2019-04-14

Fokusera mera?

En vanlig invändning mot mina aktiestrategier är att jag har för många innehav och att detta kommer att medföra en indexnära avkastning.

Det kan finnas en viss poäng i denna invändning då min värdeutveckling senaste året har varit indexnära totalt sett. Zoomar man ut till de senaste tre åren så leder jag fortfarande men kanske skulle jag ändå överväga att

Fokusera mera?

Jag känner mig inte riktigt mogen än att minska antal innehav totalt sett men hur ser det ut i de enskilda portföljerna?

Min mest framgångsrika portfölj Global Future har 34 innehav och det tycks inte vara för många då både den riskjusterade- såväl som värdeavkastningen varit mycket god och klart bättre än globalt index (se nedan).


Portföljen noterade ny ATH i fredags och den är upp 24,6 % i år vilket måste nog anses som riktigt bra då det är över 5,5 procentenheter bättre än globalt index som ligger på 19,1 %.

Global Dividend 1.2xL har 50 innehav och här är fokus mer på hög utdelning och/eller utdelningstillväxt.


Även denna portfölj står sig väl mot globalt index och då belåningsstrategin gynnas av låg volatilitet så är nog 50 innehav inte fel i det avseendet.

Min största portfölj Global Dividend Growth hade i fredags förmiddag hela 70 innehav och denna portfölj är den som är närmast att vara just en "indexkramare".


Justerar man för Vina Concha, skatt och upplupen källskatt så ligger portföljen någon procentenhet efter index. Man kan även ana en ganska tydlig korrelation då kurvorna rör sig i samma mönster.

Så här finns det nog anledning till att minska antal innehav och under fredag eftermiddag så sålde jag ut sju stycken nordiska bolag i huvudsak, till förmån för att öka i ett antal befintliga globala bolag i portföljen.

Jag har fyllt på framför allt i "vinnare" som Microsoft, LVMH och HDFC så att dessa får lite större vikt och hamnar på topp 15 i portföljen.


Vidare så har andelen mot tillväxtregioner nu ökat till förmån för minskad andel Europa.


Det återstår nu fyra Svenska aktier i portföljen och andelen är nu nere i 4,6 % men ändå mer än fyra gånger större jämfört med globalt index.

Det är inte osannolikt att jag fortsätter att fokusera mera i denna portfölj och kanske landar runt 40-50 till slut? Risken finns dock att jag hittar nya case istället men det är ett problem som får bokas under rent nöje :-)

Hur många innehav tycker du är lämpligt i en portfölj?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Shareville, z2036, Image by Free-Photos from Pixabay 


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

24 kommentarer:

  1. Jag tycker det är imponerande att du klarar av att ha så många innehav!

    Man ska väl ha så många som man känner sig bekväm med och max antalet är väl inte hugget i sten.

    Själv har jag i dagsläget 14st, där ingen är i samma bransch och har tänkt plocka in ännu fler aktier och branscher.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inget problem att bevaka över 100 innehav men 70 stycken i en portfölj kan vara i mesta laget kanske?

      Tack för feedback och kommentar!

      Radera
  2. Hej Stefan. Jag tycker du ska vara riktigt nöjd med det du gör och din resultat. Så länge du håller dig på index och lite över index är riktigt bra. Majoriteten av rena aktie sparare brukar underprestera index långsiktigt. 20 aktier räcker om man tror att man kan slå index långsiktigt. Din bästa portfölj är 3 år gammal. På 10-15 årssikt tror jag den blir ganska likt global index och jämna ut sig. Det som jag tycker är viktigast att vara långsiktig i sina innehav och aldrig tajma börsen. Långsiktigt är det casino spel in/ut och panik köp/sälj. Viktigast är 100% aktier/aktie fond index med automatisk månadssparande och sitta still i båten. Då blir man nöjd långsiktigt. Lycka till.
    Mvh. Jacke77

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja index eller bättre ska man nog vara nöjd över så länge det är kul med själva stockpickingen.

      Tack för kommentar!

      Radera
  3. Hur ser din valutaexponering ut, speglas den av tabellen med länder? Borde du inte haft mer draghjälp från det i dina portföljer? Eller tänker du som alla andra, att valutan jämnar ut sig som brus över tiden :)
    Mvh investera-pengar.blogspot.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Valutaexponeringen går att härleda via länderna och den svaga kronan har eldat på portföljerna såväl som index. Tror att valutor som CHF kommer att utvecklas bättre än SEK på sikt.

      Tack för kommentar!

