2019-04-21

Lugnet före stormen?

Jag konstaterar att börsen forsätter vara riktigt stark och att min globala multi-strategi noterade nytt all time high i veckan. Nya högstanivåer är förstås trevligt men kanske går det lite väl bra nu?

"what goes up - must come down" - Tom Petty
Har musiklegenden rätt även om börsens utveckling, är detta

Lugnet före stormen?

Risken i mina portföljer ser på pappret väldigt låg ut med en volatilitet som nästan påminner om obligationer istället för aktier. Detta kan vara lite bedrägligt då den faktiska framtida risken sannolikt är betydligt högre än vad siffrorna visar.

Zoomar jag ut 5 år så ser det fortfarande ganska stabilt ut men under 2018 noterades det högsta värdet än så länge för max drawdown med 25,9 %.

En risk på 25 % kan jag nog acceptera med det kan förstås bli mycket värre än så framöver.


Jag har många innehav vars P/E-tal är höga och skulle vinsterna (E) minska samtidigt med negativa tillväxtutsikter så kommer marknaden inte vara nådig i form av kursnedgångar.

Jag hoppas min multi-strategi kan stå emot nedgångar relativt väl jämfört med index men det återstår att se.

Så länge utsikterna för låga räntor och inflation består så tror jag börsen kommer att fortsätta utvecklas relativt väl om än skakigt. Jag tycker det är svårt att tajma marknaden men drar mig nog inte för att minska i högt värderade innehav om dess utsikter framåt blir sämre.

Vilken risk har du i portföljen och när kommer stormen?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, 
Image by Bessi from Pixabay 


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

12 kommentarer:

  1. Hej Stefan.
    Glad Påsk! 100% Global index fond. Automatisk månadssparande. Långsiktigt. Kortsiktigt sparkonto. Statistik säger att det är omöjligt tajma börsen. Majoritetet in/ut spelare på börsen underpresterar index långsiktigt. Skulle också vilja bli bara vinnare på börsen utan nedgångar. Frågan är om det är möjligt och hur skulle jag klara av det och vara bland dem 2-4%av alla på börsen medräknad aktiva fonder som slår index på 10-15 årssikt? Om jag hade den tron om mig själv hade jag spelat på Casino, trav, tipsen, lotto! Efter störmen kommer lugnet igen. Då ingen vet om framtiden inte ens om morgon dagen ska man lyssna på majoriteten och deras råd. Köp månadsvis och låt pengarna växa långsiktigt i lugn och rå. Gillar varken spel och högrisk. Jag vill bara ha genomsnitts index avkastning långsiktigt. Följer index upp/ned för att uppnå det. Lycka till.
    Mvh. Jacke77

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter som en klok och bekväm strategi, tack för kommentar och Glad Påsk!

      Radera
  2. Genom att diversifiera och ha hög active och regional share så har du förutsättningarna klara för att klara stormen annorlunda än index. Sen beror det på var stormen träffar hårdast. Jag tror/hoppas att dina val gjort dig mindre sårbar men jag tror du kan dra det ännu längre. Ett sånt bolag som. Qingdao Haier med P/E 7 lär ha mindre fallhöjd än de med höga P/E-tal. Men det bygger på att folk inte paniksäljer. Små bolag med lojala ägare tror jag har bättre förmåga att stå emot stormar än det populära, när så mycket är index- och flödesdrivet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det ska bli intressant att se hur portföljerna tål en rejäl nedgång även om det gärna får vänta :-)

      Tack för kommentar!

      Radera
  3. Tjena Stefan,
    Tänkvärt det här med risk och vart börsen skall i närtid (kort sikt). Jag tycker du gjort bra när du sprider risken i många olika bolag. Dessutom i många olika valutor, regioner, branscher osv.

