2016-12-25

Månadens aktie: Tema kläder

Så var det dags för årets sista månadens aktie.

För nya läsare så handlar månadens aktie om att mina barn väljer en aktie att placera sitt månadssparande i. Vi föräldrar och mormor bidrar med några hundralappar samt barnen tar en del av sin månadspeng och skjuter till så att det totalt räcker till en minipost aktier. Målet med sparandet är att kunna få en bra buffert med sig när de flyttar hemifrån, lära sig om aktier och företagande samt att få bättre avkastning än motsvarande indexfond.

Min 12-åriga dotter Ebba gav mig tydliga instruktioner får månadens tema:

Pappa, jag vill öka i ett klädbolag denna månad, ta fram grafer och utdelning så att man kan jämföra och glöm inte Victoria Secret.
"...glöm inte Victoria Secret"
Nu börjar vi snacka! Förvisso finns det fler parametrar än varumärke, trend och utdelning förstås men man måste väl börja nånstans?

Inventerar jag "klädbolagen" i portföljerna hittar vi en liten samling.

HM

Direktavkastning: 3,8%
Tillväxtprognos 2017: oförändrad (källa 4-traders)

bildkälla: Avanza

Treårstrenden är trist och när blir det en vändning? Bra balansräkning på plussidan och anständig direktavkastning men svaga utsikter för tillväxt.

MQ

Direktavkastning: 5%
Tillväxtprognos 2017: 5%  (källa 4-traders)

bildkälla: Avanza

Bra långsiktig trend men med svacka i närtid. Tycks ha tappat lite fart i tillväxten men kanske det blir en liten sådan iaf under 2017?

Kappahl

Direktavkastning: 2,7%
Tillväxtprognos 2017: 37% (källa 4-traders)

bildkälla: Avanza

Vilken turnaround! Går som tåget och tycks hittat rätt på många sätt. Borde bli bra tillväxt under 2017.

L Brands (Victoria Secret m.fl.)


Direktavkastning: 3,6%
Tillväxtprognos 2017: negativ (källa 4-traders)

bildkälla: Avanza

Långsiktigt ok trend men svag i år och negativa utsikter tyvärr.

Nike

Direktavkastning: 1,4%
Tillväxtprognos 2017: 11%  (källa 4-traders)

bildkälla: Avanza

Detta fina tillväxtbolag springer på men befinner sig i en negativ trend i närtid. Kan tycka att risk/reward är god härifrån.

Vad väljer de?
"...tror de kommer gå fortsatt bra"
Ebba (12): Så HM är skuldfritt, hur ser det ut för de andra bolagen? Hmm, jag väljer Kappahl som har en ok trend och jag tror de kommer gå fortsatt bra. Mina kompisar har mycket kläder från Kappahl och de har bra märken/kollektioner. Mindre utdelning än de andra men den borde bli högre nästa år så jag kör på den!

"I go with Kappahl"
Sonen (17): I go with Kappahl. Ok utdelning och tillväxtprognosen såg riktigt bra ut!

Hur har det gått?
Detta avsnitt kommer jag att redovisa i separat inlägg längre fram på andra sidan årsskiftet.

Vilken hade ni valt av dessa fem?


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en uppfattning.

19 kommentarer:

 1. Har aldrig riktigt gillat Kappahls kläder för egen del, men är nybliven pappa och jag måste säga att barnkläderna är riktigt imponerande, faktiskt det bästa hittat hittills. Hög kvalitet, snygg och ganska nedtonad design, och ett pris mellan HM och Polarn/Pyret vilket är klart acceptabelt. HM har varierande kvalitet men är billigt, PP är bra kvalitet och design men minst 30% för dyra (alla jag känner köper bara PP på rea, trots att de är välutbildade höginkomsttagare). Nåväl, lite input från ett annat konsumentperspektiv. Tack för en bra blogg! Mvh Tobias

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är långt ifrån någon klädkännare/-snobb men tycker kavajerna är trevliga/prisvärda och min vinterjacka som jag köpte i höstas på Kappahl är jag nöjd med både till funktion och utseende.

