2019-04-24

#uppesittarkväll april 2019

Då var det dags att fundera över vilka aktieköp som är tänkbara i samband med månadslönen och

Freya på hundterapi-session

Denna månad är det extra pengar in för familjen Thelenius utifrån årets lönerevision och skatteåterbäring. Till detta ska det dock balanseras ökade utgifter i samband med nya familjemedlemmen Freya.

Jag har ingen exakt inköpslista ännu i skrivande stund men jag har allokerat om lite i portföljerna för att kunna optimera respektive strategi något så det blir nog en hel del köp.

Min nystartade portfölj Global Exotic kommer nog att få merparten av månadssparandet då den är under uppbyggnad fortfarande. Innehaven än så länge består av Spiltan, a2 milk, Naspers och Panasonic.Den hetaste kandidaten är nog Jollibee, en Filipinsk snabbmatskedja med tillväxtambitioner (separat inlägg om bolaget kommer senare) som (förhoppningsvis) ska gå att handla via telefon på amerikanska OTC.

För min portfölj Global Dividend 1.2xL så har jag sålt av innehav med lägre direktavkastning än ca 3 % för att höja den aggregerade utdelningen i portföljen. Detta ger än bättre kassaflöde och bättre möjligheter att balansera belåning utan att behöva sälja aktier vid fel tillfälle.

Kandidater för köp är amerikanska AT&T och Amgen bland andra. Sneglar även på om jag skulle ta in Nilörn som förefaller vara rimligt värderad.

Jag lutar något mer mot defensiva högutdelare ("dogs") denna månad än mot dyrare tillväxtaktier men i den mer offensiva portföljen Global Future har lite torrt krut att använda och närmast till hands är kanske att bygga på positionen i Fairfax India.

Husse, ska du inte öka i husdjursektorn? - tänker Freya

Eller kanske IDEXX Laboratories eller zooplus som lär ha goda tillväxtmöjligheter i rådande husdjurstrend?

Att köpa på all time high har sina utmaningar mentalt men något köpvärt finns det så gott som alltid från min stora samling aktier :-)

Vad köper du denna månad?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: z2036


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

18 kommentarer:

 1. Nilörn har jag i portföljen. Fortfarande köpvärd i mina ögon :) Funderar på fler svenska aktier då jag tycker det är väldigt dyrt med dollar och euro just nu, men inte lätt att hitta köpvärda case... Får se om jag låter pengarna ligga tills vi fått en sättning i marknaden innan de skickas ut i marknaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nilörn förefaller vara köpvärd på dagens nivåer helt klart.

   Tack för kommentar!

   Radera
 2. Tjena Stefan,
  Intressant läsning här om dina tankar och olika portföljer. Jag gillar allra bäst den där Global Dividend Xl1,2 tror jag för det är väl den som är proppad med utdelningsaktier från vida världen.

  Det är en balansgång det där mellan utdelningstillväxt och hög direktavkastning. Jag har under en tid fokuserat på investeringar med förväntad god utdelningstillväxt och kan snart tänkas köra på lite goa högutdelare om smaken faller på. Jag vill inte att min organiska utdelningstillväxt understiger 3% per år varpå det blir en vågskål mellan högutdelare och utdelningshöjare. För mig som har ett begränsat kapital är högutdelarna en bra boost för att få upp utdelningen så den räcker till att leva på. Hade jag haft ett långt större kapital hade jag sannolikt fokuserat än mer på utdelningshöjare. Mitt kapital räcker helt enkelt inte att leva på om jag skall ha 1-3% direktavkastning som är vanligt bland de bra utdelningshöjarna.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en delikat balans onekligen, även om jag tror att tillväxt vinner på längre sikt.

   Tack för feedback och kommentar!

   Radera
 3. Hej,

  Köper du A2Milk på Avanza? courtaget är ganska saftig om jag kollar rätt.
  Mvh/XO

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag köper a2 via Nordnet telefonorder och då från 9 kr minicourtage.

   Tack för kommentar!

   Radera
 4. Hej Stefan.
  Jag har automatisk månadsköp i Avanza Global. Jag gillar globalt billigt och helst gratis!Lycka till.
  Mvh. Jacke77

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enkelt och sannolikt bra val.

   Lycka till och tack för kommentar!

   Radera
 5. Hej Stefan!

  Du hittar verkligen aktier på exotiska platser! Intressant och inspirerande. Mina inköp blir nog Neste, Royal Bank of Canada, Nobina och UPM-Kymmene.

  mvh
  myntaren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack att du delar med dig av dina köp och för kommentar!

   Radera
 6. Köper? Jag säljer nu när himlen tydligen är molnfri på hög höjd.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är möjligen toppvarning men om du är selektiv så tror jag att det finns rimligt värderade case ändå.

   Tack för kommentar!

   Radera
 7. Jag har köpt lite i Kindred och Resurs idag. Får se om det dyker upp något ytterligare spännande läge under sista dagarna i april. AT&T och Nilörn ligger på min bevakningslista också :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ökade lite i Resurs efter rapporten, bra utdelningscase tycker jag.

   Tack att du delar med dig av dina köp och för kommentar!

   Radera
 8. Har redan gjort våra inköp för denna månaden, passade på att köpa lite Resurs igår när de rasade t.ex. AT&T blir jag inte klok på som företag. De har hög DA som de fortsätter höja, men aktievärdet har bara gått nedåt de senaste åren. Det känns som om det är hög tid för dem att "do or die"... annars kommer de sluta som GE, en imploderande jätte...

  De rasade runt 4% efter senaste kvartalsrapporten så det kanske är läge att köpa en steg om du är sugen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som jag förstod så minskade nettoskulden något och att de jobbar på att minska den. Vidare så förefaller utdelningsandelen av det fria kassaflödet också förbättras. Så som ett utdelningscase så tycker jag nog att det är intressant på dessa nivåer men jag kan förstås ha missat något väsentligt.

   Tack för kommentar!

   Radera
 9. Även jag siktar på att fylla på med lite AT&T denna månaden. Hade hoppats på runt 30 dollars-nivån. Får se. I övrigt blev det denna månaden påfyllning i: Beijer Alma, Bilia, Resurs, Nobina & Castellum. Även en ny aktie in i depån som jag gjort första lilla köpet i denna månad: eWork. Allt känns ganska dyrt men det är bara att fortsätta köpa varje månad oavsett indexnivå. fyller på i vått & torrt. :)

  Trevlig helg..

  Luke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det blev lite AT&T för min del i torsdags.

   Tack att du delar med dig av dina köp och för kommentar!

   Radera