Global Multi Strategy

Global mix all-cap FTW!

Sparkalkylator Deluxe

Sveriges mest exakta sparkalkylator?

MyDividends

Verktyg för din utdelningportfölj

2019-03-31

Kvartalsrapport Q1 2019

Börsen har stängt för det första kvartalet och det är dags att summera hur det gått för min Global Multi Strategy.

Kvartalsrapport Q1 2019

Att inleda året starkt med nästan +16 % (justerat för Vina Concha) är lite oväntat tycker jag men mycket välkommet efter senhöstens surbörs.

Jag har lugnat ner mig något i mars avseende köp och sälj men det blev ett gäng affärer ändå.

Två nya portföljer (Global Exotic och Dogs4Dog) har jag startat men då de fortfarande är under uppbyggnad så redovisar jag inte dessa ännu.

Mina fyra portföljer som ingår i multi-strategin har presterat väl var för sig och återigen toppas listan av:

#1 Global Future

Min framtidsportfölj är tillbaka i tätposition igen och den fortsätter att överträffa index såväl som jämförelsefonderna. Ny ATH nåddes i slutet av mars och portföljen har återigen tre stjärnor på Shareville.

Jag är fortsatt ganska aktiv i min förvaltning och har gjort lite omallokeringar under mars med.

Jag sålde Alphabet till slut då jag anar motvind för bolagets sätt att hantera integritet och uppsidan kanske inte är jättestor i dagsläget? Vidare minskade jag i Gravity för att säkra ytterligare vinst och att jag inte vill att det ska vara portföljens största innehav. Även Savaria minskade jag i då jag gissar på en mer sidledes kursutveckling kommande kvartal.

Nya innehav blev istället Atlassian, NICE,  IDEXX Labratories och Central Garden & Pet. Gemensamt för de tre förstnämnda är en stor andel återkommande intäkter och jag hoppas på bra tillväxt såväl som marginalförbättringar vilket borde ge finfin eps över tid hoppas jag. Central Garden är nog mer av ett turn-around case och ytterligare en pjäs i min exponering mot husdjur.

Portföljen kan inte bokas under låg värdering så det gäller att innehavens tillväxtresor fortsätter även framåt.

#2 Global Dividend 1.2xL

Min belånade utdelningsportfölj har även den fått en fin start på året. Den har snuddat på ATH men inte orkat ända fram ännu. Den uppvisar låg volla vilket underlättar belåningstrategin.

Mars har varit ganska lugn och jag har återinvesterat utdelningar i Axfood och Resurs.

I denna portfölj är värderingen hyfsat sansad och jag hoppas på låg volla även framöver.

#3 Global Dividend Growth

Min globala tillväxtportfölj ligger i paritet med index (justerat för Vina Concha) och jag hoppas den är bra rustat framåt oavsett börsklimat.

Jag sålde av Siltronic till slut då jag tröttnade på surdegen och gjorde även exit i Data Respons då uppsidan härifrån kanske inte är jättestor tänker jag med hänsyn till värdering och skuldsättning.

Istället fick Italienska Ferrari komma in i värmen och komplettera mina andra innehav i lyxsegmentet.

Den aggregerade värderingen i portföljen är inte låg men kvalitet kostar?! :-)

#4 Nordic Small Cap

Min småbolagsportfölj klarar sig hyggligt trots/tack vare (?) att den inte får så mycket kärlek från min sida.

Jag sålde av Data Respons även här och köpte istället dippen i Mips som jag suktat efter ett tag.

Ganska hög värdering även för denna portfölj så det vill till att småbolagen växer fint och levererar på sista raden.

Vinnare

Gravity fortsätter att leverera och blev mars månadsvinnare. I övrigt så är det aktier i tillväxtmarknader som sticker ut och bidrar fint till totalen.

Förlorare

På förlorarsidan hittar vi ett gäng Precious Metals men nedgångarna är ändå ganska måttliga tycker jag.

Framåt?


Totalt sett är värderingarna något höga och en rekyl ligger sannolikt i luften. Jag tror dock att fortsatt lågt ränteläge kan bidra till fortsatt fin efterfrågan på kvalitetsaktier.

Det är mindre sannolikt att kommande kvartal får samma utveckling som Q1 men man kan ju alltid hoppas. Jag kör vidare med att vara fullinvesterad i ur och skur och hoppas att tiden i marknaden blir till min fördel.

