Följande inlägg innehåll text om alkoholhaltiga drycker men är inte avsett för att marknadsföra dessa utan syftar till att i korthet redogöra för några aktier relaterade till bryggeriverksamhet. Men för din säkerhets skull bör du vara vara 20 år eller äldre för att läsa detta inlägg. Citatet i rubriken är från 1920 som bryggeriet Guinness använde som slogan men då med utropstecken istället för frågetecken.
Att investera i "bryggerirelaterade" aktier kan jag nog boka under "investera i det du förstår", då jag ibland uppskattar en öl på en aktiepub eller i andra social sammanhang.
Som kuriosa i sammanhanget har jag faktiskt 9 veckors arbete på ett bryggeri långt ner i mitt CV. Det var under sommarlovet innan mitt sista gymnasieår som jag jobbade som maskinoperatör på Spendrups bryggeri i Vårby i södra Stockholm.
Som kuriosa i sammanhanget har jag faktiskt 9 veckors arbete på ett bryggeri långt ner i mitt CV. Det var under sommarlovet innan mitt sista gymnasieår som jag jobbade som maskinoperatör på Spendrups bryggeri i Vårby i södra Stockholm.
I min Global Multi Strategi återfinns ett antal aktier som står bakom ett eller flera ölmärken.
foto: Stefan Thelenius
Diageo PLC
Bolaget bildades 1997 då Guinness och Grand Metropolitan gick samman. Utöver Guinness har de många andra kända varumärken inom alkoholhaltiga drycker.
Guinness som dryck är av typen Stout och den har varit en personlig favorit sen jag och min kompis Deval bussluffade runt Irland för flera decennier sedan och besökte bryggerier och en del lokala små pubar utöver fantastiska naturupplevelser.
Bolaget kom med en fin rapport i veckan och meddelade en utdelningshöjning med 5%.
Jag äger den via amerikansk börsen och tickern är DEO. Direktavkastningen är ca 2,3% och det dras ingen källskatt på utdelningarna som betalas i april och oktober varje år.
bildkälla: Nordnet
5-årsgrafen är kanske inte så imponerande men ett rejält skutt i veckan har det blivit i alla fall då marknaden tycks gilla rapporten.
Världens största bolag inom öl med bland annat produkter som Corona och Budweiser vilka är "något mer lättsamma" än den mörkare Guinness. Det slog mig häromdagen när jag såg att en Corona kostar ca 18 kronor på Systembolaget att det måste vara goda marginaler i drycken? Precis som med aktier och musik är jag även en "all-ätare" inom öl och kan uppskatta även lättsamma varianter vid vissa tillfällen och just Corona med lime brukar vara populär vid exempelvis "tex-mex".
Aktien kan handlas via amerikanska börsen under tickern BUD men det är inget jag rekommenderar då ADR-avgiften på utdelningar är hög (5,7%). Jag äger den via Belgiska börsen istället och där är tickern ABI. Direktavkastningen är runt 2,5% och utdelningarna betalas ut i maj respektive december.
bildkälla: Nordnet
Aktien tog följe på Diageos fina rapport och steg i veckan.
Kopparbergs Bryggeri
Det svenska bryggeribolaget är nog mer känt för sin söta cider än för öl men exempelvis Sofiero tror jag är en storsäljare i Sverige, kanske mer beroende på pris än smak?
Aktien handlas via svenska NGM-listan och direktavkastningen är ca 2,6% och utdelningen betalas ut i slutet av maj.
bildkälla: Nordnet
Aktien har utvecklats extremt starkt fram tills för något år sedan. Blir spännande att se hur den går framåt och utav dessa tre aktier så tror jag Kopparbergs har störst tillväxtpotential på sikt.
---
"...knappast några aktier av typen 'ten-baggers'..."
Bryggeriaktier är nog knappast några aktier av typen "ten-baggers" men sannolikt relativt ocykliska och stabila i någon mening och bidrar till diversifiering i en bred utdelningsportfölj tror jag.
Sen tidigare i portföljen har jag Vina Concha Y Toro (Casillero del Diablo) inom "dryckessektorn" och det finns även bra "alkoholfria" alternativ i mina innehav Pepsico (Pepsi), Nestlé (Zoega) och Unilever (Lipton).
Har du några bryggeriaktier i portföljen?
Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.