt väl med integration bland annat och det är nog det europeiska land jag tror har bäst ekonomiska förutsättningar på lång sikt, mycket utifrån min subjektiva känsla om att det råder ordning och reda i landet.

Hur är det då med mina tyska aktier - är de prisvärda?

bildkälla: z2036

I min Global Multi Strategy har jag fem tyska aktier i lite olika sektorer av varierande vikt som synes ovan.

Munich Re
Försäkringsjätte, i synnerhet inom återförsäkring. Fin utdelningshistorik och en trevlig direktavkastning på 4,7%. På minussidan är kanske att Berkshire minskat ägande (kanske sålt helt?) men annars tycker jag nog att det ser stabilt ut. Jag har ett inlägg om bolaget här: https://z2036.blogspot.se/2015/12/we-are-champions-munich-re.html

TUI
Återigen en jätte, denna gång inom fritidsresor. DA på 4,8% och inte omöjligt att kan det finnas utrymme för höjningar kommande åren tror jag. TUI blev månadens aktie för ett tag sen: https://z2036.blogspot.se/2017/03/manadens-aktie-we-love-europe.html

Siemens
Sa jag jätte? :-) Konglomerat inom många sektorer som medicinteknik, hemelektronik, energi m.m. Ett brett och förhoppningsvis stabilt bolag som handlas till en direktavkastning på 3%.

MVV Energie
Jag var ute efter ett europeiskt energibolag och efter lite screening föll valet på MVV. Ska erkänna att bolaget tillhör de jag är minst påläst om bland mina 100+ men den har tuffat på sen köp och yieldar 4%.

BASF
Avslutningsvis ytterligare ett stort bolag, denna gång inom kemiprodukter bland annat. Tycker kursen har stuckit sen köp så avvaktar rekyl innan påfyllning av denna. Har även här ett gammalt inlägg: https://z2036.blogspot.se/2015/10/we-are-champions-basf.html

Värt att notera i sammanhanget är att det dras 26,25% skatt på tyska utdelningar och smidigast är nog om man har aktierna i en Kapitalförsäkring för automatisk återföring av källskatten.

Vad tror du om Tyskland och har du några tyska bolag i portföljen?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2017-07-11

Lynchspaning: Pandora i Köpenhamn

Familjen Thelenius befinner sig på bilsemester i Europa och första stoppet är den Danska huvudstaden Köpenhamn.

Jag konstaterar att det är knökfullt med både turister och infödda men kanske för vag datapunkt för att dra växlar om en stark världskonjunktur utifrån det :-)

Pandora som Aktieingenjören nyligen skrivit om, har en butik i A-läge längs Ströget och jag passade att göra en "Lynchspaning".

foto: Stefan Thelenius

Butiken var nästan helt full och majoriteten var kvinnliga asiatiska turister av medelålder eller äldre. Vet inte hur jag ska tolka det hela och då jag fortfarande är för dåligt påläst om bolaget så avvaktar jag för en gångs skull (#stockoholic) trots lockande direktavkastning i aktien.

bildkälla: Avanza

Aktien har tagit mycket stryk senaste året men kanske bottnat här på 600? Rent tekniskt tror jag nog det kan bli ett sista återtest av 600 så jag sätter ett kurslarm och ser hur jag agerar om den når dit.

Resan fortsätter imorgon mot Tyskland, återstår att se om det blir fler "Lynchspaningar"

Vad tror du om Pandora?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2017-07-09

En bil år 2020 från Bil2020?

Nyligen hemkommen från Gotland där jag råkade på en bil som gav inspiration till dagens inlägg:

En bil år 2020 från Bil2020?

foto: Stefan Thelenius

Konceptbilen ovan är från Volkswagen och beräknad lansering för publik försäljning är som en händelse år 2020.

Jag frågade inte efter prislapp så jag är osäker om mitt dedikerade bilsparande "Bil2020" kommer att räcka hela vägen till en sådan bil.

Apropå det, hur har det gått för portföljen?

Portföljen/strategin Bil2020 i sin nuvarande form startade tidig höst 2015. Jag kom då fram till någon sorts insikt i att preferensaktier med relativt låg utdelning var betydligt mer räntekänsliga än de med hög utdelning. Så jag sålde en hel del av mina dåvarande preferensaktier för att ta in nya med högre utdelning samt högutdelande stamaktier.

bildkälla: Avanza

Så här långt har strategin motsvarat mina förväntningar såväl som förhoppningar kring egenskaper:
  • Låg volatilitet
  • Stabil och relativt jämn avkastning
  • Hantera marknadsoro relativt väl (jämför med index ovan)
bildkälla: Avanza


Nämnda egenskaper kan verifieras via graf och nyckeltal ovan som synes. Mäter vi CAGR från 1:a oktober 2015 så landar den på +23,7 % vilket jag är mer än nöjd över.

Hur ser portföljen ut idag?

bildkälla: z2036

Portföljen består av 21 olika innehav med varierande vikt från ca 3 - 8%. Plockar i princip bara in bolag som har DA på 7% eller mer. De ovan som ligger under har gått bra kursmässigt varav lägre DA nu. Många utav dessa har jag skalat ner för vinsthemtagning samt för att växla till innehav med högre DA.

bildkällor: z2036

Exponeringen mot utländsk valuta är på knappt 40% och mot sektorn fastigheter drygt 35 % vilket kanske är de svagaste punkterna i strategin för närvarande.