Då livspusslet fått ytterligare i bit att hantera i form av nyförvärvet Freya så kan det bli så att jag går ner till ett inlägg i veckan ett tag men vi får se hur det blir.

Hur har ditt första kvartal varit?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza 


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2019-03-27

IDEXX Laboratories - Vettigt VetTech?

Humaniseringen av husdjur är en megatrend som jag tror på och nu kan jag sålla mig till den i och med att vi blev med hund förra veckan.

Utöver foder och andra ting så lär hundens medicinska hälsa prioriteras i allt högre utsträckning framöver och det är nog en av anledningar till att stora veterinärkedjor ägs av riskkapitalbolag i Sverige och inte finns på börsen.

"Hackar och spadar" brukar vara en intressant exponering mot en sektor och inom husdjur så skulle utrustning och tjänster för veterinärvård vara en sådan.

Ett amerikansk bolag som är stora inom genren är

IDEXX Labratories

"IDEXX Laboratories, Inc. is a member of the S&P 500® Index and is a leader in pet healthcare innovation, serving practicing veterinarians around the world with a broad range of diagnostic and information technology-based products and services. IDEXX products enhance the ability of veterinarians to provide advanced medical care, improve staff efficiency, and build more economically successful practices. IDEXX is also a worldwide leader in providing diagnostic tests and information for livestock and poultry, and testing for the quality and safety of water and milk. Headquartered in Maine, IDEXX employs more than 8,000 people and offers products to customers in over 175 countries. " https://www.idexx.com/en/
Bolaget har ett omfattande sortiment av medicinteknik för veterinärer inklusive en hel del mjukvara och analystjänster. En intressant "extrabonus" är att bolaget även verkar inom "vatten" med ca 6 % av totala försäljningen.

Det saknas inte argument för att investera i bolaget om man bläddrar i deras presentation men det som är kanske trevligast i sammanhanget är den stora andelen återkommande intäkter som utgör hela 88 % av omsättningen.


Förväntad vinsttillväxt är minst tvåsiffrigt och nettomarginalen på 17 % väntas öka den med. Skuldsättningen är måttlig och med det i bakhuvudet så kanske man inte blir förvånad att bolaget handlas till P/E 52 (ttm)!

Jag köpte en första post av bolaget för några veckor sedan och den återfinns i min portfölj Global Future. Jag kan tänka mig att öka om värderingen skulle komma ner lite men i dagsläget kanske den är i dyraste laget.

Kuriosa: Ytterligare intressanta uppgifter enligt bolagets presentation ovan är att en undersökning från Uppsalas universitet visar att det finns ett samband mellan hundägande och utökad livslängd samt att ca 70 % skulle kunna tänka sig gå ner i lön mot att få ha med hunden på jobbet.

Freya - pensionsförsäkring och jobbkompis kombinerat? 

Vad tror du om IDEXX Labratories?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: z2036, Pixabay, Foto av Ebba Thelenius


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2019-03-24

Dogs4Dog: Ny High Yield-portfölj

Det har varit en händelserik vecka för familjen Thelenius då vi till slut skaffat oss ett husdjur - Pudeln Freya.

Jag är kanske lite yrkesskadad men det första jag gjorde efter att vi kommit hem med Freya till "Casa Thelenius" var att teckna en veterinärförsäkring. Då den går på nära 300 per månad och vi har fått bekräftat att en hel del övriga kostnader är förknippade med vovven så föddes en idé om hur man kan lägga upp ett koncept som kan underlätta lite ekonomiskt *trumvirvel* - en ny portfölj förstås!

Dogs4Dog - High Yield till vovven!
När kommer mina utdelningar?

Jag tänker mig en portfölj med "Dogs", det vill säga aktier med hög direktavkastning. Äldre läsare minns nog min gamla Bil2020-portfölj som fyllde sitt syfte väl och Dogs4Dog kommer i viss mån påminna om denna.


Jag tänker mig initialt 7 stycken "dogs" enligt ovan som ger en direktavkastning på portföljnivå runt 7,5%.


Så för att täcka försäkringens månadspremie på ca 300 så behövs ca 47 500 fördelat enligt allokeringen ovan. Jag har medvetet skippat livförsäkring på Freya och tänker att portföljen som sådan kan fungera som allmän "hundfond" istället.