      Radera
  4. Själv har jag i mitt investerande rört mig mot färre och större insatser. Tror det var Munger som menade att man skall verkligen satsa när ett tillfälle öppnar sig på aktiemarknaden. A few well calculated bets alltså. Sedan gör man ingenting. Enligt Munger har man större möjligheter att vinna på detta sätt.

    När jag fick upp ögonen för HEBA skulle jag satsat betydligt hårdare. Nu har det blivit en bra affär men det kunde gett betydligt mer. Lite som Multibintang jag skulle satsat betydligt tuffare när jag väl bestämt mig för att köpa.

    Fast det är inte lätt att genomföra Mungers teknik. En aktieinvesterare älskar ju att köpa aktier. Att stå vid sidan om och göra ingenting är bland det svåraste som finns.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att sitta still i båten är nog inte fel men att låta de piggaste ro skutan är nog inte fel heller :-)

      Tack för kommentar!

      Radera
  5. Jag tycker du ska fokusera mera. Du har erfarenheten och riskmedvetenheten. Som mindre sparare kan du utnyttja de fördelar som finns, att gå in tyngre i de bolag man tror på, och att köpa bolag som fonderna har svårare att köpa.

    Bevakningen skulle också bli lättare, köp- och säljbesluten färre, och transaktionskostnaderna gå ner (vilket i och för sig jag inte ska säga något om!).

    Sen behöver du ju inte tokfokusera, men den riktningen tror jag är den rätta. Visst har du hög active share ändå men jag tror du har alla förutsättningar att fokusera mera. För mig som är lite väl risktagande (ibland) är det farligare men du skulle klara det galant!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar de olika strategierna och trivs med många olika innehav så jag har svårt att se mig gå ner till 10-15 i de större portföljerna.

      Tack för kommentar!

      Radera
  6. Själv har jag kanske hälften i blandade fonder, främst marknadsneutrala hedgefonder (jag vet, lite fegspel) sen resten är i ett tjugotal aktier och certifikat. De flesta aktierna är i "trygga" bolag som jag bara checkar av någon gång i månaden.
    Certifikaten och mina chansaktier (just nu en silvergruva, ett litet oljebolag och ett litet mjukvarubolag) kollar jag dock dagligen.
    För mig är det mest en hobby.

    SvaraRadera
    Svar
    1. En kul och lönsam hobby!

      Tack att du delar med dig och för kommentar!

      Radera
  7. Det beror väl på två saker, hur mycket tid man vill lägga och vilken typ av bolag man köper. Förhoppningsbolag behöver ju konstant uppföljning, medan drakar som JNJ kanske man klarar sig med att läsa kvartalsrapporterna.

    Vi ligger kring 35 bolag, då är de flesta låg eller mellanrisk med några enstaka högriskprojekt (CLO:s och BDC:s) som jag håller konstant koll på. Resten är tråkbolag som Duke Energy, Skanska, Nordea, Akelius, Klövern etc.

    http://snalgrisen.blogspot.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har en bra poäng, stora bolag kräver mindre bevakning men risken kan iof vara stor ändå. Skulle Microsoft tappa momentum i molntjänsterna så lär det bli rött, så ett getöga på varje rapport är förstås att rekommendera.

      Tack för kommentar!

      Radera
  8. Är i samma fas och tänker i termer kring minska eller inte. Första vändan resulterade i att jag inte heller var mogen att minska eftersom många av aktierna jag kan sälja av olika skäl fyller sin funktion eller har uppsida. Analysen är ändå inte ogjord, om jag t.ex. skulle få för mig att köpa ett fritidshus nu när säsongen drar igång igen vet jag ju åtminstone vilka surdegar i portföljen som åker ut och vilka aktier jag kommer försöka spara om jag vill frigöra mer pengar till budgivning och kontantinsats.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter som en bra plan.

      Tack för kommentar och lycka till med jakten på fritidshus!

      Radera
  9. Hur hanterar du Vina Concha? Sedan ett år eller mer tillbaka ligger mina aktier där bara och skräpar på Avanza KF. Kan varken köpa eller sälja den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som jag förstår det via mina kontakter på Nordnet så ska det ske någon sorts inlösen under april men jag ska kolla status på detta. Återkommer!

      Radera
    2. Tack! Ren lathet att jag inte orkat fråga Avanza men tycker kanske att de borde meddelat något när handeln stoppades helt.

      Radera
    3. Nätmäklarna har sämre koll på ADR och OTC och till viss del förstår jag dem men visst vore det bra om information av detta slag via mäklaren i första hand.

