2019-03-10

z2036 Global Exotic

Att spara i aktier är en riktigt kul hobby tycker jag och sannolikt även en lönsam sådan över längre tid.

Jag har som bekant fått smak på global investering sedan några år tillbaka och på senare tid har jag även blivit lite nyfiken på onoterade bolag.

Många så kallade "exotiska" aktier kan vara svåra att handla utöver höga courtagekostnader som regel och detta gäller även onoterade bolag. Vidare så är du hänvisad till att ha denna typ av aktier i en så kallad vanlig depå.

Så vad göra åt detta?

Skaffa en till portfölj förstås! Stefan Thelenius presenterar stolt:


z2036 Global Exotic

Global Exotic är min gamla aktie- och fonddepå som jag nu dammat av och fört över lite pengar till för "exotiska" investeringar.

Min plan är att i portföljen ha globala aktier som du kan handla via USA och OTC. Dessa kan du nu handla till ordinarie USA-courtage via telefonmäklare hos Nordnet vilket ger möjligheter till mindre handelsposter och således enklare att uppnå diversifiering. Det är inte alla OTC-noterade bolag som går att handla men är omsättningen god och bolaget "seriöst" så borde det funka men man får kolla varje enskilt bolag. Enligt andrahandsuppgifter så tycks även Avanza öppnat upp OTC-handel och där är minicourtaget från 19 USD enligt uppgift.


En fördel med vanlig depå är att du kan ha olika valutakonton och sköta växlingen själv till en lägre kostnad i form av 15 % spread istället för 25 % som normalt gäller för automatväxling. Hos Nordnet fungerar det så att kursen på växlingen fastställs vid klockan 11, 17 och 22 varje bankdag så lämpligast är väl att växla nära en sådan bryttid så att man vet ungefär vilken kurs man får.

En annan fördel med depå är att i och med att du betalar skatt för nettovinst så kan du i någon mening så dra av avgiftskostnaderna för courtage och valutaväxling till skillnad från schablonbeskattning då ingen sådan hänsyn tas. Sen kvarstår i och för sig det faktum att om du kan nettoavkasta mer än statslåneräntan + 1 %-enhet så lönar sig schablonbeskattning ändå före vanlig kapitalvinstbeskattning.

Till skillnad mot schablonbeskattning så kan du kvitta vinster mot förluster för en vanlig depå vilket kan i vissa fall vara en fördel, om än en liten sådan i praktiken.

Att betala 30 % skatt på alla utdelningar är förstås lite trist så bolag som inte delar ut eller väldigt lite är att föredra i vanlig depå i det avseendet. Här kan man också utforma en tumregel baserat på statslåneräntan enligt följande formel: max direktavkastning = statslåneränta + 1 %-enhet. Detta avser ett scenario där du behåller ditt innehav tills vidare och endast tar emot utdelning.

Exempel:

Du har en aktie som är värd 100.

I en ISK så skattar du 30 % av 1,5 % (som lägst, statslåneränta på 0,5 % + 1 %-enhet) vilket blir 0,45.

I en depå så betalar du 30 % av utdelningen så en utdelning på mer än 1,5 % ger än högre skatt jmf med ISK ovan. Är utdelningen lägre så blir det mer gynnsam beskattning i en vanlig depå. Skulle statslåneräntan sticka iväg till fornstora nivåer som 4 % så gäller det alltså att du som utdelningsjägare har 5 % DA eller mer i din ISK eller KF för att "utdelningsskatten" så bli lägre än för en vanlig depå.


Inledningsvis så har jag köpt en liten post i sydafrikanska Napster för exponering mot Afrika såväl som Kina i form av att bolaget har en stor stek i Tencent. Vidare har jag försökt att köpa a2 Milk som är ett bekant bolag inom bloggosfären men av okänd anledning så verkar det inte ha blivit något avslut vilket jag får kolla upp med mäklaren på måndag.

Jag har även lagt en order via Pepins för att köpa det välbekanta onoterade bolaget Spiltan och som jag förstår det så får man besked på måndag om man får tilldelning. Här är det substansrabatten och Paradox som lockar mig mest.

