2019-05-01

Månadsrapport april 2019

Det är dags att summera ännu en börsmånad för min globala multi-strategi, närmare bestämt i form av:April har varit en riktigt bra börsmånad och jag kan notera nya ATH-nivåer för alla mina portföljer. Totalt så ligger årets värdeutveckling på +21,3 % (justerat för Vina Concha) vilket är strax över min benchmark-portfölj Global Funds.

Riskjusterat så ser det bra ut med och nattsömnen har varit god. Rimligen kommer det en korrektion i närtid men som alltid är det svårt att säga när.

En stor del av uppgången kan nog bokas på den svenska kronans fortsatta kollaps vilket gynnar globala innehav såväl som svenska exportföretag.

#1 Global Future

Bästa portfölj är fortsatt den tillväxtinriktade Global Future på drygt + 28 %. Aktiviteten i portföljen är fortsatt hög och jag har stuvat om en del under månaden.

Jag har sålt av:
Thermo Fischer (hög värdering)
Central Garden & Pet (utebliven turn-around)
3M (trist rapport och ovissa tillväxtutsikter i närtid)
StoneCo (konkurrensen hårdnar och hög skuldsättning)

Jag har köpt:
Mueller Water Products
Fairfax India (inlägg kommer)
Tapestry (inlägg kommer)

Jag har ökat i:
Activision Blizzard
IDEXX Labratories


Portföljen har relativt hög värdering vilket kan straffa sig om börsklimatet skulle bli sämre men om tillväxten består så finns det hopp om fin utveckling framåt.

#2 Nordic Small Cap


Min nordiska småbolagsportfölj har gått som tåget och skuttat upp på en andra plats.

Jag sålde av Fondia under månaden då tillväxtutsikterna inte motsvarar värderingen tycker jag. Istället passade jag på att öka i Mips.

Portföljen är offensivt allokerad och hoppas dess momentum håller i sig länge.

#3 Global Dividend Growth

Min största portfölj inriktad mot stabil (utdelnings)tillväxt har haft en fin månad och ligger nu lite över index för året om jag justerar för Vina Concha.

Jag har gjort en mängd transaktioner under månaden i syfte att fokusera mera.

Jag har sålt av:
Munich Re och Fondia (höga värderingar)

Hemfosa, Axfood, Castellum, Investor, Resurs och Atea (minskad andel Europa).

Brookfield Renewables, Canadian Imperial Bank och Deutsche Post DHL (något för låga tillväxtsutsikter).

Jag har köpt:
Watsco
Tapestry (inlägg kommer)

Jag har ökat i:
Activision Blizzard
Microsoft
Ferrari
LVMH
HDFC
Gold Fields
Coca Cola Femsa
PT Telekomunikasi Indonesia
Consolidated Water


Portföljen är nu nere i "endast" 62 innehav :-)

#4 Global Dividend 1.2xL


Min belånade utdelningsportfölj skuggar index på +21 %. Även i denna portfölj har jag allokerat om i syfte att höja direktavkastningen något. 

Jag har sålt av:
Munich Re
Texas Instruments
3M
Nestlé

Jag har köpt:
Watsco
Nilörn

Jag har ökat i:
AbbVie
Total
China Mobile
AT&T
Brookfield Renewables
Resurs

Direktavkastningen är nu goda 5,5 % exklusive hävstång. Vidare så tycker jag P/E-tal på runt 15 känns sansat jämförelsevis.

Förlorare

Bland månadens förlorare hittar vi tidigare "losers" som Pandora och PetMed Express.

Vinnare


På vinnarsidan så hittar vi många svenska innehav och inte mindre än fyra av dessa återfinns i min småbolagsportfölj.

Framåt?

Bland mina tio största innehav hittar vi inga svenska bolag i dagsläget utan här samsas ömsom vin som ömsom vatten.

Jag tippar på mindre antal transaktioner framöver men på den punkten har jag haft fel förut.

Om inte Stefan Ingves vänder från duva till hök så lär kronan vara fortsatt svag. Vidare så ser det ut som ränteläget blir fortsatt lågt kommande år vilket borde gynna aktier och i synnerhet stabila utdelningar tror jag.

Hur ligger du till i år?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza 


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.