Räcker pengarna till en ny bil?

Jag månadssparar 1 000 kronor i portföljen vilket motsvarar värdeminskning på vår nuvarande bil på ett ungefär. Tillsammans med en genomsnittlig månadsutdelning på 650 så ger det 1 650 att köpa aktier för varje månad så hur långt räcker det?

Vi beger oss ut på hal is och försöker oss på en prognos fram till 2020.

bildkälla: z2036

Portföljen i sin helhet har en direktavkastning på drygt 8 % och en förväntad tillväxt på 1 % så jag använder dessa värden för att beräkna värdeförändring.

bildkälla: z2036

Om vi använder en närproducerad sparkalkylator så landar vi på ca 165 000 om tre år och vi kan nog konstatera att det inte räcker helt till bilen ovan. Stor basklapp här om att räkna på korta sparperioder sannolikt är mer vanskligt än vanligt avseende prognosberäkningar.

Hur finansierar du din nästa bil?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2017-07-04

Alphabet - den som söker...

...efter framtidens vinnare kanske har något att hämta här?

Alphabet (GOOG) eller Google som bolaget bakom heter är minst sagt stora på annonser på Internet och ytterligare presentation är nog överflödig i detta sammanhang.
bildkälla: https://lh3.googleusercontent.com/b6mNYK1dRPzxQ6c_s3joW7JwtC6-cQWGtie9T-87YUfxaKh5w_F9w9HIzeEDU28DFt6wwRaqiuXPujK9FU_AmrrXkYXyXJbTwA_4Gg=h128

Den kanske bästa ekonomipodden just nu Kapitalet, har precis släppt en mycket läsvärt avsnitt där man får en inblick i Googles makt och affärsmodell.


Ska inte avslöja för mycket men rekommenderar avsnittet starkt och det manar verkligen till eftertanke.

bildkälla: Avanza

Jag har en andel Alphabet sen slutet av 2015 i min globala framtidportfölj och har funderat ett tag på om jag ska öka andelen då det nog är det bolag av FANG som jag tror mest på.

Värderingen?

P/E 27 för 2017 och P/E 23 på 2018 (enligt 4-traders) är kanske inte rea men inte avskräckande för ett bolag med sådan position som Google har tycker jag.

Jag är en stor användare av bolagets produkter och ser inga skäl för mig att byta ut Blogger, Google Charts, Chrome m.fl. då de är är lätta att använda och "gratis".

Hur ser du på Google som investering?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2017-07-02

2017 halvårsrapport

Halva 2017 har passerats och en sammanställning över min Global Multi Strategy är på sin plats.

Ett starkt halvår där sista veckans utveckling drog ner resultatet rejält då dollarn försvagades och teknik- och utdelningsaktier likaså.

Men ligger man på plus och dessutom före index så kan man inte klaga, vi får se om så är fallet?

En trevlig feature som finns hos en utav mina nätmäklares kommande webb-uppdatering är möjligheten att få ett aggregerat resultat utifrån valda portföljer.

bildkälla: Nordnet beta/z2036

Totalt så ligger Global Multi Strategy på ca +6% i år, är det bra? Min bilportfölj är hos en annan nätmäklare så den är inte med i kurvan ovan men den väger ganska lätt sett till den totala värdevolymen.

Om vi bryter ner resultatet på portföljnivå så ser det ut så här:

bildkälla: Shareville

Min globala framtidsportfölj som är ganska teknik- och dollartung har trots senaste veckans nedgångar presterat fina +12% i år vilket får anses vara bra tycker jag. Jämfört med fonden SPP Aktiefond Global så ser det relativt starkt ut.


bildkälla: Avanza

Bil2020-portföljen är ett mer kortsiktigt aktiesparande som tuffar på fint och ligger på +8,4% i år.
Även denna portfölj har tagit stryk på sistone, sannolikt pga högre långräntor.

bildkälla: Shareville

Min lilla småbolagsportfölj har jag knappt gjort något med i år och jag funderar på att göra en översyn och se om det ska stuvas om. Den ligger på +6,8%, något efter Carnegies småbolagsfond.

bildkälla: Shareville

Globala utdelningar har inte varit en vinnarstrategi i år men man får vara nöjd att min största pensionsportfölj ligger före jämförelsefonden åtminstone med ett resultat på +4,8%.

bildkälla: Shareville

Sist men inte minst, min belånade utdelningsportfölj som har något större dollarvikt än Xtreme-portföljen ovan. Hävstången har sprungit iväg till 1.21xL så jag har precis gjort en extrainsättning för att kunna balansera till målnivån 1.2xL. +4,4% är inte dåligt jämfört med jämförelsefonden.

bildkälla: Shareville

Riskjusterat sett till Sharpekvot ser det även bra ut men tyvärr har jag degraderats till två stjärnor på Shareville då det uppenbart finns 1/10 som lyckats bättre än jag.

bildkälla: Avanza

Ovan ser du årets "vinnare" i portföljerna så här långt. Tyvärr jag jag inte ägt alla dessa sen årskiftet men tror nog att de kan gå starkt även framöver.

Hur har ditt halvår gått?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.