2019-01-02

Global Dividend Growth årsresultat 2018

Min kavalkad av årsrapporter fortsätter och näst på tur är min största portfölj som är en depåförsäkring tjänstepension i ett så kallat fribrev.

Global Dividend Growth årsresultat 2018


Dessvärre får jag nog boka in portföljens prestation som underkänt för 2018 då den har underpresterat jämförelseportföljen med några procentenheter. Totalt så landande portföljen på - 5,28 %.


En del av resultatet kan förklaras av den höga årliga avgiften på 0,55 %. Omsättningsnivån blev hela 117 % av portföljen under året vilket förklarar de höga transaktionskostnaderna. Anledningen till den höga omsättningen beror på skifte av strategi från högutdelare till tillväxt under året. Vidare har jag viktat upp tillväxtmarknader och satsat på lite smalare investeringssektorer som lyx och ädelmetaller bland andra. Jag ska som sista ursäkt för underprestationen föra fram undervikten mot dollar där portföljen har mindre än hälften jämfört med världsindex.


En negativ Sharpekvot innebär att bankkontot hade varit en bättre placering men det avgörs inte på ett enskilt år utan över tiden, förhoppningsvis till portföljens fördel i slutändan.

Jag är ändå ganska nöjd med portföljens relativt låga volatilitet och det är en egenskap jag finner tilltalande för en så pass stor portfölj i pengar mätt.

Många innehav samsas i portföljen men jämfört med världsindex 1 500 bolag så är det relativt koncentrerat. :-)

Jag är ganska nöjd med nuvarande sammansättning och tror/hoppas att jag kommer att ha en lägre omsättning 2019.

Hade du köpt portföljen som en fond för 0,55 % i avgift?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036 


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

4 kommentarer:

 1. Hej Stefan.
  Du har många innehav och i slutänden kan det likna en Global indexfond Avanza Global 0.10% i avg. Om man tar in 30% Avanza Zero blir det inte mer än 0.07%. Det gör skyllnad i avg om man har 0.55% långsiktigt på en tung portfölj. Du är säkert duktig på det du gör och kanske slår dem 2 indexfonder långsiktigt. Lycka till. Gott Nytt År 2019 på dig.
  Mvh.jacke77

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror jag får svårt att slå index över tiden om jag har en årlig avgift på 0,55 % varje år så jag hoppas kunna sänka denna framåt med mer "buy and hold".

   Din strategi har goda förutsättningar att bli bra över tiden, Gott Nytt 2019 och tack för kommentar!

   Radera
 2. Många aktier i den portföljen. Och -5% är i alla fall inte ett magplask ett år som 2018.

  Är det avsiktligt att inte ha några stora innehav eller är portföljen i en transformationsfas?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är avsiktligt att ha många innehav med relativt låga andelar. Jag försöker mig på en allokering med global spridning, många olika intressanta sektorer och enskilda case som är med på egna meriter. Jag kallar strategin aktiv passiv och är något mellan passiv "smart-beta" och aktiv stockpicking. Ger förhoppningsvis bra avkastning över tiden till en relativt låg risk.

   Tack för kommentar!

   Radera