    På mkt lång sikt tickar det nog fortsatt upp medan det på kort sikt kan komma en rejäl dipp emellanåt. Med bra riskspridning likt din behöver man nog inte vara värst orolig för permanent kapitalförlust.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din input och kommentar - känns genast bättre :-)

      Radera
  4. Tycker själv att jag har en låg risk i min portfölj, men man vet ju aldrig vad som kan hända.

    Har 13 bolag i 8 olika branscher. Men när dippen kom i höstas så sjönk ju alla när det blev panik på börsen. Iaf tyckte jag det.

    Tackar och bockar gjorde jag och fortsatte mitt månadssparande. Blev några klipp tack vare det:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. När marknaden surar så drabbas de flesta innehav mer eller mindre men om du är nettosparare så är det bara att tacka och ta emot :-)

      Tack för kommentar!

      Radera
  5. Bygger upp kassa under tider jag tycker börsen gått för starkt så jag kan köpa vid eventuell dipp :) Nu har jag cirka 8-10% kassa. Jag kör utan belåning tills dess jag ser större körare nedåt brett över de flesta index och marknader.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter som en klok strategi men jag tycker det är svårt med tajming och tycker att de som oftast finns något innehav till rimlig värdering som är värt att köpa.

      Tack för kommentar!

      Radera
  6. Hej, tipsar på detta:

    Gillar du dina ICA och Axfood och tycker de är ett måste i varje portfölj? då bör du titta även på Kesko! Kesko ser ännu charmigare ut med sina olika divisioner och goda online satsningar. Jag tror många missad detta bolaget, låga antal ägare i Avanza i jmf med ICA och Axfood avslöjar det.

    Kesko Oyj B

    Beteckning: KESKOB

    Noterad: Helsingforsbörsen (Large Cap Helsinki)

    Branch: Dagligvaror (består av: Livsmedelshandel, Bygg- och tekniska division, Bil import, Detaljhandel, m.m.)

    Kurs: 50,84 Euro (2019-04-23)

    Utdelning: 2,34 Euros betalas 2 ggr/år (2 x 1,17 Euro)

    Utdelning (%): 4,60

    Har varit sen: 1986

    Antal ägare hos Avanza: 246 (2019-04-23) (Jmf med Axfood: 30 690 och ICA: 22 921 ägare)

    Hemsida: https://www.kesko.fi/en/;

    Senaste ftg presentationen (fr April 2019):

    https://www.kesko.fi/globalassets/03-sijoittaja/raporttikeskus/2019/q1/kesko_vsk_2018_en.pdf;

    Aktien hos Avanza:

    https://www.avanza.se/aktier/om-aktien.html/52765/kesko-oyj-b;

    Företagsöversikt:

    Kesko kan sägas är en blandning av ICA, Byggmax, Bilia och Åhlens fast i finland.

    Food Trade består av Keskos mestadels finska livsmedelshandel som i stora delar drivs enligt ”ICA-modell” med fristående handlare.

    Food Trade svarar för knappt hälften av koncernomsättningen.Till skillnad från ICA och Axfood har Kesko en betydande verksamhet inom annan slags handel än livsmedel. Ett affärsområde består av bygghandel, som är stort i Norge, Sverige och Baltikum förutom Finland. Ett annat affärsområde består av olika specialbutiker (sport, media, möbler, skor mm) med tyngdpunkt i Finland. Resten finns inom bilhandel.


    Varför köpa Kesko?

    - Ftg:et och branschen liknar ICA och Axfood fast utanför Sverige och i Norden, vilket kompletterar utdelningsaktier som tillhör basaktier med eftertraktad god stabilitet.

    - Kursmässig ser bra läge

    - Bra utdelning (4,6%) för att vara en sån stabil bolag och dessutom large cap

    - God utdelningstillväxt

    - Ligger i de topp 30 bolag som ingår i XACT Högutdel.

    - Exponering mot Euro-valuta



    KESKO IN BRIEF:

    https://www.kesko.fi/en/company/kesko-in-brief/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för uppslag, kanske passar i Global Dividend 1.2xL för min del?

      Radera