2016-12-28

Retro-/introspective 2016

2016 är snart slut och jag tänkte blicka bakåt kring det gångna året och reflektera kring bloggen, karriär och i sammanhanget relevanta händelser. En stor varning för navelskådning är alltså på sin plats då detta inlägg blir likt en klippbok med fokus på undertecknads gärningar under året.

---

2016 var året då bloggen, twitter och min karriär flyt ihop i någon mening och sannolikt möjliggjorde mitt byte av yrke. Om vi hoppar direkt till slutet av 2016 så är det detta som det handlar om:

bildkälla: twitter

Att hos Konsumenternas Försäkringsbyrå, få möjlighet att använda mina kunskaper inom pension och dess avgiftsstrukturer för öka transparensen i branschen och vägleda konsumenter i de komplexa sammanhang som det ofta handlar om är både ärofullt och ansvarsfullt. Men hur hamnade jag där?

Om vi hoppar tillbaka till januari 2016 så började börsåret kallt med en rejäl kina-/oljefrossa och en intressant fråga från Avanza skickades ut till "deras" bloggare:
"Vad köper du i raset?"
Jag är ingen officiell "Avanzabloggare" men brukar få förfrågningar som ovan ibland och har inget emot att skriva ett inlägg om frågan och ämnet känns ok. Vill passa på att betona att jag inte har några särskilda rabatter, formellt samarbete eller andra fördelar från någon aktör inom finansbranschen.

Hursom, mitt svarande inlägg "Januari-rea på börsen" är det med mest sidvisningar genom tiderna än så länge på bloggen.

---

På förekommen anledning så uppfattas jag ofta som utdelningsinvesterare och jag blev smickrad när jag fick en förfrågan av Daniel Ramström från Unga Aktiesparare Södertälje om att föreläsa om ämnet.

bildkälla: UA Södertälje

Jag snickrade ihop en presentation som jag döpte till "Utdelningsinvestering - det nya svarta" som jag tycker blev väl mottagen av en tapper skara som var på plats. Jag håller det för sannolikt att jag kommer att återvända till UA Södertälje under 2017, håll utkik :-)

---

I mitten av februari blev det ett stort uppslag i DN tack vare ett tips från Nordnets Jocke Bornold när tidningen sökte efter en "utdelningsjägare" för ett reportage.

bildkälla: privat foto av DN-tidning

Jag tycker det är kul när långsiktigt sparande får medial uppmärksamhet och ett av syftena med bloggen är kanske att inspirera kring ämnet på olika sätt. Att jag själv hamnar i tryck innebär lite blandade känslor men i slutändan är det ändå positivt tycker jag.

bildkälla: z2036-bloggen

Den i mitt tycke kloke och sympatiske "LillaEkonomen" verkade ha något på känn om de förändringar som komma skulle.

---

De kanske mest populära inslagen på bloggen är nog mina hemsnickrade verktyg. Under året har det kommit nya versioner av Sparkalkylator Deluxe och MyDividends. Den kanske mest populära uppdateringen var nog "Bloggers edition" där parameter Spardisciplin infördes med några bloggare som förvalda alternativ.

Ett nytt verktyg såg dagens ljus, CAGR Calculator och numera så finns även funktionen för de som har Avanza-depå.

---

Under 20 års tid har jag arbetat med kvalitet, utveckling och framför allt test i olika produkt- och projektsammanhang.  När jag i maj 2015 föreläste på en internationellt erkänd konferens om mjukvarutestning så fick jag ny energi och inspiration i mitt yrke som testare. Men det skulle visa sig att "batteriet" inte blev tillräckligt laddat även om jag till vardags jobbade i två fantastiska utvecklingsteam med fantastiska kollegor i ett fantastiskt företag.

Min (då blivande) kollega Gustav tipsade om ett ledigt jobb som Pensionsspecialist hos Konsumenternas Försäkringsbyrå där jag först gav rekommendationer på några kandidater som jag trodde skulle passa för tjänsten men där jag senare även beslöt mig för att söka själv. Och på den vägen blev det även om processen var relativt lång och i slutändan inget lätt beslut - att lägga en 20-årig karriär inom test- och utveckling i malpåse.

Gustav och jag kände varandra lite ytligt sen tidigare via en bloggträff på Avanza 2015 och en efterföljande lunch samma år men vi har inte haft svårt att hitta samtalsämnen på luncherna sen jag började på "byrån" om vi säger så :-)

Som jag säkert nämnt innan så är engagemanget hos mina byråkollegor överväldigande med gemensamt stort fokus på konsumentfrågor kring försäkring och pension.

---

bildkälla: twitter


Ett populärt stående inslag på bloggen är Månadens aktie och under sommaren hörde herrarna Bolmesson och Söderberg av sig och genomförde ett par intervjuer till en kommande bok om barnsparande som jag tror kommer att släppas i början av nästa år. Blir spännande och se hur det kommer att se ut i tryck.

---

Bloggen hölls delvis levande under sommaren av gästbloggare AnalyseraMera och Valient. Dessa inlägg blev populära sett till antal sidvisningar och jag hoppas ni läsare uppskattade de lika mycket som jag gjorde.

---

bildkälla: twitter


Mitt epitet som "utdelningsjägare" befästes i samband med ett reportage på Nordnetbloggen och jag antar att man främst förknippar mig med utdelningar i aktiesammanhang. Jag ska väl erkänna att utdelningsinvestering är det som jag känner mig mest bekväm med även om jag har andra typer av bolag i portföljerna också beroende på dess sparinriktning.