Givetvis finns det kursrisker för varje innehav så det finns inga garantier att man får tillbaka hela kapitalet men just utdelningarna ska nog vara hyfsat stabila tror jag.

För att finansiera portföljen Dogs4Dog så får jag norpa en del från familjens buffert och det kommer nog ta ett par månader innan portföljen är up and running då en del av bufferten är låst i fasträntekonto.

Vad tror du om Dogs4Dog? Har du några tips på en bra "Dog"?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza 


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2019-03-20

Ferrari - RACE me up?

Vad sägs om att investera i ett segment där prishöjningarna är mer än dubbelt så stora jämfört med normala produkter?

Det handlar om lyxvaror som tycks leva ett eget liv på många sätt. Jag drar slutsatsen att populära och lyxiga varumärken sannolikt har bättre pricing power än normala hushållsnära produkter.

Det finns olika grader av lyx men ett bolag vars produkter kostar en hel del och som tillhör det övre lyxsegmentet är Italienska:
"Italian excellence the rest of the world can only dream of"http://corporate.ferrari.com/en/about-us/ferrari-dna
Ferrari tror jag inte behöver någon närmare presentation utan det handlar om bilar i det övre lyxsegmentet.

Lite drygt 9 000 bilar såldes under 2018 och bolaget ska lansera 5 nya modeller under 2019 vilket jag hoppas blir lyckat men ska väl erkänna att jag inte är någon fantast. Hybridteknik gillar jag däremot och bolaget har som mål att 60 % av försäljningen ska utgöras av hybrider år 2022. Försäljningen sker till 80 % inom väst och således 20 % till öst.

Aktien handlas till P/E (ttm) 28 vilket är väldigt högt i bilsektorn men kanske mera normalt i lyxsektorn. Bolaget guidar för mellan 3-9 % vinsttillväxt för 2019 och avser köpa tillbaka aktier då kassaflödet väntas öka med 10 %. Utdelningen är på knappt 1 % och utdelningsandelen är ganska modest på ca 20 %.

Värderingen kan förefalla hög men en nettomarginal på 18 % och en låg skuldsättning tycker jag motiverar en premie. Vidare så gissar jag att Ferraris kundgrupp inte är så konjunkturkänslig vilket skulle kunna vara värt ytterligare värderingspremie.


Jag köpte ett gäng aktier förra veckan till min portfölj Global Dividend Growth och innehavet platsar på topp 10 av 71 tycker jag. Aktien går att handla via tyska Xetra eller via USA där den har den passande tickern RACE.

Vad tror du om att investera i Ferrari?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor:,z2036, Photo by Viktor Theo on Unsplash


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2019-03-17

z2036 Global Dividend Growth

Jag förvaltar ett antal portföljer för mig och min familjs räkning och några utav dessa redovisar jag på bloggen och Shareville under samlingsnamnet Global Multi Strategy. Det ingår numera fem olika portföljer och varje portfölj har en egen strategi.

Den portfölj som är störst i både pengar och antal bolag är en tjänstepension depå som går under namnet

z2036 Global Dividend Growth

Portföljen startades i oktober 2016 och hette från början Global Dividend Xtreme. På många sätt är portföljen fortfarande extrem i antalet bolag som är 71 i skrivande stund och antal utdelningar som är 220 stycken per år!

Då inga inbetalningar görs till portföljen är det trevligt att få lite löpande kassaflöde i form av utdelningar så att man kan justera innehavens portföljvikt utifrån vad som känns vettigt värderat för stunden.

Strategi

Sen ett tag tillbaka så har strategin skiftat mer mot tillväxt av utdelning och/eller vinst och det finns numera inget krav på hög direktavkastning utan det räcker med att bolaget delar ut lite. Bra bolag som inte delar ut hamnar i min portfölj Global Future.

Kombinationen utdelning och tillväxt hoppas jag medför att portföljen kan leverera en bra riskjusterad totalavkastning över en tidsperiod på minst 15 år.

Portföljens direktavkastning är ändå anständiga 3 % och förhoppningsvis kan portföljens vinster/utdelningar växa med nästan 10 % per år. Den relativa värderingen är något hög men över hälften av bolagen har nettokassa eller låg skuldsättning vilket skulle dra ner P/E något om man justerade för detta.