12 kommentarer:

 1. Hej Stefan
  24% i år. AvanzaGlobal 100%. Bryr mig varken vad Stefan Ingves gör på kort sikt. Sluld fri 100%. Vanlig arbetarlön. Håller mig till global index där det är största pengar i rörelsen. På det sättet är man inte beroende av ett små land. Långsiktigt brukar det bli fint. Automatisk månads sparande i ur och skor. Lycka till.
  Mvh. Jacke77

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara att gratulera, den starka dollarn gynnar fonder som Avanza Global. Lite märkligt är att Morningstar redovisar ca + 17 % för i år medans Avanza säger + 24 %

   Tack för kommentar!

   Radera
  2. För den insats jag lägger på börsen hade jag varit nöjd med 15% i global index i år. Utan dollar hjälp. När det blir svagare dollar kommer Usa aktier gå bättre och jämna ut dollar minskning. Likt våran valuta kronan. Då vi har mäst globala företag mår bättre av svagare kronan. Jag sparar på börsen och spekulerar inte hur valutor rör sig. Den spel och kamp med valutan inte många klarar av. Störa företag Usa i global index finns över hela världen och säljer i alla möjliga valutor. Jag är aktiv på det sätten väljer tryggare global index. Det kan ändras om jag ser att Sverige index börjar få fart bättre än senaste 5 år. Finns fina LF Sverige indexnära då växlar jag mer mot Sverige som jag tror på även i framtiden. Skulle känna mig trygg även med 50% Global index. 50% Sverige index. Långsktigt brukar funka riktigt fint. Lycka till Stefan.
   Mvh. Jacke77

   Radera
  3. 15 % årligen får man var mycket nöjd över oavsett!

   Att välja breda fonder med låg avgift är sannolikt mycket rationellt!

   Radera
 2. Jösses vilken transaktionssnurra du är, du bör vara en av Avanzas bättre kunder :)
  Tackar som frågar, det ser ut att bli nytt personbästa i år med denna rallarbörs. Är upp ca 40 procent hitintills i år.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har de flesta portföljerna hos Nordnet så det är de som får transaktionsintäkter :-)

   Tack för kommentar och stort grattis till 40 %!

   Radera
 3. Hej.
  Jag noterar att du både sålt och köpt Brookfield Renewable. Är det riktiga transaktioner eller har du bara pekat om till den andra portföljen du ökade i?

  Mvh
  ZeroStrategy

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr riktiga transaktioner så lite onödiga kostnader där.

   Anledningen är att jag vill renodla strategierna i respektive portfölj.

   Tack för kommentar!

   Radera
 4. 21% är ett riktigt fint resultat!

  Förstår inte helt varför du minskar i Hemfosa, Axfood, Castellum, Investor, Resurs och Atea? Alla jättefina aktier, varför väljer du inte att helt enkelt bara öka mer i annat och bibehålla vad du har?

  Har du sålt Brookfield RES i ena fonden för att öka i andra? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min avsikt med försäljningarna var att fokusera den aktuella portföljen mer samt minska Europaandelen. Då samlingen ovan är mer direktavkastningscase före tillväxt (även om de växer sakta iaf) så fick de lämna. Värt att notera är att samtliga finns kvar i Global Dividend 1.2xL och här kan jag tänka mig att öka vid "rätt" värderingar.

   Brookfield viktades om mot Global Dividend 1.2xL, onödiga transaktionskostnader kan tyckas men vill att varje portföljs strategi ska bli mer tydlig.

   Tack för feedback och kommentar!

   Radera
 5. Savaria fortsätter att falla trots fina siffror och utökad marknad efter sitt tidigare förvärv. Vad är dina tankar om bolaget nu, ser du aktien som köpvärd i dagsläget? Jag sparar kassa och försöker dra ner belåningen av mina portföljer för tillfället, men sneglar på att öka upp mer i Savaria trots det.
  En petitess bara, men jag har noterat hur fruktansvärt ful deras hemsida är. Är det något du lägger vikt i när du bedömer bolag? Savaria riktar väl sig ändå mot slutkunder vilket borde innebära att de skulle kunna tjäna på att ha en bättre hemsida. Eller? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det är lite svårt att hänga med i riktade emissioner då och då och är tveksam till att eps kommer att växa fint närmaste året.

   Har sett värre hemsidor och tror inte den påverkar Saviaria negativt i någon större utsträckning då jag gissar att målgruppen inte är så kräsen. Det skulle iof kunna vara värt att jämföra med en konkurrent kanske, typ Handicare?

   Jag lutar att behåll i dagsläget då jag redan minskat en del.

   Tack för kommentar!

   Radera