2016-12-13

(the last) Frontier?

En av mina första amerikanska aktier jag köpte någonsin var ett högutdelande telekombolag vid namn Frontier Communications (FTR).

Som tur var gjorde jag en tidig exit med god vinst då bolaget numera har sina utmaningar minst sagt efter tveksamt förvärv (bredbandsenhet från Verizon) samt minskande kundbas sen dess.

bildkälla: Avanza

Man kan ana en vikande trend här utan djupare TA-kunskaper så vad skulle locka till att investera i bolaget återigen?

Ni gissade rätt, en riktig hög utdelning!

Stamaktien yieldar på 12%(!) vilket inte är så illa men de har även en preff (FTRPR) som inte går av för hackor, smaka på drygt 15% direktavkastning!

Som kanske redan förstår finns det påtagliga risker här och de två största är nog bolagets höga skuldsättning och minskade intäkter. En liten ljusglimt i sammanhanget är att kassaflödet är halvskapligt än så länge och tycks räcka till utdelningar i närtid i alla fall.

Tror man på bolaget på längre sikt är nog stamaktien att föredra men jag håller det sannolikt att man måste sänka utdelningen om det inte vänder uppåt snart.

För mig förefaller just preffen mer attraktiv då den kommer att inlösas i form av konvertering till stamaktier i "närtid", dvs under andra halvan av 2018. Vidare så är utdelningarna från preffen säkrare givet att kassaflödet inte sinar helt.

Sannolikt kommer man att få 20 stamaktier per preferensaktie vilket skulle innebära ca $70 i skrivande stund. Då preffen handlas till $73 så kan man tycka att tillsammans med utdelningar på $16,7 ger rimlig risk/reward/kudde kanske. Det finns förstår många om och men i detta case och jag har endast en "pyttepost" sen igår då jag vill nog se ytterligare en kvartalsrapport för att kunna bedöma läget bättre.

Är man nyfiken så kan man läsa denna artikel på Seeking Alpha som både innehåller hiss och diss kring fallet.

Ett drömscenario är förstås en turn-around då bolaget försöker hindra kundflykt bland annat genom att ta hem sin kundtjänst till USA från Indien (ökat förtroende?). Samtidigt genomför de ett besparingsprogram för att få bättre ordning på finanserna.

Jag har nog fått hybris sen mina framgångar i High Yield-aktier (Dream Office, SAS Pref, Tobin Pref m.fl) så vi får se hur detta slutar, vad tror ni?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en uppfattning.

5 kommentarer:

 1. Fantastiskt! Mycket intressant med sådana här nyttiga inlägg om högutdelande aktier i fjärran länder! Och i lagom långa inlägg också!

  Det är det här och dina verktyg som du är expert på!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Vill nog betona risken i just denna preff så var försiktig oavsett.

   Radera
 2. Hittar inte preffen finns den inte på avanza?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm, jag lyckas inte hitta den på Avanza heller, jag har den hos Nordnet under ticker FTRPR. Du får kanske fråga kundservice?

   Radera
 3. Sålde idag med förlust, bolaget tappar kunder och går med förlust så även en DA på 17% lockar inte tillräckligt för att ha ett sånt här sänke i portföljen.

  SvaraRadera