   Tack för kommentar!

   Radera
 2. Köpte Kappahl precis nyligen på 47,66 och har således gjort min val. Intressant jmf med de andra bolagen, men jag hoppade på "det bolag som går som tåget för närvarande"

  Gott Nytt År !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Innerst inne hoppades jag på Kappahl men tänkte att direktavkastningen skulle prioriteras - glad att de valde framtidsutsikter/tillväxt även om det inte är givet att KAHL blir vinnare på sikt.

   God fortsättning!

   Radera
 3. Hej, kul att se hur du lyckas aktivera barnen i tidig ålder kring det här med aktier. Det är en av de bästa kunskaper man kan överföra till sina barn. De kommer ha otrolig nytta av dessa kunskaper senare i livet. Och ju tidigare man kommer igång desto snabbare kommer snöbollen att växa (enorm kraft i ränta på ränta med tiden). Mina barn är ännu för små för att förstå det hela. Men jag funderar på hur jag ska göra för att lyckas överföra mitt engagemang till dem. Jag tror iof att barn gör som man man själv gör i mångt och mycket. Jag fick själv mitt intresse via min far redan i 12 års åldern.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan bara hålla med, imponerande!

   Med vänlig hälsning

   J

   Radera
  2. @Investeraren

   Jag tror man får känna sig för. För mina barn handlar det om några minuter i månaden de funderar över månadens aktie men förhoppningsvis sås ett frö till framtida intresse/insikt. Tålamod och lagom "push" är nog att rekommendera.

   Tack för kommentar!

   @J

   Kul att du tycker det, tack!

   Radera
 4. Har följt KappAhl ett tag. De tappade mycket fart när rättigheterna till US Polo för herrar tappades, vilket var ett lite sportigt och modernt märke för medelålders män. Jag tyckte det var ett bra märke som var passande eftersom målgruppen är medelålders kvinnor. Tyvärr kom istället Hampton Republic in och det var en helt annan stil som ej gick hem. Senaste åren har dock detta skiftat karaktär till det bättre. Tror herrkläder blir en viktig faktor för att lyckas med tillväxten. Både KA och HM riktar sig överlägset mest till kvinnor och barn. Kan de hitta hem till männen också så kan det bli bra. KA kan också utveckla sin försäljning av accessoarer och annat smått, vilket de idag inte har så mycket av. Har ju också fått in kompetens från HM i ledningen som verkar intressant.

  Själv klev jag av nu på 45 kr efter en fin resa uppåt under året. Återstår att se om jag kliver på igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inget modelejon men tycker nog att de hittat hem i närtid men sen är det långtifrån säkert att det håller i sig över längre tid.

   Tack för bra kommentar!

   Radera
 5. Jag har lite svårt för KappAhl då det alltid känts lite för "gammalt" för mig. Den psykologiska biten gör att jag håller mig undan. Märker att det påverkar många av mina köp.

  SvaraRadera
 6. Var glad så länge hon har koll på bolagen och vill investera i dem än att shoppa loss i butikerna ;)

  /Aktieflickvännen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ebba gillar att köpa kläder ibland men i något mindre utsträckning än hennes jämnåriga kamrater tror jag.

   Tack för kommentar!

   Radera
 7. Köpte Kappahl för drygt ett år sedan och har inte blivit besviken. De har dessutom snyggast baby- och barnkläder.

  SvaraRadera
 8. Hej!

  Var hittar man tillväxtprognoser från 4-Traders?
  Vad tycker du om deras analyser?

  Tack för en bra blogg.

  Med vänlig hälsning,
  Johan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du söker bara via aktiens ticker som finns det data under Financials eller More financials. Jag brukar se tillväxtprognosen som indikation och göra ett eget oftast mer försiktigt estimat baserat på mina gissningar.

   Tack för feedback!

   Radera
  2. Tack. Men är ändå lite osäker på vilka siffror du jämför med för det gäller tillväxten. Hittar inte rätt på sidan.

   Radera
  3. Jag brukar främst kika på grafen EPS & Dividend.

   Radera