2018-09-23

Lyxcoin?

I tider av oro på valutamarknader och (kanske) stigande inflation så tycks intresset för "skyddade" tillgångar öka. Närmast kanske man tänker på guld som något beständigt och som håller sitt värde över tiden. Dock är det inte i alla lägen så praktiskt att handla fysiskt guld då det är tungt att bära med sig.

Kryptovalutor skulle kunna utgöra ett alternativ till guld men dess volatilitet avskräcker nog de flesta och det återstår att se om tillgångsslaget kan vinna tillit på sikt.

Ett tillgångsslag som skulle kunna funka som "skydd" enligt ovan är

Lyxvaror (=Lyxcoin?)


Lyxvaror som märkesväskor, klockor, viner med mera kan ha ett hyfsat beständigt värde över tiden tänker jag. Vidare tycks efterfrågan på lyxvaror bli extra god i tider av oro som vi såg i Turkiet nyligen (har tyvärr inte hittat någon länk utanför betalvägg), då det blev rusning efter bl. a. lyxväskor innan valutaeffekten slog igenom.

Demografiskt så tror jag att antal rika ökar vilket också borde ge stöd till god efterfrågan av "lyx". Möjligen kanske det finns cykliska inslag då man rimligen drar ner på lyxen i sämre tider.

Denna trend tycks inte ha gått marknaden förbi då bolag inom lyxsegmentet handlas till höga P/E-tal.

Nedan är några exempel på bolag inriktade mot lyx:


AktieSäteP/E (2018)DirektavkastningVinsttillväxt (2019)
LVMHFrankrike23.52.0%8.0%
KeringFrankrike21.71.7%16.0%
L'OréalFrankrike28.91.9%7.0%
FerrariItalien35.20.9%7.6%
HermesFrankrike43.60.8%7.1%
Estée Lauder Companies USA31.31.1%14.2%

Utdelningsinvesteraren konstaterar att direktavkastningen är måttlig men att utsikter för utdelningshöjningar är goda.

Det finns ett antal olika fonder och ETF:er inriktade på lyx- och starka varumärken och denna artikel på Placera går igenom några av dessa.

Jag äger inga av bolagen ovan men är lite sugen på Kering (Gucci m.fl. varumärken) då det förefaller vara någorlunda rimligt värderad. Bolaget är även min dotter Ebbas största innehav i sin portfölj.

Även LMVH känns lite intressant, kanske ett bra och lyxigt komplement?

Vad tror du om lyx i portföljen?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: 4-traders
Bildkällor: Pixabay


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

9 kommentarer:

 1. Jag gillar idén att ha LMVH i portföljen, lite som ha ett nischat investmentbolag när man köper in sig där. Allt från alkohol till parfymer, kläder och dylikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, bolaget har fin bredd på varumärken såväl som styrka. Kanske blir en telefonorder nästa vecka för min del :-)

   Tack för kommentar!

   Radera
 2. Håller med Chris; LVMH är ett riktigt trevligt investmentbolag. Har inte kollat så mycket på Kering men deras vinsttillväxt ser lovande ut.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag lutar åt att plocka in bägge i den långa pensionsportföljen inriktad mot utdelningstillväxt - får byta ut några trötta högutdelare.

   Tack för kommentar!

   Radera
 3. Kering och LVMH inköpta i pensionsportföljen Global Dividend Growth per idag. Ett antal högutdelare fick lämna plats.

  SvaraRadera
 4. Går det att köpa LVMH via Nordnet? Hur gör jag det enklast?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får ringa mäklardesken och lägga order, kostar 99 kr. Lycka till!

   Radera
 5. Både sambon och jag har LVHM sen något år. Har tuffat på bra sen dess. Tycker de har en bra spridning gällande produkter. Ska kolla in Kering med.

  Lustigt att man måste ringa mäklare på nordnet för köp.

  Mvh
  P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grattis till en bra resa i LVMH!

   De har inte handel på Euronext elektronisk tyvärr - vet inte vad det beror på.

   Tack för kommentar!

   Radera