2016-12-21

Årskrönika 2016

Året går mot sitt slut och det är dags för den tredje upplagan av

Tidigare upplagor finns här och här.

Skillnaden i år är att jag inte kommer att utnämna några bästa bank- eller försäkringsprodukter då jag i min nya tjänst ger vägledning kring de sistnämnda och det är nog mindre lämpligt att jag recenserar sådana produkter i detta forum.

Så årets krönika blir mer inriktad mot ekonomisfären inom social medier - håll tillgodo!

Årets comeback
3, 2, 1...Lundaluppen så klart!

Årets mest oväntade börsreaktion
Haussen efter att Trump vann presidentvalet tror jag ingen såg komma, definitivt inte jag i alla fall. Även tiden efter Brexit var oväntad positiv ur börsperspektiv.

Årets sämst tajmade sälj
Fondbytet i min tjänstepension till räntefond strax innan Brexit var en illa tajmad omallokering. Punkt.

Årets bäst tajmade köp
Min dotters köp i Mat.se är nog svårslaget inom familjens krets i det korta perspektivet i alla fall.

bildkälla: Avanza


Årets aktie
Detta år väljer jag en aktie från familjens stora "utbud" och det blir "allas" vår Boston Pizza Royalties Income Fund. Med god kursutveckling och fina utdelningar så tycker jag den levererat mer än väl sett till både riskjusterad och absolut avkastning.

bildkälla: Avanza

Som synes så tycks aktien ökat i populäritet under året vilket jag säkert delvis är medskyldig till. Hoppas den fina utvecklingen håller i sig och att vi aktieägare bjuds på en höjning av utdelningen i februari 2017.

Årets preferensaktie
I min värld är inlösen positivt för en preferensaktie då instrumentet blir mer obligationslikt och enklare att värdera tycker jag. Så årets preff blir Tobin Properties då hälften av aktierna löstes in i somras.

bildkälla: Avanza

Som synes uppvisar aktien fint mönster med logiska fall vid utdelningstillfällena och inlösenkursen på 110 funkar numera som en magnet. Blir spännande att se om/när nästa inlösen sker.

Årets ekonomipodd
Jag har faktiskt dragit ner på lyssnandet av ekonomipoddar något. Men till mina tre träningspass per vecka väljer jag fortfarande att lyssna på poddar i första hand.

Den som jag rankar högst och lyssnar först på under en vecka är #PrataPengar.

Programledarna Philip och Nicklas har fin kemi emellan sig, podden bra innehåll och ofta med intressanta gäster. Nu råkar jag i och för sig vara inbjuden till podden i början av nästa år men oavsett det så hade den vunnit :-)

Andra poddar som jag alltid lyssnar på är Spar- och Fondpodden och i mån av tid Börspodden som jag i och för sig tycker har tappat lite senaste året och har för mycket suspekt sponsring för min smak.

Årets börstv
Kan nog inte påstå att jag har koll på alla börsprogram och kanaler men EFN är mitt tycke proffsiga och sevärda och här levereras kvalitet med en stor portion humor.

Årets twitterprofil
Twitter är ett Mecka för finansnördar som jag. Har finns nyheter, länkar, bilder och annat som underlättar både för yrkesutövande och för aktiespararande. Utöver det så är många hjälpsamma och man får även en stor dos rolig finanshumor om man är lagd åt det hållet.

Är otroligt svårt att utse en "vinnare" utav de 404 intressanta profiler jag följer men jag väljer nog Adnan Chian då han kontinuerligt levererar träffsäkra grafer och med glimten i ögat. Hedersomnämnande åt Ekka Lundin för hans snabbhet vid nyheter/statistik, Analysera Mera för dennes goda musiksmak utöver aktiekunskap samt Framtidsfeministen för hennes ihärdighet och goda gärning kring jämställdhet. Finns många andra jag skulle kunna rabbla upp men måste spara till kommande årskrönikor också :-)

Årets bloggkommentator
Kommentarer överflödiga? Utan kommentarer/feedback ingen bra blogg enligt mig. När man skrivit ett inlägg så finns det en person man hoppas lite extra på att han ska dyka upp med sitt ris och ros där det förstnämnda dominerar som oftast. Jag talar förstås om Lars. Från ett anonymt konto men med tydlig signatur förgyller han bloggosfären med sina som oftast vassa kommentarer.

Årets ekonomiblogg
Den kanske "finaste" utmärkelsen sparar jag till sist.

