2019-03-06

Atlassian - time to TEAM up?

Under mina senare år inom mitt forna yrke som mjukvarutestare så jobbade jag huvudsakligen i produktutvecklingsteam. Fördelarna med mindre team bestående av olika kompetenser före stora (linje)avdelningar är det ges bättre förutsättningar för kreativitet, förändringsförmåga och problemlösning enligt mina erfarenheter. Det finns sannolikt några ton böcker i ämnet som styrker detta och andra fördelar men dessa går jag inte in mer på djupet kring i detta inlägg.

För att underlätta team-/projektarbete så kan det vara praktiskt med lite verktygsstöd för detta, i synnerhet om teamet/projektmedlemmarna är lokaliserat på olika geografiska platser.

Ett bolag som har förhållandevis lång erfarenhet att verktyg för teamarbete är ett Australiensiskt bolag (huvudsäte i Storbritannien om man ska vara petig) vid namn:

Atlassian (ticker: TEAM)

"Atlassian unleashes the potential in every team. Our products help teams collaborate, build software and serve their customers better. Our customers use Atlassian’s tracking, collaboration, communication, service management and development products to work smarter and deliver quality results on time. Learn about products including Jira, Confluence, Stride, Trello, Bitbucket and Jira Service Desk..." - https://investors.atlassian.com/resources/investor-faqs/default.aspx

Det NASDAQ-noterade bolaget tillhandahåller ett gäng olika verktyg för samarbete och de mest kända på "min tid" var Jira och Trello.

Som jag minns det var verktygen inte perfekta på något sätt men efter viss inkörning så funkade de hyggligt i alla fall.

Kikar vi på värdering så är P/E-talet negativt vilket förmodligen beror på avskrivningar eller nåt. Bruttomarginalen är i alla fall på höga 85 % och kassaflödet är det inget fel på utöver att bolaget har en fin nettokassa.

källa: https://s2.q4cdn.com/141359120/files/doc_financials/2019/q2/TEAM-Q2-2019-Presentation.pdf

Omsättningstillväxten är finfin och speciellt för bolagets prenumerationstjänster i "molnet" (SaaS - Software as a Service).

Vilka nyckeltal man än kikar på så förefaller värderingen vara hög och det gäller att bolaget fortsätter växa fint vilket är min tro i alla fall.

Jag har tagit en liten position i min framtidsportfölj och börjar så i alla fall så får vi se vad som händer kommande perioder.

Har du några bra SaaS-bolag i portföljen?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata, Atlassian

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

8 kommentarer:

 1. Det ser ju väldigt trevligt ut. Bilden på 4-traders är ju också att kassaflöde och kassa är starkt över tid. Har inte grävt i varför de inte visar vinst, men man kan väl misstänka att detta är ett exempel på att man borde vara försiktig med att screena bort allt som inte går med vinst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gissar att det beror på att de skriver av utvecklingskostnader direkt att redovisad nettovinst uteblir. Kan nog vara värt att gräva djuparare i innan man tar en större position.

   Tack för kommentar!

   Radera
 2. Tack för tipset, jag lägger det på todo-högen.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väl bekomme, återkom gärna med din syn sedan.

   Tack för kommentar!

   Radera
 3. Men vad är priset i förhållande till fritt kassaflöde?

  SvaraRadera
  Svar
  1. En snabbkik på 4-traders ger ca 62 x cash flow för 2019 så det ser knappast billigt ut i det avseendet heller.

   Tack för kommentar!

   Radera
  2. Vad säger priset i förhållande till fritt kassaflöde dig för något?

   Radera
  3. Bra fråga!

   Vinsten kan vara klurig beroende på redovisningsmanövrar och så men fritt kassaflöde är inte så enkelt att trixa med och är en indikation på att bolagets affärsmodell är sund tänker jag.

   Tack för kommentar!

   Radera