2019-03-27

IDEXX Laboratories - Vettigt VetTech?

Humaniseringen av husdjur är en megatrend som jag tror på och nu kan jag sålla mig till den i och med att vi blev med hund förra veckan.

Utöver foder och andra ting så lär hundens medicinska hälsa prioriteras i allt högre utsträckning framöver och det är nog en av anledningar till att stora veterinärkedjor ägs av riskkapitalbolag i Sverige och inte finns på börsen.

"Hackar och spadar" brukar vara en intressant exponering mot en sektor och inom husdjur så skulle utrustning och tjänster för veterinärvård vara en sådan.

Ett amerikansk bolag som är stora inom genren är

IDEXX Labratories

"IDEXX Laboratories, Inc. is a member of the S&P 500® Index and is a leader in pet healthcare innovation, serving practicing veterinarians around the world with a broad range of diagnostic and information technology-based products and services. IDEXX products enhance the ability of veterinarians to provide advanced medical care, improve staff efficiency, and build more economically successful practices. IDEXX is also a worldwide leader in providing diagnostic tests and information for livestock and poultry, and testing for the quality and safety of water and milk. Headquartered in Maine, IDEXX employs more than 8,000 people and offers products to customers in over 175 countries. " https://www.idexx.com/en/
Bolaget har ett omfattande sortiment av medicinteknik för veterinärer inklusive en hel del mjukvara och analystjänster. En intressant "extrabonus" är att bolaget även verkar inom "vatten" med ca 6 % av totala försäljningen.

Det saknas inte argument för att investera i bolaget om man bläddrar i deras presentation men det som är kanske trevligast i sammanhanget är den stora andelen återkommande intäkter som utgör hela 88 % av omsättningen.


Förväntad vinsttillväxt är minst tvåsiffrigt och nettomarginalen på 17 % väntas öka den med. Skuldsättningen är måttlig och med det i bakhuvudet så kanske man inte blir förvånad att bolaget handlas till P/E 52 (ttm)!

Jag köpte en första post av bolaget för några veckor sedan och den återfinns i min portfölj Global Future. Jag kan tänka mig att öka om värderingen skulle komma ner lite men i dagsläget kanske den är i dyraste laget.

Kuriosa: Ytterligare intressanta uppgifter enligt bolagets presentation ovan är att en undersökning från Uppsalas universitet visar att det finns ett samband mellan hundägande och utökad livslängd samt att ca 70 % skulle kunna tänka sig gå ner i lön mot att få ha med hunden på jobbet.

Freya - pensionsförsäkring och jobbkompis kombinerat? 

Vad tror du om IDEXX Labratories?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: z2036, Pixabay, Foto av Ebba Thelenius


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

6 kommentarer:

 1. Gillar bolaget men aldrig på det P/E när vi antagligen går mot en låg konjunktur inom några år. Megatrenden är rätt men priset känns för dyrt och lite för långt borta från mega trenden som att investera i SAP för att nå konsultbolag till det priset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gissar att detta case är relativt konjunkturokänsligt givet att folks tycke för husdjuren består eller ökar men visst är värderingen ansträngd.

   Tack för kommentar och input!

   Radera
 2. Inget fel på Idexx labs som bolag. Som aktie kan den nog stå och stampa i x antal år innan slukar in den värderingen som är helt galen tyvärr. Annat betydligt mindre men med väl kompetiva produkter är Heska. Större risk där men kanske större uppsida. Mvh P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Heska får jag ta att kolla in, tack för kommentar och tips!

   Radera
 3. Det är ett fint bolag och gissningsvis en av de större sponsorerna till veterinärmedicinska studentkåren (baserat på loggan på deras jacka som jag noterade på en annan förälder som lämnade i morse). Men P/E 50 för ett bolag som växer med 10 % per år är på tok för dyrt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med om att P/E 50 för 10 % eps-tillväxt är väl dyrt. Andelen återkommande intäkter och långsiktig marknadstillväxt motiverar en premie men hur hög?

   Tack för kommentar!

   Radera