      Radera
  10. När jag började investera i aktier 1997, så hade jag inget annat val än att ha en liten, koncentrerad, portfölj. Jag tjänade inte jättemycket pengar genom mitt arbete och courtagen var i jämförelse skyhöga (de lägsta jag kunde hitta för Stockholmsbörsen, tror jag var på 180 kr). Kostnaderna för handel blev flera gånger högre när man inte handlade hela börsposter i en aktie (för de flesta aktier 20.000-60.000 kr, få bolag hade börsposter under 10.000, så det begränsade vad jag kunde köpa rätt så mycket de två första åren, tänk på att 10.000 kr var en riktigt saftig månadslön i slutet på 90-talet).

    När jag fått pengar nog från avkastning för att bredda min portfölj, så gjorde jag det (jag var helt investerad i industriaktier vid IT-kraschen, efter vilken de blev väldigt begärliga för alla de spekulanter som hade turen att sälja sina IT-aktier innan de dök, stora kursökningar för stabila industribolag). Så sedan millennieskiftet fram till 2017, så har jag legat på 6-15 större innehav i min basportfölj, men också ibland ett par mindre, mer spekulativa, innehav. De spekulativa innehaven har oftare gått minus än plus, så jag misstänker att jag, totalt, inte tjänat något på dem (får bokföras under nöjeskostnader).

    Min investering var på 12.400 kr, inpyttsad vid tre tillfällen under ett år. Värdet på min portfölj, under perioden 1998-2017, ökade som minst med 12%. År då jag inte varit aktiv och utnyttjat kursfluktuationer (för en mindre andel av något av innehaven), för kortvariga köp-sälj, eller inte något av "mina" bolag blivit utköpt från börsen (vilket hänt med 2-3 års mellanrum), så har ändå totala tillväxten oftast legat på 20-30% (justerat för uttag av pengar). År då jag varit mer engagerad, eller något av innehaven blivit utköpt från börsen, så ligger tillväxten på 40-80%.

    Jag tror inte det hade varit möjlig för mig att få en så stor tillväxt med ett brett innehav.

    MEN!!! 2017 insåg jag att jag inte längre förstod min omvärld tillräckligt bra för att fortsätta med min gamla taktik. Så sedan dess, så har jag mångdubblat antalet olika aktier jag äger, och också köpt lite fonder (något som jag aldrig gjort frivilligt tidigare).

    Jag är inte klar med min breddade riskspridning (hoppas den blir klar nästa år). Det är helt klart så, att jag inte kommer att få lika hög tillväxt som tidigare, men jag hoppas att det blir mindre jobbigt med aktierna, än med den gamla taktiken.

    Jag har också börjat investera nya pengar sedan 2018, efter att tidigare enbart ha plockat ut hundratusentals kronor genom åren (aktieportföljen fungerade som min nödfallskassa, och jag har varit förföljd av allvarliga skador och sjukdomar).

    Jag vet inte om min nya taktik med större innehavsspridning funkar än. Men jag hade inte gått över till den om jag inte trodde det.

    Jag tycker inte det borde vara så svårt att klå index med en index-liknande portfölj. Undvik några av de värst övervärderade aktierna, ligg lite högre i de som verkar undervärderade. Spekulera inte i trendiga aktier. Det borde klå index på 3-8 års sikt. Dessutom, så vet jag inget index som räknar med vinsterna vid bolagsuppköp, som plockar bort ett bolag från börsen, vilket är vad som ger de snabba, men oberäkneliga, lyften i en värde-portfölj.

    SvaraRadera
    Svar
    1. God nattsömn ska inte underskattas och jag kan relatera till tiden då courtaget var högt och man var tvungen att handla börsposter vilket försvårade diversifiering. Jag siktar på "lagom" många innehav och i mitt fall blir det ca 30-50 per portfölj.

      Tack för en mycket fyllig och bra kommentar och för att du delar med dig!

      Radera
  11. Imponerande mängd bolag du håller koll på!
    Knappt 10 innehav i min portfölj, mest svenska bolag. Kan inte bevaka mer och läser bara årsrapporterna.
    Har man tid, kunskap och intresse är det nog en fördel att leta globalt och ha relativt många innehav.

    Tack för trevlig läsning,

    A

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är förstås utmanande att ha "bra" koll på så många innehav men förhoppningsvis "hyfsad" koll tycker jag är görbart.

      Tack för feedback och kommentar!

      Radera