Geografisk allokering

Jag försöker ha bolag som befinner sig i regioner i världen vars tillväxtmöjligheter är vettiga och/eller har försäljning mot dessa. Som synes i bilden ovan är Active Share hög jämfört mot det globala indexet MSCI ACWI. Vidare så är den regionala allokeringen avvikande med nästan 50 %.


Det som sticker ut mest är nog undervikten för Nordamerika och Japan samt övervikten mot Europa och Asien. Anledningen till den höga Europaandelen är att jag vill ha en hyfsad andel Sverige då den börsen historiskt sett varit i topp över längre tidsperioder. Vidare så finns det många fina bolag i Europa och som även har en fin exponering mot tillväxtmarknader. De tre största av mina europeiska bolag är inom lyx och är Kering, LVMH och nyaste innehavet Ferrari (inlägg på gång om bolaget).

Sektorer och bolagsstorlek


Med så många bolag i portföljen blir det även en fin spridning mellan olika sektorer och investeringsteman. Det som sticker ut är en stor exponering mot hälsovård, vatten, lyx och metaller. Vidare så är andelarna bank och telekombolag i huvudsak inom tillväxtregioner då jag tror att det är ett vettigt sätt att fånga demografisk tillväxt via dessa sektorer.


Portföljen kan nog klassificeras som "all cap" då mindre bolag samsas med större även om de sistnämnda är i klar majoritet.

Innehav

Antalet innehav i portföljen är som sagt 71 stycken och det kanske är i mesta laget. Jag tycker dock att det finns fördelar i och med att det blir enklare att kombinera top-down och bottom-up i någon mening. Om min strategi har varit helt inriktad mot "case" så är nog färre antal innehav att föredra.


En rejäl samling bolag är det i alla fall och jag ser över dessa regelbundet och drar mig inte för att sälja om utsikterna framåt är tveksamma. Dock så brukar det ofta sluta i att jag köper in nya innehav så netto så tycks jag ha svårt att få portföljen mer fokuserad men åtminstone nattsömnen är god i alla fall :-)

Värdeutveckling

Då portföljen tog några månader att "fylla" med bolag inledningsvis och att den bytt strategi nu sista året så är en värdegraf inte rättvisande i förhållande till hur portföljen är utformad i dagsläget. Dessutom har innehavet Vina Concha blivit nedskrivet till 0 av nätmäklaren och jag väntar på en inlösen. Men jag kan konstatera att SPP Aktiefond Global som följer samma jämförelseindex har presterat väsentligt bättre än portföljen oavsett mätperiod. Min förhoppning är att strategin ska betala sig över tid och att prestera bättre än jämförelseindex framåt.


Portföljens volatilitet har varit relativt låg i alla fall vilket är en liten tröst i sammanhanget och bidragande till den goda nattsömnen.

Sammanfattning

Om jag sammanfattar portföljstrategin Global Dividend Growth i punktform så ser det ut ungefär så här:
  • Bolag i valfri storlek och som ska ha en ordinarie utdelning
  • Förväntad framtida vinst-/utdelningstillväxt ska vara god
  • Portföljens geografiska allokering ska vara överviktad mot tillväxtmarknader
  • Olika "korgar" med bolag inom vettiga sektorer/investeringsteman som exempelvis vatten och lyx
Om du inte vill "gå över ån efter vatten" som jag så kan man sannolikt få till en liknande strategi via utvalda globalfonder. Min fondportfölj som jag använder som benchmark innehåller en samling som skulle kunna utgöra ett mer bekvämt alternativ. Mina argument för att spara i aktier istället för fonder hittar du här.

Tror du att Global Dividend Growth-strategin är vettig för ett långsiktigt (pensions)sparande?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Nordnet, z2036


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2019-03-13

NICE - nice?

I min tillväxtorienterade framtidportfölj hur jag nu lyckats få ihop en liten samling bolag som är inriktat mot IT-säkerhet i någon mening och som man skulle kunna boka på investeringstemat Cyber Security.

