2019-03-13

NICE - nice?

I min tillväxtorienterade framtidportfölj hur jag nu lyckats få ihop en liten samling bolag som är inriktat mot IT-säkerhet i någon mening och som man skulle kunna boka på investeringstemat Cyber Security.

Senaste tillskotten i genren är det Israeliska bolaget:

NICE

"Enabling Organizations to Operationalize Big Data​. When the world's leading companies want to improve their business performance, increase their operational efficiency, prevent financial crime, ensure they're fully compliant or enhance their safety and security, they talk to NICE." - https://www.nice.com/about-nice
Det NASDAQ-noterade bolaget grundades 1986 och har nu vuxit till 6 200 anställda varav ca 1/3 jobbar inom R&D. Bolaget är av marknadsstorlek global mid cap och kom in med ett hyfsat resultat 2018 för ett tag sedan.

Bolaget slänger sig med buzzwords som Cloud, AI och Big Data bland annat så bara där blir det P/E ++ :-)

En intressant del är att bolaget har mjukvara för att hantera ekonomisk brottslighet och compliance vilket kanske känns extra aktuellt i dessa penningtvättstider.

Vinsttillväxten var 14 % för 2018 och återkommande intäkter står för 70 % av omsättningen.

Sammantaget så ger detta ingen "Kvalitetsaktiepoddsvärdering" föga förvånande utan bolaget handlas till P/E 46 (ttm).

Jag har en liten stek till att börja med och kan nog tänka mig att öka beroende på kommande rapporter och eventuella dippar.


Israel förefaller ligga långt framme i sektorn och som jag tidigare nämnt så har jag mycket goda erfarenheter av deras mjukvaruingenjörer via mitt tidigare yrkesliv.

Hur tänker du kring Cyber Security?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: z2036, Pixabay


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

4 kommentarer:

 1. Men vad kul! Det här bolaget tittade jag på hösten 2016, och det finns ett opublicerat inlägg hos mig. Det föll på att jag inte gillade verksamheten; kontrollsamhället och kopplingen till försvarsindustrin. Men lite surt känns det att se att aktien dubblats sedan dess...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Big Data i sig tycker jag inte känns oetiskt och fördelarna övervinner nackdelarna tycker jag. Huruvida NICE är på rätt etisk sida vet jag dock inte men att bekämpa ekonomisk brottslighet känns ok iaf tycker jag.

   Radera
 2. Lade upp inlägget nu drygt två år senare, daterat 2016-12-22 (!)
  http://framtidsinvesteringen.blogspot.com/2016/12/nice-system-vill-man-tjana-pengar-pa.html

  Ser nu (i mitt eget inlägg) att kopplingen till försvarsindustrin var borta, så det var väl big data som fick mig att avstå

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du varit och nosat på bolaget!

   Värderingen är inte låg så risk/reward är nog inte optimal i dagsläget men tror detta blir bra på sikt.

   Tack för kommentarer och inlägg!

   Radera