2019-03-24

Dogs4Dog: Ny High Yield-portfölj

Det har varit en händelserik vecka för familjen Thelenius då vi till slut skaffat oss ett husdjur - Pudeln Freya.

Jag är kanske lite yrkesskadad men det första jag gjorde efter att vi kommit hem med Freya till "Casa Thelenius" var att teckna en veterinärförsäkring. Då den går på nära 300 per månad och vi har fått bekräftat att en hel del övriga kostnader är förknippade med vovven så föddes en idé om hur man kan lägga upp ett koncept som kan underlätta lite ekonomiskt *trumvirvel* - en ny portfölj förstås!

Dogs4Dog - High Yield till vovven!
När kommer mina utdelningar?

Jag tänker mig en portfölj med "Dogs", det vill säga aktier med hög direktavkastning. Äldre läsare minns nog min gamla Bil2020-portfölj som fyllde sitt syfte väl och Dogs4Dog kommer i viss mån påminna om denna.


Jag tänker mig initialt 7 stycken "dogs" enligt ovan som ger en direktavkastning på portföljnivå runt 7,5%.


Så för att täcka försäkringens månadspremie på ca 300 så behövs ca 47 500 fördelat enligt allokeringen ovan. Jag har medvetet skippat livförsäkring på Freya och tänker att portföljen som sådan kan fungera som allmän "hundfond" istället.

Givetvis finns det kursrisker för varje innehav så det finns inga garantier att man får tillbaka hela kapitalet men just utdelningarna ska nog vara hyfsat stabila tror jag.

För att finansiera portföljen Dogs4Dog så får jag norpa en del från familjens buffert och det kommer nog ta ett par månader innan portföljen är up and running då en del av bufferten är låst i fasträntekonto.

Vad tror du om Dogs4Dog? Har du några tips på en bra "Dog"?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza 


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

16 kommentarer:

 1. Haha vilken rolig idé! Lycka till med detta projekt.

  Kanske någon bank?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske blir en bank senare för diversifieringens skull.

   Tack för tips och kommentar!

   Radera
 2. Det stämmer nog som de säger, att en hund är dyrare än barn :) Men, jag kommer nog skaffa en själv när barnen blivit något äldre kanske.
  Mvh http://investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror nog kidsen är lite dyrare ändå - man kanske borde beslagta barnens portföljer vid närmare eftertanke ;-)

   Tack för kommentar!

   Radera
 3. Inga tankar om att porföljen ska bära sina egna skattekostnader? Då jag antar att det är en kapitalförsäkring? (Med Freya som förmånstagare såklart...)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det blir en KF så jag har inte tagit hänsyn till skatten, blir till att addera några tusenlappar kanske.

   Tack för kommentar och bra idé om förmånstagare :-)

   Radera
 4. Vågat projekt! Ska bli spännande att följa hur det går. Snygg spridning av utdelningen över helåret för att vara så få innehav.

  Boston Pizza, Brookfield RES och Oriflame finns i min portfölj.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sist gick det bra med bilportföljen men blir spännande att se hur det faller ut denna gång. Om lågräntemiljön består tror jag nog att det kan bli bra.

   Tack för kommentar!

   Radera
 5. Kul idé! Ser ut som en pudel vi hade för länge sen. De är trevliga djur med mycket personlighet, enda nackdelen är kanske att de ibland inte är de bästa hundarna att ha tillsammans med mindre barn då. Vår hund var ganska reserverad och ogillade allt dragande, petande och klappande och kunde morra till ibland.

  En "dog" jag tänker på är Ares Capital. Bättre yield än MAIN men med ett imponerande track record gällande utdelningar och en väl sammansatt låneportfölj. Delar dock ut kvartal...
  Hade nog dumpat Oriflame. De gräver sig djupare och djupare ner i sin egen grav känns det som.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mina barn är 19 och 14 så det blir nog inga problem i det avseendet och Freya har än så länge visat sig vara social och tillgiven. Vi har redan börjat pälsvården så att hon vänjer sig vid "pillande". Däremot återstår en hel del innan hon blir rumsren...

   Ares Capital noterar jag på bevakningslistan, kvartalsvis funkar.

   Tack för tips och kommentar!

   Radera
 6. Kul idé, gillar portföljsammansättningen för det här syftet.

  Har du kollat något på American Shipping Company?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det bolaget har jag nog inte kollat in, är det som Ocean Yield typ?

   Tack för tips och kommentar!

   Radera
  2. Lite åt det hållet, de äger och hyr ut tankfartyg, specialiserade på transport mellan amerikanska hamnar. Ganska hög direktavkastning.

   Sänkte utdelningen häromåret.

   Inte så stora, tio fartyg. Fyra av kontrakten löper ut 2020, fem 2022.

   Radera
  3. Då kanske Ocean Yield är att föredra? Får kolla in bolaget oavsett!

   Radera
 7. Trevlig idé. Ska nog starta en hundportfölj åt lillen då hand är för liten för en riktig hund. Blir nog de vanligaste REIT:arna fast på Torontobörsen verkar finnas många intressanta och högutdelare. Placera hade en artikel om detta.

  https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2019/02/19/kanadas-basta-hogutdelare.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tips och kommentar, ska spana in länken!

   Radera