2016-12-11

Bil2020 - ett udda målsparande?

I princip alla familjens portföljer slutade på ATH i veckan förutom min småbolagsportfölj som tappat mark på sistone.

Att ligga all-in är tacksamt i den bull-market som råder. När, var, hur det kommer en topp är omöjligt att säga men för varje nytt ATH tycker jag man kan vara nöjd och njuta i det lilla i alla fall.

Detta inlägg tänkte jag dedikera till min High Yield-portfölj:

Bil2020 - ett udda målsparande?

För nytillkomna läsare så handlar Bil2020 om att målspara till familjens nästa bilbyte som om nuvarande håller ihop, planeras ske år runt 2020.

Portföljen redovisar jag med exakta belopp så att man kan bedöma den absoluta risken bättre.

bildkälla: Avanza

Tittar vi på ett års utveckling så kan man utläsa god avkastning och låg volatilitet. Att portföljen klarat de rekyler som varit är imponerande tycker jag men blir det så tredje gången gillt?

bildkälla: Avanza

"... medaljplats i grenen riskjusterad avkastning"
Dessa nyckeltal (tack Avanza) tycker jag är imponerande och skulle sannolikt ge medaljplats i grenen riskjusterad avkastning.

Vilka instrument ligger då bakom detta resultat? Nu när jag avslöjat mina senaste kanadensiska aktier så kan jag redovisa portföljens innehav i sin helhet och här kommer de:

bildkälla: Avanza


17 innehav där Atea har störst vikt med 8,5% och Tobin Pref minst med 3,7% (nyligen avskiljd utdelning).

Det totala kreditbetyget för portföljen är kanske inte trippel-A precis, så jag jobbar vidare på att öka diversifieringen för att minska bolagsrisken. Exponeringen mot Kanada är stor men tycker att dessa bolag har attraktiv värdering fortfarande mätt i direktavkastning, speciellt om man jämför med amerikanska aktier.

bildkälla: z2036

Stor övervikt mot fastigheter men försöker att öka i andra sektorer i den mån det går.

bildkälla: z2036

Drygt 8% direktavkastning är inte illa men som synes är förväntad tillväxt måttlig och kanske i underkant i förhållande till inflationen. Men då sparhorisonten är ganska kort så är det nog bättre att prioritera direktavkastning före tillväxt tänker jag.

Stigande räntor utgör ett hot mot portföljens utveckling och är sannolikt en förklaring till en mer försiktig uppgång senaste tiden. Fördelen med så pass hög direktavkastning som det handlar om här är att korrelationen mot räntan är något mindre jämfört med exempelvis preferensaktier med lägre direktavkastning.

Hur tror ni att portföljen kommer att klara sig framöver?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en uppfattning.

7 kommentarer:

 1. Fin utveckling och intressant potfölj!

  Angående framtiden har jag ingen aning :) men det känns som oron för räntehöjningar är lite överdriven ibland. Jag tror man tjänar på att ligga fullinvesterad i längden, speciellt high yield borde klara att hålla emot bättre.

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blir intressant att se hur strategin klarar sig över tiden onekligen, tack för kommentar!

   Radera
 2. Ja, såg att kursen rusade idag via kurslarm :-)

  Går nog inte ropa hej än dock då det är svårt att bedöma "budet" då inget är känt. Budgivaren lär knappast bli mer sugen om kursen fortsätter att rusa.

  SvaraRadera
 3. Sant! Vi får se vad som händer. Jag äger inga aktier i Matse så jag har ingen personlig nytta av det men lite kul att vi pratade om det för några få dagar sedan bara.

  SvaraRadera
 4. OK, dottern har en liten stek med betoning på liten men det blir nog spännande detta oavsett hur det slutar :-)

  SvaraRadera
 5. Vad är det för bil som är tänkt? Har själv svårt med "större" köp då jag ofta i efterhand anser att pengarna gör större nytta på kontot :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. En bättre begagnad Toyota gissar jag, likt en sådan vi har nu fast modernare.

   Att spara ihop till bilen känns roligare/bättre än att utöka (bo)lån när det är dags.

   Radera