2019-04-28

Watsco - Coolt eller kallt?

Oavsett vad som stämmer i klimatfrågan så tycks efterfrågan på kyla i olika former vara stor och växande.

I Sverige har vi Beijer Ref och som även återfinns i två av mina portföljer. Men finns det något motsvarande bolag på andra sidan pölen?

Vad sägs om

"For over 25 years, Watsco has built a national network of the finest HVAC distribution businesses in the US, and abroad. With over 560 locations, Watsco’s four subsidiaries bring a diverse product base of top-quality HVAC/R equipment and supplies to customers across the US, Canada, Mexico, and the Caribbean." - https://www.watsco.com/business-units/
Bolaget som är ett amerikanskt globalt mid-cap verkar alltså i Nordamerika med sin omfattande distributionsverksamhet av kyl- och värmeprodukter. Marknaden för denna typ av produkter tycks vara fragmenterad i USA och Watsco framstår som klart störst. Jag tänker att det borde finnas utrymme för uppköp och konsolidering och att bolaget ligger bra till i det avseendet då finanserna är goda.

Vidare så tycks det finnas en hyfsad "moat" i relationen till tillverkarna och krav på snabb distribution av reservdelar bland annat.

Bolaget framhåller sin teknologikunskap och e-verksamhet som "vass" och buzzwords som IoT förekommer en del.


Så till skillnad mot Beijer Ref så är Watsco skuldfritt enligt 4-traders och har en liten nettokassa. Vidare så ger de en fin utdelning på 4 %. Sen bolaget kom in med en fin rapport nyligen så har värderingen ökat än del och bolaget handlas till P/E 25 vilket kanske är i överkant även om tillväxten är god.

Nettomarginalen för bolaget är på knappt 5 % vilket är 1 %-enhet lägre än Beijer Ref. Trenden för marginalen är fint stigande med skulle det blir sämre konjunktur så får man nog räkna med hack i den kurvan.

Sammantaget tycker jag det ser ett som hyfsat case även om det kanske inte kan bokas som fantastiskt (än?). Jag tankade en hyfsad andel (för att vara mig) för någon vecka sedan och ligger på +7 % redan.

Vad tror du om kyla och Watsco?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: z2036, Image by AFPmark from Pixabay Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

4 kommentarer:

 1. Mycket intressant bolag. Gillar den stabila ökningen. Utdelningen har dessutom växt med i snitt 33% de senaste fem åren. Försäljningen har bara ökat med 4% per år. det är väl de trimmade marginalerna som gör susen

  mvh
  myntaren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Marginalen går åt rätt håll och det verkar gå att växa sakta men säkert än så länge iaf. Sen kan jag tänka mig att förvärv skulle göra susen med.

   Kul att du tyckte det var intressant och tack för kommentar!

   Radera
 2. Trevligt bolag! En skillnad mot Beijer kanske är annan reglering, tror Beijer gynnats av att man varit tvungna att byta ut kyldiskar (eller vad det var). Oavsett bra med ledande aktörer i fragmenterad bransch. Har för mig att Alexander Eliasson kikat på något Italienskt, men minns inte om det var bara AC eller AC och kyla.

  Har viss exponering via Malaysiska Superlon. Lycka till med placeringen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kanske borde kika mer på olika "kylbolag" helt klart.

   Tack för kommentar!

   Radera