2019-01-30

Portföljen full av vatten?

Att äga bolag som gynnas av någon sorts långsiktig trend är nog inte fel på sikt och om bolagen dessutom bidrar till någon sorts allmännytta så blir nattsömnen än bättre.

Ett investeringstema jag tror på är bolag som direkt eller indirekt hanterar vatten. Så då kan man fråga sig om man ska ha:

Portföljen full av vatten?


Jag har Xylem och Sabesp i genren sen tidigare men har nyligen funnit några nya "vatten"-case och plockat in ett par av dessa i portföljerna.

 • Mueller Water Products
  • "a leading manufacturer and marketer of products and services used in the transmission, distribution and measurement of water in North America."
 • Watts Water Technologies
  • "Our family of brands offers one of the most varied product lines in the world. Simply put, if you’re moving, removing, heating, treating, or reusing water, we have everything you need to get the job done."
 • Consolidated Water
  • "develops and operates seawater desalination plants and water distribution systems in areas of the world where naturally occurring supplies of potable water are scarce. The Company operates water production and/or distribution facilities in the Cayman Islands, Belize, the British Virgin Islands, The Commonwealth of The Bahamas, and Bali, Indonesia. The Company also manufactures and services a wide range of products and provides design, engineering, management, operating and other services applicable to commercial and municipal water production, supply and treatment, and industrial water and wastewater treatment in the United States."


BolagDirektavkastningSkuldsättning (Est.)P/E 2018P/E 2019Nettomarginal
Mueller Water Products2,1 %0,59 x EBITDA17,415,610 %
Watts Water Technologies1.1 %0,60 x EBITDA20,117,88,8 %
Consolidated Water2,7 %Nettokassa17,318,617 %

Det blev till slut Mueller (MWA) och Consolidated (CWCO) som jag valde utav dessa tre då de kändes bäst totalt sett.

Mueller Water Products är ett amerikanskt bolag av storleken globalt small cap. Verksamheten påminner lite om Xylems till vissa delar om jag inte helt är ute och cyklar men med den stora skillnaden att Mueller verkar till största delen helt mot Nordamerika. Bolaget har funnits i 160 år, även om det knoppades av från ett moderbolag 2006 så de tycks ha någon sorts överlevandsförmåga i alla fall.

Consolidated Water är hemmavarande på Caymanöarna och förefaller vara duktiga på att producera vatten under svåra omständigheter via avsaltningsanläggningar. Lite kul är att de har som strategi att expandera globalt och har bland annat en liten verksamhet på Bali av alla ställen. Bolaget är ett globalt micro cap och kanske största risken med detta case är just det att bolaget är litet och stort hopp sätts till ett projekt i Mexiko där finansieringen inte är helt spikad ännu.Så mina vattenbolag utgörs nu av en kvartett som väger knappt 5 % totalt utav mina portföljer. Jag hoppas på bra flyt framåt för sektorn och på lång sikt kan det nog bli bra tror jag.

Vad tror du om vattenbolag?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders
Bildkällor: z2036, Pixabay


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

22 kommentarer:

 1. Äger Xylem sedan ett år tillbaka ungefär. Har inte varit en fantastisk investering, men har haft turen mest antar jag att träffa ganska väl i justering av positionsstorlek. Lättat nära toppar och fyllt på när det varit billigt i denna ganska volatila aktie. Har blivit cirka 10% ink utdelningar. En del av detta är förstås starkare dollar också. Ska absolut kolla Con-Water verkar intressant med nettokassa, globala ambitioner och avsaltning som är en teknik jag tror mycket på som en del av lösningen på världens vattenproblem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Xylem är ett av mina kärninnehav då de är en stor spelare i sammanhanget, tror dock att man måste vara tålmodig i sitt investerande.

   Tack för kommentar!

   Radera
 2. Tack för iden, det här borde jag sätta mig ned och räkna på framöver faktiskt. Iden verkar bra, men priset måste gå att räkna hem också.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker värderingarna är rimliga över lag men kanske inte rea precis.

   Tack för kommentar!

   Radera
 3. Haha, finns det några bolag du INTE äger aktier i Stefan?! :D

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utav världens ca 40 000 aktier har jag valt de 111 bästa, dvs < 0,25 % :-)

   Tack för kommentar!

   Radera
 4. Gillar den typen av aktier även om jag inte har någon i min aktieportfölj. Däremot är det en vara som många behöver så det finns alltid ett behov av vatten. Skulle vilja hitta en REIT som investerar i vatten, känner du till någon?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känner inte till någon REIT i genren tyvärr, du får nog leta enskilda case eller fonder i första hand. De bolag som driver vattenanläggningar är ofta högt skuldsatta tyvärr.

   Tack för kommentar!

   Radera
 5. Hej!
  Jag har Xylem som du och dessutom 2 andra. Men funderar på CWCO :)

  Hälsningar Tandis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som en bra basexponering mot vatten. CWCO är ett spännande case om än riskfyllt.

   Tack för kommentar!

   Radera
 6. Ett svenskt bolag är på väg att introduceras, minns inte namnet dock.

  SvaraRadera
 7. Hej!
  Tack för en kanonblogg! Har du tittat på Veolia (Veolia Environnement) som bl.a. arbetar med vatten och vattenrening? Vore kul att höra vad du tycker om bolaget :) /Johannes

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har kikat lite på Veolia och Suez och känner mig inte bekväm med deras skuldsättning riktigt. Skulle de ta itu med den alternativt komma ner i värdering så skulle jag kunna tänka mig att plocka in dessa.

   Tack för feedback och kommentar!

   Radera
 8. Detta kan nog vara en bra bransch att vara investerad i. Har en undran dock: förstår inte riktigt vad som menas med skuldsättning? 0,59xebitda, vad innebär det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar kolla upp bolagens nettoskuld / bruttovinst, som anses vara något sorts mått på bolagets återbetalningsförmåga. Du kan läsa mer här: https://z2036.blogspot.com/2018/10/skuldsattning-viktig-parameter-i-tider.html

   Tack för kommentar!

   Radera
 9. Tack för bra genomgång Stefan! Vore intressant att se hur Ben Rickert (Känd via Brad Pitt i The Big Short) investerar i vatten. Nått av de bolagen du listar månne?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, Ben Rickert har jag ingen koll på tyvärr. Ett tips för att hitta vattenbolag är att kika i specifika vattenfonder och motsvarande ETF:ers innehavslistor.

   Tack för feedback och kommentar!

   Radera
 10. Mycket trevlig kvartett och jag ångrar att jag inte köpte Xylem när du gjorde det!
  När du skriver Growth i den andra tabellen, menar du bolagets omsättningstillväxt eller vinsttillväxt 2018?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Growth avser estimerad vinst- och/eller utdelningstillväxt kommande period. Xylem har inte varit någon raket för min del och den är ganska dyr men jag tror på bolaget på längre sikt.

   Tack för kommentar!

   Radera
 11. En krydda på temat kan vara Arc Aroma Pure, lite beroende på hur man är lagd - har hela 0.5% a min portflöj där :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såg inte så tokigt ut om än skyhögt P/E, kanske något för småbolagsportföljen?

   Tack för tips och kommentar!

   Radera