Senaste tillskotten i genren är det Israeliska bolaget:

NICE

"Enabling Organizations to Operationalize Big Data​. When the world's leading companies want to improve their business performance, increase their operational efficiency, prevent financial crime, ensure they're fully compliant or enhance their safety and security, they talk to NICE." - https://www.nice.com/about-nice
Det NASDAQ-noterade bolaget grundades 1986 och har nu vuxit till 6 200 anställda varav ca 1/3 jobbar inom R&D. Bolaget är av marknadsstorlek global mid cap och kom in med ett hyfsat resultat 2018 för ett tag sedan.

Bolaget slänger sig med buzzwords som Cloud, AI och Big Data bland annat så bara där blir det P/E ++ :-)

En intressant del är att bolaget har mjukvara för att hantera ekonomisk brottslighet och compliance vilket kanske känns extra aktuellt i dessa penningtvättstider.

Vinsttillväxten var 14 % för 2018 och återkommande intäkter står för 70 % av omsättningen.

Sammantaget så ger detta ingen "Kvalitetsaktiepoddsvärdering" föga förvånande utan bolaget handlas till P/E 46 (ttm).

Jag har en liten stek till att börja med och kan nog tänka mig att öka beroende på kommande rapporter och eventuella dippar.


Israel förefaller ligga långt framme i sektorn och som jag tidigare nämnt så har jag mycket goda erfarenheter av deras mjukvaruingenjörer via mitt tidigare yrkesliv.

Hur tänker du kring Cyber Security?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: z2036, Pixabay


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2019-03-10

z2036 Global Exotic

Att spara i aktier är en riktigt kul hobby tycker jag och sannolikt även en lönsam sådan över längre tid.

Jag har som bekant fått smak på global investering sedan några år tillbaka och på senare tid har jag även blivit lite nyfiken på onoterade bolag.

Många så kallade "exotiska" aktier kan vara svåra att handla utöver höga courtagekostnader som regel och detta gäller även onoterade bolag. Vidare så är du hänvisad till att ha denna typ av aktier i en så kallad vanlig depå.

Så vad göra åt detta?

Skaffa en till portfölj förstås! Stefan Thelenius presenterar stolt:


z2036 Global Exotic

Global Exotic är min gamla aktie- och fonddepå som jag nu dammat av och fört över lite pengar till för "exotiska" investeringar.

Min plan är att i portföljen ha globala aktier som du kan handla via USA och OTC. Dessa kan du nu handla till ordinarie USA-courtage via telefonmäklare hos Nordnet vilket ger möjligheter till mindre handelsposter och således enklare att uppnå diversifiering. Det är inte alla OTC-noterade bolag som går att handla men är omsättningen god och bolaget "seriöst" så borde det funka men man får kolla varje enskilt bolag. Enligt andrahandsuppgifter så tycks även Avanza öppnat upp OTC-handel och där är minicourtaget från 19 USD enligt uppgift.


En fördel med vanlig depå är att du kan ha olika valutakonton och sköta växlingen själv till en lägre kostnad i form av 15 % spread istället för 25 % som normalt gäller för automatväxling. Hos Nordnet fungerar det så att kursen på växlingen fastställs vid klockan 11, 17 och 22 varje bankdag så lämpligast är väl att växla nära en sådan bryttid så att man vet ungefär vilken kurs man får.

En annan fördel med depå är att i och med att du betalar skatt för nettovinst så kan du i någon mening så dra av avgiftskostnaderna för courtage och valutaväxling till skillnad från schablonbeskattning då ingen sådan hänsyn tas. Sen kvarstår i och för sig det faktum att om du kan nettoavkasta mer än statslåneräntan + 1 %-enhet så lönar sig schablonbeskattning ändå före vanlig kapitalvinstbeskattning.

Till skillnad mot schablonbeskattning så kan du kvitta vinster mot förluster för en vanlig depå vilket kan i vissa fall vara en fördel, om än en liten sådan i praktiken.

Att betala 30 % skatt på alla utdelningar är förstås lite trist så bolag som inte delar ut eller väldigt lite är att föredra i vanlig depå i det avseendet. Här kan man också utforma en tumregel baserat på statslåneräntan enligt följande formel: max direktavkastning = statslåneränta + 1 %-enhet. Detta avser ett scenario där du behåller ditt innehav tills vidare och endast tar emot utdelning.

Exempel:

Du har en aktie som är värd 100.

I en ISK så skattar du 30 % av 1,5 % (som lägst, statslåneränta på 0,5 % + 1 %-enhet) vilket blir 0,45.