Antal ekonomibloggar på svenska är sannolikt fler än någonsin. Det goda börsklimatet bidrar säkert till detta så det återstår att se hur en negativ marknad skulle påverka lusten till skrivandet för både undertecknad och övriga bloggarkollektivet.

Jag tycker att många bloggar håller mycket god kvalitet och en del blir bättre med tiden medans andra blir sämre, speciellt när kvantitet tycks gå före kvalitet eller när det blir för mycket av kommersiella inslag.

Att utse årets ekonomiblogg är inte lätt och det finns nog ingen objektiv sanning här utan det är mycket en fråga om ens personliga tycke och smak.

Jag har under detta år insett att jag uppskattar mest av allt inlägg kring nya och gärna lite okända bolag.

Under året har Aktieingenjören och Långsiktig investering skrivit om norska högutdelare som Data Respons och Atea bland andra som jag själv plockat in i portföljen och tror på långsiktigt.

Min kollega Gustav fortsätter att leverera läsvärda inlägg kring "exotiska" bolag som jag finner mycket intressanta även om alla långt ifrån passar mig.

Min röst faller till slut på en nykomling som redan känns självklar i flödet: Framtidsinvesteringen

Med för min del lagom långa och lättbegripliga analyser kring intressanta bolag som oftast är relativt okända så blir det en knapp seger för detta år.

Jag skulle kunna nämna många andra bra bloggar men ni hittar de i min blogglista till höger. Jag plockar bort bloggar som jag inte tycker håller måttet eller jag av andra skäl inte vill länka till.

"Snålbloggarna" som jag kallar de som strävar efter #SparadKrona och ett liv i (ekonomisk) frihet är kanske en egen kategori och här tycker jag nog att Sparo är bäst i klassen med frekventa men ändå genomarbetade inlägg på alla sätt.

---

Det var allt från den enväldige juryn bakom z2036 och till er alla:

God Jul och Gott Nytt År!

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en uppfattning.

24 kommentarer:

 1. Det var en trevlig summering. Jag ber att få tacka för många intressant inlägg och tillönska en god jul!

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
 2. Hej Stefan!

  Trevlig och rolig sammanfattning. Passar på att tacka dig för alla bra inlägg du publicerat under året. En stor inspirations och lärokälla!

  Må väl och god jul och gott nytt år!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv för ditt bloggår och alla inspirerande filmer!

   God Jul!

   Radera
 3. Håller med Egon, en trevlig summering. Hoppas du får en fin utdelning av tomten. God Jul!

  Allt gott
  /DanielWikstrom

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Jag tror Tomten har många "paket" både till jul och sen :-)

   God Jul!

   Radera
 4. Just Data Respons blev mer eller mindre chockerande populärt efter ditt inlägg på uppesittarkväll. Jag blev lite paff men hittills har det gått bra.

  God jul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker bolaget går från klarhet till klarhet och känns spännande även fortsättningsvis.

   God Jul!

   Radera
 5. Jag måste gratulera bloggaren för hans mycket goda smak!

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för denna och årets kommentarer :-)

   God Jul!

   Radera
 6. Fin sammanställning och välförtjänta vinnare!

  SvaraRadera
 7. Hej Stefan,

  Jag instämmer med föregående kommentatorer: trevlig summering!

  Tack för många givande och inspirerande inlägg :-)

  God jul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv för fint bloggande - keep up the good work!

   God Jul!

   Radera
 8. Kort och grym sammanställning av året!
  Ha en god jul!

  SvaraRadera
 9. Oj, blev helt stum när jag läste inlägget. Att som nykomling få en sådan utmärkelse från en av mina favoritbloggare. Känner mig så hedrad!

  Ha en riktigt god jul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och ett riktigt stort tack, såklart!

   Radera
  2. Precis så känner jag också!

   Radera
  3. Ser fram emot kommande bloggår hos er bägge!

   God Jul!

   Radera
 10. Tack för året och krönikan. Du är inspirerande. Ser fram emot nästa år. Samt att klara milen på 38 igen..

  Sedvanliga högaktningsbetygelser
  Dan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv för ett bra kommentarsår :-)

   Milen på 38 var länge sen och jag har insett att mina gamla rekordtider inte går att tangera i min ålder/vikt.

   God Jul!

   Radera
 11. God jul önskar Aktiepappa!

  https://videoburst.com/v/9CVG6PB

  SvaraRadera