2019-01-04

Global Dividend 1.2xL årsresultat 2018

Sist ut bland mina "egna" portföljer att rapportera årsresultat är den belånade utdelningsportföljen:

Global Dividend 1.2xL årsresultat 2018

Portföljen landade på -4,44 % och fick även den stryk av de globala jämförelsefonderna. Granskar jag kursdatum för de berörda fonderna ser jag att de laggar efter ett antal dagar så rimligen är inte allt "elände" inprisat utan det bokas sannolikt in första börsdagen efter årsskiftet. Hursom så går det inte komma ifrån att portföljen underpresterat under 2018 vilket manar till eftertanke.


Alla siffror ovan är beräknade utifrån portföljens eget kapital vilket ger en mer korrekt bild av utvecklingen med hänsyn tagen till hävstångens nettoeffekter. Detta medför att den årliga avgiften är relativt hög men även att utdelningarna blir högre vilket är grundbulten i denna strategi.

Nytt för i år är att jag redovisar ränteavdraget som en negativ skatt vilket det i någon mån borde räknas som. Känns även skönt att ha en dold reserv i form av upplupen källskatt och en första delutbetalning borde ske nu i slutet av januari.

Då jag månadssparar i portföljen så drar transaktionskostnaderna iväg men dessa är ändå rimliga tycker jag med tanke på många utländska innehav. Men visst hade lägre växlingsavgifter varit trevligt, vilken aktör sänker dessa först?

Volatiliteten är på en godkänd nivå men det kanske är en klen tröst när Sharpekvoten är negativ?


Portföljen har en fin balans mellan direktavkastning och förväntad utdelningstillväxt tycker jag men tillväxten får man förstås hålla extra koll på då den kan påverkas om vinsterna bromsar in framöver.

Jag tror att räntan kommer att hålla sig på relativt låga nivåer framöver och skulle konjunkturen vara svag så lär centralbankerna få svårt att köra en hökaktig penningpolitik. Detta ger att jag fortsättningsvis ser en god potential i en belånad utdelningsstrategi att ge en hyfsad totalavkastning på medellång till lång sikt. Söker man högre avkastning så tror jag att man bör vikta mer mot småbolag och tillväxt men dessa strategier kör jag i andra portföljer.

Skulle 2019 bli ett björnår så kan jag hoppas på att den berömda "kudden" gör sig gällande för mina utdelningsportföljer.

Vad tror du om börsåret 2019?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2 kommentarer:

 1. Behåller du belåningen även i oroliga tider? Jag uppfattar det som att med låg utlåningsränta och hög utdelning tar du risken att dina belånade papper sjunker i värde. Med 1,2 i hävstången så är det inte troligt att belåningsvärdet sjunker så mycket att tvångsinlösen gör sig gällande?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag siktar på samma hävstång över tiden som du kan läsa mer om här: https://z2036.blogspot.com/2019/01/global-dividend-12xl-arsresultat-2018.html

   Detta innebär i praktiken att utdelningar och månadssparande går till amortering av värdepapperslånet i en nedåtgående trend.

   Tack för kommentar!

   Radera