I en depå så betalar du 30 % av utdelningen så en utdelning på mer än 1,5 % ger än högre skatt jmf med ISK ovan. Är utdelningen lägre så blir det mer gynnsam beskattning i en vanlig depå. Skulle statslåneräntan sticka iväg till fornstora nivåer som 4 % så gäller det alltså att du som utdelningsjägare har 5 % DA eller mer i din ISK eller KF för att "utdelningsskatten" så bli lägre än för en vanlig depå.


Inledningsvis så har jag köpt en liten post i sydafrikanska Napster för exponering mot Afrika såväl som Kina i form av att bolaget har en stor stek i Tencent. Vidare har jag försökt att köpa a2 Milk som är ett bekant bolag inom bloggosfären men av okänd anledning så verkar det inte ha blivit något avslut vilket jag får kolla upp med mäklaren på måndag.

Jag har även lagt en order via Pepins för att köpa det välbekanta onoterade bolaget Spiltan och som jag förstår det så får man besked på måndag om man får tilldelning. Här är det substansrabatten och Paradox som lockar mig mest.

Jag är även intresserad av att köpa en liten post av det onoterade Hernö Gin men har ingen aning om hur man kommer över aktier i bolaget då jag inte vet var den kan handlas.

Jag väntar nog med att redovisa portföljen i detalj på bloggen såväl som att koppla den till Shareville då den är under uppbyggnad fortfarande.

Vad tror du om exotiska och onoterade aktier, är det något att ha i sitt långsiktiga sparande?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Nordnet,  Image by TheDigitalArtist on Pixabay


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2019-03-06

Atlassian - time to TEAM up?

Under mina senare år inom mitt forna yrke som mjukvarutestare så jobbade jag huvudsakligen i produktutvecklingsteam. Fördelarna med mindre team bestående av olika kompetenser före stora (linje)avdelningar är det ges bättre förutsättningar för kreativitet, förändringsförmåga och problemlösning enligt mina erfarenheter. Det finns sannolikt några ton böcker i ämnet som styrker detta och andra fördelar men dessa går jag inte in mer på djupet kring i detta inlägg.

För att underlätta team-/projektarbete så kan det vara praktiskt med lite verktygsstöd för detta, i synnerhet om teamet/projektmedlemmarna är lokaliserat på olika geografiska platser.

Ett bolag som har förhållandevis lång erfarenhet att verktyg för teamarbete är ett Australiensiskt bolag (huvudsäte i Storbritannien om man ska vara petig) vid namn:

Atlassian (ticker: TEAM)
"Atlassian unleashes the potential in every team. Our products help teams collaborate, build software and serve their customers better. Our customers use Atlassian’s tracking, collaboration, communication, service management and development products to work smarter and deliver quality results on time. Learn about products including Jira, Confluence, Stride, Trello, Bitbucket and Jira Service Desk..." - https://investors.atlassian.com/resources/investor-faqs/default.aspx

Det NASDAQ-noterade bolaget tillhandahåller ett gäng olika verktyg för samarbete och de mest kända på "min tid" var Jira och Trello.

Som jag minns det var verktygen inte perfekta på något sätt men efter viss inkörning så funkade de hyggligt i alla fall.

Kikar vi på värdering så är P/E-talet negativt vilket förmodligen beror på avskrivningar eller nåt. Bruttomarginalen är i alla fall på höga 85 % och kassaflödet är det inget fel på utöver att bolaget har en fin nettokassa.

källa: https://s2.q4cdn.com/141359120/files/doc_financials/2019/q2/TEAM-Q2-2019-Presentation.pdf

Omsättningstillväxten är finfin och speciellt för bolagets prenumerationstjänster i "molnet" (SaaS - Software as a Service).

Vilka nyckeltal man än kikar på så förefaller värderingen vara hög och det gäller att bolaget fortsätter växa fint vilket är min tro i alla fall.

Jag har tagit en liten position i min framtidsportfölj och börjar så i alla fall så får vi se vad som händer kommande perioder.

Har du några bra SaaS-bolag i portföljen?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata, Atlassian

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2019-03-03

Månadsrapport februari 2019

Mina portföljer nosade på ATH under februari men nådde inte riktigt ända fram. Hur som så blev det i alla fall en positiv månad vilken jag är nöjd över.