---

bildkälla: twitter


Väl på nya jobbet så har man hamnat i tryck några gånger redan vilket man kan tycka olika om men byrån behöver all PR den kan få då den har begränsade resurser för marknadsföring. För att nå ut till konsumenter underlättar det med olika former av uppmärksamhet i olika kanaler och även om tidningsrubrikerna ibland kanske är väl tilltagna så har reportagen ofta varit relativt balanserade i mitt tycke.

bildkälla: twitter

Byråns senaste etapp kring JämförPris fick större uppmärksamhet än vad alla trodde då det handlar om en mer eller mindre "död" produkt, Privat pensionssparande.

bildkälla: twitter

Jag har så sakteliga kommit igång med att skriva lite texter för byrån och det är en delorsak till att jag minskat antal inlägg här på bloggen.

Sett till antal sidvisningar så ser det ut som bloggen i december kommer att landa på ett nytt ATH för en månad med runt 70 000 vilket förstås är inspirerande på alla sätt.
bildkälla: blogger

Jag har under hösten blivit varse om att det tar lite på krafterna mentalt i min nya roll som konsumentvägledare och att balansen mellan privata intressen, yrke och familjeliv är en delikat fråga.

Så länge jag tycker det är kul med bloggen så lär jag inte ha några problem med att skriva inlägg men jag kommer dra ner på antalet ett snäpp till och troligen landa på ett i veckan. Det är inte garanterat att kvalitén blir högre för det men tror det blir enklare för mig att balansera mot annat oavsett.

Men det är fantastiskt kul med aktier så tror/hoppas det kan bli ett och annat läsvärt inlägg framöver från mitt tangentbord. Skulle börsen slå över till baisse så blir det spännande att se hur ens strategier klarar sig relativt andras och index så stoff till inlägg lär det finnas oavsett.

Jag vill passa på att tacka årets alla läsare och hoppas ni hänger kvar även nästa år!

Det var allt för i år, väl mött 2017 och önskar er alla ett riktigt

Gott Nytt År!

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en uppfattning.

23 kommentarer:

 1. Tack för en mycket givande blogg och gott nytt du med! //Dividend500

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för feedback och Gott Nytt (utdelnings)År!

   Radera
 2. Tack Stefan för en bra blogg med många givande inlägg. Önskar dig ett Gott Nytt År!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv för ett bra bloggår - må 2017 ge högre utdelningar :-)

   Radera
 3. Alltid lika trevligt att läsa din blogg! Tack för att du fortsätter dela med dig! /Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, kul att höra! Jag ska försöka vara så öppen jag kan vara avseende kunskap och investeringar även fortsättningsvis.

   Radera
 4. Du är väl värd all uppmärksamt enligt ovan. En fantastiskt trevlig blogg.
  God fortsättning och lycka till med investeringarna 2017!

  Mvh
  /GL

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket och lycka till med investeringarna 2017 du med - grymt bra jobbat hittills!

   Radera
 5. Grattis till ett fantastiskt år och fantastiskt roligt att ha dig som kollega! Skulle tro att konsumenterna (målgruppen) också instämmer i hyllningsropen.

  Enda smolken i glädjebägaren är att det möjligen kan bli något färre inlägg här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Gustav!

   Vi får se hur det blir med inläggsfrekvensen, vill inte gärna skriva "bara för att"

   God fortsättning!

   Radera
 6. God fortsättning, "utdelningsjägar'n" ;-)>.

  SvaraRadera
  Svar
  1. God fortsättning "Sparo" och tack för ett grymt bloggår återigen. Eventuellt kanske ett par utdelningar hinner bokas in på denna sida årsskiftet men om inte så blir skatten ngt mindre iaf :-)

   Radera
 7. Kul att det går bra och att du hjälper till att lyfta detta viktiga ämne (sparande/investerande).

  God fortsättning på helgerna!

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv för bra bloggande och God fortsättning!

   Radera
 8. Tack för detta året Stefan!

  Jag förstår verkligen vad du menar med att tiden är svår att dela ut på "rätt" saker. Jag har inga barn ännu, men driver två mindre företag som tar tid även kvällar och helger. Samtidigt som man har massa tankar, idéer och annat som man vill dela med sig av via bloggen...

  God fortsättning! :-)

  Med vänliga hälsningar
  Västkustinvesteraren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv för ett bra bloggår! Som jag antytt innan gillar jag inte när det kommersiella tar överhand men i grunden skriver du riktigt bra inlägg. Gott Nytt År!

   Radera
 9. Trevlig genomgång. Du är väl värd uppmärksamheten. :) God fortsättning och Gott Nytt År!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar och tack för ett bra bloggår och en trevlig adventskalender. Gott Nytt År!

   Radera
 10. Du skall veta att vi är många ickebloggare som uppskattar dina verktyg och den inspiration du ger. Hoppas verkligen att du kommer att orka med ett inlägg i veckan fortsättningsvis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Riktigt kul att höra! Ett i veckan ska jag nog klara oavsett :-)

   Gott Nytt År!

   Radera
 11. Väldigt roligt att få önska dig välkommen som kollega till jobbet på Konsumenternas (liksom Gustav ;-)). Det känns som du kommer att tillföra väldigt mycket på pensionsområdet och inom försäkring har du redan koll på en massa, till stor nytta för byrån!
  Har först i höst börjat ta del av din blogg, den känns mer och mer läsvärd!
  Gott nytt År!!
  Peter (som ibland skrivit under alias Seg Gasell på Gustavs blogg)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Peter, en ära att få vara kollega med dig och de andra.

   Gott Nytt År!

   Radera
 12. Tack för som alltid intressant inlägg, och riktigt Gott Nytt År!

  SvaraRadera