Jag är även intresserad av att köpa en liten post av det onoterade Hernö Gin men har ingen aning om hur man kommer över aktier i bolaget då jag inte vet var den kan handlas.

Jag väntar nog med att redovisa portföljen i detalj på bloggen såväl som att koppla den till Shareville då den är under uppbyggnad fortfarande.

Vad tror du om exotiska och onoterade aktier, är det något att ha i sitt långsiktiga sparande?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Nordnet,  Image by TheDigitalArtist on Pixabay


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

10 kommentarer:

 1. Wow! Den här blir superspännande att följa. Man kan ju också hoppas att även exotisk handel blir lättare och billigare över tid.

  Hörde av Avanza att cirka hälften av alla OTC-aktier kan handlas där. Kommer också undersöka det spåret närmare.

  Håller tummarna för att du kommer över A2 och de andra bolagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är svårt att komma över riktigt små globala bolag via OTC men åtminstone a2 tycks handlas dagligen iaf.

   Blir intressant att höra mer om OTC via Avanza.

   Tack för kommentar och inspiration!

   Radera
 2. Toppen att Nordnet handlar OTC till samma courtage som på nätet. Försökte handla där för 1-2 år sedan, Bank Rakyat (Indonesien) och Shoprite (Sydafrika), men då gick det inte. Istället handlade jag samma bolag + A2 milk via Avanza, som hade den möjligheten redan då. Men till ett betydligt högre courtage som du skriver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det kom som en överraskning att denna möjlighet öppnats upp och till rimligt pris.

   Tack för kommentar och inspiration!

   Radera
 3. På bolagsstämman för Hernö Gin idag kom frågan upp, och där sa VD:n att de försöker förmedla affärer mellan intresserade köpare och säljare (säljlistan är dock kort). Så det går att maila Hernö Gin och fråga.Det ska även gå att handla via Monitor Capital Markets, dpck inget jag har erfarenhet av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket för informationen, ska kolla upp detta!

   Radera
 4. Jag ser du inte har detta, det är ett väldigt bra aktie som gå in med större summa som en av bas-aktier i gruppen av utdelningsaktier med stabila kassaflöde.

  Cardinal Health Inc (CAH)

  Utdelning(%): 3,9 vid senaste avslut 49,3 USD
  Utdelning: betalas 4 ggr/år total 1,91 USD

  - Cardinal Health, Inc. är ett av topp 500 Globala-sjukvårdsföretag, och det 14: e högsta intäkterföretaget i USA.

  - Företaget är specialiserat på distribution av läkemedel och medicinska produkter, som serverar mer än 100 000 platser. Företaget tillverkar också medicinska och kirurgiska produkter, inklusive handskar, kirurgiska kläder och fluidhanteringsprodukter. Dessutom opererar det det största nätverket av radiofarmaka i USA.

  - Ftget ger medicinska produkter till över 85 procent av sjukhusen i USA!
  - De har ca 10.000 kliniker och kontor
  - 26000 Apoteker
  - 6700 lab med 53000 lab-produkter
  - ca 45000 hälso-/vård-produkter

  Läs och njut av läsningen från deras sida: www.cardinalhealth.com

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vid en snabbkik på 4-traders så blir jag lite skeptiskt till den låga nettomarginalen och att skuldsättningen är > 2 x EBITDA men i övrigt så verkar det spontant trevligt.

   Tack för tips och kommentar!

   Radera
  2. Jag förstår din försiktighet rund skuldsättning, vilket jag själv också håller med helt men i det här fallet bör jag faktiskt försvara CAH. Detta bolag är inte vilket som helst, utan är en Aristokrat! Såna tjänar ha högre tillit genom att de har skött sig långsiktig. Dessutom den är inte en REIT utan de har produkter som säljs hela tiden över 85% av USA-sjukhus och vård. Man kan jämföra CAH som 3M fast i hela olika branschen.
   Mvh

   Radera
  3. Jag äger själv ett gäng bolag med värre skuldsättning så möjligen att detta skulla kunna vara en kandidat till Global Dividend 1.2xL framöver :-)

   Radera