Jag har varit ovanligt aktiv under månaden så jag får be om ursäkt till de som följer mig på Shareville då det plingat till kanske lite väl ofta. Jag har som ambition att hålla nere antal transaktioner men jag tycker att jag sett bra tillfällen till omallokeringar och fortsatt renodling av strategier för de olika portföljerna så därför har jag agerat därefter.

Den höga aktiviteten medför förstås transaktionskostnader och dessa tynger resultatet något i det korta perspektivet men jag hoppas att det blir bättre framåt oavsett.

Men då det är dags att summera februari så kommer här:

Månadsrapport februari 2019

Jag måste fortfarande justera resultatet manuellt då ett avnoterat innehav är bokfört till 0 trots att det utgör nästan 1 % av totalen. Förhoppningsvis sker inlösen under april och då blir det enklare för mig sedan att kunna ta nätmäklarens siffror rakt av.

Hur som så har min Global Multi Strategy utvecklats med +12,8 % i år vilket är något sämre jämfört med min fondportfölj som ligger på +13,5 %.  Kikar vi vidare på hur respektive ingående portfölj utvecklats så är resultatet varierande

#1 Global Dividend 1.2xL
Min belånade utdelningsportfölj håller ställningen som nummer ett och har haft fortsatt fin utveckling under månaden. Den snuddade på ATH men nådde inte riktigt ända fram. Jag hoppas på nytt försök under mars.

Jag sålde av Omega Healthcare under månaden då jag tycker rapporten var lite trist och att utdelningsförmågan kan bli ansträngd framöver om strulet med hyresgäster smittar av sig till flera. Tveksam risk/reward helt enkelt.

Då utdelningarna strömmar in tillsammans med månadssparandet så har jag fyllt på med KEG, TUI och Zurich. Dessutom har jag plockat in Brookfield Renewables som jag tycker platsar i denna typ av portfölj.


Portföljen är sammansatt med högutdelare och med innehav som även har en liten tillväxtkomponent i form av utdelningsförmåga. Sett till P/E-tal så är denna portfölj den lägst värderade i min multi-strategi.

#2 Global Future
Min offensiva portfölj Global Future har klättrat och ligger nu tvåa. Drygt 14 % i år tycker jag är klart godkänt.

Det har skett många transaktioner under månaden och nyförvärv är Taro, Radware, Medtronic och StoneCo. Jag har dessutom ökat i HDFC och ABB.

På säljsidan hittar vi Unilever, Fondia och Siltronic som jag tycker inte riktigt har de offensiva egenskaper jag söker för denna portfölj. Det blev även minskning i Gravity och Savaria. Qiwi visade sig vara ett felköp så den fick lämna efter kort tid.

Portföljen har tydligt fokus på tillväxt och den relativa värderingen kan inte bokas på billigt.

#3 Global Dividend Growth

Min globala utdelningstillväxtportfölj börjar mer och mer ta form av en sådan och bolag med sämre tillväxtmöjligheter har bytts ut succesivt.

Värdeutvecklingen ligger något efter "index" men jag hoppas min relativt höga Active Share ska göra skillnad åt det positiva hållet på sikt.

Nya bolag är Yum China, Brookfield Renewable, NetEase och ICICI Bank. UTG och TUI fick lämna portföljen efter en trista rapporter/vinstvarningar.

Vatten och lyx på topplistan alltjämnt, förhoppningsvis en lönsam kombo.

#4 Nordic Small Cap

Min lilla småbolagsportfölj leder än så länge före proffsen på Carnegie vilket jag är nöjd över.

Jag sålde AQ under månaden då jag inte fått någon "feeling" för bolaget. Istället fick finska Harvia göra debut och jag stoppade in lite månadssparande i Mycronic.


"Endast" 12 innehav men en spännande blandning av bolag tycker jag.

Vinnare

Avensia toppar månadens vinnare före "brassen" StoneCo och "grannen" MercadoLibre.

Förlorare

I bottentoppen hittar vi resebolagen TUI och UTG. Gamingbolagen har det fortsatt tufft och värderingsmultiplar fortsätter att justeras ned som det verkar

Jag hoppas på färre antal transaktioner i mars men känner jag mig själv kommer jag att ha svårt att motstå omallokering utifall tillfälle ges och jag hittar nya case.

Hur gick det för dig i februari?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza 


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.