2016-12-04

That's Entertainment?

Då min bilportfölj "Bil2020" har stor exponering mot fastighetssektorn så söker jag efter High Yield främst i andra sektorer även om det där inte alltid är så lätt att hitta bra kandidater.

Per definition är High Yield normalt inte synonymt med "Investement Grade", dvs bolag med bra kreditbetyg. Detta faktum som innebär högre bolagsrisk ger att extrem diversifiering sannolikt är nödvändigt för att minska effekter av negativa kredithändelser.Då jag på Twitter häromdagen blev tillfrågad om vad jag tyckte om Kanadensiska bolaget Corus Entertainment (CJR.B) så kände jag att tiden är mogen att avslöja att aktien är en av två "anonyma" innehav i min bilportfölj.

"Corus is a leading media and content company that creates and delivers high quality brands and content for audiences around the world. Founded in 1999 by JR Shaw, the company was built from media assets originally owned by Shaw Communications. Since its inception, Corus' asset base has continued to grow through strategic acquisitions and a strong operating discipline. On April 1, 2016 the company acquired Shaw Media's powerful portfolio of television brands." källa: http://www.corusent.com/about/company-overview/
Corus sysslar alltså med TV, radio samt med att producera innehåll till dessa kanaler. De har även ett segment mot mjukvara inriktat mot barn.

Jag har svårt att motstå kombinationen av Kanada, månadsutdelning samt anständig direktavkastning och alla dessa tre egenskaper passar in på Corus.
 • Kanada -> Check!
 • Månadsutdelning -> Check!
 • Direktavkastning -> 9,4% -> Check!
Utöver dessa fina punkter kan man addera:
 • P/E 10
 • Hyfsat stabilt kassaflöde som täcker utdelningarna med viss marginal (enligt 4-traders)
Negativt/risker?
 • Framtidsutsikter?
  • Är TV och radio framtiden, nja?
 • Hög skuldsättning efter förvärvet av Shaw Media?
 • Negativ kurstrend?
Framtidsaspekten är nog viktigast här, kanske inte en kandidat för byrålådan? Men roligare än Schibstedt kanske?
"Pessimisten tänker High Yield-fälla, optimisten Turn around-case"
bildkälla: Avanza

Denna 3-årstrend skulle knappast få trendkungen Kavastu att gå igång men kanske är nedsidan inte så stor härifrån? Pessimisten tänker High Yield-fälla, optimisten Turn around-case.

Så vad tror ni om Corus? En liten andel i en mindre High Yield-portfölj tycker jag känns ok men platsar den även i en huvudportfölj?

15 kommentarer:

 1. Jag har tittat på den tidigare. Det luriga är att kassaflödet ser väldigt fint ut, men utdelningen som betalas ut är bara en del av vad den egentligen borde vara eftersom man har ett mycket omfattande program för återinvestering av utdelning. Räknar man på utdelningen borde drygt 190 miljoner aktier innebära ungefär -55 miljoner/kvartal. Men tittar man på kassaflödet har man bara betalat ut -25 för det senaste kvartalet. Skillnaden beror på den nya aktierna, och jämför man rapporterna för Q3 och Q4 så handlar det om ca 30.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, omfattande DRIP mao? Ja sånt är lurigt att se vid en första anblick, tack för informationen och kommentar!

   Radera
  2. Jo precis. Men man kan inte ta ifrån dem ett mycket starkt kassaflöde. Senaste kvartalet betalade man tillbaka lån motsvarande mer än utbetald utdelning, och ändå var kassaflödet positivt. Så, en fin och billig utdelare är det!

   Radera
  3. Tack för denna kommentar, kanske en liten stek i utdelningsportföljen ändå är på sin plats.

   Radera
 2. Lockande utdelning, och värst vad kanadensiska högutdelare var i ropet :-)

  Blandade kommentarer hos analytikerna men de flesta insatta tycks tro att utdelningen är "safe". Kan vara något som en del av en diversifierad utdelningsportfölj. För högre portföljandelar skulle man kanske funderar på vilka kanaler och vilken målgrupp de har, läste något att de inriktade sig mot kvinnor och barn, och de har ofta mycket att säga till om när det gäller val av program :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. En liten andel är nog ok om man är diversifieringsfantast som jag tror jag.

   Och har man sagt a så får man säga b...mitt andra anonyma innehav i bilportföljen hittar man här :-)

   Radera
 3. Tänker mycket väl att bolaget skulle kunna vara en kandidat på min byrålåda, men känner att jag för tillfället inte har tid att läsa på tillräckligt för att bilda mig den uppfattningen. Kul att du tog upp det här, var helt okänt för mig måste jag säga :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanada har många spännande bolag och aktier och något försiktigare värdering än USA oftast.

   Tack för kommentar!

   Radera
  2. Är det värderingen av bolagen jämfört med USA som gör att du gillar kanadensiska bolag? Utveckla gärna för en som hittills avstått från utländska aktier generellt.

   Radera
  3. Ja, främst värdering men även ofta fin utdelningshistorik och fenomenet månadsutdelning är attraktivt.

   Att landet har AAA i kreditbetyg är bra för valutan inbillar jag mig. Förvisso stort oljeberoende vilket är den enda nackdelen jag kan komma på.

   Radera
  4. Tack för info. Jag har inte satt mig in i deras ekonomi nämnvärt men kanadensare känns ju rätt stabila generellt. Lite lugnare än USA tex. Vi får se om det blir investeringar i Kanada framöver. Jag ska iaf börja kolla på det och sätta mig in i landet och börsen lite bättre.

   Radera
  5. Ingen orsak och lycka till med investeringarna!

   Radera
 4. Hej Stefan,
  Vet du varför CJR.B (Corus Entertainment Inc) har tappat ca 50% senaste månader? Är det något split har gjort eller rent kursen rasat? I så fall vet du vad tappet beror på? Jag är intresserad köpa i denna aktien, det ser lovande ut med dagens 18,5% utdelning, men jag kanske missat något här. Du äger aktien därför du bör ha bättre koll på den. Tacksam för svar.
  Mvh /Daniel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag sålde för ett tag sen så har inte koll i detalj på bolaget längre. Gissar att det är sviktande lönsamhet och vinst som är huvudorsak till fallet. Sen har jag för mig att skuldsättningen är hög.

   Tack för kommentar!

   Radera
 5. Tack för dina kommentarer! /Daniel

  SvaraRadera